Давайте будьмо відвертими. У нашій країні пустіє казна, так само і пустіють кишені співвітчизників. Страждають всі: підприємці, бо сиплеться їх бізнес, наймані працівники, бо є скорочення, і навіть у бюрократів та інших казнокрадів останнім часом все менше є від кого брати хабарі. Принаймні так здається, чи не так?

Тим не менше, зважаючи на свій власний досвід і світову практику насмілюся сказати, що грошей не стало менше. Насправді, фінансові потоки просто змінили свої звичні шляхи обертання. Давайте помислимо, де зараз в Україні обертаються кругленькі суми, що зазвичай розподіляються між тисячами людей. Відповідь очевидна – все (або принаймні дуже багато) йде на війну. Саме війна у більшій своїй мірі є причиною навіть не стагнації, а економічного провалля України.

Цим висновком я нікого не здивую, але у даній публікації, я хотів би розглянути сфери діяльності, де ще можна заробити на внутрішньому ринку нашої держави. Нагадую, що наразі мова не йде про аутсорс чи експорт (ця тема розкриватиметься наступного тижня).

***

Як постійно каже Балашов: «Вам нужно єхать туда, гдє больше дєнєг, где оні обітают». Це запорука (але не гарантія) фінансової успішності. Отже..:

 

1) Війна і все, що з нею пов’язане

Мільйони гривень щодня збираються українцями, віддаються напряму чи у різні посередницькі перевірені і неперевірені організації, розприділяються з бюджетів різного рівня, спрямовуються строго за призначенням і/або без розбору та звітності.

Якщо, окрім патріотичних намірів у вас ще й є фінансові, то вам пряма дорога на фронт або кудись у силові структури. Там зараз дерибан ще той відбувається. Якщо не вб’ють, не посадять, не задавлять, то є шанс доволі швидко і багато заробити. Скажу, що ми такі не одні. Подібні конфлікти є у Косово, Грузії, Індії, Індонезії, Палестині та Ізраїлю та багатьох інших державах у світі.

(під час минулорічної експедиції по Балканах)

Якщо певний процес затягується (Не обов’язково війна. Скажімо, будівництво будинку чи відтермінування здачі курсової), то комусь це вигідно. Можливо це стане вигідно і вам.

Але я лізти в той бардак не збираюся, оскільки вбачаю у даній трагікомічній ситуації, в котрій опинилася наша держава, менш ризиковані і значно більш корисні методи заробітків

.

2) Виїзд за кордон і все, що з тим пов’язане

Злякавшись чи розчарувавшись у даній ситуації тисячі українців лопонулися за межі кордонів неньки. У кожного свої різні причини: повістка прийшла, задовбало все, в домівку потрапив снаряд, пошуки роботи і кращої долі, бажання використати час стагнації якось по-іншому і так далі.

До речі, ось мої три статті по отриманню Шенген віз,
що в сумі назбирали вже більше 100 000 переглядів:

Хто має ресурси, зв’язки чи голову на плечах, якось то сам все організував і вже давно отримав карту побиту у Польщі чи сертифікат біженця у Швеції, поступив на навчання у Іспанії, десь підробляє у США, ніжиться на сонячних пляжах Пд-Сх Азії (українців ми тут зустріли ого-го-го) чи підтанцьовує у китайських клубах (як виявилося, українців тут багато).

На жаль (чи на щастя) більшість не такі кмітливі. Відповідно, індустрія різноманітних візових центрів і  служб акліматизації та міжнародних працевлаштовуючих компаній зараз процвітає. Я зовсім не закликаю всіх виїжджати, просто є когорта людей, яка так чи інакше це зробить, а комусь же потрібно вирішувати їхні потреби. Ніша грошова, затребувана, важлива і актуальна.

З однієї сторони, це може здаватися зовсім непатріотичною діяльністю, а з іншої, багато кому в результаті цього стане житися краще.

 

3) Іноземні мови (курси, підготовка, сертифікація) etc…

Враховуючи, що більшість людей і бізнесу переорієнтовуються на західні ринки, знання англійської стає все більш і більш актуальним. Скажу так: це навіть не перевага тепер – це необхідність.

Наскільки б не був негативним вплив теперішньої ситуації в країні, я зауважив, що багато моїх знайомих, котрі раніше навіть не виїздили закордон, а фейсбук у них був налаштований українською, раптом записалися на англомовні курси. Тому, беріть на замітку.

Власне дану тенденцію простежила ще рік тому Оксана Прокопченко і під час проходження мого курсу по створенню власного онлайн бізнесу TraveLEarning Pro вибрала нішу британської тематики. Це виявилося доволі успішним рішенням. Як, каже Оксана, її життя просто змінилося. Ось, відео:

Зараз вона активно розвиває свій блог mindthegap.com.ua, проводить англомовні курси, консультує стосовно візи у Британію, а крім того і сама недавно відвідала Туманний Альбіон (до речі, рік тому, я й сам там побував, навіть не маючи візи. Ось цілий детектив).

Оксана-Прокопченко

Також заціність гостьовий пост Оксани про те, як подолати мовний бар’єр. Буде корисно.

Наголошу, що мова йде не лише про англійську. Це звичайно універсальний спосіб комунікації у світі, але зважаючи на попередній пункт, актуальними також є й інші мови. Чому б не завести онлайн ресурс по певній окремій країні і виступати таким собі експертом у даному напрямку? Якби я не колесив безперервно по світу з метою відвідати всі країни, то вже давно б вибрав собі найприємніший напрямок і так би зробив.

