Ну нарешті! Нарешті сприятливо стали планети і я їду в США. В Америці з моєї сім’ї були вже всі: Батьки відвідують мало не щороку у справах і в кайф, сестра Марічка (24) цілий рік провчилася у Східній Вірджинії та їздила по Work and Travel, і навіть моя малолітня сестричка Анничка (6) літала в США. Багато хто з моїх друзів також неодноразово бував за океаном. Але тільки не я.

Якось один із читачів цього блогу навіть зробив зауваження: «Оресте, на карті відвіданих тобою країн (наразі 51) ти забув позначити США»,- по замовчуванню думаючи, що я там був. Але ні, не був. Зате зовсім скоро туди вилітаю. І не куди небуть, а у Нью Йорк. Зрештою, як і більшість всіх людей, котрі вперше стають ногою на землю Нового Світу. Хе-хе…

Варто зазначити, що я цього зовсім не планував. Як і написано вище, так просто стали планети. Річ у тім, що моя кузена, котра проживає з сім’єю у Торонто, яке у сусідній Канаді, народила сина і мене запросили на хрестини у якості Godfather. Це до речі для мене також вперше, хоча у Торонто раніше я вже бував.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA(це і всі наступні фото з Канади зроблені ще у 2005 році. Як справжня діаспора)

Ще у далекому 2005 році (мені було 17 років), коли в голову ще не потрапляли думки про те, що можна кудись вибратися самостійно. Хоча пару разів ми виїжджали за місто на природу, все ж таки більшість часу (майже 5 тижнів) просидів у кам’яному мішку міста з найбільшою кількістю українського населення поза межами Неньки. Українців в Торонто і навколо майже півмільйона.

Отже зараз питання полягає в наступному. Як мені ефективно, корисно і весело використати час, що я проведу у цих глобальних містах, повних можливостей і цікавого люду. Давайте я поділюся власними доволі ще розмитими планами, а Ви, якщо захочете чи зможете, підкажете, як це все краще організувати. Домовились? Ну добре. Тоді поїхалииииииииииии…..

***

Але спочатку формальності. Візи.

Мені надіслали запрошення з Канади, на підставі якого я виробив візу. Заповнив анкету, зареєструвався онлайн і подав документи у візовий центр у Львові, навіть не уїздивши у посольство на співбесіду. Всі деталі щодо візи в Канаду ось тут – vfsglobal.ca/Canada/Ukraine/English.

За тиждень паспорт у конвертику повернувся назад вже з вклеєною ось такою симпатичною візою.

віза Канада

В принципі після цього можна було би вже брати квитки напряму в Торонто, але тут прокинувся мандрівник. А чому б не поєднати цю подорож з відвідинами США? Просто чудова нагода.

***

Відповідно, наступного дня відразу після отримання паспорту оплачую візовий збір (1840 грн – дофіга) для візи в США. Ще через день заповнюю аплікаційну форму онлайн і вже наступного дня зранку приїжджаю під стіни Американського посольства у Києві.

посольство США

З самого раня потрапляю в середину, проходжу співбесіду і отримую підтвердження про е, що моя заявка підтверджена – візу мені дадуть.  Ура! На все про все, від часу прийняття мною рішення про подання до отримання підтвердження пройшло не більше 40 годин.

А ще за через 5 днів мій паспорт прибув кур’єрською службою до Львова. Відкриваю, а у ньому вклеєена ось з така мила віза в США тривалістю аж на 10 років.

віза в США

Всі деталі стосовно Американської візи тут – ukrainian.ukraine.usembassy.gov/general-information2.html. До речі скоро планую в комплексі підійти до цього питання, тож stay tuned.

***

Ну все, формальності позаду.
Тепер справа за логістикою.

Вирішив брати двосторонні квитки у Нью Йорк, а з відти мотнутися у Канаду туди-назад, оскільки з Європи до Торонто дешевше ніж за 1 000 USD мало що можна знайти, тоді як із США ситуація набагато гнучкіша.

В результаті купую квитки сам у себе на сайті, скориставшись цією формою пошуку – avia.openmind.com.ua. Фішка ще у тому, що знайшовши підходящий варіант, не має необхідності його відразу купляти, боячись, що дана пропозиція зникне. Можна просто заброньовати необхідний рейс, а викупити його протягом 12 годин. Просто супер опція, чи не так? 🙂

Зрештою, знайшов класний варіант. Київ – Амстердам –  Нью Йорк ( 03.10 – прибуття в п’ятницю після обіду), Ньо Йорк – Амстердам – Київ (21.10 – виліт у вівторок). Спеціально такі вибрав дати, щоб провести двоє вихідних у цьому місті, поусувавшись зі знайомими, котрі можуть працювати по буднях. Не всі ж такі пройдисвіти, як я.

А тепер увага. Ціна, всього 690 USD, станом на час придбання. Зовсім непогано.

KYI-NEW(вибачте, але у кращій якості принтскріну не збереглося)

Стосовно логістики між Ньо Йорком і Торонто, я ще нічого наперед сильно не планував, оскільки не знаю, як карта ляже. По ходу завжди може трапитися щось цікаве на шляху, а проблем з навігацією між цими містами взагалі нема. Відстань десь як між Києвом і Львовом з купою різного транспорту щоденно.

