Нещодавно на сторінках цього блогу була опублікована стаття про непогану можливість провести вихідні у Нью Йорку. А чому б і ні? Це простіше і дешевше ніж Вам могло здаватися до того.

Буквально пару днів після завершення мандрівки по США і Канаді ми нарешті одружилися з Мартусею у рідному Львові (повний звіт і цифри нетипового весілля…) і взяли курс на Схід. На пару днів заскочили у Москву, далі у Стамбул, звідки вже прибули у Піднебесну.

вихідні у гонконгу-2

Саме Гонконг можна вважати початком нашого тривалого медового місяця, що плавно переростає у цілу зимову подорож 2014-2015. Варто зазначити, що це вже втретє ми «вилітаємо у вирій». У 2012-2013 рр. була Південно-Східна Азія, а минулого року Центральна Америка.

Тож розпочинається черговий етап у житті нашої сім’ї саме у Гонконгу. Скажу, що саме звідси розпочинається багато всього для різного люду. Мова йде про бізнес і подорожі, славу та визнання, невдачі і розчарування, велику політику і економіку. Як на мене, Гонконг можна сміло вважати Нью-Йорком Східної півкулі і беззаперечно – це одне із найважливіших міст на планеті, яке задає ритм життя цілому світові.

***

Більшість людей думають про Гонконг, як окреме місто-країну. Зрештою де факто так воно і є. Тут чітко визначені кордони, ходить власна валюта, добре організована внутрішня інфраструктура, а також функціонує власне правління. Хоча де юре, Гонконг ніколи не був незалежним. Протягом тривалого часу це була колонія Великобританії, а з 1997 року  величне місто перейшло під юрисдикцію Китаю.

На відміну від нашого колишнього президента (як було із Севастополем), китайські можновладці вирішили не продовжувати договору оренди, що був укладений з Його Величністю ще у кінці дев’ятнацятого століття. В результаті вийшло, що англійці збудували супер місто, а китайці зараз споживають плоди. Наслідки двоякі, але про це далі.

бізнес квартал (1)

 

Переліт і чому саме у Гонконг?

Бо туди зручно і відносно недорого добиратися. Окрім того, на ряду з Бангкоком, Кула-Лумпур, а також Сінгапуром  Гонконг є одним із основних транспортних вузлів Південно-Східної Азії, звідки дуже зручно далі продовжувати подорож по регіону.

Зокрема, односторонній  авіапереліт Москва – Стамбул – Гонконг обійшовся всього у 290 $ станом на час купівлі. Візи не потрібно. Одноразово можна перебувати до 14 днів, чого цілком достатньо. Квиток бронював через пошуковий віджет у мене на сайті. Ось, зацініть…

На жаль на такі комбіновані рейси підсідати посеред дороги не можна (а то я б не думаючи зробив це у Стамбулі, щоб не пхатися у холодну Москву в листопаді), тому довелося летіли ще у Росію. Це було зовсім нескладно, оскільки ВізЕйр от-от відкрив рейс Київ (Жуляни) – Моска (Внуково), звідки власне відбувався виліт у Стамбул.

Тож в результаті вся дорога з Трукавця до Гонконгу винесла всього 345 $ на одного, що доволі дешево. Чому саме з Трускавця? Бо там проходида жива зустріч учасників курсу TraveLEaring PRO.

дорогоа-до гонконгу(карту створив завдяки сервісу ua.igotoworld.com)

Приліт спеціально було вибрано на п’ятницю після обіду, щоб можна було класно провести час на вихідні з місцевими, котрі працюють протягом тижня, як і у цілому світі, зрештою.

Проживання

На щастя у мене є друзі по цілому світі. Якось три роки тому через Каучсерфінг ми прийняли у себе вдома Дені Чана. Чесно кажучи, з того часу ми переписувалися хіба що разів зо два-три, але як тільки я опублікував новину про те, що збираюся у Гонконг, Дені відразу ж написав нам, що з нетерпінням чекає у гості. Ну хіба ж ми могли йому відмовити? 🙂

дені(пройшло три роки…)

А загалом проживання у Гонконгу не проблема. Є купа готелів і хостелів на всі смаки й гаманці. Хостели від 15 $ / двомісні номери у готелях від 40 $ за ніч.

