Після розпаду Київської Русі і майже до початку Другої Світової війни Західна Україна перебувала у складі інших європейських держав на відміну більшої території сучасної України.

 За цей довгий період цілий регіон, а відтак і його найбільше місто сформувалося і виросло за певними принципами, нетиповими для більшості сучасних українських міст.

 Найбільший вплив на архітектурне, культурне і економічне становлення Львова було здійснено зі сторони Польщі та Австрії, у складі яких місто перебувало практично весь час.

 Львів завжди був одним із найважливіших урбаністичних центрів обох держав, а відтак можна пошукати інші міста, які є подібними на нашу галицьку столицю з точки зору історії, географії, архітектури і політики.

 Більшість людей, котрі виїжджали до наших західних сусідів напевне вже запідозрили неабияку схожість між Львовом і….

 …Прагою

Прага

Колись столиця Священної Римської імперії, а згодом і одне з основних міст Габзбурзької Австрії, Прага доволі подібна до Львова у багатьох аспектах. Хоча, мабуть, все таки варто зазначити, що Львів має схожість із Прагою.

 Беззаперечно це більш значуще місто за Львів, але в часи бабці Австрії вони поділяли третє і четверте місця за кількістю населення відповідно. Як одне, так і інше місто має типову центрально-європейську забудову і обоє вихідці зі Східного табору після розпаду СРСР.

 …Краковом

Краків

Справжній побратим Львова. Обоє міст разом з Варшавою це три кити на яких сформувалася сучасна Польська держава. Ніяке місто у світі мабуть не є настільки подібним до Львова, як Краків.

 Є навіть приказка: Ідеальний Львів – це Краків, а ідеальний Краків – це Прага.

 …Братиславою

Братислава

Вже трішки менше, але все таки можна провести паралелі. Типове центральноєвропейське містечко середнього розміру. Відіграло неабияку роль у становленні цілої словацької нації, як і наш Львів для української.

 Вузенькі вулички центральної Братислави повні життя і місцевого колориту. В повітрі теж можна відчути шарм кави, а цікаві пам’ятники реальних розмірів гармонійно вписуються у міський ландшафт подібний до Львівського.

 …Загребом

Загреб

І хоча це столиця Балканської держави, дух тут ой який центрально-європейський. Все, як по шаблону: в центрі гірка де стоїть старе місто, далі нижче розлогі проспекти австрійської забудови і нові квартали на окраїнах.

 Що спільного між переліченими містами та Львовом?

  • Історично всі вони знаходилися у складі Австрійської імперії;
  • Населення агломерацій коливається більш-менш в межах мільйона осіб;
  • Всі міста були або є столицями держав і відіграли важливу роль у розвитку регіону;
  • Це міста, де проживають слов’янські національності;
  • У кожному з них цікаво побувати і варто багато чого побачити.

Рейтинг: Прага*****, Краків****, Львів ***, Загреб **, Братислава*.

*оригінал мого посту на Autotravel.ua

Support and Follow events in UkraineMore Info