Доволі складно щось починати, якщо почуваєшся першопрохідцем або у випадку, якщо лише починаєш рухатися по вибраному шляху, усвідомлюючи, що інші вже вирвалися далеко вперед. Ось такий страх невідомого або власне порівняння з стійкими гравцями зупиняє більшість людей, навіть не спробувавши свої сили.

Подібна ситуація криється і в онлайн діяльності чи будь-якій інші справі. Люди не дивляться амбітно, бо розуміють, що вже є facebook чи rozetka, а також навіть не пробують ступити вперед, оскільки не мають (або думають, що не мають) спеціальних знань.

По останньому пункту мені здається всі можливі обмежуючі заперечення я вже розбив.
Ось інструкція по створенню свого сайту чи блогу всього за один день.

блогери2

Тому в даній статті пропоную переглянути історії створення деяких інших онлайн проектів, з якими мені довелося мати справу. Саме історії становлення, а також простеження послідовних кроків інших, дає нам можливість зрозуміти, що не все було зроблено в один момент, а розвиток будь-якої справи – це тривалий і захоплюючий процес. Як то кажуть: «Героями не народжуться – героями стають». Це нереально мотивує і часто показує нові перспективи для розвитку.

***

Для початку, щоб побачити яким чином розвивався даний блог і проект вцілому, перегляньте статтю Як я розвивався в інтернеті і заробляв перші кошти онлайн (мій шлях в деталях). Тут доволі вичерпно викладено послідовний розвиток OpenMind від початку і до середини 2014 року зі всіма труднощами й негараздами, а також злетами і перемогами. Ну, а останній рік у моєму житті детально викладений у статті Підсумки 2014 року або Як жити, наче мільйонер, без мільйона у кишені. Обов’язково ознайомтеся, якщо ви лише недавно натрапили на даний блог.

Це захоплюючий шлях (крізь вогонь, воду і мідні труби), який триває й досі. На щастя доля звела мене з великою кількістю надзвичайно цікавих особистостей, кому я сильно завдячую власним ростом, а крім того сподіваюся, що і вони отримали неабияку користь із моїх напрацювань.

Сподіваюся ви вже змогли хоча б трішки наблизитися до мети, користаючись матеріалами, що доступні на цьому блозі. Якщо так, то вже добре відчуваєте і чітко бачите куди воно може привести вас у найближчому майбутньому, якщо не сходитимете з вибраного шляху.

Далі нижче подаю реальні історії народження і розвитку деяких онлайн проектів в УАнеті.

***

Українські блоги/сайти і OpenMind у їхньому житті

Нещодавно прогудів self help проект Формула Продуктивності, що розпочався Інфографікою з 80+ різними фішками по саморозвитку і завершився однойменним десятиденним тренінгом по тайм менеджменту. Тож далі я приступив до сайто-/блого- творення і онлайн бізнесу в цілому, оскільки саме це, як показує практика, є найбільш затребуваною сферою серед читачів OpenMind.

Якщо у вас свого сайту/блогу ще не має, але ви задумувалися над тим або ж навіть щось пробували, то він вже може у вас з’явитися буквально за пару годин. НАСПРАВДІ! Просто скористайтеся даною інструкцією. Це все для вас 🙂

(клацніть по картинці щоб отримати інстуркцію)

Чекаєте вказівки з небес чи ще якась інша містична сила не дає вам цього зробити? Хммм. Ну що ж, тоді ознайомтеся з кількома коротенькими історіями нижче. Впевнений, що після цього шансів на відступ у вас просто не залишиться.

***

Почну із близьких людей та друзів.

 

MartaTrotsiuk.com – Марта Троцюк

Якось так вийшло, що блог моєї теперішньої дружини, а тоді ще дівчини, виник раніше ніж мій власний. Мартуся добре розуміла, що ділитися власними напрацюваннями у візуальному мистецтві, а крім того і шукати клієнтів через інтернет, є значно простіше ніж бігати по вулицях з камерою.