Чим зайнятися у Гонконгу,
якщо у Вас всього пару днів

Це величезне місто, що розкинулося на кількох островах з дуже посіченої місцевістю. Основна порція цікавинок знаходиться на однойменному острові (Hong Kong island), але цікаво там всюди. Повірте і читайте далі. Мене воно реально вразило.

Особисто ми провели у Гонконгу 5 повних днів. Нижче подаю варіант дослідження міста, якби приїхав туди ще раз чи показував би колезі, котрий там вперше, з розрахунку на три повні дні.

До слова, у місті чудово організована інфраструктура.

Купуєте універсальну Oyster Card і користуєтеся всіма видами транспорту, поповнюючи останню при потребі. Ціни відносно дешеві. Метро (в залежності від довжини проїзду) 1-3 $, трамвай 0,5 $, автобус 1-2 $, пором 0,5 $.

transport (4)

Зверніть увагу на те, як формується черга. Для кожного номера автобуса виділені окремі лінії.

transport (5)

Подібна ситуація і у метро

transport (1)

А ще є пороми, які курсують між континентом і осторовом.

бізне квартал (10)

День – 1

Центральна частина міста на острові Гонконг + пік Вікторії

Набережна

Найкраще розпочати з набережної континентальної частини міста, звідки відкривається один із найдраматичніших міських пейзажів нашої Планети. Переконаний, Ви неодноразово бачили цей скайлайн (skyline) у численних блокбастерах. Неймовірні відчуття, особисто бути там.

люди (5)

набережна (5)

люди (6)

Далі беремо легендарний Star Ferry (всього 0,5 $) і переправляємося до центральної частини міста, спостерігаючи, як над головою все більше і більше нависають хмарочоси-велетні.

Фінансовий район

Прилегла до пасажирського порту територією є найдорожчою землею у світі. Тут все тягнеться в гору, вузенькі вулички заповненні строго вбраними офісними клерками, котрі зі Starbucks кавою у руках постійно кудись поспішають. Як казав колись наш вчитель у школі: «Акції падають». Зрештою так воно і є, адже більшість тутешнього бізнесу  сконцентровано саме навколо фінансового сектору.

бізне квартал (2)

бізне квартал (1)

бізне квартал (7)

Центральна частина

Десь між тим всім зачаївся будиський храм, куди по дорозі на роботу забігають зайняті люди подумати про вічне. Сам храм – це осередок спокою посеред гучного хаосу.

храм (3)

храм (4)

Місцевість дуже посічена. Місто фактично збудоване на стрімкому схилі, що здається зовсім не заважає шаленому будівництву. Незважаючи на це, посеред бетонних джунглів частенько зустрічаються справжні природні зелені оазиси. Це і ботанічний сад, зі своєю звіриною…

сади (3)

сади (2)

… і основний парк міста Hong Kong Park з цілим пташиним заповідником посеред нього.

сади (5)

… а навколо височіють хмарочоси і гудять постійно заповненні вулиці. Через свою величину окремі об’єкти здаються доволі близько, хоча пересування між ними забирає трішки часу через надмірну кількість різного роду переходів та обхідних шляхів, що знаходяться на різних рівнях.

бізнес квартал (2)

сади (4)

 

Старий Гонконг

Вибравшись до ожвавленої вулиці, сядьте на колоритний двоповерховий трамвай і проїдьтеся пару зупинок на схід до одного із найстаріших збережених районів міста навколо Квінс роуд (Queens rd). Це старий Гонконг, сучасник Брюса Лі, перших Джеймсів Бондів, а також інших крутих хлопців, що боролися з різними мафіозі Орієнту.

Вузенькі вулички з китайськими кафешками, борделями і магазинчиками, де в середині двадцятого століття можна було придбати дрібнички з цілого світу.

старий гонконг (4)

старий гонконг (1)

старий гонконг (3)

 

Пік Вікторії

Після обіду автобусом чи фунікулером підніміться на пік Вікторії, що височіє над містом і просто подивіться де Ви ходили. У Гонконгу знаходиться найбільша кількість хмарочосів у світі. Зокрема, тут аж 2 354 будинків з висотою понад 100 метрів. Лише для порівняння: у Ньо Йорку – 794, Токіо – 556, Шанхаю – 430, Дубаю – 403,. Від цього масштабу просто відвисає щелепа.

вікторія пік (1)

вікторія пік (2)

вікторія пік (4)

Панораму можна добре роздивитися з різних ракурсів, оскільки по траверсу гори проходить бульвар, який раз у раз занурюється в джунглі і знову вкотре визирає над містом.

