Цікавий феномен! Я вже п’ять місяців подорожую країнами Південно-Східної Азії, а пишу більше про рідні Українські терени. Серед статей, якими розкриваю суть теперішньої заморської поїздки, спромігся вродити всього лиш розповіді про ГонконгТайвань, В’єтнам та історію про те, як мені довелося терміново перебратися у Камбоджу. Після цього був ще Лаос, а зараз я пишу ці рядки з Пекіну, столиці Китаю, та через пару днів вже нарешті вилітаю в Україну. Обіцяю наздогнати з тревел матеріалом.

Ну, а наразі продовжуємо розкривати тематику подорожей нашою Вкраїною, адже зовсім скоро починається активна пора мандрівок. Цього разу поділюся цікавими на мою думку місцями у Тернопільщині, де мені, пощастило побувати…

… тим самим зробивши крок, щоб покрити всю Галичину. Ось окремі звіти по Львівщині і Франківщині. Тернопільщину ще називають «країною замків». Ще б пак, тут збереглося більше 30 замків чи їх руїн (ось весь список), що значно перевищує цю кількість пам’яток серед всіх областей України.

***

Розпочнемо ми з обласного центра і зрештою основного міста регіону, Тернополя. Більшість цікавинок області розміщені строго у двох напрямках (на Північ і на Південь) вздовж давніх торгівельних шляхів між Волинню і Буковиною. Власне суперових точок так багато, що є сенс розбити опис тернопільщинини на дві частини. Зараз піде мова про південну – мою улюблену.

Ось карта висвітлених нижче місцин:

***

Тернопіль

Приємне містечко з мальовничим озером у центрі, чого так сильно не вистачає, скажімо у моєму рідному Львові. Прикро, що більшість міста було зруйновано в часи Другої Світової. У порівнянні з більшістю західноукраїнських міст подібного масштабу (e.g. Івано-Франківськ, Луцьк, Ужгород) історична частина у Тернополі зовсім невелика.

Тим не менше тут є свій колорит і місцевий драйв. Є замок (на фото знизу), а також парочка старих сакральних споруд, серед яких: Собор Непорочного зачаття, церкви Різдва і Воздвиження. Сюди зручно добиратися з будь-якої частини України, а відтак і використовувати базою для дослідження регіону.

***

Крайній південь…  

… Тернопільщини більше тяготіє до сусідніх Поділля (ось цікаві місця навколо Кам’янця) і Буковини ніж до Галичини. Тут власне найбільше різних замків, величний Дністер і чудова мальовнича природа з численними пагорбами і печерами.

Чого лише варті руїни Червоноградського замку (головне фото зверху), що розташувалися з надзвичайному котловані поряд з найбільшим водоспадом рівнинної частини України.

З півдня область впирається у Дністровьський каньйон, поряд з яким посічена місцевість породила безліч різноманітних печер. Найвідомішими з них є Оптимістична і Кришталева. Поряд з останньою у селі Кривче, збереглися вежі місцевого замку.

(фото: вхід у Кришталеву печеру)

Найпівденнійший райцентр області Борщів, теж видався милим містечком.

(фото: Краєзнавчий музей у Борщеві)

Вже практично на кордоні з Хмельниччиною на правому березі Збручу гордо височіють замки у Скалі-Подільській і Кудринцях (на фото).

кудринці замок

***

Чортків …

… є справжньою окрасою області та й цілої України. Чесно кажучи, у Європі міста з такою історичною та архітектурною спадщиною вже давно перетворилися у фешенебельні богемські центри, куди туристи їдуть зі всіх куточків світу.

Чого лише варті стара міська ратуша, нова (відносно) синагога, Домініканський костел, дерев’яна Вознесенська церква і навіть майже цілий замок.

Я можу продовжувати, але краще вам самим приїхати і подивитися на Чортків власними очима. Неподалік також знаходиться печера Млинки.

***

Бучач …

… не гірший за Чортків. Тут є все, що зазвичай можна побачити у провінційних містечках Австрії чи Франції.

Ратуша (мабуть найгарніша в Україні), замок, парочка церков і затишна історична центральна частина.

Недалеко Бучача у селищі Золотий Потік також збереглися руїни місцевого замку Потоцьких.

***

Наближаючись до Тернополя кожен бажаючий може заїхати у монастир в Зарваниці.

От би й всі замки перебували у такому ж стані, як і духовні центри. Це далеко не вичерпний перелік цікавих туристичних об’єктів південної половини Тернопільщини.  Як бачите, оборонних споруд тут дуже багато і це лише ті, у яких свого часу мені вдалося побувати. А скільки всього ще залишилося незвіданим…

Ось додатково весь список замків Тернопільщини, а також видатних об’єктів загалом. Лише на відвідини того всього одного року точно не вистачить.

.
Тому, порадьте, що ще варто побачити в першу чергу. Нагадую, що наразі мова
йде 
про південну половину області. Північ ми розглянемо у наступній статті 🙂 

Support and Follow events in UkraineMore Info