 

Time2Go.com.ua – Богдан Скасків

богдан-скасків

Богдан мій давній колєга, з котрим разом, а також з іншими хлопцями нашої тусовки, ми ще у студентські роки регулярно намотували кола по львівських кнайпах у п’ятничні вечори. Окрім дружби нас об’єднувала жага до подорожей. Таким чином пару років тому ми з Богданом організували дводенний семінар EuroTrip, метою якого було допомогти учасникам подорожувати Європою самостійно, часто, довго і недорого.

Згодом Богдан запустив свій власний онлайн ресурс, в котрому ділиться крисною тервел інфою, а також дає можливість іншим бажаючим розповісти про свій унікальний мандрівний досвід.

Ось уривок зі сторінки Про Сайт (time2go.com.ua/about).

В кожної історії є свій початок, проте не кожна отримала своє завершення. Ідея створити сайт про подорожі виникла в 2012 році, майже одразу після Євро в Україні та Польщі. В той час мій друг Орест Зуб тільки розпочинав свій шлях інтернет-підприємця та запустив свій перший вебінар. Невдовзі після цього ми вирішили провести дводенний онлайн-курс про подорожі Європою під назвою “Eurotrip”.


Не скажу, що це був неймовірний успіх, проте більше 25 осіб, що прослухали наші доповіді залишились задоволеними, а це головне. В той же час прийшло усвідомлення, що ділитись інформацією про подорожі та надихати інших на самостійні мандри – надзвичайно класно. Так і з’явився цей ресурс.

Хочете стати тревел автором? Тоді вам сюди – time2go.com.ua/become-an-author.

 

MisSparrow.com – Галина Воробей

Галя моя коліжанка з університету. Їй, як зрештою і мені, не вдалося збудувати успішну юридичну кар’єру. Тому на жаль (чи на щастя) вона пішла за покликом серця і наразі відвідала вже більше 50 країн, влаштувавшись стюардесою у одну із найкращих авіакомпаній світу. Про свої походеньки вона розписує у блозі missparrow.com.

Як виявилося під час розмови, саме OpenMind став поштовхом для неї зробити цей крок. Ось, перегляньте класне щире інтерв’ю з Галею. Ні її, ні мене, застати у Львові не так вже й просто.

 

Також ще пару знайомих чи друзів останнім часом позапускали свої онлайн проекти, але чомусь напряму про це не признаються . Друзі, якщо моя активна діяльність хоч якось повпливала на ваш вибір чи допомогла, то можете сміло записувати знизу у коментах лінки на свої ресурси. Буду лише радий розказати про вас широкому загалу. Люди повинні знати своїх героїв. 🙂

 

Колеги

Я професійно займаюся бізнес консультуванням, а також допомагаю людям створювати онлайн ресурси і просувати їхні продукти чи послуги через інтернет. Таким чином на ниві УАнету з’явилися сотні сайтів і блогів, десятки з яких продовжують активно розвиватися, незважаючи на всі труднощі, які підстерігають онлайн підприємців на цьому тернистому шляху.

Очевидно, що для належного обслуговування такої кількості людей мені потрібна команда. Так ось, обоє з моїх попередніх помічників після нашої спільної співпраці позапускали власні проекти: Олексій Босий (remote.in.ua) добре шарить у маркетингу і успішно робить це з Індії, а Олександр Гулак (gulak.me) справжній SEO гуру і не тільки.

 

Мій теперішній помічник Іван наразі проживає в Тайланді на острові Самуі. Він розпочав свій шлях в інтернеті, відвідавши онлайн конференцію про інтернет бізнес e-biz, яку організував минулого року, зібравши більше 3 300 учасників, а з січня цього року ми вже працюємо разом. Впевнений, якщо ви десь недавно писали нам на мейл, то вже мали нагоду поспілкуватися з Іваном. Він молодець і так само, як Олексій з Олександром, далеко піде, якщо пам’ятатиме про основи будь-якої справи – нести користь людям і надавати послуги з думкою про вигоду клієнту.