вікторія пік (5)

 

Завершити цей супер інтенсивний день також можна на набережній, але вже зі сторони острова.

вечірня набережна (5)

вечірня набережна (6)

вечірня набережна (4)

Власне щодня о 19:00 розпочинається так зване лазерне шоу. Нічого вражаючого, просто світлові промені крутяться у різні сторони під музику. Хоча, раз вже будете тут, то чому б і ні.

вечірня набережна (2)

вечірня набережна (3)

День 2

Континентальна частина міста – Kowloon


Для початку поїдьте у північну частину міста, котра вже фактично підпирає скелясті схили Левової гори. Поряд з станціями метро Wonf Tai Sin і Diamont Hill знаходяться два цікаві храми відповідно, а також чудовий ландшафтний парк поряд з останнім.

наш квартал (3)

наш квартал (4)

наш квартал (5)

До слова, наш товариш Дені, проживає поряд. Це типовий житловий масив Гонконгу. Враховуючи велику кількість населення і  обмежений простір, більшість місцевих живуть у скромних тісних квартирках. Скажімо, двокімнатна квартира площею 50 кв. м. для сім’ї з кількістю 4-5 осіб – це норма. Нашому колезі пощастило – він винаймає сам. Через велику ціну на нерухомість майже половина людей ніколи не володіє житлом, а орендує помешкання до кінця своїх днів.

Житлові квартали, хоча і громіздкі та сильно забудовані, видалися доволі зручними і комфортними для життя. Каже моя бабця: «Все, як для людей».

наш квартал (2)

наш квартал (11)

Зовсім неподалік біля сусідньої станції метро знаходиться ще один чудовий храм… наш квартал (7)

… і просто ідеалістичний парк  поряд з ним.

наш квартал (8)

наш квартал (10)

 

Люди Гонконгу

В другій половині дня варто трішки приділити часу центральній частині континентальної частини міста і подивитися як живуть прості люди.

На вихідних у численних парках збираються емігранти, щоб потеревенити між собою і відпочити від робочих буднів. Найбільше тут людей з Індонезії та Філіпін.

люди (2)

Найпопулярнішою професією для жінок-емігранток тут є догляд за домом чи пристарілими гонконгцями. Власне як і для наших жінок у Італії чи інших західноєвропейських країнах.

люди (3)

У самих гонконгців коріння звичайно китайське і, хоча навіть зараз їхнє славне місто стало невід’ємною частиною КНР, від представників «великої нації» вони себе чітко відмежовують. Якщо говорити коротко, то гонконгці є китайцями із західною ментальністю.

Більш ніж столітнє панування Британії далося взнаки. Більшість з них освідчені, вільно спілкуються англійською, подорожують і загалом добре мислять. Подібні якості зовсім не притаманні пересічному жителю Китаю.

люди (4)

Мабуть Ви зауважили, що у нашого друга зовсім не китайське ім’я. Насправді воно у нього є, але для західної людини воно не запам’ятовується. Тому прийнято, що у початковій школі викладач дає можливість дитині вибрати собі ще одне західне ім’я або ж називає сам.

Якщо раптом захотілося його змінити, то це робиться без проблем і для цього не потрібно жодних візитів у держустанови. Достатньо лише бажання самої людини. Воно не має юридичної сили, а використовується лише для спрощення відносин з навколишнім світом, тож у фейсбуку всі молоді гонконгці називаються типу Peter Lee або Stella Chang.

старий гонконг (2)

 

Просто не можу не згадати про Майдан у Гонконгу

Річ у тім, що після приєднання до Китаю, центральний уряд з року в рік закручує гайки місцевим, котрі звикли до демократичних прав і свобод. Ось і після чергового нововведення на предмет висунення кандидатів на посаду губернатора (керівник міста) народ збунтувався. Якщо коротко, то людям дали шанс вибирати лише між тими, хто був запропонований згори.

Як наслідок у місті з’явилося аж три майдани у різних місцях. На двох нам власне поталанило побувати. Подаю лише пару фото, оскільки Ви і так мабуть неодноразово переглядали новини про те, що там відбувається.

майдан (5)

майдан (1)

майдан (2)

майдан (3)

майдан (6)

майдан (4)

 

Окрім Дені, ми також познайомилися з його друзями, з ким провели чудовий вечір за steam boat. Посередині столу постійно кипить вода в баняку, у котрий всі учасники трапези закидують різну їжу за власним бажанням, спілкуються, п’ють і просто класно проводять час.

