Зустрілися жаба і равлик:
 – Прикольно тобі, равлику. Зажди з собою хатку носиш.
Де станеш там і переночуєш з комфортом.
– Зате ти не платиш за комунільні послуги.

Це гостьова публікація мого товариша і колеги Юрка Пирча. Він мандрівник ще той. Не просто їздить по різних цікавих місцях, а ще й допомагає робити це іншим.

юрій пирч
Юрко засновник класної бюджетної туристичної агенції Час на мандри, яка спеціалізується на внутрішньому туризмі, відкриваючи сотням людей найчарівніші куточки нашої мальовничої країни. А крім того він долучився до видання співаника студентського братства.

Хто-хто, а він добре знає що варто брати з собою у подорож, тому щиро та відкрито ділиться власними рекомендаціями. До речі десь рік тому вже публікувалася стаття про пакування хати в рюкзак і підготовку до довготривалої подорожі в екзотичні країни закордон.

Кожна подорож починається з підготовки. Незалежно від того чи це самостійна мандрівка, чи участь у турі. Ми готуємо речі, вивчаємо маршрут/програму, читаємо відгуки про місця у які подорожуємо, формуємо свої очікування від поїздки.

Щоб наша подорож була комфортною в рамках автобусного туру чи екскурсії по Україні, нам потрібні речі, які зроблять її такою. Про те як в один з наших турів їздив Орест Зуб можеш прочитати тут.

А тим часом нам потрібно прикинутися равликом і частинку хатки взяти з собою. Отож, незалежно від напрямку твоєї подорожі, візьми:

1. Зручний одяг та взуття
.
зручний одяг(фото: Кам’янець Подільський поряд з Дністровський коньйоном)
.
Гірше камінчика в кросівках може бути хіба піщинка в презервативі. Бери у подорож зручний вільний одяг та взуття, яке не обмежує тебе в русі, не муляє, не жме і т.д.

Обов’язково глянь на прогноз погоди. Якщо передбачаються опади, подбай про цупке взуття, яке не пропускає вологи та одяг, який захищатиме тебе від дощу та вітру.

Пригодиться кілька пар запасних шкарпеток та, про всяк випадок, запасне взуття (якщо подорожуєш на довго і далеко). Пам’ятай: голова і ноги повинні бути теплі та сухі.


2. Документи

документи паспорт

У подорож завжди краще взяти з собою папір з твоєю фотокарткою, який засвідчує особу. Особливо коли подорож пролягає прикордонною зоною. Це може бути студентський, водійські права, паспорт (Орест: до речі у мене аж три закордонних), військовий квиток.

Якщо твоя мандрівка включає добирання потягом/літаком/маршрутним автобусом — наготуй та візьми заздалегіть придбані квитки.


3. Кошти

кошти1 кошти

Прикинь скільки тобі потрібно фінансів для поїздки. Якщо ти купив тур, то додаткові витрати можуть бути на вхідні квитки в музеї та заповідники, на дегустації, на вечірки та забави, на таксі (чи інший транспорт), харчування, сувеніри, листівки тощо.

Ці приблизні суми можеш уточнити на сайті туристичної фірми або подзвонивши в офіс. Коли подорожуєш самостійно зазвичай основні види витрат ідуть на проживання, харчування, транспорт та екскурсії.


4. Battery is low

батареябатарея1

(фото зліва: Дубнівський замок)

Якщо подорож дарує враження, то фото- і просто камери запам’ятовуть їх найкраще. Обов’язково перевір, чи заряджені батареї фотоапаратів. Те ж саме стосується мобільних телефонів, нетбуків, планшетів, електронних книг, плеєрів та інших приладів, без яких ти не уявляєш свого існування і завжди тягаєш з собою.

Якщо фотографувати плануєш багато і крім того ще й переглядати на фотіку те, що нафотографував, подбай, щоб у тебе була запасна батарея та зарядний пристрій. Також перевір чи достатньо місця на карті пам’яті. Для любителів фоткати в raw-форматі або тих, хто не пропускає увагою кожну квіточку запасна пам’ять теж буде корисною.


5. Аптечка

аптечка

Якщо ти подорожуєш в турі, то в голові може промайнути думка: “Аптечка знаходиться у водія”. Думка цілком справедлива. Але найкраще подбати про своє здоров’я самостійно. Особливо, якщо у тебе є болячки, для яких потрібні особливі медикаменти.

У стандартний набір аптечки включи жарознижуючі, щось від головної болі, від отруєння і для травлення, протипростудні, амоняк, перекис водню, бинт, вату, йод. Якщо тебе закачує, подбай про таблети проти укачки, якщо маєш алергію — бери протиалергійні засоби, якщо у тебе цукровий діабет — пам’ятай про інсулін.

