Ні для кого не буде секретом, що мати власний банківський рахунок, картку для розрахунків, можливість керувати своїми коштами он-лайн це дуже зручно… Українські банки вже доволі непогано освоїли ці механізми.

Проблем з фінансами, коли Ви за кордоном практично не виникає (якщо ці фінанси звичайно є). Але про раціональність використання внутрішніх, банківських рахунків трішки пізніше.

Зараз я б хотів зачепити іншу більш болючу тему, з якою стикаються тисячі українців щодня….

Переконаний, у когось з Вашого оточення є мама або тітка, яка працює в Італії. А в іншого є вуйко, який виїхав на постійне проживання у США. Тим не менше ці люди продовжують допомагати своїм сім’ям, які залишилися в Україні.

Коротше кажучи, мова йде про отримання коштів із закордону в Україну.

Як вони це роблять?

  • Western Union з високими комісійними зборами
  • З Італії можна передати готівку через водіїв автобусів, котрі чи не щодня курсують за маршрутом Львів-Неаполь-Львів
  • Міжнародний банківський переказ, який може тривати і декілька тижнів, та ще й обтяжується численними зборами і податками. При цьому потрібно мати відповідний валютний рахунок тут в Україні, щоб отримати кошти і банк їх не від футболив у довгу подорож назад, тільки вже не у повному розмірі
  • Та інші… А ви як робите? 🙂

Така ситуація явно не влаштовує численних наших співвітчизників, котрі змушені шукати інших шляхів заради полегшення власного життя.

На разі я бачу три способи, які доступні простим українцям, не маючих офшорних компаній:

  1. Payoneer
  2. PayPal
  3. Банківський рахунок за кордоном (*не зовсім легальний)

Відмивання мільйонів у Дубаї

прості українські хлопці в Дубаю, ОАЕ, досліджуючи офшорні ринки 🙂

1) Payoneer

– чудова Американська компанія, фінанси якої крутяться в офшорній зоні Белізу, що у Центральній Америці (*туди я ще якось доберусь).

Схема доволі проста. Ви реєструєтеся на сайті компанії – Payoneer. За деякий час (2-3 тижні) банк надсилає Вам розрахункому картку MasterCard на поштову адресу в Україні, якою Ви можете починати сміло користуватися. Розраховуєтеся з магазинах, знімаєте готівку з банкоматів будь-де у світі і здійснюєте он-лайн платежі.

Як поповнити кошти на рахунок/картку Payoneer? На сайті є простенька процедура запиту на отримання коштів, після чого будь-яка людина, що має карту або рахунок у банку може перекинути Вам гроші.

Це все легально, як пояснили мені представники компанії. Всіма формальностями займається Payoneer, а користувачі лише сплачують комісійні у розмірі 2%-3% в залежності від виду трансакції. Більше деталей знайете на сайті компанії – Payoneer.

 

2) PayPal

всі ми знаємо цю найбільшу у світі систему он-лайн платежів, з якою вже співпрацюють уряди і банківські системи більшості країн світу. І України у тому числі.

Але тут є одне «АЛЕ». Українські користувачі PayPal не можуть приймати кошти на свій рахунок.

Ми можемо:

  • Відкрити рахунок PayPal
  • Приєднати власний банківський рахунок до системи
  • Здійснювати он-лайн платежі

Але приймати кошти – Ні 🙁

На жаль Україна вважається фінансовим середовищем підвищеного ризику. Іншими словами, рівень довіри до нашої банківської системи такий же, як до відомих світових “розводіл”, типу Нігерії.

Як же тоді бути? І тут відразу вникає геніальна думка. Якщо на український PayPal коштів приймати не можна, то чому б, не зареєструвати, скажімо, Польський, Американський чи навіть Російський акаунт 🙂

Це реальне вирішення проблеми, хоча існують деякі нюанси, про що у одній із наступних статей.

 

3) Банківський Рахунок за кордоном

Згідно Декрету Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю», якщо резидент України відкриває рахунок у банку іноземної держави, то він зобов’язаний отримати ліцензію Нацбанку на право користування ним. Відверто кажучи, «трішки геморой» для простого українця, котрому двічі на рік будуть пересилати декілька сотень доларів.

Інакше, світить стаття 208 Кримінального Кодексу України: «Незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків». Як бачимо, виходить невеличка гра з вогнем.

Але ж, як бути українським студентам, які навчаються за кордоном? А нашим заробітчанам, на чиї потом зароблені кошти працює левова частка економіки України? З рештою, невже всі українці, які живуть за кордоном, користуються лише банками Неньки? Очевидно, що ні 🙂

Отже, як відкрити банківський рахунок за кордоном?

Запитайте про це у знайомих, які прожили хоча б пару місяців за кордоном. Швидше за все вони мають банківський рахунок у цій країні.

А якщо Ви постійно проживаєте в Україні, а не за кордоном? Ну тоді можна просто поїхати, наприклад, у Польщу, Росію чи іншу країну і відкрити рахунок там. Зазвичай ця процедура займає всього пару хвилин і є набагато простішою ніж в Україні. Частенько навіть не потрібно підтвердження проживання (прописки), а просто просять вказати на яку адресу надсилати кореспонденцію і картки. У кожній ситуації по-різному 🙂

Користь очевидна. На польський рахунок з інших країн ЄС можна отримувати перекази з мінімальними комісійними. Те саме стосується і власних трансакцій за кордон. Більшість банків підтримують он-лайн керування рахунком і не потребують Вашої присутності з кожною трансакцією.

 

…Ще є MoneyBookers та інші, але з ними я не знайомий.

Друзі, а що Ви знаєте по даному питанню? Або з чим стикалися?

Support and Follow events in UkraineMore Info