Для когось мобільний – це інструмент до роботи чи розваги, а для когось – все життя. Як би там не було, сучасний світ і справді практично не можливо уявити без мобільних телефонів. І як тільки раніше люди домовлялися про зустрічі, повідомляли про зміну планів чи вели ділові справи?

мобільний(колись давно у Копенгагені, Данія)

Особисто я у випадку, якщо вийшов з дому без мобілки, то незважаючи, на яку відстань відійшов, все одно полюбе поветраюся за ним назад. Інакше день може бути втраченим (принаймні так мені здається). А що робити, коли їдемо кудись далеко та ще й надовго? Без мобільного нікуди.

Є звичайно мейли, скайпи, wi-fi etc. Але все ж таки завжди мати під рукою телефон – це найзручніше. Погодьтеся. Так ось смартфон є одним із тих незамінних пристроїв, які завжи зі мною. Тому у даній статті пома піде про те, як ефективно використовувати мобільний зв’язок, коли Ви подорожуєте закордооном. Ну, принамні, як це роблю я.

***

Оскільки мандрівник я вже ну такий «бувший» і з деяким досвідом, то маю свій власний алгоритм користування мобільним зв’язком у подорожах. Власне зараз про це.

 

Опція №1 – безкоштовний wi-fi

Перша за все, скажу, що зараз мати смартфон (пофіг який) не лише круто, але й зручно. Інернет у світі і кафешки, готелі чи аеропорти з wi-fi є практично всюди. Хіба за винятком, скажімо, Куби (де я був у листопаді 2013), Північної Кореї і ще невеличкого ряду «особливих» країн.

(Плідний робочий день в Сінгапурському аеропорту під час трансферу з Малайзії до Шрі-Ланки)

Відповідно в першу чергу намагаюся користати з безкоштовного доступу до інтернету у місцях, де це є можливо і очевидно телефонувати через Viber, Skype, а також постійно юзаю What’s up.

***

Особисто у мене Lenovo s750, який я придбав, перебуваючи у Месиці (звіт з цілої поїздки – 4 міс) після того, як мене там пограбували. Він водо- і пилонепроникний, має два слоти для сім-карт, змінну батарею і відносно недорого коштує.

Змінна батарея зручно підходить, коли перебуваю тривалий час без можливості приєднатися до джерела живлення (трапляється дуже рідко), а дві сім-картки дають можливість не тягатися з кількома пристроями.

 

Опція №2 – Роумінг власного оператора

Один слот у мене замає постійно активна українська картка life, на котрій є ввімкнута послуга Travel Life (10 грн/міс) з доволі непоганими тарифними планами (зазвичай 2,49 грн. – вхідні; 4,99 грн. – вихідні; 3,90 грн. – смс + 7% до пенсійного фонду). Щоправда даний пакет діє переважно лише на країн Європи, а мобільний інтернет у роумінгу виходить доволі дорого. Ось перегляньте всі «спеціальні» тарифи по крїнах.

У решті випадків діють стандартні ціни, які зазвичай складають 20+ грн. – вхідні; 30+ грн. – вихідні; 3,90 грн. – смс. Чим «екзотичніша країна», тим дорожче. Враховуючи, що наразі я відвідав вже більше 50 країн (ось весь список) і мої подорожі стають все більш екзотичними, то користуватися стандартним чи навіть акційним роумінгом мого основного українського мобільного оператора стає не вигідно.

Тим не менше, картка залишається постійно активною у телефоні, оскільки до даного номера підключені інтернет-банкінги, ну а крім того все ж бувають моменти, коли це залишається єдиним засобом зв’язку (наприклад, дзвінки з різних бюрократичних установ, де я залишав свій номер, а е-мейлом ніхто користуватися ще не навчився). Окрім того, прийом смс завжди безкоштовний і це найкраща нагода для рідних чи близьких повідомите мене, щоб я зайшов в інтерент, якщо раптом виникла така потреба.

