Кожен з нас щодня стикається з різноманітними труднощами. Вони бувають різного характеру та ступеня небезпеки. Це може бути проста рутинна дрібничка або ж серйозна проблема, що ставить під загрозу здоров’я, самопочуття, бізнес чи навіть життя.

Хочете вірте, а хочете ні, але мені теж практично щодня доводиться долати численні перепони у моєму особистому, мандрівному і бізнесовому житті. Чесно кажучи, дивлячись на ті проблеми, з котрими інколи стикаються інші, мені здається, що мої дрібні негаразди – просто «дитячі пустощі».

Тим не менше, кожна перепона є унікальною і людина, котра з цим стикнулася, зазвичай вважає, що таке трапляється лише з нею. За іронією долі найбільш проблемні негаразди трапляються саме тоді, коли їх нам найменше треба, що зрештою підкидує багаття у вогонь, який краще б взагалі не горів.

Саме тому я виробив доволі просту, але ефективну систему переступання через різні перешкоди.

***

Ну давайте розглянемо даний алгоритм і те, які запитання
ставлю собі я перед тим, як приймати рокові рішення…

От виникає проблема, до котрої аж страшно підступитися. Що далі? Потрібно подумати як її вирішити. Для цього  я використовую так звані ЕФЕКТИВНІ ЗАПИТАННЯ, ставляти їх собі одне за одним у наспуній послідовності.

 

У чому причина даної проблеми?

Можливі варіанти відповідей:

1) Не знаю! В такому разі варто її дослідити і рано чи пізно чи прийдете до наступної відповіді, котра може виникнути і практично відразу без попереднього дослідження.

2) Причина даної проблеми полягає у, скажімо, – X

Рухаємося далі… Це вже прогрес 🙂

 

Який вплив я маю на дану причину Х?

1) Не маю впливу. Це не найкращий варіант, але далеко не найгірший 🙁

У такому разі у мене два способи вибору власної поведінки:
а) Продовжувати піддаватися впливу і лише погіршувати ситуацію, яку я і так з об’єктивної точки зору змінити не можу.
б) Абстрагуватися від даного зовнішнього подразника і діяти заради власного блага та благополуччя інших в тих межах, у яких мені дозволяють об’єктиві зовнішні обставини.

Наприклад! Курс гривні впав у 2,5 рази. Я можу продовжувати переживати про це і нарікати на геополітичні умови, в котрих опинився. Або ж я можу думати що робити в даній ситуації, коли мені, наприклад, потрібно закупити імпортну продукцію, або тривалий час перебувати закордоном, де конкретно для мене все зросло у 2,5 рази в ціні. Інший приклад: у країні війна.

Звичайно при певній втраті чи погіршенні ситуації ми будемо згадувати славне минуле, але для полегшення страждань, уявіть собі, що Ви народилися при теперішньому стану речей. Таким чином дана ситуація сприйматиметься, як така, що просто є.

В такому випадку вибір у нас все ж таки зберігається, хоча і у певних рамках, що в принципі просто чудово, чи не так? 🙂

2) Маю вплив або Маю обмежений вибір дій (на прикладі пункту 1, б)! Клас, супер 🙂

Хочемо ми цього чи ні, а вибір у нас постійно є і як би там не було ми прийдемо до цього пункту.

 

Що я можу зробити, щоб ПОКРАЩИТИ дану ситуацію
(для себе, для своїх рідних, для суспільства etc…)?

Варіанти 1, 2, 3, 4, 5, …..10…..25….
Тут буде дуже багато варіантів вибору, серед яких можна розгубитися і не знати з чого почати. Тому пропоную звузити коло пошуку.

 

Що я можу зробити, щоб мати НАЙБІЛЬШЕ ШАНСІВ
отримати чудовий результат і досягнути бажаного?  

Варіанти 1, 2, … 5, …..10. Цих варіантів вже буде менше, але все ж таки поле для дій залишатиметься доволі широким. Тому пропоную звужувати далі.

 

Що я можу зробити ПРЯМО ЗАРАЗ і мати найбільше
шансів отримати чудовий результат і досягнути бажанго?  

Варіанти 1, 2, … 5. Тут вже багато чого стає на свої місця, думки значно яснішають, а свідомість  загострюється.  Руки вже чухатимуться приступити до дій, але не спішіть і запитайте себе ще одне запитання, яке може з ніг на голову перевернути Ваш підхід до проблем та і всіх справ загалом.

 

Що я можу зробити прямо зараз, щоб мати найбільше шансів
отримати чудовий результат та ще й НАСОЛОДИТИСЯ ПРОЦЕСОМ?

Аааааааа. От бачите які насправді є варіанти для виходу з ситуації, котра ще пару хвилин перед тим могла здаватися справжнім армагедоном. 🙂

 

Беріть собі на озброєння дану техніку «ефективних запитань»…

1) У чому причина даної проблеми?
2) Який вплив я маю на дану причину?
3) Що я можу зробити, щоб мати НАЙБІЛЬШЕ ШАНСІВ отримати чудовий результат?
4) Що я можу зробити ПРЯМО ЗАРАЗ і мати найбільше шансів отримати чудовий результат?
5) Що я можу зробити прямо зараз, щоб мати найбільше шансів отримати чудовий результат та ще й НАСОЛОДИТИСЯ ПРОЦЕСОМ?

