Це гостьова стаття мого колеги Андрія Богдановича, з котрим деякий час тому ми записали класне інтерв’ю про корупцію і те, як Андрій допомагає людям боротися зі свавіллям різних “мудаків”.

Час від часу ми списувалися і перебували на дистанційному зв’язку. Я неодноразово спостерігав за тим, як Андрій виводив на чисту воду правопорушників з обох сторін барикад або принаймні робив для того все можливе. Чесно кажучи, я б таким не займався, окільки маю трішки інші інтереси, але ж комусь потрібно це робити 🙂

Тому матиму за честь ще раз представити його аудиторії OpenMind. Далі прямим текстом від автора, який окрім даної статті підготував ще й цілий відеокурс Міліція для “чайників”.

як-розмовляти з міліцією

Друзі, всім привіт! Цей пост я зробив спеціально для блогу Ореста Зуба OpenMind.com.ua.

Мене звати Андрій БОГДАНОВИЧ, я голова громадської організації «Фундація.101», експерт з питань доступу до інформації, боротьби з корупцією та свавіллям чиновників.

В цій публікації я хочу вам розказати про загальні правила спілкування з правоохоронцями.

***

Міліціонер — це представник держави і до нього необхідно ставитися з відповідною повагою та виконувати його законні вимоги.

Згідно із законодавством України, правоохоронець має право зупинити на вулиці будь-якого громадянина, зажадати пред’явити документи або надати пояснення з того чи іншого приводу при підозрі у вчиненні правопорушень. Непокора законній вимозі працівника міліції є адміністративним проступком і може призвести до застосування щодо тебе фізичної сили та арешту строком до 15 діб.

Отже, запам’ятай три основних принципи
(так звані “три НЕ”) у спілкуванні з міліцією:

  • НЕ провокуй,
  • НЕ ображай
  • НЕ тікай.

Головне завдання для тебе — уникнути доставлення до підрозділу міліції. Зроби для цього все можливе й не давай приводу застосовувати до себе насильство, як би правоохоронці не підбурювали тебе до спалахів гніву та непродуманих вчинків своїм чіплянням, хамством і образами.

Спілкуючись із співробітниками міліції завжди слід пам’ятати, що ти зобов’язаний виконувати лише законні вимоги працівника міліції: назвати своє прізвище, адресу проживання, пред’явити паспорт чи інший документ, що посвідчує особу, дати пояснення з приводу події, свідком якої ти був, припинити чинити ті чи інші дії, якщо тобі обґрунтовано вказали, що в них вбачаються ознаки правопорушення.

Міліціонер не має права вимагати від тебе пройти
разом із ним до райвідділу міліції без пояснення причин.

Розмова з будь-яким міліціонером і незалежно від того, де вона відбувається, має починатися з твого прохання до нього пред’явити службове посвідчення. Не соромся уважно його прочитати, а при можливості демонстративно записати посаду, прізвище та ім’я правоохоронця. Це не твоя забаганка – він зобов’язаний повідомити тобі дані про себе.

***

Завжди май при собі свій паспорт або інший документ, що посвідчує особу. Постійне носіння при собі документів позбавить тебе від багатьох ускладнень під час спілкування з правоохоронцями.

Якщо ти не маєш при собі документів, чітко назви своє прізвище та адресу проживання, попроси міліціонера зателефонувати родичам або до адресно-довідкового бюро з метою підтвердження твоїх особистих даних. Надай міліціонерові можливість скористатися для цього твоїм телефоном.

Міліціонер не має права відбирати й забирати з собою твій паспорт, якщо в ньому не вбачається ознак підробки. Якщо твій паспорт викликав у правоохоронця таку підозру, він вилучається тільки в присутності двох понятих з обов’язковим складанням протоколу вилучення чи добровільної видачі документа.

Міліціонер не має права вилучати в тебе будь-які речі, якщо вони не є знаряддям або об’єктом скоєння правопорушення. У будь-якому разі вилучення речей також має бути оформлено протоколом у присутності двох понятих.

Ти не затриманий, і після надання міліціонерові відповідей на його питання, маєш право в будь-який момент з власної ініціативи припинити розмову. Зроби це коректно й аргументовано: посилайся на невідкладні справи, термінову необхідність купити ліки для матері або просто скажи, що виходив із дому в магазин і залишив на плиті чайник. Обов’язково додай, що готовий зустрітись і допомогти міліції в інший час.

***

Уникай створення конфліктної ситуації з правоохоронцями.

Пропонуй компроміс, і якщо це можливо, виконай їхні вимоги. Часто міліціонери вимагають надати їм можливість провести огляд речей, скажімо, сумки. Слід розуміти, що між обшуком і так званим оглядом є суттєва різниця. При огляді міліціонер повинен запропонувати тобі показати вміст сумки, особисто копирсатись у ній або у твоїх кишенях він не має права.

Відповідно до законодавства, ти вправі відмовитися від проведення огляду, але в такому разі працівник міліції може зажадати від тебе пройти з ним у райвідділ, мотивуючи необхідністю розкриття злочину. Якщо в тебе немає при собі заборонених предметів, то чому б і не надати міліціонерові можливість пересвідчитись у цьому. Зроби це, хай він заспокоїться.

Будь спокійним і чемним, але водночас і впевненим у собі. Перші хвилини твого вимушеного спілкування з міліціонером мають велике значення для подальшого розвитку ситуації. Будь співрозмовником, а не допитуваним — коректна й офіційна манера спілкування спонукає міліціонера ставитися до тебе таким же чином.

Відразу «качати права», вимагати негайно надати тобі адвоката або лякати міліціонера «сусідом-прокурором» не треба — з тобою тільки розмовляють.

Якщо міліціонер вказує, що від тебе чутно запах алкоголю, спокійно зауваж, що вживання спиртного у нашій країні не заборонено законом, і додай, що був на дні народження в знайомих і дозволив собі випити трохи вина. Доведи адекватність своєї поведінки і пообіцяй, що зараз же підеш додому, а не будеш вештатись по місту в пошуках пригод.

***

Якщо ти скоїв дрібне правопорушення — вибачайся й одразу виконай вимогу міліціонера щодо його усунення – припини голосно співати вночі на вулиці, сховай пляшку з пивом і запевни, що доп’єш її лише вдома, підніми той злощасний недопалок і таки кинь його в смітник.

Не роби дурниць і не потрапляй до міліції «за компанію» або демонструючи солідарність з приятелем. Скоєння правопорушення у складі групи відноситься до обставин, що обтяжують відповідальність за вчинене, а своєму знайомому ти краще допоможеш, залишаючись на свободі – повідомиш про його затримання батькам, будеш свідком тощо.

розмови-з-міліцією

***

ОРЕСТ: Звичайно краще не потрапляти у неприємні ситуації, пов’язані з правоохоронними органами. Очевидно найкращим способом мінімізувати дану можливість є просто не робити дурниць та недопускати неприємностей.

Добре і те, що діяльність борців за права та свободи виходить на терени інтернету і не обмежується лише “рєшаловом” по телефону. Андрій підготував класний безкоштовний відеокурс МІЛІЦІЯ ДЛЯ «ЧАЙНИКІВ». Переходьте за посиланням і користайте з цього, але пам’ятайте, що метою даного курсу є вберегти вас, а не навчити завдавати шкоди іншим.

.
А тим часом напишіть, чи потрапляли ви у неприємні ситуації, де фігурували правоохоронні органи? Що тоді трапилося як довелося викручуватися із ситуації?

Support and Follow events in UkraineMore Info