З Новими Роком приходить нова класна традиція у рубрику блогу Подорожі ==> Україна.

Власне, з цього моменту і протягом наступних 12 місяців або принаймні на скільки мені вистачить духу щотижня публікуватиму короткий огляд цікавих місць по кожній з областей нашої країни. А допомагатиме мені у цьому ua.igotoworld.com, туристичний комплексний онлайн сервіс, з командою якого ми наразі активно працюємо, щоб вирішити ряд тревел потреб по Україні для українських туристів в першу чергу.

І розпочинатимемо даний огляд ми звичайно що з Львівської області, оскільки це моя мала батьківщина, а також  загалом у туристичному плані Львівщина найкрутіша, хто що б не казав. Вибачте, якщо когось образив, але я готовий вступити у дискусію стосовно цього 🙂

Ось карта маршрутів, про які піде мова далі…

Акцентуватиму на тих об’єктах, які вдалося відвідати особисто, але якщо матимете що додати, то не соромтеся згадувати про них у коментах до статті.

Ну що, вже не терпиться відправитися у чергову (хоча і віртуальну) подорож? Тоді поїхали.

***

Нетиповий Львів

Думаю, на Львові спеціально зупинятися не має потреби. Всі читачі і так знають, що там і до чого, та мабуть кожен принаймні один раз вже відвідував моє рідне місто. Згадаю лише про всяк на випадок, якщо ви опинитеся у Львові на пару днів і використовуватимете його для бази поміж виїздами у цікаві маршрути, подані у даній статті.

Хоча б на день забийте на популярну серед туристів основну історичну частину, що внесена до списку ЮНЕСКО і прогуляйтеся старими кварталами трішки північніше, що розкинулися під горою Високий Замок (якщо, хтось не в курсі, то замку там вже давно нема, але панорама на місто відкривається пречудова). До речі там класно бігати і саме на схилах Замкової гори я найчастіше готувався до півмарафону. Це одна з моїх улюблених частин міста.

Монастир-Бенедикток

«Справжній» автентичний Львів без численних модних кафе, сувенірних лавок і табунів туристів зберігся на покручених вуличках навколо площі Старий Ринок. Зовсім поряд знаходяться одні із найдревніших споруд: церка Святого Миколая, костел Івана Хрестителя, монастир Бенедикток та інші. Мало хто знає, що це найдавніша частина міста, котра існувала ще за княжих часів, тоді як теперішній центр переважно був зведений вже за поляків після 1340 року. Наступного разу, коли відвідуватимете Львів, обов’язково зазирніть сюди і потім напишете мені про свої враження.

львівський-дворик

***

Жовква і Крехів

Буквально 30 км. на північ знаходиться королівське місто Жовква. Просто афігєзне маленьке містечко і беззаперечно другий за цікавістю населений пункт Львівщини.

Жовква не розвивался природньо, як більшість вагомих населених пунктів у світі. Її, як і пару інших королівських резиденцій Польщі 17 ст., було фактично створено у лічені роки за спеціальним добре продуманим планом в дусі тогочасних італійських міст. Місцева Ринкова площа значно більша за львівську.

Також тут зберігся замок, а кількість церков і костелів (1, 2, 3, 4, 5 etc.) для такого крихітного містечка просто вражає. Років так через 10-15 (ехххххх) Жовква стане відомим туристичним центром і місцем паломництва поціновувачів архітектури, які шукатимусть альтернативу Львову. От побачите.

Зовсім неподалік на схилах горбистого Розточчя розкинувся мальовничий Крехівський монастир.

В сукупності Жовква і Крехів чудово заповнять одноденну поїздку зі Львова. Можна навіть маршрутками справитися (для всіх решта поданих тут маршрутів необхідні власні колеса). Ось тут детальніше по логістиці, а також цікава незвичайна історія, що трапилася зі мною одного разу.

