Це гостьовий пост моєї коліжанки Ірини Журавель, авторки класного тревел блогу Sam-Sebe-Columb.com, а також засновниці Школи Мандрівників. Ми частенько зустрічаємося у Києві чи Львові, адже обоє активно подорожуємо. Іра – справжній тревел гік. Вона в курсі про різні акції, безкоштовні квитки та інші способи дешево та ефективно кудись дістатися чи отримати класну мандрівну нагоду.

sam-sebe-columb

На її сайті ви знайдете безліч практичної, корисної і оновленої інформації стосовно мандрів, як до прикладу Євротур і подорож по Італї за 99 Євро чи переліт на відпочинок у Грецію від 107. Подібні нагоди з’являються і зникають. Іра їх ретельно моніторить, але от хапатися за них варто відразу, оскільки подібні можливості відразу розбирають. Тому не відкладайте свої мандри десь на півроку чи наступне літо, а користатися з цього вже.

Власне цьому і присвячена дана стаття! Ось 5 причин чому подорожувати потрібно вже зараз. Далі прямим текстом від автора. Користайте 🙂

***

Привіт! Мене звуть Ірина Журавель. Я – мандрівниця, блогер і тревел-хакер.

Я постійно замислююсь “Як часто Ви подорожуєте? І взагалі чи пробували?”

За статистикою, 77% українців ніколи не виїжджали за межі нашої країни. А людей, які побували трохи далі, ніж Туреччина, Єгипет і Росія – всього 17%! Чому так мало людей хочуть побачити і пізнати світ, відчути життя і розширити свій світогляд?

Мені не відомо, чим люди керуються, коли відмовляються від подорожей на користь шуби або «плазми». Я не можу прожити без мандрів більше 2х місяців!

Але я точно знаю, чому потрібно почати подорожувати прямо зараз!

***

1) Подорожі – це найкращі інвестиції зараз!

IMG_6080

Зараз у нас, на жаль, вкрай нестабільний час в країні. Але саме цей фактор і сприяє самостійним мандрівникам їздити більше!

Накопичення грошей у національній валюті – зараз не найрозумніша ідея. Всі шукають, куди вкласти і витратити гроші. Деякі купують техніку, хтось вкладає інвестиції у фінансові піраміди, хтось дбайливо все складає в склянку під батареєю.

Але для мене найкраща інвестиція в такій ситуації – це вкладення у власні спогади і враження. Я більш ніж впевнена, що через рік я не згадаю, коли і як купила ці чоботи або ту праску. Але я точно ще багато років буду пам’ятати, як зустрічала світанки на узбережжі Кіпру, як бродила вузькими звивистими вуличками Стамбулу під дощем, як з диким криком каталася в парку атракціонів Port Aventura. Всі ці речі дають мені набагато більше, ніж будь-яка купівля техніки або одягу.

Якщо Ви хочете найбільш вигідно вкласти гроші, Вам потрібно почати подорожувати прямо зараз!

ОРЕСТ: Погоджуюся. Практично всі успішні люди, яких я знаю, подорожують. Ось, наприклад, мої герої або люди, які змінили моє життя чи інші молоді підприємці. І ті, і інші подорожують, щоб отримати натхненння, нові бізнес ідеї та корисні знайомства. 

***

2) Подорожі – це свобода!

IMG_6367

Кожна людина прагне до свободи. Всі ми хочемо бути вільними у своєму виборі, у своєму графіку.

У своєму повсякденному житті дуже рідко вдається відчути свободу. Навіть, люди з вільним графіком роботи і фрілансери не можуть назвати себе повною мірою вільними. У нас є зобов’язання і необхідності: необхідно приготувати вдома обід, необхідно зустрітися з замовниками, потрібно прибрати в квартирі, потрібно зустріти родичів, потрібно відправити електронні листи. Кожен день ми стикаємося з якимись зобов’язаннями, які притупляють наше почуття свободи.