Тож виглядає загальна картина пересування ось так

big-map(до речі, для прокладення маршруту скористався новим тревел сервісом українських розробників – igotoworld.com. Дана функція норм альтернатива Google maps, хоча наразі доступна без виденення на сайт. Лише пирнсткрін)

***

А тепер плани. Хронологія подій.

01-02 жовтня (ср-чт). Київ

Прибуваю з рідного Львова до Києва.  01 жовтня маю зустріч зі студентами Могилянки о 18:00. Наступного дня, 02 жовтня о 15:00 виступаю на Travel Massive, а о 19:00 в Екпериментаріумі. Між тим потусуюся зі столичними друзями. Підтягуйтеся на котрусь з тих подій, якщо Ви теж на районі.

франик(з читачами блогу OpenMind.com.ua у Івано-Франківську недавно)

03-06 жовтня (пт-пн). Ньо Йорк

Прилітаю в п’ятницю ввечері і цілі вихідні разом з понеділком проведу цьому місті. Залюби прийму будь-які Ваші пропозиції. Єдине, про що знаю зараз, так це те, що зустрінуся з моєю колегою фітнес блогером Дарою Кареліною, котра туди недавно перебралася. До речі, цього року ми вже пересікалися з нею у Чорногорії.

путівник Нью Йорк

Решта буду вичитувати з мого нового путівника Lonley Planet і орієнтуватися на місці. Тому повністю відкритий до різних пропозицій. Проживання теж ще не бронював. Що порекомендуєте?

До речі у Великому Яблуці проживає троє моїх однокласниць зі школи. Тож, дівчата, Ви ще там?

Далі їду в Канаду…

detailed(те ж на igotoworld.com зробив)

07-08 жовтня (вт-ср). Торонто

Це буде вільний час у Торонто, протягом якого я збираюся зістрітися з кількома друзями, чиї сім’ї виїхали з України ще у нашому шкільному віці в кінці лихих дев’яностих. Олеже, Андріане, я знаю, що Ви можете бути зайнятими, але мабуть це наш єдиний шанс.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA(9 років тому. Капець)

В середньої школи №4 у Львові, де я навчався до 6 класу, закордон виїхало десь половина людей.

 

09-12 жовтня (чт-нд). Торонто – Cobourg

Це будуть сімейні дні. Взагалі ближчої родини ніж мої кузени в Торонто у нас просто не має. Тому будемо їздити по гостях, всі говоритимуть як я виріс (ще б пак) і займатимемося хрестинами. Завершуться всі ці справи у містечку Cobourg (ніколи там не був), що за 100 км на захід від столиці штату Онтаріо, на березі однойменного озера.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Між тим всім я ще сподіваюся потрапити на презентацію нової книги одного  моїх улюблених авторів Кріса Гільбо, що проходитиме 10 жовтня (пт) ввечері у Торонто.

 

13-17 жовтня (пн-пт). Штат Квебек (Монреаль і Квебек Сіті)

А Ви знали, що у Канаді теж є сепаратисти. Хе-хе. Так ось, це більшість мешканців франкомовного штату Квебек. Багато хто х місцевих не проти від’єднатися від Канади. Мені надзвичайно цікаво відвідати тамтешні основні міста Монреаль і Квебек Сіті.

Квебек Сіті(Квебек Сіті – фото позичив  у вікі, поки не зроблю свого)

Монреаль – типовий північноамериканський мегаполіс, а от у Квебек Сіті – це єдине місто у Північній Америці (не враховуючи Мексику), де  збереглися історичні оборонні споруди колоніального міста, збудованого ще європейськими переселенцями у 17 ст.

Монтреаль(Монреаль – це теж у вікі позичив, поки свого не матиму)

Також у Монтреалі збираюся зустрітися з Олександром, хлопцем  з Києва, котрий також виїхав на чужину пару років тому. Цього літа ми зустрілися з ним у Львові, а ще паралельно один до одного подорожували Балканами. Він також займається онлайн підприємництвом і веде трепел-блог alextraveling.com. Окрім того, якщо мені не підфартить зустріти Кріса Гільбо у Торонто, то п’ятниця (17 жовтня) у Монтреалі мій останній шанси, принаймні в межах даної поїздки.  Як Ви вже зрозуміли у нього промо-тур на підтримку нововиданої книги Happiness of Pursuit.

 

18-22 жовтня (сб-пн). Нью Йорк

Повертаюся у Велике Яблуко, додивляюся те, чого не встиг побачити, займаюся тим, чого не вдалося зробити, і зустрічаюся з тими людьми, кого не вдалося побачити, першого разу.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ось така повинна бути цікава мандрівка, а от що з того вийде, буде вже видно.

.
Отже слухаю Вас! Що порекомендуєте побачити, чим зайнятися і з ким зустрітися?
Я повністю відкрити до різних можливостей, в межах поданих вище варіантів. Залюбки.

Support and Follow events in UkraineMore Info