 

Опція №3  Картка місцевого
оператора країни перебування

Візьміть собі за правило – в перший же день після прильоту або відразу у аеропорту купуєте місцеву сімку. Користуватися тарифами місцевих операторів у країні перебування завжди дешевше ніж будь-яким роумінг пакетом. Це розв’язує руки і дає можливість вільно спілкуватися з необхідними абонентами на місці.

Окрім того, практино завжди Ви зможете користати з швидкісного мобільного інтернету. Як показує практика 3G зв’язок вже є практично і всіх країнах світу. Скажімо, ним покрита вся Шрі-Ланка. Подібна Ситуація на Балі і навіть у Косово. А от в Тайланді мобільний 3G взагалі безлімінтний, шо дає можливість безтурботно дивитися фільми онлайн чи проводити вебінари з середини густих джунглів.

вебінар

Очевидно даний варіант є незамінним у випадку довготривалого перебування у країні. Зазвичай, як і у нас, сім-картка просто купується у магазині з мобілками, але й бувають випадки, коли у Вас для того попросять паспорт чи навіть підтвердження з місця проживання, як от у Індії.

Майте на увазі, що ціни на телефонний зв’язок у більшості країн світу є дорожчими ніж в Україні. Завжди є купа різних пакетів на вибір, кожен зі своїми плюсами і мінусами, тож доведеться вже вибирати на місці. Хоча pay as you go чи prepaid (передоплатну форму) ніхто не відміняв.

Якщо ціна стартового пакету відносно висока, а ціни на зв’язок недешеві (наприклад, країни Західної Європи, де Ви зазвичай можете на довго не затримуватися), то купувати місцеву сімку не має сенсу і можна користати з роумінгу пакету або ж обзавестися наступною карткою.

 

Опція №4 – TravelSim

Швидше за все Ви вже стикалися з даною сімкою. Естонський TravelSim є дуже зручним варіантом для недорого глобального спілкування у подорожах. Зазвичай майже у всіх країнах світу вхідні дзвінки безкоштовні;  вихідні – від 0,49 $ у Європі до 0,59 < 0,69 < + у інших країнах світу; смс – зазвичай 0,10 $ в межах ЕС, 0,40+ $ у решті країн світу. Ось детальніше всі тарифні плани по країнах.

Я відкрив для себе TravelSim ще пару років тому, коли в Берліні на туристичній виставці ITB мені вручили два пакети на стенді компанії. Відтоді дана картка в мене лежить другою у телефоні а мій міжнародний естонськиий +372… номер (безкоштовний на вхідні) постійно активний.

Також хотів би виділити, що у них доволі широка мережа продажу пакетів в Україні, є кльова можливість відправляти безкоштовні смс, зручна система поповнення рахунку і ще окремі пакети для країн Північної Америки, чим я власне скористався під час недавньої поїздки у США (див. Вихідні у Нью Йорку) і Канаду.

Ну а якщо вже дуже бити на економію, то, якщо у Вас TravelSim, а людина, котра телефонує, активізує стобі, скажімо, послугу Єдиний Світ від Лайф, то ціна хвилини розмови між Вами становитиме всього 2 грн./хв (для того, хто дзвонить), що дуже круто, як на мобільний зв’язок, перебуваючи у різних кінцях світу. Інтернет же не завжди під рукою.

Як на мене, то маючи один пакет TravelSim, Ви повністю вирішуєте питання мобільного зв’язку під час короткострокових візитів у різні країни Європи і опціонально – решту світу (наприклад, без різону було купляти окрему сімку у кожній новій країні під час Балканської екпедиції, в межах якої за 40 днів ми відвідали 8 країн). Також це класний варіант, щоб мати власний міжнародний номер.

.
Питання дня!
А як Ви користуєтеся мобільним зв
’язком у подорожах?
Що можете додати до рекомендацій, поданих у статті?

Support and Follow events in UkraineMore Info