У зв’язку недавнім падінням гривні багато українців замислилися над тим, щоб переводити свою діяльність (повністю або частково) на зарубіжні ринки, де оплата праці здійснюється у доларах США чи іншій стабільній міжнародній глобальній валюті.

Звичайно найбільшою складністю є пошук клієнта, але зараз не про це.

Також багато для кого актуальним є питання отримання коштів зза кордону. Є купа різних варіантів (WesternUnion, SWIFT, Payoneer чи інші сервіси), кожен з яких має свої плюси і мінуси, а також комісії.

Тим не менше, найпопулярнішим і зазвичай найбільш бажаним для платника є міжнародна система електронних платежів ПейПал (PayPal) гаманець, тому що ця платіжна система працює без комісій. Біда лише у тому, що на гаманці PayPal в Україні не можна приймати платежі. Ми, як і Нігерія, вважаємося hight risk fraud country, тобто країною з великою ймовірністю шахрайства. Тому оплатити товари і послуги ми можемо, а от прийняти і зняти гроші з ПейПал – ні.

пейпал-paypal-україна

То як бути? Поневірятися у пошуках найоптимальніших варіантів приймання платежів чи все ж таки відкрити власний акаунт PayPal для України, щоб раз і назавжди забути про проблеми з отриманням платежів зза кордону?

В цій статті ви знайдете чіткий покроковий мануал по тому, як відкрити власний (ПейПал) PayPal акаунт з можливістю приймати на нього кошти і деталізацією всіх можливих підводних каменів, які можуть трапитися у вас на шляху створення електронного гаманця.

***

УВАГА! Деякі висвітлені дій нижче не відповідають чинному законодавсту України, тому зважайте, що Незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунківзабороняється згідно ст. 162-2 КпАП. Для цього потрібна ліцензія НБУ, а це вже зовсім інша історія.

Тим не менше ні для кого не секрет, що тисячі українців, які працюють, навчаються або живуть за кордоном користуються послугами іноземних фінансових установ без ніякого спеціального дозволу НБУ. Тому все, про що піде мова далі, перевірена на практиці істина. Користайте.

Отже для того, щоб почати приймати гроші на ПейПал (PayPal)
рахунок і виводити їх, потрібно зробити наступні кроки у такій послідовності:

***

1) Визначити акаунт якої країни відкриватимете.

Оскільки українські PayPal рахунки можливості приймати кошти не мають, ви повинні відкрити акаунт, вказавши іншу країну, де є така можливість поповнення. Ось тут можете перевірити можливості по кожній країні.

Також врахуйте, що вам особисто доведеться туди поїхати, щоб відкрити банківський рахунок, який зв’яжете зі створеним ПейПал (PayPal) гаманцем. Тому у цій же країні повинна бути можливість відкрити банківський рахунок, не будучи резидентом.

Хороший варіант для більшості українців – Польща (близько і завжди просто добратися). Ще інший варіант – Росія. Очевидно, що для країн ЄС необхідною є Шенген віза. А ось і спосіб її отримати на 5 років.

Подальші дії здійснюються виключно на території країни, де будете відкривати рахунки. 

***

2) Як відкрити банківський рахунок у тій країні

*** далі реєструємо через приклад Польщі, але це може бути будь-яка інша країна. 

Потрібен всього лиш паспорт (закордонний звичайно). Адресу вказуєте місцеву в тій країні. У нашому випадку в Польщі. Ось окрема стаття про відкриття банківського рахунку в Польщі. Жодних довідок з ЖЕКу чи інших підтверджень адреси не потрібно, але адреса повинна бути реальною, оскільки саме туди прийде картка і надсилатимуться інші документи.

Для цього знайдіть якогось знайомого, який буде не проти. Це не зобов’язує людину ні до чого і не створює жодних незручностей і навіть не вимагається ніякої офіційної згоди з його сторони. Далі треба поїхати у вибрану країну і відкрити рахунок.

Хороший вибір банку у Польщі – mbank.pl. Це найбільш інтернет-дружній банк у країні, який навіть не має відділень. Лише окремі стенди у торгових центрах чи інших людних точках, для підписання паперів вперше.

До інтернет банкінгу можна навіть прив’язати український номер мобільного телефону. Рахунок з доступом у інтернет банкінг створюється миттєво, а картка надійде за вказаною адресою зазвичай протягом 10-15 днів.

УВАГА ще раз! Для відкриття фінансових рахунків закордоном фізичними особами громадянами України вимагається ліцензія НБУ. Я не рекомендую цього робити. Тим не менше практично всі українці, які тривалий час перебувають закордоном, відкривають власні рахунки без жодних дозволів для того, щоб мати можливість жити нормальним життям і не випадати з побуту.

Про механізми моніторингу цієї активності з боку наших спецструктур я не чув. Тим не менше, це все на вас страх і ризик, тому краще мати ліцензію НБУ.

