Пишучи статтю Скільки часу ви НАСПРАВДІ працюєте або Давайте подивимося правді у обличчя я неабияк захопився. Аж настільки, що дана поблікація потягнула на цілу методичку по продуктивності при виконні робочих завдань. Якщо у вас з цим проблеми або маєте бажання покращити власні навички у цьому напрямку, то перегляньте статтю для початку, а крім того завантажте інфографіку з більш 80 різними фішками по продуктивності і тайм менеджменту.

Ну а в даній статті, я б хотів глибше розкрити тему, яку не завершив у попередній. Мова піде про сторонні сервіси, які покликані допомагати зберігати концентрацію під час роботи, а відтак і покращити результати власної праці.

Чесно кажучи я вже давно шукав щось таке, що могло б фіксувати мій робочий час, оскільки у мене ненормований графік, а життя тісно переплітається з роботою і надактивними подорожами. Дуже часто офіс може виглядати так…

віддалена- робота(У одному із гестхаусів Сайгону – Хо Чі Мін Сіті, В’єтнам)

… так…

(аеропорт Сінгапуру – для мене найкраще летовище у світі)

… або навіть ось так…

робота-на-балі(в сільському магазині десь на Балі, під час того, як мене застала тропічна злива)

Через це, складно буває розмежувати основне і другорядне, а крім того часто ловив себе на тому, що починав займатися важливими справами і тут взяв та й заїхав у зовсім непотрібний мені степ. Це біда більшості.

Якось одного разу, коли я вкотре почав серфити безкраїми просторами всесвітньої павутини,  шукаючи вказівки з небес, доля привела мене на блог Тіма Феріса, де я час від часу підчитую класні статті прикольного чувака. До речі, навіть маю від нього відгук. Ось, перший у списку.

Тім рекомендував різні примочки та аплікухи, які покликані були допомогти людям збільшити власну продуктивність. Але часто біда полягає у тому, що замість власне роботи  люди починають розбиратися з новими сервісами, що лише ускладнює весь процес. Сам не раз опинявся у такій ситуації. Впевнений, ви теж. В результаті людина просто потопає у даному різноманітті так і нічого толком не зробивши 🙂

Тим не менше, таким чином я відкрив для себе Rescue Time – сервіс по моніторигну використання часу при роботі за компом. Базова версія безкоштовна то чому б і ні. Завантажив аплікуху і почав трекати все, що роблю.

rescuetime

Як і у більшості випадків, все почалося з ентузіазмом, але згодом робота почала пересікатися з приватним, щось я перестав зараховувати і так далі. Коротше кажучи, я перестав зважати на статистику, яку вів Rescue Time, а згодом і взагалі його видалив, щоб той не надсилав мені повідомлення, типу: «Орест, за цей тиждень Ви пропрацювали аж 21 годину. З них 9 ефективно, 5 нейтрально і 6 неефективно». Іншими словами я просто забив.

***

Згодом одного разу на iforum у Києві я познайомився з представником сервісу Yaware і між нами зав’язалася цікава бесіда. Він виявився земляком (з недалекого Тернополя), а сам сервіс має на меті моніторити час та програми, що використовуються на компі і підвищувати продуктивність праці не лише самої людини, але й цілої команди. Це щось подібне на Rescue Time, але не зовсім.

yaware-logo

Безкоштовної версії не має, всього 14 днів проби. Спочатку мене трохи дусила жаба платити за те, щоб контролювати себе самого. Я ж і так знаю на що йде мій дорогоцінний час. Ви ж теж так думаєте? Ану коліться. Тим не менше, зрештою я відірвав від душі тих 100 грн. і вирішив спробувати Yaware у ділі.

Що Вам скажу? Людина значно більше цінує ті речі, за які платить, а халява залишається не зауваженою. Вкотре у цьому переконуюся. Yaware себе повністю оправдав, а інвестиція у 100 грн/міс приносить значно більші дивіденди.

Особисто я щодня впродовж більш ніж півроку користуюся Yaware і задоволенй, наче слон. Серед інсайтів те, що я почав чітко розділяти час на бізнес – коли важливий результат, і особисте – коли важлива тривалість.

***

Ось, як я сам використовую Yaware
для збільшення ефективності роботи

*** Зверніть увагу, що це не рекламна чи замовна стаття.
Я сам використовую Yaware вже протягом тривалого часу і встановлюю його моїм співробітникам. Також я щиро вдячний хлопцям з Тернополя, котрі розробили такий класний сервіс і вважаю, що про нього повинно знати більше людей. Це ж піде на користь всім. Лінки на сервіс реферальні.

