Зовсім недалеко від нас, всього 700 км на схід від західноукраїнського кордону починається Німеччина. Країна всім добре відома, часто відвідувана і взагалі доволі доступна для пересічного українця.

Потрапити у Німеччину доволі просто. Після перетину україно-польського кордону потрібно лиш переїхати Польщу, дорога на що займає всього 7-8 годин автомобілем.

Класчичного кордону між країнами ніякого нема. Стоїть лише табличка розміром 50х50 см – “Bundesrepublik Deutschland”.

На горизонті відразу починають виднітися численні вітряки,

Вітряки, Саксонія, Німеччина

а обмеження швидкості їзди на автобані зникають… До слова, на більшості Німецьких магістрялях просто не існує обмеження швидкості їзди. В середньому нарід несеться 160-180 один за одним, хоча є і винятки.

Необмежений ліміт швидкості в Німеччині

В країні спостерігається чітко виражений автокульт. Таке враження, що майже кожен другий німець народжений на задньому сидінні мерседеса чи ауді.

Якщо Ви без автомобіля, то найкраще перетнути піший кордон Шегині-Медика і далі податися поїздами. Ми ж, вже традиційно, їхали разом з моїм другом Томасом прямо зі Львова.

Крім того до Німеччини, хоча і західної (Гамбург, Дортмунд, Кельн, Мюнхен), літає дешевий авіаперевізник WizzAir з Києва та Львова. Крім того можна зі Львова полетіти до сусіднього з Німеччиною польського Вроцлава на EuroLot.

Першою з Німецьких земель  (Bundeslanden) Вас зустріне Саксонія. Ця карта допоможе орієгтуватися у місцинах, описаних в даному пості.

Хто бавився у коп’ютерні стратегії типу Козачків, то знає, що Саксонія завжди виступала окремим короліством. Саме так і було. Більшість сьогоднішніх частин Федеративної Німеччини ще до зовсім недавнього часу (до другої половин 19 ст.) були окремими державами. Крім того, всі ми знаємо про поділ країни на західну (ФРН) і східну (ГДР).

Сукупність цих всіх факторів повпливало на те, що ми можемо бачити сьогодні. Саксонія, одна із федеративних земель, є чудовим прикладом того, як живуть зараз східні регіони Німеччини.

Запрошую Вас прогулятися найцікавішими місцями цієї провінції…

Дрезден

Історична столиця Саксонії, королівське місто і вагомий гравець в історії центральної Європи.

Дрезден, Саксонія, Німеччина

Віками саксонські королі наповнювали місто багацтвом. Дрезден відомий своєю зразковою бароковою забудовою, на яку рівнялися передові європейські міста. Під час Другої Світової війни місто, як і вся Німеччиниа, сильно постраждало. Майже весь істричний центр було зрівняно з землею. Тим не менше, більшість споруд відбудували і зараз Дрезден милує око сотень тисяч туристів, які приїздять сюди зацінити красу.

Дрезден, Німеччина

Містечко симпатичне, але робити там більше одного дня реально нема що… Будучи у Дрездені не пропустіть можливості відвідати так звану Саксонську Швейцарію.

 

Саксонська Швейцарія

знаходиться вього в 30 кілометрах на південний схід від Дрездена.

Високих гір-тисячників зі сніговими шапками тут нема, зате є чудові велетенські скелі, які притягуюсь сюди відвідувачів з усіх усюд.

Саксонська Швейцарія

Назвемо це Німецькими скелями Довбуша або Урицькими скелями (Тустань) 🙂

Саксонська Швейцарія1

Ця місцина знаходиться в долині ріки Ельби трішки вище по течії від Дрездена, що зовсім неподалік чеського кордону в напівгористій місцевості під назвою – Ерцгебірге.

Дістатися туди доволі просто. Якщо на авто, то прямуйте за вказівнмиками Bastei на коричневому фоні і тоді дорога виведе Вас на вершечок цього склястого нагір’я.

Інакше можна сісти на S-Bahn (приміська електричка) на центральному вокзалі в Дрездені і доїхати до селища Ратен (Rathen), що знахоиться в підніжжі скель.

Ось воно на фото в долині…

Ратен, Саксонська Швейцарія, Німеччина

Тепер залишається просто гуляти і насолоджуватися побаченим.

І хто б міг подумати, що тут може бути ось така краса, яка більше нагадує місця плаломництв племен Майя в Латинській Америці ніж терени прогулянок королів.

Саксонська Швейцарія

 

Лейпциг

Економічний центр Східної Німеччини, місце проведення численинх міжнародних ярмарок і жваве студентське містечко. Крім того саме тут, у Лейпцигу, Фауст продав свою душу дияволу, а також звідси почалися масові демонстрації, що призвели до падіння Берлінської стіни.

Про нього можна розповідати дуже довго і багато. Краще сюди просто приїхати і відчути його атмосферу, де нове зустрічається зі старим.

Хмарочос, Лейпциг, Саксонія, Німеччина

Міський Хмарочос Лейпциг (City-Hochhaus Leipzig) *німці вирізняються прямолінійністю назв

Нова Ратуша, Лейпциг, Німеччина

Нова Ратуша

В німецьких містах є популярні відкриті базарчики,

Базар, Лейпциг, Німеччина

… візит куди не можна вважати завершеним не спробувавший найнаціональнішої з усіх національних страв Німеччини – ковбасок Братвурст (Bratwurst) і Куривурст (Currywurst)

Братвурст, Куривурст, Німеччина

 

Кемніц (Карл Маркс Штадт)

Ще одним містом, яке варто відвідати для отримання цілісної картини Саксонії і Східної Німеччинии є Кемніц. Воно теж належить до Саксонської Агромерації  і розкинулося зовсім поруч з Дрезденом і Лейпцигом.

За Совєтів місто носило назву Карл Маркс Штадт (думаю, переклад не потрібен). Про ці часи свідчить велетенська голова відомого ідеолога та економіста, що досі стоїть у центрі міста.

Карл-Маркс Штадт, Кемніц, Німеччина

Напротивагу культурному і вилизаному Дрездену чи економічно жвавому Лейпцигу Кемніц є індустріальним важковаговиком. Більшість вулиць тут більше подібні на радянські райони великих українських міст (хоча і приємніше виглядає), а історичний центр зовсім незначний.

Кемніц, Саксонія Німеччина

Крім того є класний район Касберг (KaBberg), який нагадує забудову частини Новий Світ, що у Львові, з пристойними будиночками кін 19 – поч 20 ст.

Касберг, Кемніц, Німеччина

Саме тут проживає наш друг Томас, де він нас гостинно прийняв протягом кількох днів.

Кемніц, Саксонія, Німеччина

Ось така вона, Саксонія і Східна Німеччина.

І на десерт для Вас відео з тамтешніх красот 🙂

На порядку денному Берлін – ДАЁШЬ БЕРЛИН !!!

Support and Follow events in UkraineMore Info