У подорожах, хоч і на короткий період, але ми відчуваємо свободу! Ми можемо піти на пляж, а можемо не піти, ми вільні вибрати будь-яке кафе, де хочеться поїсти і нічого не готувати, у нас немає графіка, ми повністю покладаємося на свої бажання і вибір! Це й дає те захоплення, яке ми привозимо з подорожей. Почуття свободи підсилює всі враження!

Якщо Ви хочете відчути і зрозуміти свободу, Вам потрібно почати подорожувати прямо зараз!

ОРЕСТ: Полюбе! Чого лише варта історія про те, як мені довелося покидати країну та перебиратися в іншу, щоб провести тренінг або ще пару слів про важливість мати вибір на прикладі поїздки в Румунію. Без свободи у нашому житті нікуди.

***

3) Подорожі – це освіта! 

ira-edu

Моя перша вища освіта – це менеджмент туризму. Я справно 5 років навчалась премудрощам менеджменту, який був дуже слабо пов’язаний з туризмом. Але все ж деякі факти про класифікації готелів, туристичних фірм, ресторанів ми вивчали. Я навіть отримала червоний диплом. Але в день випуску я зрозуміла, що я нічого не знаю про туризм, про подорожі і про світ. Я лише запозичила теоретичний досвід таких же необізнаних людей, які жодного разу не виїжджали за кордон, жодного разу не стикалися з готелями, авіакомпаніями і трансфером, про які розповідали нам на лекціях.

Але перша моя поїздка за кордон не тільки відкрила мені очі на світ туризму, а й показала, наскільки цікавий світ навколо нас, як багато чому там можна навчитися.

А перша самостійна подорож дала величезний поштовх і бажання до пізнання світу.

Подорожі – найкраща школа. Тут можна навчитися психології та соціології, спостерігаючи за різними людьми і їхньою поведінкою, тут вивчаєш культурологію, занурюючись у різні культури, подорожі вчать логіці та плануванню, логістиці і філософії.

Не дарма в західній практиці випускники після навчання і перед тим, як піти на роботу і завести сім’ю, вирушають у подорожі. Такий досвід заповнює прогалини у пізнанні світу після навчання і допомагає зрозуміти самого себе, випробувати свої сили і зрозуміти свої бажання.

Не потрібно бути фахівцем туризму, щоб поїхати в подорож. Подорож Вас навчить бути фахівцем.

ОРЕСТ: Кожного дня, перебуваючи у дорозі, я дізнаюся щось нове!

***

4) Подорожі не такі дорогі, як Ви думаєте!

Багато людей згодні, що подорожі – це важлива частина життя і морально вони вже готові відправитися пізнавати світ. Але їх зупиняє стереотип, що подорожувати – це дорого. Люди починають збирати якусь суму грошей, керуючись думкою «Ну от зараз зберу тисячу доларів і буду шукати, куди поїхати». І це розтягується на багато років.

Не потрібно чекати, поки Ви зберете величезну суму, відправитися в подорож можна і з 200 доларами.

Тим більше мандрівки не такі дорогі, як прийнято думати. Наприклад, авіаквиток по Європі можна з легкістю знайти за 10 євро. Авіаквиток Варшава – Брюссель майже завжди коштує 10 євро. А якщо докласти трохи зусиль і пошукати, то квитки можна знайти і за 2 євро!

жирона-майорка

Мій найдорожчий авіаквиток на даний момент – 900 грн в одну сторону! А найдешевший був зовсім безкоштовним!

Знайти проживання і зовсім не проблема! Крім того, що постійно є якісь акції на готелі та апартаменти, можна скористатися сервісами гостинності, як couchsurfing, і жити в гостях безкоштовно.

ибис польша

До всього цього, плануючи подорож, ми не платимо всю суму відразу. Ми ніби беремо його в розстрочку: спочатку купуємо авіаквитки, через якийсь час платимо за готель, після оформляємо візу, а вже під час подорожі витрачаємо гроші на їжу, сувеніри та екскурсії, які теж можуть бути безкоштовними 😉

Ось приклад, де знайти безкоштовні екскурсії – Free Tours в Європі.

