Кіпр – острівна держава,  розташована на одноіменному острові в східній частині Середземного моря. Площа острова складає 9251 км2.

У 1974 р. Туреччина окупувала північну частину Кіпру, і з тих часів острів є розділеним на турецько-кіпрську (Турецька республіка Північний Кіпр) і греко-кіпрську частини (Республіка Кіпр). Місто Нікосія (столиця Кіпру) розділена також на дві частини.

Основними релігіями у країні є православне християнство та іслам.

Офіційні мови – грецька і турецька. Також широко вживаються англійська, французька,  німецька та російська мови.

Щодо транспорту: близько тридцяти прямих авіарейсів пов’язують Кіпр з більшістю країн Європи і Близького Сходу. Міжнародні  аеропорти знаходяться у Ларнаці і Пафосі. Міста Лімассол і Ларнака є морськими портами.  Автобусний транспорт сполучає між собою головні міста Кіпру. Є багато фірм, що здають в оренду автомобілі за ціною від 30 євро на добу. Рух на вулицях Кіпру лівосторонній.

Цей короткий інформаційний допоможе вам трохи зрозуміти, з чим ви будете мати справу, коли потрапите на Кіпр.

Отже, ТОП-5 місць, які варто відвідати на цьому райському острові.

Спочатку їх місця розташування на карті острову

 

Пляж Лара

пляж Лара, Кіпр

Один з найвідоміших та найбільш затишних пляжів Кіпру. Знаходиться на північ від Пафосу, на сході острова. Добратися до цього пляжу не просто. Вам знадобиться автомобіль і, бажано, позашляховик.

Цей пляж є наполовину диким і дуже особливим. Саме туди припливають велетенські середземноморські черепахи відкладати яйця і продовжувати свій рід. На пляжі через кладки яєць не дозволено користуватися пляжними парасольками, де-не-де пісок обгороджений і місце помарковане: “Не турбувати. Тут кладка яєць черепахи”. 

 

Фамагуста

Фамагуста, Кіпр

На сході турецької частини острова, знаходиться найбільше місто-порт Північного Кіпру – Фамагуста. Це місто славиться своєю історичною спадщиною. Воно багате на древні руїни і дихає давніми легендами.

Фамагуста оточена венеціанськими мурами (чи не найкраще збереженими з усіх подібних мурів світу), а всередині фортечних стін можна побачити безліч середньовічних будівель і споруд епохи Ренесансу. Це місто пов’язане з історією про Річарда Левине Серце і численними походами хрестоносців на Святу Землю. Також однією з найцікавіших пам’яток старого міста-фортеці є вежа Отелло.

На кам’яній площі і поруч з залишками Палаццо дель Проведітора стоїть мечеть Лали Мустафи Паші. Історично ця будівля є кафедральним собором Святого Миколая, але ось уже п’ять століть використовується як мечеть. Тут вінчалися, коронувалися і відрікалися від престолу венеціанські королі. Поруч з мечеттю росте велетенське дерево Фікус, датоване 1299-м роком. Його посадили, коли заклали фундамент собору.

 

Кіренія

Кіренія, Кіпр

Кіренія – мальовниче приморське місто, яке після розподілу острова у 1974 році стало основним курортом Північного Кіпру, його турецької половини. Багатьом воно відоме під своєю турецькою  назвою – Гірне (Girne)

Захищена неприступним замком, з прекрасним краєвидом на скелясті гори, гавань Киренії, яка має форму підкови – одна з найкрасивіших, які можна знайти на Північному Кіпрі і в усьому Середземномор’ї. Вода у гавані має надзвичайний блакитний колір, туди люблять запливати черепахи.

Тут є багато яхт, човнів і навіть величні кораблі-каравели.  Місто має багату історію і старовинні вулички біля гавані зможуть “розповісти” багато цікавого.

 

Мис Греко

мис Греко, Кіпр

Цей мис є найсхіднішою точкою грецької частини острова і знаходиться між містами Айа-Напа і Протарас – двома популярними курортами.

Це місце ще називають Блакитною Лагуною. Особливо гарно там під час заходу сонця. Береги мису скелясті, з багатьма бухточками і печерами. Там є де погуляти і дуже цікаво пірнати у блакитну воду. Після  екскурсій вуличками старовинних міст, коли сонце стає нестерпним, цей мис – райське місце для відпочинку біля моря.

 

Нікосія

Нікосія, Кіпр

Це місто є столицею Республіки Кіпр і, що найцікавіше, останньою розділеною столицею у світі. Посеред міста проходить кордон, який відділяє турецьку частину міста від грецької.

Ще недавно було дуже важко потрапити з однієї частини на іншу, але зараз для цього вам знадобиться лише заповнити анкету з 3-х пунктів і показати свій паспорт. Дві різні валюти, дві різні мови, релігії, національності.

Цікаво, правда ж? Старі мечеті, древні церкви, привітні люди і арт кафе не залишать вас байдужими…

*оригінал мого посту на  Autotravel.ua

Support and Follow events in UkraineMore Info