Всього не перерахуєш, тому постався до цього питання серйозно і додатковий раз подумай що тобі ще знадобиться. Аптечка має бути у зручному швидкодоступному місці. Звичано найкраще, якщо вона там і лежатиме протягом всієї подорожі. Але, як то кажуть: “Береженого Бог береже”.

.

Додатково, в залежності від туристичних об’єктів, які трапляються під час поїздки:


1. Ліхтарик

ліхтарик

Якщо під час подорожі трапляються підзмелля, печери (Кам’янець-Подільський круїз), гроти, форти (Тунель кохання та Тараканів) чи інші підземні об’єкти тут в нагоді стане додаткове джерело світла.

Багато мобільних пристроїв мають функцію “ліхтарик”, але все таки рекомендуємо брати спеціально призначений для цього девайс. 


2. Засіб проти комарів
.

засіб від комарів.
Якщо ти мандруєш на природу, то в нагоді стане відлякувач від кровососів. В літню пору доби їх особливо багато, наприклад у “Тунелі кохання”.

Якщо ти не благородний донор, то спрей від комарів вам дуже доречним.


3. Поліетиленові пляшки чи стаканчики
.
пластикова пляшка

.
Багато маршрутів включає в себе зупинку біля мінерального джерела (ТуСтань, Сиро-Винний тур, Скупайся в Закарпатті, Капратський трамвай, До княжих святинь та Манявського водоспаду). Часто біля нього немає посуди, щоб скуштувати водички, а сьорбнути безпосередньо з джерела не завжди зручно.

Тому тут в нагоді стане пляшечка або стаканчик — вони тобі дозволять комфортно скуштувати води та не гидитися загальної посуди, яка може таки бути присутньою на місці.

Пам’ятай: мінеральні джерела збагачені різними хімічними елементами та мають лікувальні властивості. Тому при дегустації не куштуй за один раз більше стаканчика. Передозування може викликати бігунку (діарею, часте сечовипускання тощо ;).


4. Одяг для храмів
.
одяг для храмів

.
Під час відудвання монастирів (Почаївська лавра, До княжих святинь та Манявського водоспаду. Орест: А ось ще одна класна Лавра на Буковині) жінок просять одягнути спідницю або плахту та накинути на голову хустину. Часто такі речі видаюся біля входу в монастир, але іноді їх може не вистачати на всіх бажаючих.

Тому краще такі дрібнички взяти з собою. Взагалі, представникам як сильної так і прекрасної статі слід пам’ятати, що у “святі” місця не етично заходити у пляжному прикиді. Бажано, щоб штани/шорти були нижче коліна, а плечі прикриті.


5. Вишита сорочка і тематичний одяг
вишиванкатематичний одяг

Якщо ти їдеш на етнографічний фестиваль (
Свято бринзи в Рахові, Фестиваль борщу в Борщові, Сорочинський ярмарок тощо) або під час туру заплановані вечорниці (Гуцулка Ксеня), то в нагоді стане вишиванка.

.
Якщо ти будеш брати участь у середньовічному дійстві (ТуСтань, Середньовічний Хотин), то придумай образ під дану тематику. Це надасть тобі неповторного колориту та збільшить кількість яскравих світлин.


6. Знаряддя для бассейну
.
чан
(фото: Подібний чан є у Лумшорах на Закарпатті)

.
Якщо в планах скупатися в чанах, басейні чи водоспаді рекомендуємо брати тапочки на гумовій підошві, шапочку, рушник, купальник/плавки, мочалку, засіб для душу, фен. Якщо купань протягом дня плануєтсья декілька, як от у відпочинковому аква-турі “Скупайся в Закарпатті”, то рекомендуємо брати декілька комплектів купальників/плавок, бо один може не висохнути між купаннями.

Щось додаткове для душі 🙂
.
1. Талісман, улюблена футболка, кепка, білизна, плюшевий ведмедик чи щось інше
.
для душі

.
У кожного з нас є певні речі, які важливі тільки для нас. І часто ця важливість не зрозуміла іншим. Та й чи потрібно її комусь крім нас розуміти? Візьми з собою те, що навіює спокій та романтику або навпаки — додає енергії та бадьорості.


2. Різні гаджети

гаджети

Хтось їде в поїздку, щоб відпочити від техніки, яка оточує його довкола у щоденному житті. Інші — не уявляють собі манрівки, якщо не прочитають наступної книги на e-book, не прослухають нового альбома улюбленого виконавця чи не преглянуть фільм, який вже давно скачали з торента. Кожен з нас різний. І якщо сучасні технології дозволяють зробти твою мандрівку комфортнішою, то пам’ятай і про них.

Маю надію ці рекомендації допоможуть тобі швидше зібратися у подорож, нічого не забути та насолодитися комфортним перебування поза домом.

юрій пирч

Ваш, Юрко Пирч. Туристична фірма “Час на мандри

Якщо я щось забув, або ти рекомендуєш дещо інше, то дописуй у коментарях 🙂

Support and Follow events in UkraineMore Info