Мега он-лайн семінар “EuroTrip – Як подорожувати Європою самостійно, часто і дешево”.

Самостійно організуйте свою незабутню мандрівку Європою літа.

======

Україна має довгий кордон на Заході, що прилягає до кількох країн Європейського Союзу. Зокрема з  (проти годинникової стрілки) Польщею, Словаччиною, Угорщиною і Румунією. Всі країни, окрім Румунії, є країнами-учасницями Шенгенської угоди, що дозволяє в’їжджати у кожну з них незалежно від подальшого місця призначення в Шенгенській зоні.

Багато туристів стикаються з проблемо так званого «правила першого в’їзду», але це ніщо більше, як розводняк з боку представників тої чи іншої митниці, оскільки недавно прийнятий візовий кодекс не передбачає таких обмежень.

Ось, наприклад, подорожуючих на авто з Шенгенськими візами, виданими польським консульством, частенько завертають на кордоні з Угорщиною, що у Чопі. У всякому разі це не велика біда, оскільки поряд є Ужгород (всього 30 км до митниці), де вже словаки набагато лояльніші до такої дурні.

Дорога на Захід? Через Шегині!

Якщо ж Ви подорожуєте не на авто і не маєте бажання зв‘язуватися з транскордонними автобусами, які можуть затримуватися на митниці до кількох годин. Або Ви прямуєте чітко на Захід, тобто у Польшу, Німеччину і далі, то очевидно, хорошим варіантом перетнути кордон буде піший перехід Шегині-Медика.

Які ж переваги пішого перетину кордону?

  1. Незалежність від публічного транспорту
  2. Ціна – безкоштовно
  3. Зручна локалізація поряд з великими містами. 70 км від Львова і 10 км від Перемишля на Польській стороні.
  4. Відносна близькість до міст, звідки курсують дешеві авіалінії по всій Європі: Жешів – 100 км, Краків – 250 км, Катовіце – 350 км.

Загалом піший транскордонний перехід Шегині-Медика є дуже зручним шляхом потрапити у Європу.

Але, варто знати деякі особливості його перетину.

Це мінімізує витрачений час, нерви і з приємністю продовжити свою мандрівку далі.

Львів – Шегині

Точкою відправлення до цього кордону є Львів, а саме залізничний вокзал, з автостанції якого регулярно (практично щогодини) відправляються маршрутки до Шегині. Перший рейс вирушає о 06:00, останній о 19:30. Ціна – 22 грн.

За півтори години бус доставить Вас під самі ворота Євросоюзу. АС-Шегині знаходиться 100-150 метрів від кордону, власне. Прямуєте за всіма людьми. Там неможливо схибити.

Це остання можливість купити дешеві цигарки і алкоголь. Навіть, якщо не вживаєте, все одно можна запастися у якості презента. Обмеження для перенесення через кордон: 2 пачки сигарет, 1 літра алкоголю.

Перетин кордону

У кращому випадку черг не буде і Ви перетнете дві митниці (українську і польську) всього за 15 хвилин. Там десь 300-400 метрів пішої прогулянки в купі між входом-виходом.

У гіршому випадку будуть галасливі великі черги, сформовані так званими «несунами». Багато людей з прикордонних територій, які виживають за рахунок кількаразового перетину кордонів на день і продажу українських сигарет та горілки в Польщі.

Така ситуація може Вас затримати на час від години і до двох-трьох. Не дуже приємно.

Але можна схитрити.

Попередньо підготуйте і роздрукуйте собі фіктивний е-квиток на літак з сусіднього Жешова. Скажімо, до Барселони чи Лондона. Визначіть по часу коли приблизно будете пересікати кордон і напишіть час на 3-4 години після цього.

Ось сайт авіакомпанії RyanAir – http://www.ryanair.com/en

Ваш квиток повинен виглядати приблизно ось так 🙂

Далі поясніть це людям у черзі на українській стороні, які зазвичай пропустять, бачачи, що Ви їм зовсім не конкурент.

Подібна ситуація можлива перед польською митницею. Але тут вже варто підходити з цим документом до прикордонника, який зазвичай стоїть поряд і контролює неприборкану чергу «човників». Людина, зазвичай, молода і освічена, побачить, що у Вас реально літак скоро, і пустить напряму.

Ось такі невеличкі хитрощі, які значно полегшують життя мандрівникам J

 

З кордону до Перемишля і далі…

Відразу після Польської митниці потрапите у село Медика, звідки рукою подати до Перемишля. Вас відразу чекатимуть місцеві маршрутчики (справа) або ресовий автобус (зліва біля магазину Bedronka). Час переїзду до вокзалу в Перемишлі – 15-20 хв, ціна – 2 злотих.

Ну а звідти вже майже щогодини курсують поїзди у Жешів (1,5 год, 18 злотих), далі Краків(4-5 год, 32 злотих), Катовіце (6-7 год, 55 злотих) і Вроцлав (10-11 год, 63 злотих)….

Щоб чітко взнати розклад, ось класний сервіс – http://www.pkp.pl/

При можливості і бажанні, рекомендую затриматися у Перемишлі на 3-4 годинки. Просто приємне галицьке містечко колись навіть більш українське ніж Львів.

перемишель

А як назад?

Схема така сама. Єдине, на що варто зважувати – це час. Останній автобус з вокзалу у Перемишлі до кордону відправляється в районі 18:00. Якщо Ви не встигли, то пройдіться 10 хв. пішки на схід по вулиці Львівській, звідки ще йде кілька рейсів не до самого кордону, але до початку села Медика. Там треба буде пройтися ще з кілометр до кордону. Таксі коштуватиме приблизно 30 злотих.

На Українській стороні остання маршрутка до Львова відправляється о 21:00. Якщо не встигли, теж не біда. Звідти постійно багато машин їде до Львова, тож хтось може допомогти.

Зважте на зміну у часі. Наше 21:00 – це їхнє 20:00.

Приємної мандрівки і спокійного перетину всіх кордонів 🙂

*оригінал мого посту на Autotravel.ua

===

Мега он-лайн семінар “EuroTrip – Як подорожувати Європою самостійно, часто і дешево”.

Самостійно організуйте свою незабутню мандрівку Європою літа.

 

Support and Follow events in UkraineMore Info