Жодна поїздка до Ізраїлю не може вважаться повною, якщо не здійснити візиту до Мертвого Моря. Фотка з газетою, коли ви гойдаєтеся, наче буйок на поверхні води, це просто “Must Do”.

Звичайно, ми такого пропустити не могли і відвідини берегів Мертвого Моря було явно однією із найпріоритетніших частин мандрівки по Близькому Сходу.

Скажу прямо. Це одне з тих місць на Землі, які варто відвідати хоча б раз у житті. Мертве Море беззаперечно є одним з найбільш впізнаваних географічних об’єктів нашої планети. То чому б не увіковічнити себе у золотих сторінках історії людства, поставивши галочку: «Я там був?». На жаль, видряпати в якійсь скелі надпис «Тут був Вася» нема де :-Р

мертве мореДолина Мертвого Моря є найнижчим місцем земної поверхні. Вона знаходиться 423 метри нижче рівня моря. Варто додати, що воно лежить не десь далеко посеред континенту, а всього лиш трішки більше ніж 100 км від Середземного моря по прямій лінії.Давайте спочатку кілька фактів.

Це один з найсолоніших водних об’єктів нашої Планети. Мені стало цікаво, яке ж тоді найсолоніше. Виявляється, що якесь озеро в крихітній східно-африканській державі Джибуті.

Це ніяке не море, а просто солене озеро. Море, як ми знаємо, повинно мати вихід до світового океану. І Каспійське теж не є морем, до речі 😉

Мертве Море поволі вмирає. Рівень його води зменшується щороку. Якщо так буде відбуватис я і надалі, то за кілька десятків років матимемо Мертву Долину.

Воно знаходиться в долині, оспівуваної бібілією ріки Йордан яка теж до речі вже майже пересохла.

Ось так.

Тож, як Ви розумієте треба спішитися, щоб це диво природи не пройшло повз Вас.

Що є там є?

Мерве Море знаходиться в глибокій посушливій долині, окутій зі всіх сторін стрімкими скелястими горами. По центру водойми проходить кордон міх Ізраїлем та Йорданією. Його довдида 67 км¸ а у найширшому місці відстань складає всього 18 км. Зазвичай добре видно Йорданію, але нам якось не пощастило з прозорістю повітря. Ех! Ну, не біда.

З центру Єрусалиму до найближчого місця, де можна окунутись всього 40 км. Це пів години їзди рейсовим автобусом. Далі дорога йде вздовж берегової лінії, де є кілька місць, щоб вийти і дістатися води.

Більшість входів на пляжі платні, хоча є і секретні місця, про які не всі знають :-Р

Kalya (Калія)

Якщо Вам реально не хочеться сильно мудрувати, на все-про-все лише пів дня і не шкода десь 50 шекелів (110 грн.), то сміло висідайте на першій автобусній зупинці, коли побачете воду поряд. Звідти десь 2 км пішки до курорту Калія. Його добре видно, тож не заблукаєте. Подорозі побачете багато закинутих кумедних будинків-шпаківень. Це залишки колишньої резиденції і улюбленого місця відпочинку Йорданської королівської сім’ї. Ізраїль відвоював ці території у 1967 році.

Хоча більшість людей все таки їдуть в Ein Gedi (Ен Геді), що за 40 км далі. Це ціле курортне містечко. Окрім водних і грязьових процедур там ще можна піти подивитися на водоспад, організувати невеличкий похід в пустелю чи податися глянути на руїни легендарної фортеці Масада, що неподалік.

Ми ж зробили по-іншому. Як я вже попередньо неодноразово наголошував у своїх численних розповідях… Найкращим способом дослідити певну місцевість є спілкування з місцевими льодиськами. Вони знають: «Що? Куди? і Як?» краще.

Тож ми поїхали у дике кльове секретне місце на березі Мертвого Моря, ще не розкрите масовим туризмом.

Потрібно вийти з автобуса на перехресті Metsoke Dragot (Метсоке Драгот), що знаходиться приблизно на 20-му  кілометрі після, того як дорога починає йти береговою лінією. Його неможливо пропустити. Там постійно чатує, до зубів озброєний, військовий пост.

Далі просто спускаєтеся 200 метрів до води. Потім ще десь 5 хв. йдете вздовж берегової лінії праворуч, поки не знайдете кількох прісних ставків, щоб змити з себе сіль після купання.

Ось і все. Тут розкладаєтеся і мерщій у воду. Враження! Хмммм. Цікаві. Доволі неприємно пече в деяких інтимних місцях. Добре провірте чи не маєте відкритих ранок на тілі, а то, надійде прозріння, коли окунетеся в цій соленющій ворді. І навіть не думайте занурювати голову… Прісної води в ставках може невистачити, щоб промити очі.

мертве море
Сподіваюсь газету для історичного фото теж не забули. Крім того можна себе вимазати цілющою багнюкою. Моя шкіра стала непробивною після такої процедури. Наче Ахіл…Ну все. Класно Вам погойдатися.

мертве мореНавколо можуть бути кілька натуралів. Тож не лякайтесь. Я й сам інколи люблю свободу і всіх її появах 🙂

мертве море

Ну і звичайно обов’язково треба змити з себе всю сіль у прісноводних ставочках за кілька метрів від берега.

мертве море
Автобусом.
 З центрального автовокзалу в Єрусалимі кожних півгодини відправляються автобуси в Ен Геді.Як добратися?

Автостоп. Якщо з майже мільйонного Єрусалиму виїхати буде складно, то назад сміло можете хіч-хайкати. В Ізраїлі це звичний спосіб пересування навіть для місцевих.

Авто. Все дуже просто. Там лише одна дорога, тож заблукати нема де.

мертве море
***Якщо Мертве Море на порядку денному наразі у Вас не стоїть, то рекомендую солене озеро в Саках, Крим.

Відчуття майже ті самі, от лише вода в Мертвому трішки сильніше виштовхує догори.

саки

*оригінал мого посту на Autotravel.com.ua

Support and Follow events in UkraineMore Info