Ну що ж, настав час підбити підсумки цілої експедиції на Балкани, в межах якої ми грунтовно дослідили сім країн регіону, добре відвисли на морі, продералися крізь стрімкі гори, блукали вулицями старовинних місць і, що найголовніше, отримали цінний історичний урок, зважаючи на недавнє минуле країни колишньої Югославії, а саме: Хорватія, Чорногорія, Албанія, Македонія, Косово, а також Боснія і Герцеговина.

Але перед тим, як ми перейдемо до різних деталей, включаючи логістику, цікаві місця, а також бюджет, спочатку для затравочки пропоную глянути відео, котре ми зліпили з тих незграбно зазнятих відрізків.

Як і більшість  поїздок, ця пройшла, наче ще один чудовий сон. Я готовий багато чим пожертвувати, щоб спостерігати такі «реальні» сни ще і ще…

***

Ідея зароджувалася давно…

Першочергово зазначу, що ідея дослідити весь балканський регіон зароджувалася ще пару років тому. Скажу, що вперше я побував у тамтешніх землях у далекому 2008, коли поїхав у Чорногорію, у якості типового туриста. Далі ще у 2009 якось намотував у Болгарії, спустившись аж до грецьких островів у Егейському морі. Зимою-весною 2010 проживав у північній Хорватії і ще пару разів подорожував у Румунії, котра зрештою тяготіє своєю атмосферою до Балкан.

Але ось так у комплексі, охопити весь регіон ніколи не вдавалося, хоча бажання таке було завжди. Зокрема під час шаленого літа 2013 року поїздка відмінилася через те, що просто вже занадто багато наїздив у інших країнах (серед яких Грузія) і ще пертися на Балкани було реально влом.

Тож цього року, як то кажуть , звалу вже не було. Планети стали належним чином і задумана ще пару років до того експедиція Балканами все таки відбулася.

Першочерговий план цілої поїздки детально розписаний у окремі статті Мої плани і Ваші поради стосовно поїздки на Балкани. А це карта.

Але не тут то було. Першочерговий маршрут довелося модифікувати, зважаючи на ряд інших факторів, про який піде мова далі. Якщо коротко, то не вдалося відвідати Сербію і Румунію, а також не спрацював план з яхтою у Хорватії. Зате додалося просто чудове незнане багатьом іонійське узбережжя Албанії, гірська Чорногорія, македонський клаптик Греції, а також Польща (трохи не в той степ мене занесло). Ось карта маршруту, котрий вийшов у результаті.

(синім – дорога туди / червоним – назад)

Загалом від хати до хати було намотано 7 181 км, що реально дофіга, зважаючи на доволі гірську місцевість Балкан.

спідометр

***

Ну, а тепер найцікавіше. Всі країни по порядку і навігація по них.

Хронологія цілого маршруту (разом 40 днів):

ЧервеньЛипень

І тепер коротко про кожну з висвітленням основних деталей.

***

Хорватія

Явно найрозвинутіша і найуспішніша зі всіх відвіданих країн, а також єдина, куди українцям потрібна віза, що в принципі легко вирішується наявністю будь-якого Шенгену. У 2013 країна ввійшла у ЄС, чим сильно виділила себе з тусовки, про яку йде мова.

Хорватія значно дорожча за решту країн. Загальна інфраструктура і туристичний сервіс тут організовані на європейському рівні. В країни довжелезна берегова лінія Адріатичного моря, вздовж, якої розкидано купа мальовничих островів з древніми містами. Південь країни (регіон Далматія) нагадує Італію, а північ тяготіє до Австрії і Центральної Європи.

Сюди відносно просто добратися на авто з України і загалом все, як то кажуть, в шоколаді. Хорватія – просто чудовий вибір для комфортного сімейного, але не скажу, що бюджетного, відпочинку.

