Всі люблять халяву або те, що дається задарма. Багато хто насправді не цінує більшості речей, які даються безкоштовно.

Чесно кажучи я не фанат всього дармового. Вже неодноразово переконувався, що все повинно мати свою ціну і завжди радий платити за якісний продукт чи послугу.

 Тим не менше у багатьох випадках безкоштовно може означати лише те, що за це не потрібно платити грошима. Зате завжди можна розрахуватися усмішкою, корисною порадою, хорошим настроєм чи якось по-іншому, щоб Ваш контрагент побачив, що його зусилля не пішли на марне.

Ось деякі поради, які допоможуть Вам звести грошові видатки під час мандрівок до мінімуму, а то і взагалі вписатися у нуль.

 

Проживання

Каучсерфінг (Couchsurfing) – одна з найбільших в світі туристичних спільнот. Ідея передбачає наступне. Місцеві мешканці приймають у себе вдома мандрівників безкоштовно, допомагають при потребі і показують свою країну, місто чи село з середини таким, як його сприймають тутешні люди.

Каучсерфінг

Диванчик у мене вдома для гостей

Таким чином мандрівник (серфер) має можливість поринути у місцевість, не почуваючи себе туристом, а приймаюча сторона (хост) виступає у якості нового друга і провідника.

Обоє каучсерферів залишають відгуки один про одного, що дає змогу цілій спільноті залишатися толерантною і відстежувати чорних овець.

І, мабуть, основне. Мета каучсерфінгу – це не лише надати можливість безкоштовно переночувати, а насправді – покращити світ, за допомогою міжкультурного обміну і виховання толерантності між каучсерферами, людьми, країнами і націями.

Більше про каучсетфінг можете дізнатися на сайті http://www.couchsurfing.org  або з кількох інформаційних джерел на сторіночці ЗМІ зі мною.

 

Транспорт

Автостоп – всім відомий спосіб пересування, який доволі поширений і популярний серед мандрівників, які подорожують Європою та світом.

Автостоп

Чесно кажучи я не фанат автостопу, оскільки це сильно прив’язує до інших людей і сильно знижує мобільність.

Хоча досвідчені автостопери вміють обирати «рибні місця» на дорогах, де їх миттю підбирають автівки і довозять у правильному керунку. Не рідко і буває, що треба вистоювати по декілька годин, щоб зловити машину, яка їде у потрібне місце.

Для багатьох людей автостоп є не лише засобом пересування, а і невід’ємною частинкою життя. Вони пізнають країну і її людей, вислуховують життєві історії водіїв і копаються у власній свідомості, шукаючи відповіді на багато запитань.

Класний ресурс для всіх автостоперів з детальними описами «рибних місць», форумом, статтями і купою корисної інфи – http://hitchwiki.org/

 

Безкоштовні атракції в містах

Практично у кожному європейському місті є на що глянути. Для того, щоб відвідати найбільш популярні місця зазвичай доводиться платити, що цілком нормально.

Зате є дуже багато можливостей відвідати щось за дармо. Щоб дізнатися це, потрібно навідатися у туристичний інформаційний центр, який діє майже у кожному місті і з’ясувати що ж воно має для Вас запропонувати без грошової оплати взамін…

 

Музеї

Вхідні квитки у більшість музеїв зазвичай є доволі дорогими але практично кожен музей пропонує «щасливі години», коли його можна відвідати задармо. Скажімо, остання година роботи щодня або кожен четвер вхід вільний після другої половини дня.

Музей у Лондоні

Natural History Museum в Лондоні

Є і повністю безкоштовні музеї, як от наприклад у Лондоні. В шалено дорогій для пересічного українця столиці Британії майже всі музеї світового рівня безкоштовні для відвідувачів.

 

Безкоштовні тури

Останнім часом, коли туристичний ринок перенаситилася кількістю його гравців, почали з’являтися компанії, що пропонують безкоштовні групові екскурсії. Просто загугліть – free tours _назва міста_ і ви точно щось знайдете.Безкоштовні Тури

Тим не менш, якість такого туру зазвичай перевищує платну послугу, оскільки вони заробляють на чайових від туристів, якщо останні вважатимуть, що гід добре справився із своїм завданням.

Долучившись до такого туру матимете чудову можливість познайомитися з містом, отримати всю необхідну корисну інформацію і зустріти інших мандрівників, з якими далі зможете провести час.

 

Інші атракції в містах

В кожному європейському місті бурлить життя. Воно багате на різноманітні культурні, музичні, спортивні та інші події, які часто можна теж відвідати безкоштовно.

Просто поцікавтесь і сплануйте свій час наперед.

 

Сувенір №2 – фотографія

Чому два? А тому, що номером один є листівка з публікації про поради здешевлення мандрів Європою.

Фотографування

Насправді, роблячи фотографії, Ви не лише економите на безтолкових сувенірах, а ще і покращуєте свої вміння в галузі фотомистецтва; Ви починаєте дивитися на багато речей крізь об’єктив, що теж додає Вам +1 до життєвих навичок.

Більше того, з кожної фотографії можна з легкістю зробити листівку власного виробництва і надіслати її близьким людям.

 

Участь у симпозіумах, конференціях, семінарах тощо.

 Завдяки великій кількості навчальних закладів, різноманітних фондів і організацій в багатьох куточках Європи доволі часто проводяться міжнародні події культурного, політичного чи іншого характеру.

Не рідко учасникам забезпечується проживання, харчування і участь в даних подіях. В кожному випадку залежить від окремого проекту і його бюджету.

Конференції

На різноманітних з’їздах можна познайомитися з новими цікавими людьми, обмінятися з ними досвідом і почерпнути натхнення подорожувати і розвиватися далі…

Саме завдяки участі в численних міжнародних подіях культурного і наукового характеру, я ще будучи студентом, відвідав більшість європейських країн.

***

А які ще ви знаєте способи безкоштовно подорожувати Європою? Допишіть у коментах!

Support and Follow events in UkraineMore Info