Це гостьовий пост Антона Дудка, мого учня і викладача TOEFL, котрий вже встиг повчитися у США, а наразі проживає у Польщі, де перебуває на EVS стажуванні, допомагаючи молодим людям потрапляти на класні міжнародні програми і не тільки.

Окрім того, зовсім недавно Антон організував перший український благодійний автостоп, під час чого проїхався всією Європою до Великобританії і назад.

TOEFL(фото: Зустрічайте – Антон Дудко)

Але наразі мова піде про дещо інше. Антон вільно володіє англійською мовою і навіть використовує її професійно, готуючи студентів до здачі одного із найбільш популярних у світі тестів на знання English – TOEFL.

Скажімо, після завершення університету в Україні, я не зумів потрапити на навчання у західноєвропейський ВУЗ, оскільки недостатньо успішно здав цей тест – всього на 84 бали зі 120 можливих, навіть при тому, що англійською я володію дуже непогано. Де ж тоді був Антон? 🙂

Отже, як успішно здати екзамен з англійської? Ось поради профі прямим текстом.

АНТОН: Останнім часом, завдяки Євромайдану і не тільки, завдяки настроям серед нас, все більше людей у натовпі дивляться у одному напрямку, і все більше з нас відчувають потяг долучитися до цього змагання за зміни і обертають свій погляд на захід.

В той же час, ті українці, які переймаються власним розвитком, і хочуть перейняти знання, що ними ділиться світ, шукають можливостей доступитися до таких знань, і знаходять таких можливостей щоразу більше.

А коли мова заходить про поїздку за досвідом за кордон, звісно, повстає тема іноземної мови – насамперед, англійської. Це стосується і академічного навчання, і професійних стажувань, повноцінного працевлаштування, а часом і іншого роду міжнародних програм.

І серед технічних ритуалів, з якими пов’язана підготовка до рішення “вперед!”, дуже часто виділяється іспит з англійської мови, наприклад TOEFL (Test of English as a Foreign Language), або інший.

CAE_certificate_cropped
Багато з нас знають англійську на деякому, начебто достатньому рівні, і можуть з нею дати собі раду. Часто в анкетах-заявках можна побачити: “розмовна”, “intermediate”, “зі словником”, “C1”, “функціональна”. Але чи буде цього достатньо для навчання у закордонному університеті, або ж для праці у міжнародній корпорації? А навіть якщо в реальності цього дійсно буде достатньо, чи впевнить таке формулювання комісію, від рішення якої залежить “чи пан чи пропав”?

Коли складання іспиту з англійської спочатку починає маячити в кінці тунелю, а потім вже по-справжньому входить на повістку сезону, місяця, тижня, дуже легко розгубитися і не знати, чого чекати, і як підготуватися до цього відповідального дня.

Тут можливі два принципово різні підходи:

1) Знати мову досконало і виїхати на імпровізації

Якщо розслаблена розмова на випадкову тему не напружує вас, а пошук потрібного слова у комірках мозку займає не більше 1 секунди, можна покластися на себе, спокійно допити каву і вирушати на 4-годинний тест. У крайньому разі – переглянути одним оком приклади завдань і зразки есе. Іншими словами, якщо під час самого екзамену можна дозволити собі витратити собі деякий дорогоцінний час на ознайомлення з інструкціями, кнопочками, несправним комп’ютером, тоді – сміло.

Коли ви впевнені у собі, і складання іспиту – лише формальність, це може спрацювати. Але вивчити мову “досконало” – дуже непевне поняття. А коли на календарі стоїть конкретна дата, а уявлення “за що взятися першим” чіткого немає, такий ризик собі дозволити не можна. Тоді варто…

2) … Почати з формату тесту і відшліфувати свою англійську мову паралельно

Не секрет, що велика частка успіху і остаточного результату, який буде надрукований на сертифікаті, залежить не від досконалості знання, а від знайомості з самим тестом, завданнями, обмеженнями часу на їх виконання, та чітким розумінням вимаганих вмінь. Думаєте, чому так процвітають “пробні” тести ЗНО для школярів та репетиторство до їх підготовки?

Може статися так, що людина, яка чудово орієнтується в предметі, зокрема, в англійській мові, і користується нею щоденно, але ніколи не бачила іспиту в очі, може спасувати перед несподіваним завданням і поступиться “середнячку”, який добре натренувався на конкретні випадки і виклався на свій максимум.

Другий підхід до підготовки пасуватиме більшості. Вже бачачи в обличчя свого “ворога” у вигляді екзамену і розуміючи свою кінцеву мету, можна ясно дати собі оцінку, на що можна сподіватися, знати технічні аспекти тесту як свої п’ять пальців і забути про них, а натомість сконцентруватися на дуже конкретних аспектах мови (природні розмовні звороти? сприймання швидкого мовлення на слух? пунктуація в письмі?) і поліпшити їх за дуже стислий час.

Це і є нашою метою, і призведе до приємного сюрпризу після отримання результату 🙂

Якщо мова йде про TOEFL або інші іспити (яких кількість “найменувань” теж постійно росте), часто можемо стати жертвою незнання та стандартних міфів, які постійно повторюються навколо. Міжнародний тест з англійської часто є чортом, якого малюють занадто страшним.

Сама концепція стандартного іспиту для сертифікації володіння мовою повстала як послуга для спрощення життя університетів, приймальних комісій, та HR-відділів, і виявилася у світі хорошим бізнесом. У свою чергу, чутки щодо екзамену і натовп наляканих заявників породили нову нішу – підготовки до проходження іспиту, і найрізноманітніших курсів, які стали ледь не “обов’язковими, аби мати хоч якийсь шанс”. Цю нішу теж важливо правильно розуміти і не переплатити, а скористатися саме тим, чого дійсно не вистачає особисто вам.

Чого ж насправді чекати в день екзаменації?

TOEFL1

Про TOEFL, один з найпопулярніших стандартизованих міжнародних іспитів з англійської мови, поговоримо в середу 27 листопада на відкритому вебінарі Все про TOEFL.

Лише за годину можна буде дізнатися про таке:
toefl_webinar_1_mindmapP.S. Які Ви маєте питання щодо іспитів з англійської, або що для Вас завжди було загадкою?

Поділіться – і я обов’язково внесу це до програми вебінару 🙂

Support and Follow events in UkraineMore Info