Ось вся Хорватія у деталях (логістика, місця, ціни etc)…

***

Чорногорія  

Мабуть найпопулярніший напрямок на Балканах для більшості українців.  В силу своєї цінової доступності, відносно розвиненої туристичної інфраструктури і численних чартерів, Монтенегро виступає класним варіантом літнього відпочинку для українських сімей.

Але є одне «але». Оригінальна Чорногорія – це не море. Власне на це і вказує назва країни. Держава споконвіків розвивалася у гірських масивах, а вихід до Адріатики отримала всього сотню років тому. Прикро, що більшість туристів навіть не здогадуються, що являє собою справжня гірська Чорногорія. А для цього варто всього лиш від’їхати трішки від моря і зануритися у континент. Власне на цьому було і зроблено акцент під час наших відвідин цієї маленької держави. Ось детальніше…

Інша Чорногорія або класна Альтернатива стандартному пляжному відпочинку…

***

Албанія

В англійській мові є така фраза – Hiddengem. Так ось Албанія – це справжня прихована перлина і недосліджений напрямок для не те, що для українців, а загалом для більшості мандрівників.

Наразі це моя улюблена країна регіону. Тут є все, чого забажає душа: древні міста, сучасні комплекси, стрімкі гори і чарівні пляжі. Інфраструктура, як і вся країна, розвивається бурхливими темпами, а ціни, навіть зважаючи на український курс, залишають дуже приємними. Дуже рекомендую.

Ось деталізований пост про Албанію, в котрому про це все йдеться

***

Македонія

Явно не перша країна, котра постає у Вас на думці, при виборі місця чергової поїздки. Незважаючи на славне минуле, пов’язане з античною Македонією, теперішня країна мало чим нагадує імперію Александра. Власне спільним залишилися лише назва і географічне розташування.

Мені ця дрібненька країна видалася доволі провінційною і можливо навіть трішки нудноватою. Якби не древній Охрід з однойменним озером (колиска південно-слов’янської культури і місце виникнення Кирилиці), то навіть не знаю чи рекомендував би туди їхати. Хоча сучасне Скоп’є і етнічний мікс країни вражає, тому заскочте якось туди при нагоді.

Ось більше про Македонію, цікаві місця і наші тамтешні пригоди…

***

Косово

От куди-куди, а про Косово, як туристичний напрямок Ви швидше за все точно не думали. Можливо і правильно. В класичному туристичному плані Косово мало собою що представляє. Зате з точки зору побудови нової держави – це справжній зразок.

Я б ніколи не подумав, що ця країна так розвивається. Друзі, поклавши руку на серце, скажу, що ми пасемо задніх у порівнянні з Косово, куди їздять на заробітки спеціалісти із сусідніх держав. Країна швидко оговталася після кривавих дев’яностих за рахунок присутності великої кількості міжнародних організацій а кожен її мешканець з гордістю та ентузіазмом дивиться у майбутнє.

Ось, що собою насправді представляє Косово (Ви будете вражені)…

***

Боснія і Герцеговина

Як і всі мешканці Балкан, жителі Боснії і Герцеговини достатньо натерпілися у дев’яності. Але такого деструктивного масштабу, як у цій країні, у Європі не було ніде ще з часів Другої Світової. Власне Боснія, а мою думку, уособлює Балкани в мініатюрі і слугує відображенням стереотипу про те, що Балкани – це порохова бочка Європи.

Культурне нашарування століть, мікс православ’я, католицизму і мусульманства, а також турбулентні події останніх років роблять Боснію та Герцеговину надзвичайно цікавим напрямком для любителів подібних речей. Природою це край теж не обділений, але їхати туди варто в першу чергу заради геополітичного уроку. Країна ще досі перебуває у стані невизначеності, а її успішне майбутнє в межах даних кордонів знаходиться під питанням.

