“Краще ні з ким ніж аби з ким” – Народна мудрість 🙂

Так-так, це саме стосується і мандрів. Мабуть Ви опинялися у ситуаціях, коли поїхали у певне місце і зловили себе на думці: “Якою ххххх я тут замаюся?”. Так ось, я теж і неодноразово.

Наразі відвідав вже більше 45 країн (купа фоток) і притримуюся позиції свідомих подорожей з конкретно визначеною метою, а не лиш би прошвернутися – travelling with aim.

вибрати подорожфото: Раджастан, Індія (більше фоток)

Раніше частенько їздив, лиш би їздити, хоча багато мандрівок були все таки спрямованими на ціль. Зазвичай у студентські роки це були семінари чи конференції, а згодом стажування і програми обміну, але згодом, зрозумів що самі мандри – це вже не досягнення.

То як бути далі, ходити гуляти в парк читати книгу і піддтягуватися на турніках? Це хороший варіант, але я знашов дещо цікавіше – різноплановий розвиток під час подорожей.

У багатьох інтерв’ю питають як я вибираю куди саме поїхати, адже можливостей є так багато. Справді варіантів купа і хочеться побачити все, але підбираю напрямки я за наступними критеріями…

 

Якщо Ви новачок у мандрах, то рекомендую прочитати статтю З яких країн добре починати подорожувати, а потім повернетеся на цю сторінку, щоб розібратися на що теж варто звертати увагу і на що зважаю при виборі місця чергової мандрівик я.

Отже…

 

Новизна

новизнафото: Єрусалим, Ізраїль

З дитинства мені говорили, що маю шило в дупі і тому не можу сидіти на місці. Щось в тому є. У мене доброякісна залежність до нових вражень, знань, відчуттів та досвідів. Я постійно перебуваю у пошуку чогось нового, кращого і цікавішого…

Тут є утопічна складова, оскільки даний пошук ніколи не закінчиться, але одночасно це змушує постійно перебувати у натхненні. В діловому житті така ознака може негативно позначатися на справах, коли людина постійно перескакує з одного на інше, так нічого і не створивши, тому треба навчитися себе контролювати і доводити діло до кінця. Ось більше про визначення цілей і опановування дедлайнів.

Зате у мандрах постійно їздити у нові місця це суцільне задоволення і кайф. Зазвичай рідко повертаюся у одну і ту саму країну, навіть, якщо мені там дуже сподобалося, оскільки є ще стільки всього прикольного, про що можу лише здогадуватися.

Те саме стосується і подібних між собою країн. Скажімо, вже побувавши у Іспанії, точно виберу Узбекістан при конкуренції з Португалією. Минулу зиму провів у Південно-Східній Азії, а тепер вибрали податися у Центральну Америку, хоча Мартуся наполягала на вже перевіреному варіантові.

Моя логіка зрозуміла – хочеться чогось нового – хочеться open my mind 🙂

 

Можливості до самореалізації та розвитку

самореалізаціяфото: МакЛеод Гандж, Індія (більше фото)

Я противник дауншифтінгу у власному житті. Поїхати в джунглі, валятися по пару годин на пляжі, довго зависати в тусовках і майже не працювати (займатися улюбленою справою) заняття не для мене. Більше цікавить драйв…

Оскільки всюди у світі є інтернет, проблем з активним професійним розвитком нема. Інше питання полягає у тому чим ще цікавим та корисним зможу там зайнятися. Наприклад в Тайланді займався Муай-Тай, на Балі вчився серфити, в Індії опанував мотоцикл, а зараз у Центральній Америці акцент робитиму на іспанській мові та сальсі, а у найближчому майбутньому хочу опанувати ще й арабську, тому прийдеться  перебратися кудись на Близький Схід etc…

 

Інфраструктура і соціум

інфраструктурафото: Сінгапур

Автомобілі, дороги, транспорт, активна внутрішня тусовка, розвинене культурне життя і решта принад сучасної цивілізації, які дозволяють зануритися у місцеве життя, не випадаючи з реальності і буденних обов’язків.

Все це збільшує шанси вибрати цю крану у порівнянні з менш розвинутою. Хоча диковинку я теж люблю, але довго (більше одного місяця) знаходитися чи жити я б там не хотів. Наприклад, трьох тижнів на Шрі-Ланці було якраз достатньо, а от в Малайзії сміло можна буде ростити дітей. В Гондурасі і Кубі теж цікаво, але осядемо швидше за все у Мексиці або у Коста-Ріці.

 

Певна подія

презентація Львовафото: Презентація Львова на ITB-Berlin (більше фоток)

Як і в студенській роки, так і зараз це вагома причина при вирішенні куди поїхати. Неодноразово навідувався в Берлін на найбільшу туристичну виставку у світі ITB, трішки видозмінив маршрут, щоб зустрітися з японським другом Шо у Франкфурті на Майні, заїхав на конференцію у Москву перед вильотом у Бангкок, якось зганяв у Лондон підписувати певні папери, потрапив до Грузії на AEGEE Summer University, звідки перелетів у Молдавію під час шаленого літа 2013.

Завжди щось десь відбувається, хтось кудись їде і це частенько вносить корективи у плани. Дуже сподіваюся зустріти на Новий Рік Роберта в Пуерто Валарта у Мексиці. Життя покаже…

 

Гроші і Ціни

гроші
фото: Оман

Мабуть вирішальний критерій для більшості людей. Для мене теж ціни і дороговизна є одним із вирішальних факторів у виборі місця чергової мандрівки.

Більшість людей кудись їдуть для того, щоб відчути свободу. Я вважаю фінансову свободу невід’ємною складовою частиною повного, вільного і насиченого життя, тому вибираю напрямок відповідно власного лайфстайлу і цін, які я готовий наразі за це все платити.

Скажімо, Норвегія, Австралія чи Японія є доволі дорогими країнами, де за відповідний рівень життя потрібно платити в рази більше ніж у Польщі, Аргентині чи Південно-Африканській Республіці.

Окрім яскравості і наповненості життя ціни напряму впливають і на тривалість мандрівки, тому цілком логічним є проводити більше часу у дешевших країнах. А автостоп, ночівля в наметах чи постійний каучсерфінг не для мене.

У порівнянні до світу Україна є дешевою країною. Приблизно подібні ціни при можливості класного лайфстайлу присутні у більшості держав Центральної та Східної Європи, Південно-Східної Азії і цілої Латинської Америки від Мексики аж до Чилі (за винятком Бразилії). Виправте мене, якщо наплужив.

Для Вашої зручності і прицінювання ось пару корисних і відверих фінстрипів по витратах: за цілу зиму у Південно-Східній Азії загалом і окремо про життя і подорож в Тайланді, а також на Балі та Шрі-Ланці. А ще древній фінанансовий звіт по мандрах Європою. Приємно, що якість мандрів, а відтак і їх ціна зростають.

 

подорожфото: Крабі, Тайланд

Загалом я є доволі соціально-активною людиною, хоча помічаю, що чим далі, тим більше хочеться приватності і комфору, щоб концентруватися на написанні ось таких корисних статей, розвитку власної справи та допомозі людям власним прикладом і активними діями 🙂

Друзі, а що для Вас є важливим при виборі місця для мандрівки?

Support and Follow events in UkraineMore Info