Таким чином нам не потрібно віддавати відразу вагому суму, як при покупці туру.

Ну а якщо Вам не хочеться мати справу з візами, з валютою, то подорожувати можна і по Україні. У нас стільки чудових місць є в країні, які не сильно поступаються європейським пам’яткам! Почніть подорожі з малого, вивчіть свою країну! До речі, Орест постійно пише про класні варіанти відпочинку в Україні. На цьому блозі Ви вже зможете знайти їх.

Якщо не знаєте, куди відправитися, ось варіанти, які я раджу початківцям мандрівникам.

куда отправиться в кризис

Дорого – більше не причина, почніть подорожувати прямо зараз!

ОРЕСТ: Заціність також мої статті про 10 способів здешевити мандри Європою або ж взагалі те, як подорожувати Старим Континентом безкоштовно. Також при описі кожної відвіданої країни я зазвичай окремо виділяю бюджет, який мені довелося потратити. Ви будете вражені тим, скільки НАСПРАВДІ коштують мандри. 

***

5) Подорожувати зараз дуже легко!

IMG_4215

Можна повірити, що подорожувати було складно в часи Жуль Верна і юності Конюхова. Дізнатися про таємниці та секрети подорожей можна було тільки від самих мандрівників. Інтернету ще не було, ніяких книг і посібників теж. Тоді подорож дійсно могла бути небезпечною і стати справжньою пригодою всього життя, адже відважні дослідники вирушали практично наосліп підкорювати нові країни і континенти.

Зараз, коли нам доступні всі знання усього світу в інтернеті, подорожувати стало легше, ніж приготувати борщ!

Тисячі блогів, форумів і статей розкажуть Вам, як підготуватися до подорожі, де знайти квитки, як зробити візу. Ви можете знайти яскраві звіти, детальні інструкції, поради та задати запитання досвідченим мандрівникам. Ви можете віртуально відвідати місто і побачити, як розташовані вулиці, подивитися галереї музею, прокласти маршрут в потрібну точку, знайти попутників і прочитати відгуки про готелі, кафе, екскурсії. Подорожі стали ближче, ніж будь – коли.

За Вами лише вибір: дізнатися кожну деталь і відправитися в підготовлену подорож або залишити інтригу і зануритися в незвідане!

***

ОРЕСТ: Ми живемо в золоту епоху людства. Для того, щоб пересуватися по земній кулі зараз потрібно мати лише паспорт, гроші (чи доступ до них) і базовий набір речей, що з легкістю поміститься у шкільний наплечник. Ось з чим ми відправлялися на півроку в Азію (аж смішно), а тут мій перелік прибамбасів, що завжди зі мною + відео

***

РЕЗЮМЕ

Як я і казала, багато інформації можна знайти в інтернеті на форумах, в статтях і звітах. Але мені знадобилося майже 2 роки, щоб навчитися самостійно знаходити класні ціни та пропозиції, без проблем відкривати візи і насолоджуватися подорожами по повній.

Я хочу, щоб якомога більше людей відкинули страхи і вирушили підкорювати земну кулю, тому я вирішила відкрити Школу Подорожей JUST TRAVEL і ділитися секретами, як зробити свою подорож бюджетною і комфортною.

justtravel (клацніть, щоб перейти)

Ця школа для тих, хто вже готовий відправитися в самостійну подорож, але ще не вистачає впевненості, для тих, хто не знає, де шукати авіаквитки, з чого почати планування, як оформити візу самостійно. Абсолютно кожен може знаходити дешеві квитки і подорожувати буквально за копійки, потрібно лише трохи знань і навичок.

Ви можете заощадити час та сили на пошуки в інтернеті потрібної інформації і я залюбки вам у цьому допоможу! Деталі школи та умови участі за посиланнями зверху.

ira-orest

***

А що Вас зупиняє перед подорожами? Чи відмовлялись
Ви колись від мандрівки заради нового телефону чи одягу?

Дуже цікаво дізнатись Ваші думки з цього приводу!

Support and Follow events in UkraineMore Info