В Україні щороку виростають все нові та нові місця для зимового катання на лижах та бордах. Я, як затятий прихильних зимових видів спорту просто не можу обмежитися лише одним постом про мій улюблений Драгобрат, а розповім сьогодні ще й про одне класне доволі перспективне, але не зовсім відоме місце.

Мова піде про Пилипець, один із найновіших гірськолижних курортів України. Крім того мої друзі з Франківська маунтейнбайкери цього року почали розвивати на Пилипці даунхільні траси. Тож в найближчому майбутньому я очікую від цього комплексу стрімкого прориву.

пилипець

При веденні бізнесу з будь-яким нерухомим майном є лише одне найважливіше правило, від якого фактично залежать всі інші фактори. Як думаєте що це?

Де знаходиться Пилипець

Відповідь доволі проста. Локалізація, локалізація і ще раз локалізація. Я це зрозумів, коли ще працював на одного британського агента з нерухомості, який зумів непогано розжитися в Україні до настання економічної кризи в кінці 2009 року.

І у власників гірськолижного комплексу в Пилипці тут якраз все в порядку. До підніжжя спусків можна притул під’їхати на власному авто. Найближча залізнична станція знаходиться у сусідньому Воловці за 15 кілометрів. Самі ж траси лежать на північних схилах одного з найвищих Карпатських хребтів, полонини Боржави, яка здіймається аж до 1600 метрів над рівнем моря. Тож глибокий сніговий покрив тут забезпечений як мінімум на 3-4 місяці в році.

Гляньте на карту

Про про добирання туди і назад, як завжди в кінці.

Гірськолижний курорт

Що ж там є? Пилипець – це не зовсім типове гірьке закарпатське село. Воно знаходиться на дорозі Воловець – Міжгір’я в Міжгірському районі. Село тягнеться на південь від головної дороги, впираючись у масивний гірський хребет Боржава. Ще до встановлення тут підйомників, колориту селу постійно додав один із небагатьох українських водоспадів – Шипіт. Так-так, саме той Шипіт, під який  щороку з’їждаються купа растаманів, хіпі і тому подібних «волелюбних людей» на свої фестивалі.

Ну а, коли ще й підйомники взимку запустили, то здається вектор розвитку села вже всім став зрозумілим. Ледь не кожна господарка працює тут в якості недорогого гестхауса і надає послуги з проживання. Місцеві поприїжджали із роботи в Чехії, розбудували готелі, садиби і котеджі, повстановлювали туалети з котлами, ну а сателітарки тут були і до цього. Повідкривалися заклади харчування, пункти прокату спорядження. Туризм робить дива, друзі. Тепер це справжній курорт, де вам гарантується справжній відпочинок і відновленя сил.

Наразі тут функціонують два підйомники, які доставляють всіх бажаючих нагору. Один з них парний крісельний підйомник, до речі, є найдовшим в Україні. Інший – стандартний бугель, що тягне за собою. І хоча підйомники доволі довгі, все одно, вони не йдуть до самого верху хребта. Прикро. Насправді вони витягують трішки вище межі лісу, де фактично зимовий поривистий вітер рідко коли дає насолодитися навколишніми краєвидами сповна.

пилипець

Більшість відразу ховаються в тутешній заклад харчування або стрілою мчать донизу, щоб потім знову повторити цю приємну процедуру.

Фрірайд

Але деякі відважні лижники та бордери далі ідуть пішки вверх, звідки можна зарядити справжній зимовий фрірайд по так званому «цирку». Якщо теж спробуєте, то будьте обережні. Саме там взимку можливе сходження лавин. Після того, як підніметеся на підйомнику, продовжуйте даі йти вверх самостійно. Фактично на будь-якому відрізку шляху можна податися правіше, де різко загострюється кут і Ви побачите величезний Боржавський котлован. Вдягайте свої лижі чи борди і гайда вниз. Під час спуску притримуйтесь правіше, щоб не з’їхати задалеко у яр.

пилипець

Якщо ж просуватися далі вверх, то за 1-2 годинки можна вийти на сідло хребта, звідки розкинеться чудовий вигляд на протилежну сторону Закарпаття. Це звичайно, якщо з погодою проканає.

пилипець

Водоспад та інші можливості відпочинку

Як я вже згадував окрім катання на лижах і фрірайду в курорті Пилипець можна оглянути невеличкий водоспадик – Шипіт. Його висота трохи більше десяти метрів. Але ж все таки водоспад. Їх у нас не так багато, тож треба цінувати, що є.

Влітку можна покататися на параплані. Також є чани і контрастні басейни. Одним словом – відпочинок на будь-який смак.

водоспад шипіт

Проживання в Пилипці

З проживанням в Пилипці жодних проблем. Готельні комплекси прямісінько під витягами або ж котеджі і приватні садиби неподалік. Ціни оренди житла від 200 і 100 гривень за ніч відповідно.

пилипець

Як добиратися?

Поїздом

Фішкою Пилипця є те, що незважаючи на його досить далеке місце знаходження, туди все одно зручно добиратися. Ну принаймні поїздом. Інакше туризм би туди не прийшов.

Містечко Воловець, що за 15 км, знаходиться на основній залізничній лінії Київ – Львів – Чоп. Тут зупиняється практично кожен поїзд, що прямує з Великої України на Закарпаття. Варто додати, що це лише на 50 хв. залізницею далі від сусіднього, перенасиченого людьми, Славського.

Тому дводенна поїздка на вихідні взагалі не є проблемою навіть зі столиці.

Якщо з Києва, то найзручніше виїхати поїздом Харків-Ужгород о 20:06. Прибуття у Воловець о 08:47. Назад найкраще сісти на Ужгород-Київ о 17:59 і о 07:19 ранку Ви вже повернетеся домів, готові до роботи.

Зі Львова варіантів багацько. Один із них всім відома Мукачівська електричка. Остерігайтеся поїздок у цьому «чудо поїзді» в суботу зранку в напрямку Карпат і в неділю ввечері назад до Львова. Тверезими Вас з вагона не випустять

По прибуттю у Воловець Вас зустріне армія таксистів. Якщо маєте з собою спорядження або не хочете мудрувати, то беріть машину ціною близько 100 грн. і за 20-30 хв. будете вже на спуску.

Інакше, пройдіться вниз від вокзалу. На головній дорозі зверніть праворуч і ще метрів з 300 до кільця. На протилежній стороні кільця ловіть на зупинці будь-який рейсовий автобус або попутку. Вийдіть через 10-15 хв. в другому селі – Подобовці.

Увага!!! В Подобовці а не нашому Пилипці. Сільська дорога праворуч в сторону масивного гірського хребта зрізає майже 10 км. На цьому маршруті всього 2 км або 30-35 хв. ходу до крісельного підйомника, якого Ви побачите після перших кількох сотень метрів.

Автомобілем

Маршрут для авто доволі таки довгий. Дорога лише зі Львова 200 км. З Києва більше як 700.

Отже відразу за перевалом на трасі Київ-Чоп звертаєте праворуч біля посту ДАІ в селі Нижні Ворота. Далі буде Воловець. На кільці їдьте ліворуч в сторону Міжгір’я. Минаєте Подобовець і вже в Пилипці повертаєте праворуч, заїжджаючи в село. А там вже ген до кінця поки не впретеся у гірськолижний схил.

Гарного катання в Карпатах, друзі 🙂

Support and Follow events in UkraineMore Info