Що робити, якщо закінчилися гроші, а Ви знаходитеся на іншому кінці світу? Таке запитання поставили мені у одному інтерв’ю, коли я знаходився на Балі ще минулого року. Чесно кажучи, тоді мене це сильно здивувало. А чому гроші повинні закінчитися?

У відповідь журналісту, я провів паралель з керуванням авто. Якщо в баку не має палива, то чи поїдете Ви за місто або, якщо бачите що стрілка практично на нулю, невже будете продовжувати віддалятися від цивілізації? Це, як мінімум нерозумно, а може бути і навіть небезпечно.

Так само і з подорожами. Я ніколи не підтримував і не захоплювався відчайдушними вчинками, типу: «В кругосвітню подорож із 300$ в кишені», оскільки такі мандрівники доволі часто стають тягарем для інших оточуючих і близьких людей вдома.

Але і буває, що навіть з повного баку може витекти все пальне, якщо він проб’ється або хтось його просто викачає. Раніше я над цим не замислюався, оскільки звик все конролювати і підстраховуватися. І ось за іронією долі подібна ситуація трапилася зі мною…

Не все так погано, як на цій фотографії, хоча вже починає потроху піджимати. Сукупність останніх подій ще більше підкидує багаття у вогнище, котре вже давно можна було загасити, а тут ще й ПриватБанк палки в колеса вставляє.

Чесно кажучи, мені якось ніяково і можливо навіть трішки соромно цим ділитися, але, як то кажуть, нікуди правди діти.

***

Все почалося з того, що на початку грудня на нас напали мексиканські гопніки з ножем і пограбували (ось деталі цього злочину і всі втрати). Фіг з тими грошима і речима, головне, що живий і без дірки у животі. Але найприкрішим є те, що я втратив банківську картку ПриватБанку, прив’язану до мого основного поточного рахунку, а також сім-картку українського номера, до якого під’єднаний інтернет банкінг Приват24.

Відразу в той самий день я заблокував користування карткою, а відтак і основним поточним рахунком і тут розпочалася епічна двомісячна сага спілкування та з’ясування відносин з представниками найбільшої фінустанови України 🙂

 

Спроба #1
Для початку я просто хотів відновити картку
, але в службі підтримки пояснили, що це можна зробити лише двома способами:

  1. Передзвонивши мені на номер до якого прив’язаний рахунок – ага вже.
    або
  2. Завітати у найближче відділеня банку – ще краще 🙁

 

Спроба #2
Хммм. Тоді давайте змінимо номер телефону, до якого прив’язаний мій рахунок. Звичайно:

  1. Вставте картку в банкомат нашого банку і змініть номер самостійно
    або
  2. Завітайте до нас у відділення 🙁

 

Спроба #3
Ясно, зі всіх цих варіантів найпростіше попросити мого батька піти у відділення Life, пояснити ситуацію, відновити сім-картку і надіслати її мені поштою. Не знаю через що, можливо через події, пов’язані з Євромайданом, але після відправки конверта з відкриткою і прикріпленої до нього сімки, про нього ні слуху – ні духу вже два місяці. Це при тому, що наш новорічний пакет з подарунками і купою сигар надійшов з Мексики до Львова за 10 днів

подарунок

Невже на нашій пошті чи митниці могли подумати, що на цій сімці знаходиться інформація застосування, котрої може посягати на цілісність і безпеку України. Не знаю, але той, хто це зробив, повний asshole, як кажуть англійською, що взагалі підриває будь-яку довіру до Укрпошти.

До речі, коли я ще раніше відкрив банківський рахунок в Польщі, то надіслана картка теж десь зависла, що в результаті скористатися послугами PEKAO мені так і не вдалося.

***

Настав 2014 рік, ми покинули Леон і перебралися в Пуерто Ескондідо, що на березі Тихого океану, поряд з най південнішою точкою країни. Надіслана сімка на нашу минулу адресу так і не надійшла, тож татові довелося знову навідатися у офіс Life 🙂

 

Спроба #4
Ну що ж, давайте відновлювати доступ до рахунку спільними зусиллями. Одночасно виходимо на скайп, я заходжу у онлайн банкінг, паралельно з України мені транслюють коди з смс, що приходять на мій номер телефону. УРА! В Приват24 я все таки ввійшов.

