автор: Марта

Острів Балі (Індонезія) цікавий не стільки своєю природо, скільки культурою і особливими, присутніми тільки на Балі, традиціями. Релігія, побут, веселощі – все має всій неповторний балійський відтінок.

Дуже цікавою подією, на яку нам вдалося потрапити – є Балійський Новий Рік.

Що ж це за свято? З метою позбавлення від недобрих сил місцеві влаштовують особливу процесію, схожу до карнавальної. Головними персонажами є  гігантські монстри, які називаються Ого-Ого. Їх роблять з пінопласту, бамбуку, тканини і інших додаткових матеріалів.

Ого-Ого демони Балі

Спочатку  відбувається церемонія, яка змушує демонів вселитися в Ого-Ого.  Потім цих демонів несуть по вулицях, вигукуючи лозунги,  під музику, деколи навіть під супровід дуже оригінального оркестру. Мушу сказати, що враження справляє вражаюче.
Новий Рік на Балі

На час Нового Року ми якраз перебували в культурному осередку, в місті Убуд, тому тут було мега дійство. Зі всіх великих вулиць до центрального міні стадіону сходилися групи людей. В кожній такій групі був свій Ого-Ого. Великі, важкі статуї несли дорослі чоловіки, школярі також мали своїх чудовиськ, звичайно,  пропорційні до їхнього зросту.

Новий Рік на Балі

Також були гарні дівчата в національному одязі і з факелами, розмальовані шаманоподібні чоловіки і всюди бродили білошерсті собаки.

Новий Рік на Балі

Новий Рік на Балі

Нести такі статуї важко. Спочатку їх несуть обережно, є навіть уповноважена людина, яка довгою палкою піднімає електродроти, щоб вони не зачіпали Ого-Ого,  але потім постійно хода пришвидшується, переходячи майже на біг. Лиця людей покриваються потом, але з них не сходить посмішка.

Коли темніє, стає ще цікавіше, адже статуї починають світитися ліхтариками, рухати своїми пащами і деколи, навіть видавати звуки. Мене особисто налякав один демон-кабан, в якого червоним світилися очі і він верещав, як недорізаний пацюк.

Новий Рік на Балі

Після святкування та заганяння демонів у Ого-Ого статуї спалюють. Ми не були присутні на спаленні, сподіваюся це вдалося зробити, адже після нашого повернення додому, почалася злива. Скажу вам по секрету, балійці – вмілі підпалювальники, в них велика практика спалювання…людей, але про це в іншій статті.

Демони Балі

На наступний день настає тиша: новий рік повинен народитися в спокої, чистоті і “з нічого”.  У цей день на вулицях Балі ви не зустрінете жодного автомобіля і навіть пішохода. Міжнародний аеропорт закритий – рейси не приймаються і не відправляються.

Цей день називається Непі. День умиротворення та медитації. От зараз якраз цей день і ми з Орестом не можемо вийти на вулицю, за межі нашого гест хаусу.

Наші  сусіди туристи спробували піти погуляти, після чого їх зупинила міліція і розвели на хабар. Прямо, як у нас на Пасху водіїв. Ось так. Спокій триває рівно 24 години.

За днем ​​Непі настає день прощення – Нембак Непі, коли люди ходять один до одного в гості і просять вибачення за нещодавні образи, гріхи і помилки.

IMG_5443

IMG_5444

Ось так от незвично і колоритно відзначають Новий рік на острові Балі.

Ще декілька фото:

IMG_5530

IMG_5526

IMG_5492

IMG_5491 IMG_5436м

Новий Рік на Балі

А як Ви найдивніше святкували Новий Рік?

Support and Follow events in UkraineMore Info