… і користайте з плодів власних дій.

***

Ну а зараз я поділюся химерною незручною
ситуацією, котра на днях конкретно зі мною.

Як Ви знаєте (або не знаєте), починаючи з середини грудня я перебував у В’єтнамі, де планував добряче попрацювати над собою та бізнесом, відвідати основні цікаві місця цієї надзвичайної країни і загалом провести там 2-3 місяці, наситившись сповна.

Муй-Не-Орест(рибацьке селище Муй Не, В’єтнам)

Власне, все йшло по плану. Країна чудова, їжа смачна і здорова, люди добрі, а інтернет швидкий (окремий пост про В’єтнам з розбитим бюджетом вийде на днях). Аж раптом трапилася халепа. Дивним чином в Муй Не, містечку, де ми проживали, почав надзвичайно погано працювати інтернет. Настільки повільно, що навіть гугл пошта не підвантажувалася в html режимі. Навіть на Кубі, де інтернету в принципі майже не має, все було не так плачевно.

Промордувавшись так пару днів, ми зрозуміли, що настав час валити з Муй Не і податися у інше місто, в котре ми і так планували заїхати, а саме у Дананг, що у самому центрі країни 800 км північніше Муй Не. Придбали квиток на літак і полетіли у Дананг.

Дананг-Орест(Мармурові гори, Дананг, В’єтнам)

Місто гарне і навколишні терени теж, але на жаль тамтешня ситуація з інтернетом була такою самою. Мені доводилося працювати ночами, щоб користати з мережі, коли відсутнє масштабне навантаження від решти 90 мільйонів мешканців країни. Думаю не варто окремо акцентувати на тому, як почувається людина, яка працює онлайн, коли тупить інтернет.

Як виявилося, у цілому В’єтнамі сталася масштабна технічна проблема, при якій швидкість інтернету по всій країні була близькою до нуля. Ось заголовки з деяких онлайн ресурсів і повні тексти за посиланнями: Submarine cable that feeds Vietnam with Internet disrupted again або Trans Pacific cable snaps slowing down internet in Vietnam.

Хммм. Це вже не жарти. Під загрозою зриву опинився мій тренінг Формула Продуктивності, при якому я повинен щодня протягом 10 днів виходити у прямий онлайн ефір з учасниками. Окрім того, від даної неполадки страждає не лише бізнес, а і власна продуктивність, що тягне ряд негативних факторів за собою.

Що я зробив щоб вирішити ситуацію?

Сів і всього потягом кількох хвилин відповів на запитання, описані вище. Очевидна відповідь не заставила себе довго чекати. Я відразу ж придбав квиток на літак і знову повернувся на Південь, щоб перебратися у сусідню Камбоджу.

Це найкращий на мою думку варіант, відповідаючи на фінальне «ефективне запитання» Що я можу зробити ПРЯМО ЗАРАЗ, щоб мати НАЙБІЛЬШЕ ШАНСІВ отримати чудовий результат та ще й НАСОЛОДИТИСЯ ПРОЦЕСОМ?

В принципі можна було б відмовитися від даної затії, враховуючи, що це потягло за собою додаткові фінансові втрати, фізичні незручності та й загалом сама Камбоджа, як виявилося, країна не з найприємніших.

Але ж хіба може якийсь там пошкоджений кабель і відсутність інтернету в цілій країні зупинити мене від задуманого? В принципі можна було б перенести тренінг, повідомити учасників, що от «сорі, тут така непередбачувана обставина» чи змінити подію у формат попередньо записаниих покрокових аудіо- , відео- уроків.

Ні, це зовсім не причина відмовлятися від задуманого. Тим більше, з того скористають купа інших людей. Значно простіше змінити країну, що я власне і зробив. В придачу додалася ще одна цікава історія, гарна пригода і навіть неочікувана зустріч.

Річ у тім, що зараз у Камбоджі перебуває Віталій Подоба, програміст і автор профільного сайту для початківців. Власне трохи більше року тому Віталій проходив цей самий тренінг і навіть виклав у своєму блозі підсумок, щоб закріпити пройдений матеріал. Ось, перегляньте його Формулу Продуктивності, складену ще у листопаді 2013 року. Я вже не можу дочекатися, коли зустрінуся з ним тут в містечку Сіануквіль, де наразі перебуваю.

Віталій-Подоба

Ситуація тут цілком сприятлива для успішної організації класної онлайн події. Інтернет швидкий, погода пречудова, пляж сонячний, а море тепле. Група майже сформована і наше заняття відбудеться вже в цю неділю.

Сіануквіль-Орест(Моє денне робоче місце на пляжі Отрес, Сіануквіль, Камбоджа,
Ввечері багато комарів, тому доводиться працювати у кімнаті)

Я теж готуюся і з нетерпінням чекаю коли розпочнуться ці 10 днів активної фази онлайн тренінгу Формула Продуктивності. Про те, щоб ознайомитися з тим, яку користь для себе можете витягнути конкретно Ви, а також детально переглянути формат, структуру, результати попередніх учасників, а також решта деталей просто переходьте на сторінку описом події. Буду радий Вам допомогти 🙂

.
Друзі, а чи є у Вас панацея вирішення проблем?
Якщо є, то яка саме. Поділіться у корментарях!

Support and Follow events in UkraineMore Info