друзі

Також чудовим місцем спостерігання за людьми і дослідженням місцевої їжі є так звані нічні ринки, куди постійно приходить багато люду під кінець дня. От власне варто завітати на один із них.

їжа (5)

Окрім їжі і людей там ще й можна надивитися на різні збочення, котрими місцеві дуже цікавляться.

їжа (2)

їжа (3)

Це частина їхньої культури. А взагалі гонконгці воліють майже весь всій вільний час проводити  поза домом. Ще б пак. З такими маленькими квартирами. Тому на вулицях постійно багато людей і місто живе практично цілодобово.

їжа (4)

Район Монг Кок цьому чудове підтвердження. Це основний шопінг центр міста. Від всієї реклами та яскравих вивісок просто мерехтить у очах. Зрештою це і є одна із характерних рис сучасного азіатського мегаполісу, серед яких Гонконг явний взірець для інших.

їжа (1)

День 3

Детоксикація від урбанізму 


Окрім суто урбаністичних цікавинок в Гонконгу є й багато чого природнього. Навколо міста знаходяться гострі гірські хребти, по котрих прокладені численні прогулянкові маршрути, а вода, що омиває бетонні гавані зі всіх сторін забезпечує  швидкий вихід до моря або на різні острови.

Ми ж вирішили пройтися одному із найпопулярніших і мабуть найцікавіших маршрутів Гонконгу – Хребет Дракона. Всього 20 хв. їзди від залюднених вулиць переносять Вас у зовсім інший світ.

похід (2)

Дану чудову ідею нам підкинула читачка блогу Оксана, котра вже тривалий час працює у сусідньому Шенджені (Китай) і приїхала на деньок, щоб зустрітися з нами.

Вздовж високо піднесеної над морем стежини повністю забуваєш, що поряд одне із найбільших міст на планеті.

похід (3)

похід (4)

Час від часу у окремих точках видно житлові райони міста.

похід (5)

Завершується 8-кілометровий маршрут в маленькому селі поряд з типовим піщаним пляжем, на котрому вправляються сервери.

похід (6)

похід (1)

А назад знову 20 хв. на автобусі і повертаєтеся у місто. Чудовий варіант розвіятися від буднів.

***

Фінансове питання

У вас може виникнути думка, що така подорож може потягнути на кругленьку суму, хоча я був приємно вражений цінами у даному глобальному місті, що нічим не поступається Нью-Йорку, Лондону чи Москві за своїм впливом на світ. Тобто тут відносно дешево.

Наприклад, обід на двох у середньому ресторані обійдеться у 10-15 $, пляшка коли в магазині – 1 $, швидка вулична перекуска – 2-3 $.

І так, ось наші витрати за п’ять повних діб перебування у Гонконгу на двох:

Переліт: 345 $ + 345 $ = 690 $
Проживання: 0 $ завдяки Дені
Транспорт по місту: 82 $
Харчування: 84 $
Інші дрібні покупки: 15 $

Разом – 877 USD.

 ***

Якщо власне говорити про вихідні, як задекларовано у даній статті, то звичайно варто додати зворотній переліт і проживання, а також сміло можна вдвічі зменшити витрати на харчування і транспорт.

Отже на виході на одну особу матимемо:

Переліт: 690 $
Проживання: хостел 15 х 3 = 45 $  (готель 40 х 3 = 120 $)
Транспорт по місту: 20 $
Харчування: 21 $

І разом від 776 USD за триденні вихідні у Гонконгу.

Це звичайно відносна ціна, що напряму залежить від Вашого апетиту і захцянок. Але ж про  перспективу провести вихідні у одному із найвеличніших міст світу на іншому кінці світу «без відриву від виробництва» вдома мабуть мріють мільйони. Ось Вам конкретний приклад як це реалізувати. Те саме цілком можливо і з Нью-Йорком, що мені теж недавно вдалося довести.

Підсумовуючи скажу, що Гонконг чудове місто і одне з тих, яке варто відвідати за життя кожному.

набережна (3)

.
Друзі, ну як Вам враження від Гонконгу? Принаймні
з огляду на побачене крізь призму блогу OpenMind?
Можливо у Вас інше бачення візиту в це місто або ж
вже і самі маєте чим поділитися про те,ЩО, КУДИ і ЯК?

Support and Follow events in UkraineMore Info