Ви мабуть зауважили, що OpenMind.com.ua слабенько оновлюється останнім часом. Частково це пов’язано з ситуацією в країні і не сильно хочеться пулікувати “щасливі статті”, коли на Батьківщині таке. До речі, 24го березня вже ступлю на батьківську землю. А крім того під час тривалої  і виснажливої подорожі з узбережжя Тихого океану на Карибське море (де я зараз) піхопив якусь заразу в джунглях Чіапасу…

Наразі все ок, але попередні три тижні солодко не пройшли. Це невеличка ціна, котру треба платити інколи за неординарні речі. У всякому разі вже все добре і ми добуваємо свої останні дні в чудовому містечку з екзотичною назвою Плайя дель Кармен, куди до нас в гості приїхав Пітер Балашчик, хто є одним із моїх духовних наставників і класних друзів.

плая дель кармен

І тут якраз в тему, ще один мій близький товариш Борис Расін, котрий зараз розсікає десь у Південній Америці, надсилає мені гостьову статтю про те, як вберегти своє здоров’я під час таких шалених подорожей. Хто-хто, а Боря теж вже проходив через вогонь воду і мідні труби.

Тож прямим текстом від автора:

У світі офіційно існує понад 190 країн. Кожна із своєю історією та особливостями, одні приваблюють екзотикою, інші – культурним надбанням, одні знаходяться невимовно далеко і дістатися туди складніше, ніж довести теорему Ферма, інші – зовсім поруч. Проте, вирушаючи у будь-яку подорож, потрібно пам’ятати про одну найважливішу річ – власне здоров’я і здоров’я оточуючих. Отже…

***

1. Володіти навиками надання першої допомоги при травмах

Це особливо стосується тих, хто захоплюється активним та екстремальним туризмом, проте ніхто – навіть найдосвідченіший мандрівник, не застрахований від таких неприємностей як розтяг м’язів, забоях та вивихах. Нехай нас усіх Бог береже від відкритих/закритих переломів та кровотеч, що є значно більш проблематичними і складними, але, як кажуть, «попереджений значить озброєний».

Нижче – посилання на медичну пам’ятку про першу допомогу у разі розтягів, вивихів, забоїв, переломів та кровотеч, де схематично зображені симптоми та способи надання допомоги.

Роздрукуйте та покладіть у свою аптечку для мандрів.

 

2. Знати перелік необхідних зчеплень

При чому цей перелік бажано уточнити за місяці півтори до запланованої дати відльоту. Наприклад, до Болівії вас не пустять, якщо у Вас немає зчеплення від жовтої лихорадки. Цю саму норму застосовують й у інших країнах Латинської Америки на Африки. Якщо Ви збираєтесь у Азію – бажано зробити зчеплення від гепатиту.

Усі зчеплення необхідно проводити за 14-21 день до моменту від’їзду, щоб виробився імунітет.  Якщо Ви прочитали ці рядки і вирішили уточнити дату відльоту, а вона несподівано перевалила за відмітку «14-ий день», то зчеплення робити вже не варто (якщо тільки його наявність не регулюється на законодавчому рівні). Справа в тому, що після зчеплення організм людини послаблюється – він усі свої сили кидає на вироблення антитіл.

Тривалий переліт, зміна клімату та часового поясу становлять великий стрес. А якщо до них додати ще й зчеплення, то Ваше тіло може не справитись і підчепити якусь болячку, навіть незначну, одразу біля трапу літака під ласкавими променями екзотичного сонця (або під краплями тропічного дощу – кому що більше подобається). Більше про зчеплення тут.

Навіть якщо у Вас є зчеплення, не варто не зважати на запобіжні заходи від захворювань, що передаються комарами та москітами – завжди використовуйте репеленти (всередині помешкання та на тілі) та носіть закритий одяг увечері.

 

3. Знати як себе поводити якщо Ви все ж таки захворіли.

ОРЕСТ: На Балі мене пікосило лихоманкою Денге.

Як лікуватися і які основні симптоми Вам розкаже Вікіпедія. Проте найрозумнішим буде піти до місцевого лікаря – вони достовірно розрізняють симптоми хвороб, які є звичайними для їх місцевості, та точно скажуть що робити. Тобто якщо у Вас висока температура, крововиливи і Вам здається, що Ви от-от помрете, то місцеві навіть без лікаря повідомлять, що Ви захворіли на жовту лихоманку і наступні півтори тижні будете пити чай у кількості 10 у степені n, і що Вам доведеться відмінити усі свої плани.

 

4. Мати повну аптечку мандрівника

При чому «повну» означає «найповнішу» і «на-всі-випадки-життя» і «для-подорожей-в-усі країни – близькі-та-далекі». Отож, аптечка має містити:

  1. Ліки-сорбенти, які актуальні не тільки при харчових отруєннях або несприйнятті місцевої їжі, а й при всіх інших захворюваннях, так як нейтралізують токсини. Сюди зазвичай відносять Ентеросгель, активоване вугілля.
  2. Кишкові антибіотики і разу виникнення значних порушень (фталазол, левоміцетин).
  3. Засоби для лікування захворювань верхніх дихальних шляхів, отитів (це коли болить вухо), тонзилітів (це коли у Вас сильно болить горло та шия). Запитайте в аптеці Аугментин, вушні краплі, мазь для очей (на випадок якщо інфекція потрапить в очі – коньюктивітом хворіють не лише маленькі діти).
  4. Жарознижуючі засоби (на власний розсуд – те чим Ви зазвичай лікуєте грип та застуду).
  5. Спазмалітичні засоби (Спазмалгон, Ношпа, тощо).
  6. Засоби для лікування розтягів, синців (наприклад, Вольтарен).

ОРЕСТ: В статті Пакування хати в рюкзак Ви знайдете файлик для скачування зі списком медикаментів, котрий зазвичай беру з собою я.

Потрібно пам’ятати, що коли Ви вирушаєте до інших країн, Ви будете пити іншу воду, їсти страви, що приготовані на цій «іншій» воді. І Ваш організм може не швидко пристосуватись, отож засоби для шлунку та кишківника – це must-have.  Щодо їжі – завжди комбінуйте екзотичні страви з більш звичними – шлунок Вам скаже за це «велике дякую».

***

Після зміни клімату та часового поясу Ваш організм потребуватиме від 24 до 48 годин на адаптацію. Ви можете відчувати дискомфорт, слабкість та спазми. Якщо все мине за 48 годин – you’re good, якщо ні – варто подумати про консультацію місцевого лікаря.

Коли повернетесь до рідних місць, можете пройти профілактичне обстеження, здати аналізи (про це Вам на консультації більш докладно розповість лікар).

Отож, усім приємних подорожей без неприємних, непередбачуваних сюрпризів! Якщо виникнуть проблеми – Ви вже знаєте що робити.

Друзі а які у Вас виникали проблеми зі здоров’ям у подорожах і як Ви з цим боролися? Можливо маєте що додати до цієї статті?

Support and Follow events in UkraineMore Info