***

3) Як зареєструвати (ПейПал) PayPal рахунок

ВАЖЛИВО! Платіжна система PayPal робить прив’язку до фізичної адреси і все дуже добре січе через IP. Відповідно, реєструємося у системі і відкриваємо приватний (не бізнес) акаунт, фізично перебуваючи у тій же країні або за допомогою VPN (віртуальне IP) з локалізацією по даній країні.

Якщо відкриєте бізнес акаунт, то доведеться доводити походження бізнесу, якого швидше за все в Польщі (чи іншій країні) у вас не має. Адресу вказуємо ту саму, на яку зареєстрований банківський рахунок. З’єднуємо їх між собою, вказавши номер та дані новоотриманої банківської картки у системі PayPal.

Вітаю, ви налаштували свій аккаунт і тепер можете почати приймати гроші на свій рахунок від інших користувачів PayPal, виставляти онлайн квитанції для оплати кредитними картками, переказувати гроші а також напряму приймати переведення коштів за свої послуги з численних глобальних сервісів (e.g odesk, elace, etsyта інші) і виводити їх.

Проведіть парочку платежів, щоб побачити як все працює. Це приємне відчуття

УВАГА! З самого початку логіньтеся у систему, перебуваючи виключно на території країни, де зареєстрований акаунт або використовуючи VPN. Як я казав, система ПейПал (PayPal) все дуже добре січе і швидше за все заблокує ваш рахунок, якщо залогінетеся з України.

Після кількох проведених операцій зв’яжіться зі службою підтримки і повідомте, що збираєтеся у подорож та будете користуватися рахунком зза меж основної країни. Нехай знімуть обмеження.

***  

4) Верифікація (ПейПал) PayPal користувача і завершення реєстрації

Навіть не намагайтеся приймати гроші на PayPal гаманець, до того, як прив’язати його з кредитною карткою.  Його все одно рано чи пізно заблокують. Зазвичай це відбувається при першій же спробі вивести кошти або після кількох операцій. Також це може трапитися, якщо залогінитеся з іншої країни. Не приємно буде, коли ви поповните рахунок і там зависне кругленька сума, чи не так?

Тому краще озброїтися наперед.

У вас попросять підтвердити ідентифікацію, надавши ряд докуметів. Можете сміло заливати копію українського закордонного паспорта. Національність для них не має значення. Як я вже говорив, найважливішим для системи платежів PayPal є саме регіональна прив’язка до місця проживання.

Тому доведеться надати підтвердження проживання за адресою, яку ви вказали при реєстрації. Зазвичай просять виписку з місцевого органу (типу ЖЕКу) або щось інше, де ваше ім’я фігурує з поданою адресою. Наприклад, квитанція для оплати комунальних послуг.

Якщо у вас такого не має (а швидше не має), то ось лайфхак. Даєте виписку з банку, де вказана ваша адреса. Нагадую, що банк при відкритті рахунку підтвердження адреси не потребує. Тому за вами залишається просто мати реальну адресу, куди буде надіслана банківська кредитна карта та час від часу поступатимуть якісь виписки чи інші звітні документи.

Якщо ніяких локальних друзів (чи друзів ваших друзів), хто не проти використати їх адресу, не знайшлося, можна скористатися послугами консальтингових фірм, які надають адреси. В Польщі,  наприклад, такі речі може забезпечити фірма мого колеги Дмитра Демченка – Gorde. Ось його стаття про те, Як переїхати жити у Польщу – вартість і різні варінати. (навчання, робота, бізнес).

*** 

Висновок 

Як бачите для відкриття ПейПал (PayPal) рахунку з можливістю приймати кошти в Україні доведеться трішки попотіти. Щонайменше треба буде поїхати у іншу країну і вдатися до невеличких хитрощів. І прив’язка можлива до карти іноземного банку, а не українського (приватбанк, монобанк, приват24 та інші). Тим не менше створення ПейПал гаманця однозначно вартує можливих потуг, оскільки наявність робочого гаманця фактично відкривє двері у світ електронної комерції без обмежень.

Звичайно найбільшою перевагою цього є можливість безперешкодного виведення грошей, хоча є й купа інших класних переваг. Щиро сподіваюся, що ця стаття допоможе вам працювати з paypal у ваші справі чим би ви не займалися та хоча б на пункт підвищить ваш наявний рівень свободи фінансової та географічної.

орест-сальвадор-бразилія

Ну, а я тим часом продовжуватиму свою подорож Південною Америкою (див. маршрут) на шляху до відвідання всіх країн світу (ось як збираюся це зробити).

*** 

Друзі, а чи пробували ви відкривати PayPal рахунок?
З якими проблемати стикалися і як їх розрулювали?
Що ще можете додати або що хочете запитатися? 🙂
Залюбки розгляну і відповім, якщо буду компетентним. 

Support and Follow events in UkraineMore Info