***

Теренами колишнього Белзького князівства
(Рава-Руська, Угнів, Белз, Варяж, Сокаль
etc)

Якщо у Жовкву і Крехів людей їздить реально небагато, то до північного клаптика Львівщини, про який піде мова далі, не добирається практично ніхто. А дарма, оскільки там є багато на що подивитися. Хоча, зрештою, я можу це зрозуміти, адже дороги до древніх Белза та Угнева практично відсутні. Є лише напрямок.

Тим не менше щиро закликаю вас хоча б перечитати статтю Невідома частина України і Львівщини або Теренами колишнього Белзького князівства. Переконаний, після цього ви не зможете спокійно спати, поки не проїдете тамтешніми прикордонними рівнинами, додатково відвідавши величезний, але занедбабий костел святого Марка у Варяжі, а також колись прекрасні палаци у Тартакові і Червонограді.

***

Замки Золотої Підкови

Ви точно чули таку фразу, як «Золота Підкова». Мова йде про ряд добре і відносно непогано збережених замків, що знаходяться на схід від Львова. Зазвичай до Золотої Підкови sensu stricto включають Олеський, Підгорецький і Золочівські замки. Всіх їх можна без проблем відвідати одним махом, якщо їдете на авто з Києва, або в межах одноденної кругової поїздки зі Львова.

Золота підкова

Але я зазвичай до цього списку додаю ще три фортифікаційні об’єкти, які просто гріх пропустити. Мова йде про Унівську Лавру, а також замки у Свіржі і Старому Селі.

Замки Львівщини

Таким чином за день можна зробити Велику Золоту Підкову у послідовності Олесько – Пігірці – Золочів – Унів – Свірж – Старе Село або ж у протилежному напрямку. Але майте на увазі, що в сукупності це виходить доволі довга дорога (більше 200 км.), а подивитися там насправді є на що. Тому є логіка у тому, щоб розбивати даний маршрут навпіл.

***

Кам’яні міста

А ви знали, що крім класичних замків на Львівщині ще є залишки кам’яних міст давнини, наскельні фортеці і печерні монастирі. Прямо, як у добрих традиціях творів Толкінга. Цікаво? Ну поїхали.

В даному випадку нам доведеться рухатися зі Львова на південь у сторону Карпат. Першим на шляху буде село Стільсько, що лежить пару кілометрів осторонь траси. Саме тут збереглася частина столиці середньовічної держави Білих Хорватів. Таке враження, що зараз з однієї комірки вилізе Фродо.

Стільсько

Далі продовжуємо на південь і в Стрию звертаємо на другорядну дорогу, щоб добратися до тупікового села Розгірче, яке вже підпирає гори. Важко повірити, але на одному із тутешніх схилів за селом просто у лісі знаходиться справжнісінький печерний монастир, а неподалік діє органічна ферма, де можна класно перекусити і також подивитися на страусів.

Печерний монастир у Розгірчому

На жаль, щоб добратися до наступного об’єкту доведеться повертатися у Стрий і потім знову рухатися у напрямку Карпат, серед яких розкинулися могутні камені, на яких колись стояла фортеця Тустань, що чітко простежується, якщо прогулятися між брилами-велетнями.

Скелі-Тустань

Звідти довга дорога назад  до Львова, тому є сенс переночувати у сусідніх курортних Східниці або Трускавці. Щоб до них добратися доведеться, проїхатися через 2-3 км гірського напівбездоріжжя між Уричем та Східницею. До речі, поряд знаходяться недобудовані генератори дамби, яка повинна була утворити тут Карпатське море.

***

Ось таким видався цей коротенький нарис непоганих одноденних автомобільних мандрівок зі Львова. Мабуть доречно було б ще детальніше розписати по Золотій Підкові і кам’яних містах, але про це вже у наступних постах.

.
А наразі напишіть, друзі: Куди ще можна і варто зганяти зі Львова в
межах одного дня, щоб одним махом побачити пару чудових місць.

Support and Follow events in UkraineMore Info