Отже після того, як зранку приступаю до роботи, я вручну вмикаю моніторинг сервісу, клацнувши на іконку, яка з’являється на панелі задач після встановлення аплікухи.

yaware-app

З того моменту Yaware слідкує за тим, чим я займаюся, а я у свою чергу свідомо відношуся до того, що це мій робочий час. Фактично вмикаючи моніторинг, я уявляю, що заходжу у великий офіс, проводжу карткою по відповідному пристрої і з того моменту ведеться відлік часу, за який мені нараховують зарплату. Таким чином я свідомий того, що це час для роботи, а не байдики бити.

Якщо мені потрібно зробити паузу, щоб відійти справити нужду, випити води, з кимось перетерти  чи банально відпочити, я просто вимикаю моніторинг і робочий час не рахується.

Зайшовши у власний акаунт можна чітко подивитися коли і скільки я працював. Є навіть функція регулярних принт-скрінів екрану і фото з веб-камери. Зрештою, техніку не надуриш і це є чудовим способом чесно подивитися чим я займався та проаналізувати все.

Я перестав дивуватися чому інколи справи рухаються так повільно, коли за підсумками тижня бачив, що по ділу я пропрацював всього пару години. Також на ряду з тим я почав ще більш свідомо працювати і заряджати робочі процеси у окремі інтенсивні блоки, що значно підвищує продуктивність.

yaware-orest(Не дивуйтеся, що я сів за роботу 1 січня о 5 ранку? : -) Просто
зараз перебуваю у В’єтнамі, а комп налаштований по укр. часу.

Повірте, це чудове відчуття, коли ви свідомо управляєте власним часом і ефективно відноситеся до його використання не лише у роботі, але й у особистому житті.

***

Yaware також класно підходить для роботи в команді

На скільки я розумію, першочергово сервіс був задуманий для віддаленого контролю роботи працівників. Вартовим собакою я бути зовсім не збираюся, а від класичної корпоративної культури мене аж верне. Тим не менше, я також використовую Yaware при роботі зі своїми співробітниками.

Але моя мета зовсім не контроль. Я сам використовую сервіс для мотивації та свідомого управління моїм часом. Власне такий же підхід пропоную всім іншим. Звичайно, за підсумками моніторингу видно хто і скільки працював, але ж, як згадано у статті Скільки часу ви НАСПРАВДІ працюєте або Давайте подивимося правді у обличчя, я не вимагаю 8 годин. Всього 2-3-4 на день цілком достатньо, щоб виконувати покрадені завдання. Важливо робити це свідомо та ефективно.

yaware-tetyana(уривок з робочого графіку Тетяни, новообраного менеджера  
UniStudy.org.ua. В середньому виходить по 2:20 – 2:30 год./день)

Буває й таке, коли людина каже, що працювала, але просто забула ввімкнути моніторинг системи. Це викликає усмішку. Про яку ефективну роботу може йти мова, якщо ти навіть не зауважив, що почав працювати, і забув коли закінчив? Магічним чином результати праці в той день теж гірші.

Ось до речі інструкція по користуванню Yaware, яку я записував своєму помічнику майже півроку тому, коли ще навіть задумувався про співпрацю з ними і шукав варінатів як краще підступитися. В результаті сам став щасливим клієнтом. Ну, може ми ще якось запартнеримося, адже обертаємося у суміжніх індустріях 🙂

До речі, якщо хочете зрозуміти, як хтось чи щось працює, то найкращим способом є – просто  скористатися їхніми послугами у якості рядового клієнта. Результат буде на лице.

***

Підрезюмую по Yaware

Це чудовий інструмент для збільшення ефективності вашої праці і вашої команди. Пропрацювавши деякий час з Yaware і проаналізувавши власну роботу за окремі періоди часу, ви переосмислите підхід до справ і буде робити це значно ефективніше, підлаштувавши сервіс під себе.

100 грн. у місяць – це просто ніщо у порівнянні з тим, які плоди ви почнете пожинати вже після кількох днів СВІДОМОЇ роботи. А тепер помножте це на кількість ваших співробітників. Результати можуть бути справді вражаючими, якщо ви з належною відповідальністю віднесетеся до цього. Ну і звичайно не розраховуйте, що ви і так чудово все контролюєте. Не обманюйте себе 🙂

Також звичайно пам’ятайте, що ніякий супер-дупер сервіс вам не допоможе, якщо руки не з того місця ростуть або у вас банально не має бажання. Зрештою, руки і власну техніку можна підправити, а от без мотивації і сумлінної праці – пряма дорога в нікуди.

Окрема подяка тернопільським хлопцям з Yaware. Класний сервіс. Так тримати, козаки.

***

.
Друзі, а які ще класні сервіси (платні і безкоштовні) ви знаєте чи використовуєте,
що покликані підвищувати продуктивність праці і оптимізовувати робочі процеси?

Support and Follow events in UkraineMore Info