Які Ви знаєте водосховища в Україні? Їх є доволі багато.

Дніпро майже по всій своїй довжині складається з низки водосховищ: Кременчуцьке, Канівське, Каховське, Київське (ухти, всі на «К» починаються) та інші…

Є відоме водосховище на Дністрі, про чудові береги якого я описував у класному пості Дністровський каньйон на авто.

Крім того є ще кілька десятків на інших річках…

Майже всі вони будувалися за радянських часів, у зв’язку з необхідністю обслуговувати потреби національної індустрії. Тож після розвалу Радянського Союзу, а відтак і просідання економіки вцілому, водосховищ вже ніхто не будував.

Більше того!!! Заморозилася низка масштабних проектів. І про один з них я Вам розкажу зараз…

Міст у Рибнику

ця гірська долина могла бути дном водойми

Ви не зауважили, що фактично не має жодного серйозного водосховища в горах. Є звичайно кілька невеличких в Криму, але вони мало чим доповнюють картину загальнонаціонального масштабу.

Я дуже далекий від інженера дамб (хе-хе), але припускаю, що за рахунок висоти рівня води можна досягти максимально потужного ефекту при натиску на турбіни і, як наслідок, доволі ефективного вироблення електроенергії навіть при відносно менших об’ємах кубічної маси води. Ото закрутив :-0

Де найкращі для цього умови? Звичайно у високих горах з розлогими долинами – в Карпатах.

В Совєтів був задум – зробити в Карпатах спражнє море і побудувати величезну дамбу для виробництва електроненергії.

Місце було добре продумане і ретельно вивчене. Саме долину річки Стрий в межах сіл Рибник, Довге, частково Новий Кропивник та інші, було визначено під цей грандіозний проект.

Долина сіл Рибник і Довге

Давайте розберемося! Чому саме тут?

Гляньте на карту

По-перше, мало яка Українска річка у верхній течії є настільки повноводною, як Стрий в даному місці.

По-друге, тут знаходиться доволі розлога глибока долина, окута зі всіх сторін горами, що природньо сформує межі водосховища.

По-третє, дана місцевість не знаходиться в чорта на кулічках. Це практично зовнішна межа Карпат, що відділена від долинних просторів кількома хребтами. Звідти лише20 кмдо колись екомомічно активної Дрогобицької агромерації (Дрогобич, Борислав, Стебник, Трускавець та ін.) і трішки більше ніж100 кмдо Львова, а відтак і близький доступ до розвинутих місць та економічно активних регіонів.

Проект було затверджено у 1979 році і відразу почалися форсовані приготування.

Почали будувати дамбу і відселяти тисячі людей з іхніх домівок. Саме село Довне навіть вже перестали маркувати на картах і поновили буквально на початку 2000 років.

Ось пам’ятник, який досі увіковічнився в нижній частині села Довге.

Дамба у селі Довге

Очевидно це місце для турбін у дамбі. Приблизно можемо собі уявити наскільки планувалося підняти рівень води. Це десь 20 з гаком метрів.

Якщо уважно придивитися до фото, то можна розгледіти залізо-бетонну споруду на протилежній горі. Саме там мала закінчуватися дамба, перекривши цілу долину ріки Стрий.

Вражає, правда?

Крім того, відразу за цим «монстром» прокладені величезні підземні труби діаметром з 3-4 метра, куди мав спрямовуватися потік води. Загалом цікава місцина для фанатів утилізованого індастріалізму.

З розвалом союзу припинилося і фінансування даного проекту. Люди почали повертатися у свої домівки і дана територія знову почала жити звичним життям, хоча із десятирічною затримкою.

Що могло з того вийти?

Мали б щось подібне на Солінське водосховище в Польщі, яке не лише виконує індустріальну функцію, але й рекреаційну.

З іншої сторони тисячі людей були б змушені покинути свої домівки, а ряд сіл пішов би під воду.

Крім того, швидше за все, можна було б забути про смак і цілющі властивості Нафтусі та інших мінеральних вод у сусідніх СПА курортах Снідниці і Трускавці.

Завдяки цьому нездійсненному проекту дана територія фактично не розвивалася і зараз там класні практично нерозвідані місця з автентичними селами і неспаклюженою природою.

Парашка

Найвища гора справа – Парашка (1268 м.)

Скелі в села Майдан

Гарна місцина біля села Майдан

Майдан

Одна із багатьох старих автентичних хатів регіону

Ріка Стрий в Рибнику і Довгому

Ріка Стрий в селах Рибник і Довгому

Міст через Стрий

Старий міст через ріку Стрий

Як добратися?

В розлогу долину ріки Стрий, де розташовані всі вище перелічені села треба їхати в напрямку на курорт Східницю, а далі на село Новий Кропивник.

Щоб впритул підібратися до залізо-бетонного монстра дорога зовсім інша. Заїжджати потрібно зі сторони Урича і Тустанської наскельної фортеці.

Між Східницею та Уричем є дорога з грутновим покриттям – 4-5 км. В сусідньому селі Підгородці, звертайте на Сопіт, а далі за вказівниками бази Ровінь. Так і приїдете прямісінько до дамби.

Як альтернатива, можна пішки пройтися від села Довгого.

Support and Follow events in UkraineMore Info