Хто б що не наговорював на банківську систему, але можливість мати доступ до грошей, незалежно від свого місця перебування  – це благо, котре зараз ми всі сприймаємо за належне. Я не говорю вже й про інші функції, що значно полегшують і покращують наше сучасне життя. У наших батьків і старших генерацій такого не було.

Мені от, наприклад, складно уявити ситуацію, при якій доводиться брати з собою всі кошти готівкою у чергову мандрівку. Якщо, скажімо, короткотривала поїздка на Балкани (бюджет під катом) за 1-2 тис км від дому, то ще куди не йшло. Але у випадку кількамісячної подорожі на інший кінець світу, як от 4 місяці у Мексиці, де Вас можуть легко пограбувати, то перспектива розпихати по різних кишенях всю збережену готівку, звучить не дуже приваблово.

А що робити, якщо поїздка затягується на роки? Звичайно, тут у пригоді стають банківські картки.

ренесанс-все-можу

У даній статті опишу як я користуюся банківськими картками для повсякденного життя і подорожей. Багато чого Вам може здатися очевидним, а щось може стати у пригоді.

***

Але взагалі, для початку потрібно, щоб:

1) …були гроші або ж принаймні Ви мали звідки їх взяти.
(Це не тема даної статті. Для цього є купа матеріалу у рубриці «Гроші/Бізнес» і деякі мої продукти).

2) … ці кошти ефективно використовувалися.
(ось зараз власне буде йти мова саме про це).

 

Готівка/Картки = 50/50

Незважаючи на те, що у світі вже ну практично всюди є банкомати і без проблем приймаються для розрахунку картки, стару добру готівку ніхто не виводив з моди. Живі гроші – це завжди найкраще.

Куди б Ви не поїхали, завжди добре мати паперові гроші у кишені. Якщо в Україін не має як дістати тамтешню валюту, сміло беріть американські долари. Якщо це популярне туристичне місце (наприиклад острови Пі-Пі у Тайланді, Балі в Індонезії, чи Пуерто Ескондідо у Мексиці ect…), то Євро теж підійде. Обмінники у аеропортах і кантори на вулицях чи банки теж є всюди.

Знаю, що зараз напряг в Україні дістати валюту. У всякому разі, це не повинно бути причиною не їхати у заповітну подорож.

Зрештою, цю пропорцію можна трішки змінити на користь банківських карток. Скажімо 20/80.
Тим більше, якщо Ви їдете у довготривалу мандрівку. Готівку можна загубити, її можна вкрасти (Ось як мене пограбували у Мексиці або ж обікрали у Болгарії), а от з балансом на картках навіть при їх втраті, нічого не станеться, за умови блокування картки. Це звичайно, якщо Вам не приставили дуло пістолета до голови і не заставляють знімати кошти з банкомату. Таке трапляється ну дуже рідко, повірте.

***

Тепер власне про банківські картки

Хоча наразі у світі майже всюди приймають розрахунки картками, майте на увазі, що дрібні готельчики, локальні магазини чи лотки на ринку таких можливостей можуть і не мати. Тому не забувайте завжди мати на руках готівку протягом всієї поїздки у сумі, що зможе Вас прогодувати хоча б пару днів, якщо трапиться щось непередбачуване.

 

Отже, які картки і як саме використовую я і як саме…

1) Приват Банк. MasterCard World. Gold Card

mastercardworld

Дану картку використовую лише для ділової діяльності. Враховуючи, що поповнити рахунок Приват можна практично з-під будь-якого паркана у найрізноманітніших точках нашої держави, а он-лайн банкінгом Приват24 користується левова частка населення України, саме на цей рахунок дуже зручно примати грошові перекази.  Окрім того чітко розділяю гроші для діла і приватні.

Чесно кажучи, намагаюся не розплачуватися даною карткою закордоном, оскільки вже неодноразово виникали незручності через мою вину (наприклад, забув повідомити про моє можливе користування у іншій країні, наслідком чого стало тимчасове заблокування і втомлююче її розблоковування) або ж якісь незрозумілі замути зі сторони банку. От з тим вже неприємно.

Було якось розрахувався за оренду авто у Польщі, але повернув машину раніше вказаного терміну. Відповідно домовився, щоб фірма повернула мені кошти, хоча і у розмірі 80% оплаченої суми за решта невикористаного часу. Вони роблять charge back, але мій баланс від того не змінюється. Починаю з’ясовувати із сапортом Приват і згодом виявляється, що кошти чомусь зависли у них. Якби не звернувся, то всі гроші очевидно залишилися б у них. Чому кошти відразу не надійшли, мені так і не відповіли. Ось так.

