Продовжуємо досліджувати мабуть найбільш дайверсну із західних областей нашої країни.

Левова частка моїх постів стосується Львівської області, оскільки я народився і виріс в місті Лева, тож навколо лише рукою подати…

Пам’ятаєте нещодавно я писав про незавершене водосховище в Карпатах. Так ось! Це зовсім близько від місцевості, про яку піде мова далі.

А оглянемо ми деякі місця Прикарпатської агромерації.

Назва говорить сама за себе. Район розташований в передгір’ях Карпат. Центром густонаселенного регіону є місто Дрогобич. Крім того до урбаністичної зони входять колись економічно активні Борислав і Стебник, а також курорти мінеральних вод такі, як Трускавець і Східниця. Крім того ще дюжина наволишніх сіл.

Таким чином маємо такий собі Прикарпатський метрополіс з власною інфраструктурою і, маю надію, світлим майбунім.

Я взагалі в душі я романкик і постійно собі по-різному уявляю, як можна розвинути даний регіон. Тут є і гарні історичні міста з чудовою архітектурою. Можна валити індустріальний туризм на базі закинутих нафтових вишок Борислава чи шахт Стебника. Трускавець і Східниця взагалі зараз на підйомі завдяки «печіночникам», що з’їжджаються з усього пострадянського простору.

Цілий регіон знаходиться на межі просторих долин та стрімких гір. Є хороше трнспортне сполучення. Ну, можливостей море. Варто лише розвивати.

Ось Вам схема розроблених туристичних маршрутів. Такі стенди можна зустріти де-не-де обабіч доріг.

Туристична схема Дрогобицького району

Схема туристичних маршрутів Дрогобицького району

Це дана місцевість так виглядає на гуглкарті. Гори починаються практично від меж міст.

А ще зацініть вигляд на агромерацію з найближчих Карпатських хребтів над Трускавцем.

байкери над трускавцем

Я перший справа 🙂

Давайте, трішки інфи окремо по деяких місцях.

Дрогобич, заснований ще за княжих часів, є основним містом регіону. На зламі 19-20 ст. це був один із найпотужніших центрів нафтової промисловості у світі. Більше того десь 5% світового видобутку нафти велося на тутешній території. А після Другої Світової війни Дрогобич був адміністративим центром цілої окремої області перед об’єднанням з Львівською у 1959 році.

Слава і велич Дрогобича вже не ті, але тут все одно є на що подивитися. Доволі масштабний історичний центр повністю пристойно виглядає і може затримати тут на декілька годин.

Дрогобич

Є величні церкви та костели, ратуша, симпатичні старенькі вулиці і гарні кількасотлітні будиночки. Відразу видно, що місто було вагомим.

Окрім центральної частини в Дрогобичі варто відвідати дві класні дерев’яні церкви.

Одна з них, церква Св. Юрія, навіть номінується увійти до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Церква святого Юрія в Дрогобичі

Вхід на територію платний. 5 грн., якщо не помиляюся. Крім того, щоб сфоткати прекрасний інтер’єр тарифікується кожна фотографія в залежності зі спалахом вона чи без. Хе-хе.

Інша, церка Чесного Христа, знаходиться на території пожежної частини неподалік. Охоронець зазвичай люб’язно відчинає ворота для відвідувачів.

Церква Чесного Христа в Дрогобичі

Щоб знайти обидві церкви просто запитайтеся в місцевих, коли будете в центрі Дрогобича.

Про тутешні місця неодноразово писав у своїх творах Іван Франко, який народився у селі неподалік Дрогобича. Село Нагуєвичі знаходиться всього15 км на північний схід. Численні вказівники в місті і навколишній території вказують напрямок.

В Нагуєвичах відтворена типова садиба західно-українського села дев’ятнадцятого століття.

Садиба Франка в Нагуєвичах

Крім того при дорозі, якщо їхати з Дрогобича можна побачити з’їзд і невеличку парковку. Тут вимощена так звана стежка Івана Франка. Кілометровий битий шлях проведе Вас по гарному лісі, де можна побачити вирізьблені з дерева пам’ятники Франку і дійовим персонажам його творів.

Стежка Франка в Нагуєвичах

В Прикарпатській агломерації є купа колоритних сіл та містечок, з’єднаних між собою доволі густою мережею доріг, які на жаль знаходяться з жалюгідному стані. Як, в принципі, і більшість доріг Львівської області.

Прикарпатське Село

Якщо хочете переконатися, то спробуйте покрутитися навколо Борислава. Як казала моя коліжанка: «То піла!!!»

Мабуть (та ні! Точно!!!) найкращою базою для ночівлі і розваг все таки є Трускавець, де вибір готелів, пансіонатів і гестхаусів є більшим ніж у Львові.

Трускавець скайлайн

Більшість маленьких готельчиків в центрі охайно відреставровані, що створює образ відпочинкового центральноєвропейського містечка.

Трускавець вілла

Особисто я рекомендую зупинитися у віллі-готелі «Мальви», що в самому центрі цього СПА курорту. Ціни від 150 грн. Ось їхній веб сайт зі всіма описами, фотками номерів і цінами.

Вілла Мальви в Трускавці

Відпочивайте…

Як добратися?

Численні поїзди зі всіх частин України їздять у Трускавець, що є кінцевою станцією. Всі зупиняються в сусідньому Дрогобичі.

Крім того з головного вокзалу у Львові маршрутки практично кожних 10-15 хв відправляються на Дрогобич, Трускавець, Східницю і Борислав. Час їзди 1,5 години до Трускавця чи Дрогобича. Ціна 20-25 грн.

*оригінал мого посту на Autotravel.ua

Support and Follow events in UkraineMore Info