Далі починаю відновлювати рахунок, котрий заблоковано. Для цього я повинен прийняти дзвінок, тож даю свій мексиканський номер і за пару хвилин телефонує хлопчина з приємним голосом. Назвімо його Петро. Він з’ясовує всі деталі мого перебування, причини блокування і так далі, а потім питається номер рахунку і термін дії картки та решта деталей, презюмуючи, що картка у мене на руках…

ОРЕСТ: «Чувак, звідки я можу знати це все, якщо її у мене нема?». РУСЛАН: «А, то картка не у Вас? В такому разі відкрити доступ до рахунку ми не можемо, бо він прив’язаниий неї». Ви що з мене приколюєтеся???

 

Спроба #5
Ну добре, у мене ще є депозит та віртуальні рахунки, куди варто вивести кошти, чим вже фактично  розраховуватися онлайн. Зайти в інтернет банкінг можу, якщо не розминуся в часових поясах з рідними, але то не велика біда. Життя прекрасне.

Але випливає ще одне «але». Вивести депозит можна лише на той рахунок,  з якого його було поповнено, котрим вочевидь (як Ви вже зрозуміли) є той що заблокований. Як співав Висоцький у одній пісні: «Ти хоч бєгі, хоч плач, хто смейся, но опять задєржка рєйса» 🙂

Виходить замкнуте коло, а я, наче котик, що облизується біля акваріума, але не може вхопити рибку.

 

Тоді чому ми далі подорожуємо,
якщо доступ до грошей закритий?

Теотіуакан пірамідиДревнє місто Теотіаукан. Зліва друга по величині піраміда у світі.

У Вас може виникнути питання за що ж ми жили, орендували помешкання, подорожували і загалом класно пізнавали Мексику потягом того часу і навіть перебралися на інше місце проживання за 200 метрів від океану навіть при тому, що варто було бити на сполох, а ми такі розслаблені.

Пуерто Ескондідо МарлінПуерто Ескондідо

Типові дні в Пуерто Ескондідо, Оахака

По-перше тримати всі кошти у одному місці просто нерозумно. Для цього у мене є PayPal (та інші віртуальні гаманці), ще парочка інших банківських рахунків, а також готівка.

Загалом, незважаючи на стан Ваших фінансів, завжди варто мати своєрідний НЗ (нєпрікосновєнний запас) для екстенного повернення додому, у будь-якому випадку. Це правило більшості поважаючих себе мандрівників і просто адекватних людей, хоча я неодноразово зустрічав зівак, котрі через свою дурість або халатність, просто не мали грошей, щоб добратися додому.

Крім того, наявність депозиту завжди гріє душу, але коли до нього закривають доступ, то це вже якось по-хамськи.

 

Резюме

Зараз я опинився не в дуже зручному положенні. Активи потроху сохнуть, доступ до пасивів перекрито, а основний поточний рахунок заблокований. Звичайно, що ми не голодуємо, а наближчим часом нас чекає надзвичайно цікавий переїзд впоперек Мексики від узбережжя Тихого океану на Карибське море через джунглі Чіапасу, ну майже, як у творі Жуля Верна – Діти Капітана Гранта.

Але далі для продовження цієї епічної подорожі Центральною Америкою явно потрібно буде більше коштів ніж доступно на даний момент, якщо не знайду способу дістатися до тих, що заблоковані.

Для когось дана ситуація може видатися доволі стресовою, але для мене це більш як невеличкий виклик і гра,  по отриманню нового досвіду. Відразу пригадуються історії багатьох підприємців, коли наставав момент, що їм за короткий проміжок часу потрібно фандрейзнути велику суму грошей. І хоча воно зазвичай не було небезпекою для життя компанії, зате заставляло ворушитися і генерувати нові ідеї для вирішення цієї справи.

====

Чи траплятися подібні ситуації з Вами, друзі?
Як би поступили на моєму місці? Які ідеї?

====

P.S. Меседж до співробітників ПриватБанку. Я знаю, що у вас працює ціла служба по моніторингу і роботі з негативом в мережі. Друзі, розумію що є правила безпеки і різні запобіжні заходи, але мені здається, що в даній ситуації точно повинен бути спосіб врегулювання.

Якось Ваш ІТ директор Дмитро Дубілет написав у себе в фейсбуку, що ПриватБанк – це радше ІТ компанія, а не банк. То чому єдиною відповіддю, яку я отримую є: «Приходіть у відділення з паспортом»..?

====

P.P.S. Я не збираюся зациклюватися лише на цьому, адже життя, мандрівка і професійний розвиток продовжуються, тому, завдяки декільком ідеям, що мені підкинули читачі, прийняв рішення іншим і суспільнокорисним способом прокласти шлях до коштів.

Ось як Ви можете скористати моїм трагікомічним становищем… 🙂

Support and Follow events in UkraineMore Info