Скільки насправді коштує подорож і життя на Балі, Індонезія? І що Ви за це отримаєте?

Цією статтею продовжується ряд постів, у яких я безпосередньо і відверто торкаюся питання грошей у подорожах, адже саме недостатня сума коштів (або їх відсутність взагалі) стоїть на заваді мандрам, про які так мріють багато людей.

Отже, що ми знаємо про Балі? Острів, популярний туристичний напрямок, Індонезія, серфінг, вулкани, дуже далеко, океан…
Для початку рекомендую переглянути наше відео звідти:

Які ще асоціації виникають у Вас, коли чуєте це милозвучне слово?
Швидше за все: “дорого і мабуть не для мене”.

Я теж колись так думав і не знав що таке Балі насправді. Поспілкувавшись з деякими людьми, я побачив, що різниці між Балі і , скажімо, Мальдівами більшість не вбачають. Але не через те, що її нема, а просто, бо не взялися поцікавитися.

Не біда! Зараз я спробую показати скільки може коштувати Ваша незабутня мандрівка на цей острів богів.

І так, за 51 день перебування на Балі у нас на двох осіб пішло 14 694 грн. 

Давайте розіб’ємо:

  • 4 647 грн – проживання
  • 5 715 грн – харчування
  • 1 296 грн – транспорт
  • 3 036 грн – решта (серфінг, входи в музеї та інші об’кти, дрібні покупки)

Загалом це всього 288 грн на день яскравого життя і активного дослідження одного із найцікваіших місць на нашій Планеті. Це навіть дешевше ніж життя у Тайланді. Сюди ще додайте ціну за квитки на літак. Середня ціна в дві сторони з України десь 8 000-10 000 грн. Ми летіли з Сінгапуру за 500 грн кожен. Віза – 45 доларів на 60 днів з людини.

Як таке можливо і чому так є?

Зовсім просто. Якщо Ви купуєте тур, то сюди входять готелі, трансфери, оплата послуг турфірм, гідів і так далі. Так повинно бути. Не хочу, щоб Ви подумали, що хтось наживається. Діяльність туристичних компаній дуже потрібна і зазвичай вони дають набагато більше цінності ніж самі заробляють. Це ціла індустрія, в якій також працюю і я, і багато моїх колег.

Мова про інше. Це все можна зробити самому, чи не так?

Транспорт. Замість таксі з аеропорту (250 грн за одноразовий трансфер у 50 км) взяти на прокат скутер (600 грн на місяць) і мати власний транспорт на острові, маючи розв’язані руки і щодня їздити у найвідаленіші райони чи просто зранку за молоком. 

балі-транспорт

Проживання. Жити не у готелі (250 грн/ніч і більше), а винаймати власне помешкання посеред чудових рисових плантацій (2000 грн/місяць).

балі-проживання

Поденно до Ваших послуг численні гестхаусти (100-200 грн/ніч), які більше нагадують храми, а не місця для проживання.

балі-гестхаус

Харчування. Це просто гріх харчуватися у ресторанах західного типу, коли поряд купа чудових варунгів з місцеою їжею. Тут можливо трішки загнув, бо їжа на Балі явно не тягне на рівень з Тайською кухнею. Сам не раз з трепетом забігав у МакДональдс після виснажливого серфінгу.

Друзі, для мене це питання не стоїть саме у екомонії кошів. Зовсім ні. Перш за все це навички. Навички водіння в чужій країні з лівостороннім рухом, навички торгування на базарі і самостійному пошуку житла, навички комунікацій і пізнання іншої культури з середини.

Зрештою за відносно невеликі гроші Ви отримуєте доволі багао. Загалом ціни на побутові речі тут десь такі самі, як в українських районних центрах. Єдине уточнення. Україна не знаходиться трішки південніше екватора і вчитися серфінгу у нас нема де. Зате є купа всього цікавого. Читайте більше у рубриці Подорожі Україною.

То що ж насправді є на Балі такого, що тягне сюди мільйони людей щороку?

Океан. СТОП!!! Якщо Ви зібралися на пляж, то Вам в Тайланд на Пі-Пі, Крабі або Самуі. Тут Ви їх не знайдете. Тобто вони є, але точно не для купання. Пісок темний, зазвичай брудно, а гримучі хвилі не дадуть підступитися до води на переважній кількості пляжів. Це місця, де балом заправляють серфери, а не “вішалки”.

Культура. Не зважаючи на те, що туристи активно їздять сюди вже майже сто років, на Балі збереглася унікальна культура. Цей маленький острівець є осередком Індуізму в найбільшій мусульманській країні у світі. Хоча населення вже трішки розбалуване.

Цікавинки спостерігаються всюди. У архітектурі, вбранні, святах, розвагах і так далі.

балі-культура

Природа. Величні вулкани просто нависають над островом, підводне життя, хоча не тішить, як на Ко Тао, але все таки є, рисові поля просто не можуть не захоплювати.

балі-рис

Ось це в кількох словах – Балі. Чи вартує воно тих грошей? Звичайно, що так.

Якщо самому розібратися складно, то зовсім скоро проводитиму семінар по мандрівці не лише по Балі, а реші Південно-Східної Азії, щоб допомогти Вам подорожувати самостійно, довго і недорого.

Скажіть, а куди б Ви хотіли поїхати чи полетіти в даний момент і скільки для цього на Вашу думку потрібно грошей?

Support and Follow events in UkraineMore Info