Всі ми добре знаємо слово Палестина. Швидше за все ще з Вашого раннього дитинства бабця неодноразово згадувала його, коли вчила Святому Письму і Слову Божому. Потім воно зустрічалося в численних підручниках географії, історії і на уроках християнської етики. Практично щотижня воно лунає по новинах.

А що ж ми знаємо про Палестину? Чи це та сама Земля Обітована, куди прийшов Ізраїльський народ? Історія? Хто там живе? І взагалі, що являє Палестина собою насправді?

Давайте розпочнем з географії. Палестина – це  історична територія на Близькому Сході. Скажімо як у нас Галичина або Слобожанщина. Умовно це межі теперішного центрального Ізраїлю та західного Йордану. Все, що навколо Мертвого Моря. Так буде чіткіше. Вже багато століть цей клаптик землі єднає Європу, Азію та Африку. Фактично весь Старий Світ.

Відколи людство веде своє літочислення, відтоді десятки країн, сотні полководців і тисячі воєнів боряться, щоб заволодіти цією пустельної територією. Я не хочу вдаватися у деталі історії чи огляд певних її фрагментів. Скажу лише одне: «Мабуть все таки, щось тут є. Не просто так події навколо Палестини вже багато століть задають ритму життю планети».

Наразі ця територія перебуває під юриздикцією Ізраїлю. Чому наразі? А тому, що глядучи на бурні події минулих століть, презюмую, що і надалі Палестина переходитиме з рук в руки. Це лише питання часу і кількості людських життів.

Додам, що практично вся територія “теперішніх” Палестинських територій обведена стіною. Саме так. Цілий регіон величиною майже з Чернівецьку область оточений стіною. Ось такою…

палестина стіна
Громадянам Ізраїлю в’їзд у Палестину заборонений, зате решта бажаючих можуть потрапити без проблем. На жаль чи на щастя бажаючих зовсім небагато. Більшість почуваються комфортніше між табунами туристів у вже заїжджених місцях типу Храму Гроба Господнього чи Стіни Плачу в Єрусалимі.

Ось до речі групка справдніх відваг у Хевроні в супроводі озброєного військового загону.

хеврон
Хеврон (Hebron) (населення приблизно 150 тис.) знаходиться всього 35 км на південний захід від Єрусалиму. Ще зовсім не досліджена більшістю туристів місцина. Добратися сюди доволі просто і подивитися тут є на що. Це справжнє автентичне місце, що передає дух Палестини.

Чесно кажучи візит у Палестину був моїм пріоритетом під час мандрівки на Близький Схід. Часу було обмаль, тож для того, щоб якнайкраще зрозуміти Палестину ми подалися в Хеврон. Це найбільше палестинстке місто і в ньому є кілька цікавинок, які реально виділяють його серед інших населених пунктів, про що піде мова далі.

Що ж там особливого?

В Хевроні знаходиться святе-святих для мусульман та іудеїв місце – могила Авраама. Над могилою в минулих століттях була зведена мечеть, що знаходиться в центрі міста і навколо якої на протязі багатьох років вирувало міське життя.

З утворенням незалежної держави Ізраїль і переходу контролю над даної територією споконвічним ворогам у стоп’ятдесятитисячне місто приїжджає п’ятсот релігійних євреїв-фанатиків. А за ними ще як мінімум дві тисячі Ізраїльських військових, щоб контролювати ситувацію.

Уявляєте яке там пекло?

хеврон-палестинаНевеличка групка євреїв оселяється в самому центрі міста, на всіх перехрестках розміщують камери, військові цілодобово чатують на обзорних вежах, а мечеть над могилою Авраама ділять навпіл міжпредставниками двох групп.

хеврон-палестина1

*зацініть камеру в лівому верхньому кутку фотки.

В результаті ось таких рокіровок було виселено цілий міський квартал і закрито базар – серце кожного мусульманського міста.

хеврон-палестина2

В мене аж кипіла кров. Так хотілося побачити це чудо.

Виглядає місто дуже класно. Вуличні торговці, шум-гам, все навколо пищить і шкварчить. Аж хочеться відразу торгуватися, спілкуватися з людьми і пробувати на смак все їстівне.

палестина-хеврон3

Базар сам перенісся на одну з вулиць, половина якої проходить тунелями під єврейськими кварирами. Ці рівні навіть перекрили сіткою, щоб не повбивали один одного.

хеврон-палестина4

В місті навіт є чек-поінти, щоб запобігти масовим заворушенням

хеврон-палестина

А як же ж люди?

Якщо ще хтось не в курсі, то зараз Вам скажу. Якось так складається в нашому світі, що чим бідніші люди, чим менше туристів – тим місцевий народ привітніший і добріший.

Жодного обважування ти накручування ціни. Торгуються лише заради прояву поваги один до одного. Справжні натуральні страви. Ну майже як: «Свій до свого по своє»…

хеврон-палестина6Один хлопчик навіть запросив нас до себе на подвір’я. Його сім’я якраз має торговий лоток на головній вулиці.

хеврон-палестина

Ще одне!!! В мене доволі частенько питають: “А як там (будь-яке місце) пересуватися? Чи є інтернет і так далі?”

Правильна відповідь: «Друзі, де б Ви не тицьнули пальцем на катрі Землі, всюди можна потрапити і прожити. Всі люди мають однакове життя. Народжуються, ростуть, навчаються, закохуються, працюють, їздять в гості до родичів, народжують дітей і …..».

Світ доволі монотонне місце, якщо взяти так згрубша. Але такий прекрасний. І Кріштіано Роналдо теж всюдисущий…

хеврон-палестина

Як добратися в Хеврон з Єрусалиму?

Сядьте у автобус №19, що відходить з Мусульманського автовокзалу в Єрусалимі поряд з Дамаскськими воротами. За 30-40 хв. він привезе Вас на перехрестя в Бейт Йала (Bayt Jala) . Це передмістя Вифлеєму і тут кінцева. Поnім просто перейдіть дорогу і сядьте у шерут (маршутка), яка відправляється напряму у Хеврон (20-30 хв.)

Так само назад.

Це чудова одноденна радіальна поїздка з Ізраїльслкої столиці.

***оригінал мого тексту на Autotravel.com.ua

Support and Follow events in UkraineMore Info