Ось уривок з історії Івана про його шлях в інтернет діяльності:

Я почав не знаючи нічого. Я толком і не знав що таке блог і для чого він призначений. Та завдяки зустрічі з Орестом Зубом, я зараз працю над двома крутими проектами, про котрі ще рік тому і не думав.


Зараз я в котре відправився в довготривалу подорож, уже не переживаючи де знайти кошти на це. Я повнісю переклав на свої плечі власну освіту (вчусь я кожного дня). Я подорожую, не залежачи від місця роботи. Я можу вільно пересуватись світом. І все це завдяки одному e-mail, в котрому було запрошення на 
E-biz.

А тут повна версія на його новоствореному сайті – історія початку або хто допоміг мені стати на ноги.

 

Окрім того, ви мабуть знаєте, що недавно ми перезапустили UniStudy.org.ua – найпопулярніший в УАнеті ресурс про міжнародні навчальні й освітні програми для молоді і студентів. Так ось, його менеджер Тетяна, теж свого часу після декількох OpenMind вебінарів створила тематичний сайт, а наразі активно стоїть на вістрі розвитку UniStudy.

 

Учні та клієнти

Чесно кажучи складно спостерігати абсолютно за кожним, з ким мені пощастило мати справу. Тим не менше після недавньої публікації у соцмережах, що виглядала ось так:

про-блогерів

…вдалося отримати зворотній зв’язок від ряду амбітних власників сайтів.

 

Sam-Sebe-Columb.com – Ірина Журавель

ірина-журавель

Перед тим, як ми почали безпосередньо співпрацювати з Іриною у форматі відносин вчитель – учень, ми пару разів перетиналися на декількох тематичних подіях у Києві. Згодом Ірина звернулася до мене і записалася у ряди учасників навчально-практичного бізнес курсу TraveLEarning PRO. Таким чином народився сайт Sam-Sebe-Columb.com, де ви знайдете безліч корисної інформації про самостійні бюджетні мандрівки і не тільки.

Ось уривок зі статті про становлення проекту Ірини:

На семинаре молодой и энергичный парень поначалу рассказывал о своем опыте, о своих путешествиях и то, как он пришел к этому. Мой мозг, как всегда, воспринимал все через призму прагматичности и скептицизма. Но к концу семинара в голове зародилась крохотная идея. А уже через два дня я задолбала вокруг всех своих знакомых идеей о бюджетных путешествиях и собственном проекте.

А тут повна версія історії – Сам себе Колумб или как отравлялся мой корабль.

 

TravelBy.com.ua – Христина Антоник

христина-антоник

Ще одна моя давня клієнтка надіслала і свою історію становлення власного проекту і виходу у онлайн. Христя також пройшла курс по створенню власного сайту і ефективній монетизації знань чи навичок TraveLEarning PRO. Основним напрямком її діяльності є візова підтримка, а також організація індивідуальних турів Європою. Хочете візу, тоді Христя вам допоможе.

Ось, як вона не злим тихим словом згадує про мене. Уривок із статті:

Не хочу, щоб ви думали, що це якісь видумки чи піар – ті, хто працював з Орестом, знають про що я говорю. Через кілька тижнів я взяла участь у цьому “інтенсивному курсі” – недавно проводився схожий, але удосконалений. І уже через кілька тижнів я створила цей сайт – travelby.com.ua.


На разі я відвідала уже 10 нових для себе країн, протягом останніх 2ох років (на кошти, зароблені самостійно), проводила зустрічі тревел клубу та працюю у сфері туризму на своєму сайті. Думаю, це не великі досягнення, але як для 19річної студентки – доволі непогано. Не скажу, що шлях розвитку і наповнення сайту легкий. Це постійна наполеглива праця.

А тут повна історія виникнення блогу Христини – Як це все починалося.

 

В читача може виникнути хибне уявлення, що мова йде лише про подорожі, хоча це не зовсім так. 