Тим не менше, після того, як мене пограбували у Мексикі, в результаті чого я втратив картку, сімку, а відтак і доступ до власних коштів, ситуація кльово розрулилася. Щоправда лише після публікації статті Чим страшний Приватбанк або Що робити, коли Ви закордоном, а грошей чи доступу до грошей не має, і особистої участі у процесі Дмитра Дубілета (ІТ-директора банку), за я йому щиро вдячний.

А так всім решта задоволений. Зручно приймати кошти, частину яких перераховую на свої інші рахунки для приватного користування, а решта залишаю на балансі для ділових розрахунків та інвестування у справу.

 

2) Кредо Банк. Теж якась MasterCard

MasterCard-Debit

Кредо Банк – звичайний добрий польський банк з купою відділень у Львові, послугами якого вже багато років користується моя сім’я. Нічого особливого, але присутність у відділені добре знайомих менеджерів, це можливість вирішити купу різних справ телефонним дзвінком або через маму, котрій пройтися до банку два кроки.

Зазвичай «людям з вулиці» на розрулювання тих чи інших бюрократичних процесів йде купа часу і майже завжди необхідним є особиста присутність. Тож, якщо маєте знайомих у якомусь банку, можете сміло відкривати там хоча б один рахунок, щоб мати варіанти до диспозиції на крайняк. Я звичайно не зловживаю цією опцією, але ж різне буває 🙂

 

3) Банк Ренесанс. Картка Все Можу

я все можу

Ніколи раніше не звертав на них увагу, оскільки навколо і так достатньо купа всього, але саме завдяки даній картці, Вам може бути цікаво користуватися послугами цього банку.
Їх картка Все Можу – це новий кльовий продукт, особливо для людей, котрі часто подорожують у інші країни і розраховуються онлайн.

По-перше, не має комісії за зняття готівки з банкоматів закордоном, що вже мегакруто оскільки можна не паритися скільки і коли коштів собі витягувати. Також не має потреби носити купу готівки при собі. От вийшов погуляти по Брукліну ввечері (ось розповідь про вихідні у Нью Йорку), просадив всю суму, а друзі ще у якийсь клуб тягнуть. Добрав скільки треба коштів до кінця вечора і не переживаєш за решту. А так (коли знімає  комісію) зазвичай намагаюся витягувати готівку великими порціями, але рідше, щоб не втрачати щоразу, як користаю з банкоматів. Дуже зручно.

По-друге, можливість безвідсотково користуватися кредитним лімітом протягом двох місяців (62 дні). Особисто я не любитель кредитів і звик жити в межах тих ресурсів, що доступні мені без позики, але якщо раптом у Вас випала нагода придбати кльову річ, а необхідних коштів під рукою нема, то чому б і ні. Звичайно лише у тому випадку, якщо у найближчому майбутньому передбачаються надходження або ж десь під матрацом достатньо заховано грошей на чорний день.

По-третє, страхування кредитного ліміту.  Ось це реально крута фішка. Я ще не чув, щоб українські банки відшкодовували кошти, які були використані шахраями. Прикиньте, як неприємно втратити картку і баланс на ній. А тут ще й кредит вичерпаний. Так, ось Ренесанс Банк повертає. Принаймні так задекларовано. Даною опцією, на щастя ще не довелося користуватися.

Цікава до речі процедура з’ясування факту настання шахрайства. В знайомих неодноразово крали гаманці з картками і потім оперативно спускали баланс. Це явно шахрайство. А що робити у випадку, коли приставили дуло пістолета до голови і кажуть: «Знімай з банкомату все, що є». Без комісії же 🙂 Жартую. Може співробітники банку прокоментують даний абзац, якщо прочитають статтю.

Дана картка – це нова послуга. Тому, якщо Вам цікаво краще ознайомитися з якостями даного продукту, переходіть на сторінку з описом картки на сайті банку Ренесанс Кредит і користайте з цього. Я наразі цілком задоволенй.

***

Ну десь так виглядає у мене ситуація з користуванням банківським карками. Добре звичайно ще мати рахунок якогось банку в іншій країні, але це вже попахує адміністративною відповідальністю, якщо не витримати формальностей, згідно українського законодавства.

.
Друзі, а послугами яких банків користуєтеся Ви?
Які картки використовуєте і як саме?
Чи виникали казуси? Якщо так, то які?

Support and Follow events in UkraineMore Info