У мене є пару знайомих, котрі дуже прискіпливо (принаймні на мою думку) ставляться до харчування. Серед них Денис Мінін, Роман Рудий, ну і звичайно Дара Кареліна, котра є автором цього гостьового посту. І знаєте що? У них всіх надзвичайно привабливі тіла, а також багато у чому мені навіть хочеться рівнятися чи бути подібним на них.

мінін-кареліна-рудий

Я постійно думав, що секрет успіху гарного тіла криється в інтенсивних тренуваннях, тому постійно веду доволі активний спосіб життя (теніс, півмарафони, муай-тай у Тайланді, сноубординг, велоспорт, серфінг на Балі, гірські походи в Гімалаях, чи інші забавки з бійками), але кубиків на своєму животі мені не доводилося спостерігати ні разу за все життя.

У чому ж проблема? Я наче стрункий, природа наділила непоганими задатками, до повноти зовсім не схильний, хоч і їм все підряд, а бажаного результату ніяк досягнути не можу. Тоді я просто почав моделювати людей, з кого брав приклад і і був приголомшений тим, що у більшій мірі за підтягнуте тіло відповідає в першу чергу харчування, а не щось інше.

***

Буквально протягом місяця я спробував вести спосіб життя “надлюдей” і результати не заставили себе довго чекати. Минулого року приблизно у цей же час я ввійшов у непоганіу форму та описав нехитрий до цього шлях у статті Як швидко увійти у добру фізичну форму без особливих надзусиль.

орест-тіло

Тим не менше, як то кажуть, рутина мене засмоктала. Активний спосіб життя і часті пересування по світу змусили збитися з ритму. Я перестав регулярно тренуватися і слідкувати за тим, що кладу до рота. Іншими словами, я просто зірвався 🙁

Переконаний, подібна ситуація знайома Вам.  Вона добре знайома і Дарі Кареліній, котра свого часу пережила власну трансформацію, але навідміну від мене і більшості населення планети, продовжує рухатися по вибраному шляху, допомагаючи при цьому іншим.

Сама вона з Запоріжжя, є фітнес тренером, і наразі проживає у Нью Йорку, де ми з нею недавно зустрілися. Час від часу Дара проводить онлайн зустрічі для тих, хто бажає покращит исвоє житя не лише у плані фітнесу, але й харчування і психології, оскільки дані речі нерозривні між собою. Саме таким і буде її черговий безкоштовний онлайн воркшоп Як почати і не зірватися, що проходитиме наступного понеділка.

***

А тим часом Дара підготувала нам чудову статтю, якою робить вступ у дану болючу для багатьох людей тематику. Я читав і плакав. Далі прямим текстом від Дари Кареліної…..

Дара-Кареліна1

У житті кожного з нас настає той знаменний день, коли виникає рішення вести здоровий спосіб життя. В комп’ютері мотивуючі фотографії, в закладках сайти про правильне харчування, а в руках абонемент у спортзал, на фітнес, у басейн (додайте свій варіант).

Вітаю! Нарешті буде не соромно роздягнутися на пляжі, ви влізете в свій улюблений одяг, а також додасте собі купу енергії, позитиву та багато інших приємних речей. Ви виключаєте з раціону все шкідливе, починаєте тренування, терпите біль у м’язах і чекаєте, коли в дзеркалі з’являться перші результати. Але, як правило, дива не відбувається. Ні через тиждень, ні через дві, ні через місяць …

Все більше з’являється причин не йти до спортзалу. І ви купуєте цукерки чи піццу чи … ви вже знаєте – додайте свій варіант. «Трішки можна» – говорите собі, а потім не можете стримати бридке почуття вини. Через певний час спроб терпіння закінчується. «Гори воно все ясним полум’ям! Такі муки не для мене!» – кажете ви . І знову безладне харчування, і відсутність спорту зі спробами полюбити себе такими, які ви є. Знайома картина? Авжеж! Я сама через це проходила. І не раз!

 

Але невже здоровий спосіб життя тільки для обраних?

Може причина в тому, що у в вас слабка сила волі і ви до непритомності любите солодке, піццу, пиво..? Легко придумувати різні причини та шукати собі виправдання. Найскладніше почати серьозну кампанію під назвою «Новий Я!». Згодна з вами, дуже складно… Але під силу кожному, хто читає ці рядки!

Дара-Кареліна2

Давайте розберемось, чому ж це так тяжко?

Згадайте, що б нове ви не починали в своєму житті, завжди доводиться виходити за рамки зони комфорту. Психіка пручається, зміни даються нелегко … У якийсь момент дійсно захочеться плюнути на все і повернутися до звичного укладу життя: їсти цукерки з чаєм, заглядати в фастфуд і забути про тренування. Можна піддатися бажанням і відразу махнути рукою. Але ви б не читали цей блог, аби були налаштовані саме так. Цей сайт про саморозвиток, особисту ефективність та свободу. Тож давайте дивитись правді в очі.

Зірвалися? Прогуляли тренування? Не сваріть себе!

