Друзі, а чи не виникала у вас раптом колись думка, типу: “Йо-ма-йо, чому ж я не вчився на програміста?”. Особисто у мене виникала і не раз. Але я не знаю жодної мови програмування. Мій диплом юриста вже п’ятий рік припадає порохом десь у шухляді, а більшість колег, котрі пішли по стежинці феміди, зі слинкою у роті спостерігають на спеціалістів захоплюючої і динамічної ІТ-індустрії.

Ще б пак. Зарплати у них вищі, кадрова цінність більша, а умови праці зручніші. Левова частка абітурієнтів нашої країни йде навчатися на точні науки, а у моді зараз не юристи, економісти і міжнародники, а саме програмісти чи інші спеціальності цифрового середовища.

Віктор Зінченко

Даний гостьовий пост написаний моїм колегою Віктором Зінченком, досвідченим PHP-програмістом з п’ятирічним стажем роботи. Що означає PHP? А про це власне дана публікація 🙂

Річ у тім, що є різні мови програмування, котрі відповідають за виконання різного роду проекти. І саме вибір мови у багатьох випадках є визначальним у долі молодого спеціаліста. От власне Віктор і розкаже нам про те, які є мови програмування, до чого вони застосовуються і яку з них варто обрати, якщо Ви лише починаєте або вагаєтеся.

Далі прямим текстом від Віктора Зінченка…

***

За IT майбутнє. Навряд хтось стане із цим сперечатись. Заробітні плати в цій сфері високі та стабільні, адже, зазвичай, вимірюються у долларовому еквіваленті, а просування по кар’єрній драбині відносно швидке і напряму залежить від вмінь та докладених зусиль.

Однією із найбільш затребуваних речей у цій галузі є і надалі буде робота програміста. Кваліфікований програміст завжди зможе знайти роботу із вигідними умовами, або ж організувати власний проект.

Я працюю програмістом вже майже 5 років і в мене доволі часто запитують про те, яку мову програмування обрати для вивчення. У даній публікації я спробую відпости на це запитання…

Для початку пропоную ознайомитися із рейтингом мов програмування за даними опитування найбільшого ресурсу для програмістів в Україні dou.ua (джерело інфографіки).

image09

Як бачимо, попереду Java, C#, PHP, C++, JavaScript, Python, Objective-C, Ruby. Про них і піде мова.

Перш за все портрібно встановити як і коли застосовуються ці мови. Ось по галузях:

мови програмування

Відповідно до схеми:

Web – все, що стосується мережі Internet: інтернет-магазини, блоги, медіа портали, соціальні мережі, тощо.

3D графіка – широко застосовується у комп’ютерних іграх, кінематографі, телебаченні.

Ігри – мабуть, не потребує коментарів.

Enterprise – галузь, у якій вирішуються потреби бізнесу: автоматизація платежів, процесів керування, облік клієнтів і т.д.

Системне програмування –  створення програмного забезпечення, яке керує комп’ютерним обладнанням і забезпечує роботу інших програм.

Мережеве програмування –  створення програмного забезпечення, що надає можливість взаємодії з іншими комп’ютерами у мережі.

Anroid та iPhone – галузі у яких створюються програми для гаджетів (телефонів, планшетів, тощо).

***

То як не заблукати і не зробити помилку у виборі мови програмування?

Найкраще рішення – обирати те, що дійсно подобається, але не все так просто 🙂

Я навчався на 3-му курсі університету (за іншою спеціальністю), коли опинився перед подібним рішенням. Проте, ідея стати програмістом мені завжди була близькою до серця. То ж я обрав навмання мову С++. Купив великий підручник і почав його вивчати.

Пройшло не так багато часу. Я написав кілька простих програм на кшалт телефонного довідника і не міг продемонструвати свої напрацювання іншим, не міг застосувати знання у практичних, а не навчальних, цілях.

Це наштовхнуло на ідею пошуку роботи. Проте, програмісту-початківцю без досвіду роботи це зробити складно.

Після кількох невдалих спроб знайти можливість працевлаштуватися або потрапити в інтернатуру я мало не впав у відчай, але незабаром знайомий запропонував пройти співбесіду на посаду PHP програміста. На той час я не розумів нічого у PHP, але спробував і мені запропонували навчання. Звичайно, я погодився 🙂

***

З того часу пройшло майже 5 років і я встиг стати спеціалістом у галузі Web-розробки.

На мою думку, мова PHP має ряд переваг:

1) Затребуваність.
Попит на спеціалістів PHP наразі високий, адже мова використовується у галузі Web-розробки найбільше.

2) Низький поріг входження.
PHP – це не складно. Більшість моїх учнів вже через 1-2 місяці навчання починали створювати свої програми і виконувати нескладні задачі.

3) Свобода.
На мою думку, можливість бути вільним і неприкутим до галузі – дуже важливе явище для програміста. Web надає багато можливостей для розвитку власних ідей і бізнесу. Ви можете працювати і паралельно створювати свої проекти, наприклад: власний інтернет-магазин, блог, web-сервіси, додатки для соціальних мереж та ін.

Можливо, із часом Вам стане до снаги робота в іншій сфері, а знання Web і, зокрема PHP, стануть потужним інструментом для розвитку.

Support and Follow events in UkraineMore Info