Ну що ж, продовжуємо мандрувати Україною. Тільки-но дослідили Закарпаття (ось найцікавіші тамтешні місця), як по інший бік гір встеляється Івано-Франківська область або, як ще част називають даний регіон – Прикарпаття, маючи на увазі саме область. Інкше до прикарпаття можна також і віднести передгір’я Львівщини (ось тамтешні цікаві місця) і Буковини (скоро буде).

Враховуючи, що у попередній пост даної рубрики (Подорожі Україною) завершився на південних схилах Карпат, то розпочнемо дану публіацію ми з гірських частин Франківщини і просуватимемося на північ. Власне саме через гори більшість людей сюди і їдуть, чи не так?

яблуниця(Село Яблуниця з виглядом на гору Петрос)

В даній публкація викладиму те, що спадає мені на думку, якби я подорожував з півдня області на північ. Звичайно ви можете значно більше знати, тож не соромтеся доповнювати даний список у коментах знизу. А наразі ми розпочинаємо.

***

Традиційно, як завжди, на початку карта всіх описаних нижче цікавинок.

Не буду окремо згадувати про Говерлу, що стоїть на кордоні двох областей, але просто не можу пропустити гору Піп-Іван, на вершині якої знаходяться руїни старої польської ще довоєнної обсерваторії, вихід на яку здійснюється саме з франківської сторони.

піп-іван1

До слова, гора Піп Іван є останнім двотисячником Чорногірського хребта, що розпочинається з Петросу, прямо перед Говерлою.

Якщо занурюватися в тамтешні краї Верховинського району навесні, то можна потрапити у час, коли сплавляються по Чорному Черемошу. Зазвичай в районі села Дземброня у квітні таборується купа прихильників рафтингу зі спорядженням, тож можна сміло піж’їжджати і пробувати свої сили у даному виді спорту.

***

Нижче по течії знаходиться районний центр з милозвучною назвою Верховина (колись Жаб’є), а зовсім поряд мабуть одне з наймальовничіших сіл України – Криворівня. Саме тут на зламі 19-20 ст. відпочивали Франка, Стефаник, Грушевський, Українка та інші, а саме село ще носило другу назву – Українські Афіни, через велику концентрацію світлих голів у ньому.

криворівня (2)

У Криворівні є ряд музеїв, присвячених відомим постатям (Грушевському, Франку etc.), що там проводили час, а також традиційна Гуцульська Гражда, у якій знімали фільм Тіні Забутик Предків.

***

Якщо податися далі на схід, то потрапите у Косів, ще одне цікаве гуцульське містечко. Там недалеко є село Кути, у якому двічі на тиждень (якщо мені не зраджує пам’ять) працює нічний базар. Так-так, нічний. Розпочинається десь о 3-4 ночі і завершується о 8-9 ранку. Сам був вражений, коли туди потрапив.

А ми ж беремо курс на захід, куди зрештою поїде більшість. Селище Ворохта явно варте уваги зі своїм старим автрійським арочним мостом так само, як і Яблуниця, звідки відкриваються чудові пейзажі на найвищу гору України.

Фото Яблуниці

Про Буковель (а ось і ще парочка гірськолижних курортів України) та Яремче і так всі знають.

***

Якщо звертати у сторону Чернівців, то неможливо пропустити Коломию з відомим на весь світ музеєм Писанок. Окрім того, це просто гарне галицьке містечко.

коломия (2)

Далі по трасі вже перед самим кордоном з Буковиною буде містечко Снятин, в якому знаходиться найвища ратуша у Галичині.

Якщо взяти трохи убік в сторону Тернополя то будь-яка лорога приведе вас до обривистих берегів Дністра, що мйкою розділяє дві області. Літом десятки кілометрів тутешньої течії слугують чудовим місцем для спокійних приємних сплавів.

дністер

***

Але все ж таки більшітсь будуть з Карпат їхати напряму до Франика. Мало хто знає, що поряд з райцентром Надвірною є село Пнів, де збереглися руїни місцевого замку.

пнів

Далі замість того, щоб напряму гнати з/до Франківська варто звернути на Богородчани, щоб зиркнути на “грязьовий вулкан” у селі Саруня, що виглядає насправді ось так. Зате вулкан. Принаймні так його називають місцеві.

вулкан-старуня

А ще неподалік є монастир Манявський Скит з водоспаом поряд, які явно варті уваги.

манявський

***

Сам обласний центр Івано-Франківськ є одним із найприємніших міст України. В підліткові роки я тут провів багато часу, тусуючись у місцевих субкультурних колах. Приїжджаючи у Франик завжди можу когось витягнути на гальбу пива або душевну розмову. Місто класне.

франик (1)

***

До Львова є два основні варіанти проїзду. На північ і на схід зі Франківська. Якщо брати на Схід, то буде довше, але подорозі можна заскочити в музей Сепана Бандери, у його рідному селі Старий Угринів.

угринів

Далі поряд з Долиною є варінат спробувати проїхатися Карпатським трамваєм, що везе туристів вузькоколійкою у глибину Карпат аж до Мізунських порогів.

трамвай (2)

Ну і просто неможливо пропустити Гошівський монастир раз вже будете там проїжджати.

гошів

Ще далі, вже майже на кордоні з Львівською областю є Скелі Довбуша, куди веде дорога з райцентру Болехова. Ввостаннє я там був років з 15 тому, коли відбився від нашого пластового походу. Ото був стрес. Мене шукали, а я самостійно зі сльозами на очах прибіг за 10-15 км до нашого табору.

***

Якщо ж з Франика до Львова виїхати на північ, то буквально за 25 км. доїдете до села Крилос, де колись знаходився стародавній Галич. Тут потроху намагаються щось реставрувати.

галич

Далі вже майже на стику з Львівською і Тернопільською областю є райцентр Рогатин. Доволі симпатичне містечко з площею Ринок, історичною забудовою і чудовою дерев’яною церквою.

***

Загалом Франківщина чи Прикарпаття мені дуже до душі. Як і у більшості західноукраїнських областей, тут насправді є на що подивитися і чим зайнятися. Проблема лише у тому, що наразі весь цей туристичний потенціал залишається нерозкритим. Ехххх….

.
Друзі а як Франківщина вам? Які ще місця порекомендуєте відвідати?

Support and Follow events in UkraineMore Info