Особисто для мене жага до подорожей була першочерговою, що у свою чергу заставило задумуватися над тим, який вид діяльності здатен реалізувати мою мрію – активно подорожувати, займатися улюбленою справою і гідно заробляти на хліб дистанційно, допомагаючи іншим. От власне відповідь на це питання і привела мене у динамічну та захоплюючу індустрію онлайн бізнесу.

 

Щоб ви могли переконатися, подаю вашій увазі ще ряд онлайн проектів моїх учнів та клієнтів, що постали останнім часом у інших нішах, не зв’язаних з подорожами.

 

Раніше незнайомі мені люди

Більшість крутих гуру навіть не здогадуються наскільки вони допомогти мені у розвитку даної справи своїми книгами, відео та аудіо матеріалами чи навіть коротенькими роликами на YouTube. І хоча я намагаюся максимально тісно спілкуватися з аудиторією OpenMind, все одно не завжди вдається відслідковувати хто і чим, а також наскільки успішно наймається.

Скажімо, під час спілкування з кандидатами на посаду менеджера UniStudy, з’ясувалося, що Ірина Огойко заснувала 200baliv.org.ua, онлайн проект по підготовці учнів до ЗНО, після опрацювання мого онлайн семінару 100 способів заробітку онлайн.

 

А ще Віталій Іванов вже не один рік черпає натхнення з OpenMind для розвитку свого проекту Людина 21 століття, що спрямований допомогти людям розвивати силу волі і не тільки, хоча я про це був навіть не в курсі.

віталій-іванов1

Ось уривок з історії створення його ресурсу:

…Тоді я вперше захопився ідеєю підприємництва через інтернет. Можливістю не бути прив’язаним до одного місця, офісу чи навіть країни, а реалізовувати свої плани та ідеї маючи свободу…


На цьому ж заході, я помітив цікавого українського інтернет підприємця – Ореста Зуба автора – 
openmind.com.ua, який зміг реалізувати цю ідею на україномовному ринку. Справа в тому, що всі хто там були, розказували про російськомовний ринок. А Орест став чудовим підтвердженням того, що ці ідеї можна втілити в Україні.

А тут повна історія від Віталія – vitaliyivanov.com/istoriya-proektu-lyudyna-21-stolittya.

 

Резюме

Ну що ж, друзі, сподіваюся, що дані реальні життєві приклади наштовхнули вас на ряд цікавих перспективних ідей, а також додали трішки мужності, і наочно показали, що інтернет дає можливість досягти ту ціль, котру ви перед собою поставили.

Пригадуєте слова Біла Гейтса: «Якщо вас не має в інтернеті, то ви не існуєте»? Так ось, базовим інструментом до реалізації власної мети в інтернеті є власне сайт чи блог. Його створення – це всього перший, але надзвичайно важливий, крок на тому шляху, який ви собі оберете. Незалежно, що це:  розвиток окремого проекту, опанування нової професії чи просто ведення щоденника.

Щоб самостійно створити свій сайт чи блог всього за пару годин, скористайтеся цією покроковою інструкцією. Також додам, що невдовзі запустимо кількаденний навчально-практичний покроковий куср, в межах якого глибше занурюватимемося у тематику створення онлайн ресурсів, а також комплексно допомагатимемо людям запускати свої сайти чи блоги. Тому, stay tuned 🙂

Окрім того, у вівторок (24 лютого) о 19:00 проводитиму безкоштовний вебінар, на якому вичерпно викладу ефективну технологію розвитку, що підходить для більшості онлайн ресурсів.

Також в межах власної компетенції даватиму вичерпні відповіді на запитання, що стосуватимуться сайтів, блогів і всієї тої грядки. Тому, якщо вас щось бентежить або просто хочете отримати відповідь від мене, то запишіть ваше питання у коментах до сторіки з інструкцією по створенню блогу чи сайту за 1 день. Щоб отримати до неї доступ, просто внесіть свої дані тут.

.
А тим часом, напишіть: Для чого вам сайт чи блог? Яка ваша мета?
Я все перегляну і спробуємо з
’ясувати можливо цього досягти чи ні.

Support and Follow events in UkraineMore Info