*** Увага! Я побував у Шрі Ланці ще у 2013 році, коли долар був по 8 грн.
Тому при оцінюванні наших витрат враховуйте той факт, будь ласка 🙂 

Всі ми добре знаємо це екзотичне слово: Шрі-Ланка, або, навіть ще романтичніше, Цейлон.

Швидше за все, Ви або хтось із Ваших знайомих побував на цьому острові-державі, оскільки даний напрямок наразі для українців є найдоступнішим зі всіх куточків світу, де “можна сміло знімати рекламу Баунті”.

шрі-ланка-пляж

Цією статтею продовжується ряд фінстрипів (відкритих і прямих, щирих і реальних) про те, скільки коштують або можуть коштувати подорожі у різних країнах світу.

А для затравки, перегляньте ось це коротеньке відео з нашої мандрівки.

До того ми розглядали Тайланд і Балі (до речі, ось цілий семінар по країнах Пд-Сх Азії),
ну а тепер давайте зануримося у Шрі-Ланку.

І відразу до діла – до грошей і фінансового питання.

Загалом ми пробули на Цейлоні 18 днів. Фактично це був перевалочний пункт з Південно-Східної Азії до України. Хотілося скористатися нагодою і з’ясувати, що ж там твориться.

Ось, до речі, місце розташування острова у світі.

 

Переліт

Квитики туди з країн Південно-Східної Азії доволі дешеві. Десь 800-1500 грн з таких вузлових хабів, як Бангкок, Куала-Лумпур чи Сінгапур.

Що ж стосується України, то ситуація трішки інша. Мій улюблений лоукост Близького Сходу і Південної Азії AirArabia подає наступні тарифи з пересадкою в Шарджа, ОАЕ, поряд з Дубаєм.

До Шрі-Ланки і назад:

  • з Києва – 6351 грн
  • з Харкова – 7037 грн
  • з Одеси – 6358 грн
  • з Донецька – 6208 грн (***якраз на цьому рейсі я заручився)

Ціна одностороннього квитка +- 200-300 грн від половини вказаної суми, в залежності від напрямку. І це все стандартні тарифи, хоча існують і різні промо-акції, на пошук яких зазвичай шкода часу. Трішки дешевші ціни можуть бути у ще одного еміратського лоукостера – FlyDubai.

 

Проживання

Як і в більшості азіатських країн, воно тут дуже дешеве. Цього разу ми постійно переміщалися і не орендували будиночка в якості бази, як у Тайланді чи на Балі. Ось стаття про будиночок на курячих лапках в Ао-Нангу, Тайланд.

Ціна в гестхаусах в районі 60-180 грн за кімнату з умовами. Загалом на проживання пішло 1760 грн з усього бюджету відпочинку на Шрі-Ланці, а це в середньому 100 грн за ніч.

шрі-ланка-проживання

 

Транспорт

Як і в Україні, ну просто дуже дешевий. Насправді просто копійки – 407 грн за весь час.

шрі-ланка-транспорт

Хоча це не для всіх. Публічний транспорт (автобуси, поїзди) в районі Коломбо, столиці країни, сильно переповнений, а в поїздах можна зустріти жебраків зі всіма можливими вадами людського організму. Ось це враження не було дуже приємним відразу після вишуканих Малайзії та Сінгапуру. Як альтернативу, треба брати таксі чи рікшу (тук-тук) – теж недорого.

Окремий обов’язковий досвід – це подорож поїздом по гірських районах, яка вважається однією з наймальовничіших мандрівок у світі. Реально круто.

шрі-ланка-поїзд

 

Харчування

Шрі-Ланка – далеко не гастрономічний рай, як от Тайланд чи Малайзія (зацініть їхню їжу).

Хавчик більше індуський, хоча європейські колоністи окрім церков і залізниці залишили після себе ще й любов до випічки, що не могло не радувати. Вперше за майже півроку ми скоштували нормальний хліб.

Дивно, але морської їжі багато не видно, незважаючи на те, що острів знаходиться майже в ценрі Індійського океану. І куди воно все дівається?

шрі-ланка-їжа

На все про все – 1941 грн або 107 грн на день.

 

Сафарі та природа

Це, звичайно, не Танзанія, але Шрі-Ланка славиться своїми національними парками з купою дичини.

Ми зробили одноденний сафарі-тур в заповідник Яла (Yala), що на південному сході острова, і зовсім не пошкодували. Крокодили, різноманітні птахи, слони, буйволи, олені, мавпи і решта живності. Зовсім непогано, як на перший досвід.

шрі-ланка-сафарі шрі-ланка-природа

Ціна сафарі зі всіма зборами – 360 грн з людини (720 грн на двох), але це як пощастить вторгувати.

Окрім того, в прибережних водах океану можна зустріти китів, а на берег часто припливають черепахи відкладати яйця, з яких згодом вилуплюється черепашки. Нам якраз пощастило “приймати роди”.

шрі-ланка-черепашки

 

Крім того, Шрі-Ланка є одним із найкращих місць для серфінгу. Розмах, звичайно, не той, що на Балі, але тут є купа місць, щоб добре погоцати.

шрі-ланка-серфінг

 

Віза (30-денна) отримується по прильоту і коштує всього 30 доларів (240 грн). Жодних проблем.

 

Давайте підсумуємо! Що ж у нас виходить?

Візьмемо приклад 18-денної подорожі на Шрі-Ланку для двох осіб:

  • 1760 грн – проживання
  • 1941 грн – харчування
  • 407 грн – місцевий транспорт
  • 720 грн – сафарі
  • 660 грн – інші витрати (серфінг, дрібні покупки та інше)

Отже маємо 5488 грн, а це 304 грн на день на двох класної подорожі по Цейлону.

Сюди, звичайно, варто додати ціну за візу: 240 грн * 2 = 480 грн.

Ну і, звісно, переліт. Користуючись поданими зверху варіантами, давайте візьмемо 6400 грн * 2 = 12 800 грн в обидва боки.

Тепер виходить так: 18 768 грн для двох осіб за чудову майже тритижневу подорож на цей острів. Як бачите, фактично 2/3 ціни йде на переліт. На прикладі країн Пд-Сх Азії напрошується висновок, що варто залишатися там на довше, але, чесно кажучи, більше місяця відпочинку на Шрі-Ланці немає що сильно робити. Ось так!!!

шрі-ланка-чай

на чайних плантаціях

Правда перед виступом на TEDx в Донецьку, куди ми прилетіли напряму, мені ще довелося прикупити трішки шмаття, оскільки весь “людський одяг” залишився у московському аеропорту Шеремєтьєво ще у листопаді.

Крім того, після такої довготривалої відсутності на батьківщині затарилися подаруночками для рідних і близьких, але це вже інша історія…

А які у Вас мандрівки намічаються найближчим часом, і які на це відведені бюджети? Цікаво 🙂

Support and Follow events in UkraineMore Info