Це гостьовий пост моєї учениці і загалом класної дівчини Оксани Прокопченко, автора  MindTheGap.com.ua, україномовного онлайн ресурсу про все британське (мова, культура, візи …)

В даній публікації Оксана ділиться власними рекомендаціями про те, як подолати мовний бар’єр, оскільки саме це стоїть на заваді багатьох людей при спілкуванні англійською мовою.

10485_446128295432614_285698428_n

Отже, далі прямим текстом від Оксани Прокопченко…

***

Мовний бар’єр – дуже цікавий феномен, з яким у той чи інший момент життя стикався майже кожен, хто намагався вивчити іноземну мову. Особливо великого масштабу він досягає у випадку англійської, адже вчать її практично всі.

До рівня безперешкодного спілкування доходить лише невеликий відсоток. Школа, університет, мовні курси – здається, що можливостей безліч, що варто лише трохи постаратись, і для вас відкриється цілий світ. Але чомусь у більшості випадків результат залишає бажати кращого. Люди б’ються з граматикою, вивчають нові слова, читають книжки – словом, роблять усе можливе, щоб досягти нарешті належного рівня. Та говорити чомусь не вдається. Усі вивчені слова дивним чином вилітають з голови, правила забуваються і залишається лише запитувати себе: чому у мене не виходить?

 

У чому ж проблема?

Спробую наочно показати те, що насправді відбувається. Уявімо собі абстрактну людину, яка дуже хоче навчитись грати на фортепіано. І ось раптом інструмент з’являється. Радості немає меж. Вона одразу ж з завзяттям починає вчити нотну грамоту, усі дивні значки, аж до найменших дрібниць. До інструмента ж увесь цей час не підходить, бо ще не відчуває себе достатньо підготовленою. Далі любитель музики переходить до серйознішої теорії. Опановує історію походження фортепіано, дізнається усе про механізм роботи інструмента. Коли ж вчити більше немає чого, він нарешті наважується. Бере ноти улюбленого музичного твору, урочисто розкладає їх на пюпітрі і з завмиранням серця підносить руки…

Що відбудеться у наступну секунду, ви напевно вже можете собі уявити. Без найменшої практики герой цієї метафори просто не здатний відтворити і декілька нот. Пальці його не слухаються, не гнуться і ледве пересуваються. У його голові німе питання: як так? Я ж вивчив усю можливу теорію, я присвятив цьому інструменту місяці і роки. Чому не виходить? Напевно, я просто недостатньо талановитий і не маю здібностей, а грати на фортепіано – це “не моє”.

0kNZflRUWxY

Сподіваюсь, ця маленька історія змусила вас посміхнутись – адже саме з такими словами люди зазвичай кидають вчити англійську мову, яка ну ніяк не піддається вивченню. Люди витрачають години і дні на опанування теорії, прописування довжелезних нудних вправ, і якщо їхня мотивація достатньо сильна і витримує такі знущання, то перше ж розчарування реальною розмовою стає фатальним.

Чомусь у школі та університеті нас переконують, що граматика – це основа основ, а все інше якось саме прийде, як тільки ви добросовісно вивчите теорію та “закріпите” її вправами. В результаті маємо купу витраченого часу, а усі набуті знання висять зайвим вантажем і лише заважають при розмові. Проблема полягає якраз в тому, що неможливо набути певне уміння, увесь час роблячи щось інше.

 

Вихід з ситуації

Утім, досвід показує: перебороти мовний бар’єр цілком можливо. Для цього навіть не потрібно проводити ніяких магічних обрядів та викликати душі великих поліглотів. Насправді все набагато прозаїчніше і реальніше.

Проста істина: якщо ви хочете розвинути у себе певну навичку, потрібно її практикувати. Якщо хочете говорити англійською – починайте це робити вже зараз, не чекаючи слушного моменту. Він не прийде ніколи, адже вам завжди буде здаватись, що ви знаєте недостатньо слів, що граматика ще не до кінця відполірована, і ви точно наробите купу помилок, якщо не витратите ще пару місяців на підготовку.

Ще одна проста істина: помилки – це цілком нормально, це невід’ємна частина навчального процесу, без них неможливо досягти результату. Саме через помилки ви вчитесь, і дуже круто у момент помилки почути зворотній зв’язок від носія мови, який виправить та допоможе знайти правильне вираження вашої думки.

Отже, з усього слідує один висновок: потрібно починати практикувати свою розмовну англійську, і бажано робити це з носіями мови. Є і хороші новини: в сучасному світі не потрібно навіть їхати кудись, щоб отримати можливість практикувати рівень своєї розмовної мови. Усе це можливо робити, не виїжджаючи з власного міста, а часто – навіть не виходячи з власної кімнати. І в цьому допоможе інтернет (онлайн інструменти взагалі є неабияк корисними для вивчення мов).

 

З чого почати і де знайти співрозмовників

Як ви розумієте, у світі багато людей вчать іноземні мови. В тому числі – британці, американці, австралійці та інші носії англійської. А дехто з них навіть опановує українську або російську. Усі ці люди вже давно зрозуміли, що для розмовної практики можна успішно використовувати інтернет (і не тільки – власне, про можливості інтернету Орест знає, як ніхто інший), в результаті чого з’явилась сила-силенна найрізноманітніших вебсайтів, де можна знайти співрозмовників для так званого “мовного обміну” (або language exchange).