Ось більше про Боснію і Герцеговину, а також урок, який можна з цього почерпнути

***

Самою Боснією та Герцеговиною епохальна експедиція не завершилася. Після цього всього ми ще  повернулися у Хорватію, де разом з Робертом зависли пару днів на острові Паг, щоб відійти від шалених переїздів. До речі даний острів, а саме містечко Новалія, є такою собі адріатичною Ібіцою, куди звідусіль з’їжджаються різні любителі послухати кислоти. Я по такому не виступаю і туди манили більшою мірою надзвичайні пейзажі посушливого острова, чий жовтогарячий колір, яскраво виділяється на фоні драматичних гір континенту.

Pag

Ну а звідти вже прогнали фактично пів’Європи аж у Варшаву, щоб забрати мою маму з сестричкою з аеропорту і доправити назад до рідного Львова, звідки я вже пишу ці рядки і нарешті завершую ними ряд статей про Балкани.

***

Але ще варто торкнутися однієї важливої деталі – грошей

Якщо Ви або Ваші знайомі колись подорожували, скажімо у Хорватію або ж Чорногорію літом, то Ви мабуть в курсі, що всього тиждень такої путівки зі всіма витратами з легкістю потягне на 400-500 Євро.

То скільки може винести аж 40 днів на двох людей, котрі подорожують на власному авто?

Прикинувши суму, розуміємо, що це несумісне з реаліями в котрих перебуває більшість українців, не говорячи вже про падіння курсу гривні, що реально вдарило по кишені всіх, хто зав’язаний в межах української економіки.

Хоча є й інша паралельна реальність, в котрій подорожувати може абсолютно кожен, в межах власного бюджету і захцянок чи побажань. Я неодноразово доводив це у численних відкритих фінстрипах з подорожей. Ось, наприклад підсумки із зимових перебувань у Південно-Східній Азії, а також Центральній Америці.    

***

А тепер детальніше розглянемо бюджет саме Балканської поїздки,
адже вибратися зовсім поруч під силу практично всім, чи не так?

*** Детальніше розбиті бюджети по кожній країні доступні у оремих постах.

Разом – 1 879 Євро за 40 днів на двох осіб автомобільної подорожі.

Це 46 Євро в день на двох і всього 23 Євро на одну людину, що по великому рахунку цілком підйомна сума для більшості людей, навіть при наявних умовах. Погодьтеся!

Звичайно, ніяка турфірма не продасть подібного туру з такими умовами.

То чому б Вам не продати тур самому собі та ще й з того заробити?

Адже все, що Ви економите повертається назад у сімейний бюджет або йде у актив наступної поїздки чи спрямовується на інші потреби?

Саме на це і спрямований мій новий продукт (детальніше), реліз якого відбудеться вже в понеділок.

курс

Але додам одне зауваження. З нагоди того, що це новий продукт, протягом цього тижня діє менша ціна, актуальність якої завершується в суботу (16 серпня) о 18:00. Тому при бажанні скористатися моїми напрацюваннями, рекомендую зробити це найближчим часом, а заодно і неабияк виграти з цього.

Перейти на сторінку трепел-семінару і ознайомитися з його деталями…

Буду радий Вам допомогти 🙂

***

Ось такими виступили Балкани в цілому і Адріатика зокрема у наших очах. Сподіваюся, мені вдалося передати Вам базові знання про регіон, а також привернути увагу на те, про що раніше Ви не замислюватися.

Важлива деталь на кінець! Це не просто відпочинок, як думає більшість людей. Це подорож під час якої мозок зовсім не відпочиває, а навпаки заряджається від нових вражень. Свідомість починає критичніше сприймати багато речей, коли є з чим порівняти, а безцінний досвід і знання просто неможливо оцінити у грошову еквіваленті.

Це все ті унікальні речі, якими Ви збагачуєтеся у самостійних мандрівках. Ну а вигідна фінансова складова додається по замовчуванню 🙂

.
Друзі, а що для Вас найважливіше у подібних мандрівках?
Гроші, знання, емоції, досвід, перспективи чи щось інше..?

Support and Follow events in UkraineMore Info