Ми всі живі люди. І нам властиво помилятися, мати певні слабкості та піддаватися спокусам. Просто проаналізуйте, чому так сталося. Можливо, ви просто не поїли вчасно, тому схопили те, що могло б швидко привести вас в почуття – солодке чи жирне. Або неправильно спланували навантаження, тому перевтомилися і потребуєте відпочинку. Зрозумійте причини, зробіть висновки, розцініть це, як можливість трохи перепочити, і рухайтеся далі.

Дара-Кареліна3(бразильська попа Дари десь над Лос-Анджелесом)

Також дуже часто причинами зриву є саме психологічний стан.

Ми, як маленькі діти, прагнемо заїсти свій стрес чимось смачним замість того, щоб вирішувати свої проблеми та працювати над собою. Так і в інших сферах життя. Ви мрієте стати фрілансером, але замість того, щоб працювати на себе, шукаєте легший шлях – працювати на когось.

Я спостерігала просто неймовірні трансформації в житті людей, які починали свій шлях здорового способу життя. Це тільки здається, що ви працюєте лише з фізичною оболонкою. Насправді, таким чином починається етап великої трансформації вашої особистості. Йде переоцінка цінностей, ви починаєте міняти все у своєму житті – роботу, оточення чи щось інше, що давно набридло. З’являється віра у себе, любовь до життя та бажання змінуватись на краще в усьому. Але… До цього вам доведеться пройти ряд випробувань через зриви та відсутність мотивації.

Будьте готові до труднощів

Згадайте, якою каторгою було для вас в дитинстві чистити зуби та застилати постіль, коли того прохали батьки. Чи страждаєте ви від цього зараз? Ні! Ви робите це на автоматі. Чи замислювались – чому так? Тому що постійне повторення одних і тих же дій призводить до формування у нашому головному мозку постійних нейронних зв’язків, які відповідають за ці повторювані дії. І не чекайте, що ви змінитесь за 21 день, як люблять писати журналісти. За цей час ви можете сформувати навички. Але вміння формуются набагато довше.

Дара-Кареліна4

Навчіться розуміти себе

Починаючи цю роботу, ви відправляєтесь в захоплюючу подорож по відкриттю своєї особистості. Це не просто навчитися обирати правильні продукти, харчуватись часто невеликими порціями та правильно розподіляти їжу протягом дня. Це робота над своєю силою волі. Саме її і треба тренувати. Думаю, ви погодитесь зі мною, що для того, аби вміти щось ефективно аналізувати, потрібно розбиратися в тому, з чим ви працюєте. Наша психіка влаштована певним чином. І якщо ви навчитеся себе розуміти, ви станете більш успішними не тільки в правильному харчуванні, але й в плануванні свого часу, вмінні розпоряджатися грошима, вибудовувати стосунки з іншими людьми тощо.

Тут я вам можу однозначно рекомендувати чудову книгу «Сила волі» Келі МакГоніал. Коли я її читала, то зрозуміла кожного свого учня та саму себе. Це чудовий посібник, який допоже вам краще себе зрозуміти та навчитись контролювати свої інстинкти.

Також зовсім скоро (10 листопада) я проводитиму безкоштовний онлайн воркшоп на тему правильного харчування, фітнесу і психології, в межах якого ми детальніше підійдемо до цього ж питання – як почати і не зірватися. Ось деталі про подію і рестрація за цим посиланням.

***

Тож підсумовуючи все вище сказане, назвемо основні кроки
по реалізації своєї мети в побудові здорового сбособу життя:

  1. Визначити свою мету та зрозуміти, для чого ви це робите. Наприклад, для того, аби позбавитись зайвої ваги та почувати себе комфортно в своєму тілі. Щоб позбутися тієї чи іншої хвороби. Щоб почуватися більш енергійно. Чи щоб позбутися комплексів, які переслідують вас з дитинства.

  2. Навчитися основам правильного харчування (на моєму сайті DdaryaKarelina.com ви знайдете багато корисних статей на цю тему).

  3. Поступово змінюватись. Ні в якому разі не відмовлятися одразу від усього, поступово знижувати калорійність раціону, якщо це потрібно. Стрес – це привід легко піддатись емоціям та все кинути на півдорозі. Будьте чуйними до себе.

  4. Сприймати свої невдачі як частину людської природи. Обов’язвково аналізвути їх та робити висновки на майбутнє.

  5. Продовжувати робити свою справу знову і знову. Навіть якщо ви пішли в загул на місяць, почніть все спочатку. По-перше, вам вже буде набагато простіше повернутися, бо все все знаєте. По-друге, лише це єдиний шлях сформувати стійкі звички.

  6. Будьте вперті, приймайте себе, як нормальну людину, а не супергероя, та працюйте над собою. І в один прекрасний день ви себе не впізнаете.

На цьому все. Вірте в себе, дійте та насолоджуйтесь результатом!

Дара-Кареліна5

.
ОРЕСТ: Ну що ж, пора братися за діло (вкотре). Але цього разу, першого поштовху
допоможе задати ось цей безкоштовний онлайн воркшоп, що пройде вже зовсім скоро. 

А тим часом напишіть, що саме або які Ваші дії чи переконання допомагають
не збитися з вибраного шляху і де найчастіше так підло підстерігає невдача?

 

Support and Follow events in UkraineMore Info