Принцип дуже зрозумілий. Ви хочете покращити англійську, а хтось – українську або російську. Вам потрібно лише знайти один одного, додати у скайпі, а далі – вільний простір для маневру. Можна встановити певний ліміт часу (скажімо, говорити 10 хвилин англійською, а потім 10 хвилин українською) або чередувати мови в якийсь інший спосіб, усе залежить від вас. Найголовніше – ви обидва практикуєте і виводите на новий рівень розмовну мову, а також отримуєте неабияке задоволення від самого процесу.

 

Щоб не бути голослівною, наведу декілька прикладів сайтів, які ви можете почати використовувати для покращення рівня мови вже сьогодні.

italki

Ресурс italki.com має багато функцій, серед яких навіть заняття з професійними викладачами, але є і можливість абсолютно безкоштовно спілкуватись з іншими користувачами сайту, у такий спосіб допомагаючи один одному. Для цього зайдіть у меню Community (Спільнота) -> Language Partners (Мовні партнери). Відкриється пошук, де ви можете обрати мову для практики, чи є людина носієм цієї мови, а також за бажанням стать і місце проживання (корисно, якщо ви цікавитесь саме британською англійською, наприклад). Далі обирайте людей, які вам до вподоби, пишіть їм повідомлення (намагайтесь зробити його якомога більш персоналізованим), обмінюйтесь ніками в скайпі і переходьте до власне спілкування.

 

Easy Language Exchange

Ще один ресурс для мовної практики. Пошук співрозмовників на Easy Language Exchange навіть легший і швидший, ніж у попередньому варіанті. Потрібно лише обрати мову, яку хочете вивчити та мову, якою говорите – і вже за мить перед вами список людей, з якими ви можете познайомитись і попрактикувати свою розмовну англійську. Сайт схожий на соціальну мережу, де ви можете також додавати друзів, писати приватні і публічні повідомлення, заповнювати власний профіль, місцезнаходження і розміщувати фотки.

 

Shared Talk

Сайт sharedtalk.com – це такий собі чат для тих, хто вчить мови, хоча тут також треба пройти процедуру реєстрації і вказати основну інформацію про себе. Його великим плюсом є те, що почати говорити дуже легко – це можна зробити миттєво, в режимі онлайн. Найчастіше тут ви знайдете не носіїв мови, а людей, що самі хочуть вивчити англійську. Утім, для початку це зовсім непоганий варіант, особливо якщо з попередніми сайтами чомусь не склалось.

Загалом подібних сайтів на сьогодні є величезна кількість. Різниця лише у форматі, інтерфейсі та кількості користувачів. Тож вводьте у гугл завітні слова “language exchange” і обирайте той ресурс, який вам буде найбільш до вподоби.

 

Як підготуватись (морально і не тільки)

Пам’ятайте, що для першої розмови вам буде достатньо навіть декілька сотень найпоширеніших слів, декілька сталих фраз і виразів. Для цього зовсім непотрібно досконально знати усю систему часів англійської мови.

Головне – почати створювати у мозку ті зв’язки, по яким вивчені слова приходитимуть вам на думку в потрібний момент, а не осідатимуть у вигляді пасивної лексики, яку неможливо згадати під час реальної розмови.

Крім того, не ставте недосяжних цілей. Якщо ви ніколи до цього не говорили англійською, чудовим результатом буде навіть 5-10 хвилин діалогу. Перший крок з зони комфорту завжди є найважливішим (і часто найскладнішим).

Якщо дуже хвилюєтесь, що усі слова вилетять з голови – подбайте про безпосередню підготовку до розмови. Для цього можна роздрукувати листочок з найпотрібнішими сталими фразами для знайомства (тільки не беріть величезні списки таких фраз в інтернеті – нехай у вашому буде 5 фраз, але дійсно потрібних вам). Туди ж можна занотувати і питання, які хочете поставити своєму співрозмовнику.

DSC_0617_800x558

Не забудьте і про моральну підготовку, адже ще однією принциповою метою є подолання страху перед розмовою англійською. Подумайте про те, що 5-10 хвилин – це зовсім небагато, ви і не помітите, як пролетить цей час.

Ще одним приємним і заспокійливим фактором є те, ще співрозмовник і сам знає, як це – вчити іноземну мову, він розуміє ваші проблеми, як ніхто. А коли ви почуєте, що його українська/російська теж неідеальна, що він і сам робить помилки, то хвилювання має стати ще менше.

Пам’ятайте, що головна функція мови – це здатність передати власну думку, тож якщо ви можете це зробити – ціль вже досягнута, і можна переходити до шліфування. Разом з тим, розмова з носієм мови онлайн має бути не одиничною акцією, після якої можна видохнути і повертатись до вправ. Я щиро хотіла б, щоб такий мовний вид діяльності став частиною вашого навчання, і навіть більше – частиною життя.

***

Процес опанування англійської насправді може бути надзвичайно захопливим та ефективним. Тож якщо вам близький такий підхід, запрошую подивитись мій безкоштовний вебінар з англійської, де ви дізнаєтесь про усі аспекти та складові комплексного вивчення іноземних мов, а також зможете застосувати їх на практиці.

На моє переконання, в цьому і полягає суть опанування англійської – вона відкриває нові горизонти, дозволяє знайомитись з прекрасними людьми з усього світу, ділитись досвідом і думками. Рухайтесь у цьому напрямку, вірте у власні сили – і все вийде 🙂

Отримати запис вебінару “Англійська: від перших кроків до вільного спілкування”.

***

.
ОРЕСТ: Друзі, а з якми проблемами при вивченні іноземних мов стикалися ви?
Як намагалися їх побороти. Що вдавлося краще, а  чим і досі маєте проблеми?

Support and Follow events in UkraineMore Info