У попередній статті рубрики Подорожі Україною мова йшла про південну частину Тернопільської області, де сконцентровано найбільше замків у нашій країні. Насправді цей регіон настільки цікавий і багатогранний, що мені довелося розділити опис найцікавіших точок області на дві часини.

(фото: Кременець)

Відповідно у цій статті мова піде про різні цікавинки, що в переважній своїй більшості знаходяться строго на північ від Тернополя. Власне майже всі вони розкинулися вздовж траси, що дублює стародавній торговий шлях, яким поєднувалися Волинь з Буковиною.

***

Вже традиційно для початку карта розташування, описаних нижче місцин.

***

Тернопіль

Хоча вже згадував у попередньому пості, внесу його і сюди, лише для того, щоб нагадати про те, що обласний центр є найкращою точкою для бази при дослідженні регіону. Практично всі цікаві навколишні місця можна відвідати в межах однієї радіальної мандрівки.

***

Бережани

… знаходяться фактино не на північ від обласного центру, а на захід, через що сюди мало хто навідується. Райцентр неподалік кордонів Львівської і Франківської областей є одним із наймиліших старих містечок цілої Галичини.

Тут чітко виділяється історична частина, є ряд церков (Вірменська церква, Бернардинський костел, що знаходиться на території виправної колонії, дерев’яна Миколаївська церква  та ін.), міська ратуша, в приміщенні якої діє музей, а також ряд симпатичних старих вілл,

Бережани розташовані посеред напрочуд мальовничої горбистої місцевості. Навколишні пагорби сягають 400+ метрів над рівнем моря, що чимось нагадує Карпати, хоча до гір звідси доволі далеко. Свого часу ще у дитинстві я проводив тут немало часу, оскільки батьки відправляли нас малими на село (Гутисько). Загалом у Бережани є сенс заїхати, якщо будете рухатися до Тернополя другорядними дорогами зі Львова чи Франика. Не пошкодуте:-)

***

Ну, а перер беремо курс від Тернополя строго на північ

 

Збараж

… ще один райцентр з невеличкою історичною частиною, зате з вражаючими Бернардинським костелом і замком 17 ст., знаходиться зовсім поряд від обласного центру. Сюди навіть можна заскочити на півдня і повернутися до Тернополя або ж продовжити рухатися далі на північ.

***

Вишнівець

… далі по трасі на північ знаходиться селище Вишнівець, де зберігся чудовий палац, який ще називають місцевим Версалем. Самі зацініть…

 ***

Кременець

Незважаючи на свою адміністративно-територіальну роль у Кременці більше попахує Волинню ніж Галичиною. Свого часу північ Тернопільщини входив до складу Російської імперії. За кількістю і значущістю історичних пам’яток Кременець може сміло змагатися навіть з обласними центрами Західної України.

Це такий собі центр півночі Тернопільської області на противагу Чорткову, що явно панує на півдні. Чого лише варті руїни замку на стрімкій горі в самому центрі міста, масивний Єзуїтський колегіум. Блукаючи старими вуличками, можна побачити гарні старі будівлі (наприклад: будинки Близнюки, палац Дзембровських та інші).

Вздовж головної вулиці міста стоять пару церков з чітко вираженою архітектурою за мотивами нашого північно-східного сусіда, що загалом типово для сусіднього Полісся.

У сусідньому селі північніше Кременця, в Білокриниці, класно зберігся англо-готичнй палац 19 ст. лише завдяки тому, що у його приміщенні зараз коледж.

білокриниця

 ***

Почаїв

Мабуть найвизначнішою пам’яткою Тернопільщини є Почаївська Лавра. Це величезний добре доглянути і впорядкований православний комплекс, куди щодня приїздять тисячі вірян. Про неї вже написані сотні тисяч сторінок різної літератури, тому я обмежуся всього одним фото.

Після відвідин Лаври доволі зручно вискочити на трасу Київ – Львів – Чоп і швиденько доїхати куди вам потрібно. Скажімо, до Львова звідси можна встигнути за 1,5-2 год, а там на черзі ще замки Золотої Підкови. До Києва теж відносно недовго (4-6 год). Але у наступних стаття ми вже поговоримо про Волинь 🙂

***

.
На цьому розповідь про північну Тернопільщину завершується. У цій статті згадані лише найбільш вагомі точки, тому можете сміло добавляти щось і від себе тут у коментах 🙂 

Support and Follow events in UkraineMore Info