 

4) ІТ індустрія та поросла навколо неї інфраструктура

Це єдина галузь в Україні, що насправді розвивається, не враховуючи військової справи, звичайно. Практично всі, кого я знаю, хто хоч якось пристойно заробляє і є найманим працівником, крутяться у ІТ. Це не лише програмісти чи технічні працівники, але й інший персонал цієї динамічної індустрії: тестери, аналітики, менеджери, асистенти та інші.

Звичайно, більшість людей, хто не збирається покидати неньку, брати в руки автомат чи відкривати власну справу, теж ломонулися на різноманітні курси підготовки до роботи у ІТ. Цілі орди світлих голів (юристи, економісти, інженери etc.) вже опановують зовсім нові, але доступні для себе професії. А комусь же потрібно їм у цьому допомагати, чи не так? То чому ж не вам, якщо ви вже розбираєтеся у темі і знаходитеся там, куди прагнуть тисячі людей.

Віктор Зінченко теж це просік. Він фіналіст останнього набору курсу TraveLEaring PRO і вже зумів заробити більше 20 000 грн. готуючи початкових PHP програмістів, запустив свій сайт zinchenko.us + курси php-start.com, а також заклав міцний плацдарм для подальшого розвитку своєї діяльності.

Ну, ось власне прямим текстом від Віктора про його результати після роботи зі мною:

Також обов’язково детально перегляньте кейс Віктора Кучина про те, як він заробив 17 500 грн. за два дні у ніші Java-програмування, перебуваючи і Непалі. А крім того, ще є Javascrip, Phytonn, C+, QA та ініші спеціалізації, котрі зараз намагаються опанувати тисячі людей. Можливо їхнім провідникмо у ІТ індустрію станете саме ви 🙂

 

5) Туризм (в’їздний і внутрішній)

Це звичайно трішки на перспективу, але, як тільки на сході закінчиться війна і по міжнародних новинах чітко та ясно покажуть, що в Україні безпечно, до нас попруть табуни туристів з цілого світу.

Річ у тому, що з огляду на інфу, котра відображається у світових медіа, Україна зараз є таким же привабливим туристичним напрямком, як Сирія чи Північний Ірак. А про те, що лише пару відсотків країни є зоною бойових дій складно комусь щось доводити, коли у заголовках пише: Ukraine violance erupted; 17 killed and 43 wouned in Eastern Ukraine; Russia accuses Ukraine (and Ukraine accuses Russia) on breaching ceasefire і так далі.

Це типова ситуація для багатьох країн. Скажімо в індійському Кашмірі постійно неспокійно і вмирають люди, хоча на берегах Гоа розтанцьовують пишногруді золоволосі дівиці…

(військовий блок пост у Кашмірі, диспутний регіон між Індією та Пакистаном)

…на півночі Мексики щоденно відбуваються перестрілки між наркокартелями, а в Пуерто Ескондідо розсікають сервери.

(Пуерто Ескондідо, Мексика)

Відродження в’їзного туризму в Укранїі є лише питанням часу. Хто спохватиться зараз і підготується, той збиратиме соковиті плоди вже зовсім скоро. Чого лише вартий мій досвід з Ukraine-Travel-Secrets.com, який я почав за пів року до Євро-2012. Саме з цього сайту, почалася моя діяльність онлайн, хоча наразі UTS очікує нового ривка, підготовка вже почалася.

От, що можна робити вже зараз, тренуючись на своїх менш вимогливих клієнтах, так це займатися внутрішній туризмом. Через девальвацію гривні, більшість людей просто не взмозі поїхати закордон, де все стало у пару разів дорожчим. Та що там казати: зарплата 8000 грн (1000$) перетворилася у 300$. Відповідно, люди змушені відпочивати, мандруючи Україною. А хто їм у цьому допоможе? Можливо саме ви?

***

Звичайно, це не вичерпний перелік справ, якими можна займатися і добре заробляти на внутрішньому ринку (тобто надаючи послуги для клієнтів в Україні). Подумайте, що з того моли б робити ви, а також озирніться навкруги, щоб прощупати й інші перспективні і вартісні ніші.

Власне щойно почався набір у навчально-практичний курс TraveLEarning PRO, учасники якого в межах двом місяців по чітко визначеній програмі активно працюватимуть над створенням власного онлайн бізнесу чи використовуватимуть онайн інструменти для розвитку своєї вже існуючої справи.  Ось структура цілого курсу…

Структура-TLE

а тут більш детально з відгуками, гарантіями і  описом (переглянути опис).

тле

Будемо вибирати і перевіряти нішу, створюватимемо і розвиватимемо сайти, просуватимемо власні продукти й послуги та ще здійснюватимемо багато інших корисних ефективних дій, отримані навички з чого не лише спрямовані на запуск одного проекту, а й покликані допомагати вам у житті в майбутньому.

Набір триває один тиждень. Старт зже 29 березня. Приєднуйтеся. Буду радий вам допомогти 🙂

***

.
А тим часом напишіть, якими ще на вашу думку є перспективні
прибуткові ніші на українському ринку. Давайте, помислимо разом.
Свій до свого по своє…

Support and Follow events in UkraineMore Info