Про Ріо де Жанейро складно розповісти однієїю статею. Якщо навіть ви тут не були, то швидше за все в курсі про те, наскільки багатогранним є “суідад маравелоса” – прекрасне місто. Але я все ж таки спробую передати цю атмосферу, взявши за опору історичні події, на основі яких можна знайти багато пояснень різних облич величного Ріо.

0-Ріо-де-Жанейро (23 of 77)

Ми провели тут всього п’ять повних днів і за цей час лише поверхово встигли пробігтися по основних місцях, хоча деяка картина утворилася. Багато людей їдуть лише сюди спеціально, але у нашому випадку Ріо став проміжною точкою під час великої подорожі Південною Америкою.

Отже, прибувши до берегів Бразилії після тижневого круїзу через Атлантику, ми на пару днів заземлилися у афро-бразильському Сальвадорі (про це згодом у окремій статті), звідки прямим літаком подалися у Ріо, наперед забронювавши квартиру поряд одним із найвідоміших пляжів у світі Копакабана.

***

Це дуже велике розтягнуте місто, основні райони якого розділені скелястими горами і з’єднані тунелями. Не дарма кажуть, що Ріо є найгарнішим географічно розташованим містом у світі. Лише зацініть для затравки, як виглядають різні райони міста.  

1-Ріо-де-Жанейро (29 of 77)

1-Ріо-де-Жанейро (31 of 77)

1-Ріо-де-Жанейро (22 of 77)

1-Ріо-де-Жанейро (25 of 77)

1-Ріо-де-Жанейро (26 of 77)

1-Ріо-де-Жанейро (36 of 77)
А це карта основних районів і відвіданих місць у Ріо де Жанейро. 

*** 

Історія і опис районів міста

В січні 1502 року португальські розвідники заходять на кораблях у надзвичайної краси гавань, помилково думаючи, що ще гирло ріки, і називають цю територію Ріо де Жанейро (ріка січня). До кінця 18 ст. Ріо стає третім найбільшим містом португальської колонії і є місцевим центром вирощування цукрової тростини, а також работоргівлі. 

На початку 19 ст. португальський принц тікає з Європи під тиском армії Наполеона і перевозить сюди всю свою адміністрацію, роблячи Ріо столицею не лише колонії, але й цілої імперії. Це до речі єдиний випадок того, коли Європейська імперія адмініструвалася з Нового Світу. 

З того часу настає новий епат у історії розвитку міста і Ріо набуває рис європейського характеру. Навздогін імператору тут швиднько обживається португальська знать, формуючи історичний центр сучасного міста. 

Центр

3-центр-Ріо-де-Жанейро (69 of 77)

3-Центр-Ріо-де-Жанейро (48 of 77)

3-центр-Ріо-де-Жанейро (70 of 77)

Найбагатші представники знаті окуповують наближений до центру крутий схил гори і формують елітний район Санта Тереза, куди невдовзі прокладається трамвайна колія. 

3-Центр-Ріо-де-Жанейро (50 of 77)

Зовсім поряд тусовочнй колоритний район Лапа.

3-Центр-Ріо-де-Жанейро (45 of 77)

3-центр-Ріо-де-Жанейро (73 of 77)

У 1888 в країні офіційно скасовується рабство і тисячі європейських мігрантів приїздять у Бразилію, щоб зайняти звільнені робочі місця. Серед них і українці, нащадків яких тут наразі порядка півмільйона, але про це також у окремій статті про Бразилію загалом. 

Невдовзі населення Ріо швидко зростає, а слава про надзвичайної краси місто в Південній Півкулі розходиться по цілому світі. В першій половині 20 ст. на пляжі Копакабана починають зводитися розкішні готелі і це стає одним із наймодніших для високого суспільства місць у світі. 

5-Копакабана-Ріо-де-Жанейро (38 of 77)

Сюди приїздять голівудські зірки, а також мріє потраптити Остап Бендер, хоча останньому це так і не вдається. 

***

Копакабана та Іпанема

Як я вже говорив, щоб краще відчути атмосферу міста, ми оселилися в південій частині Копакабани поряд з початком Іпанеми. Наша квартира всього за один блок від білосніжних пляжів, де постійно вирує життя. 

4-Іпанема3-Ріо-де-Жанейро (17 of 77)

4-Іпанема6-Ріо-де-Жанейро (19 of 77)

4-Іпанема2-Ріо-де-Жанейро (16 of 77)

4-Іпанема4-Ріо-де-Жанейро (20 of 77)

5-Копакабана-Ріо-де-Жанейро (34 of 77)

Складно бути байдужим посеред такої атмосфери. Тут аж хочеться бігати, займатися спортом і бути частиною цього потоку людей. Тим мене менше, не варто розслаблятися. Злодії постійно підстергіають туристів-зівак, а наркодилери підходять з регулярністю в 5 хвилин, постійно пропонуючи траву або кокаін. 

4-Іпанема1-

Поки південні пляжі міста наповнювалися багатими і знаменитими зі всіх кінців світу історичний центр почав перетворюватися у типовий американський даунтаун, а сучасні хмарочоси почали виростати на місцях колишніх розкішних маєтків. 

Зараз це бізнес центр міста. 

3-Центр-Ріо-де-Жанейро (44 of 77)

12249574_929953597080729_1512400107634347704_n

Як ви вже могли зрозуміти з карти, місто просто посічене скелястими горами, на багато з яких можна піднятися, щоб насолодитися численним пейзажами мегаполісу з різних сторін.

6-гори-Ріо-де-Жанейро (68 of 77)

6-гори-Ріо-де-Жанейро (27 of 77)

6-гори-Ріо-де-Жанейро (39 of 77)

6-гори-Ріо-де-Жанейро (42 of 77)

6-гори-Ріо-де-Жанейро (41 of 77)

6-гори-Ріо-де-Жанейро (40 of 77)

Просто надзвичайно, правда?

*** 

Фавели, злочинність і занепад

Але з 60х років 20 ст. Ріо почало занепадати. Щоб децентралізувати економіку країни, столицю було перенесено в глибину континенту і так з’явилася Бразиліа – сучасне планово збудоване місто. Якраз на своєму піку Ріо втратив власну велич. В результаті масової міграції бізнесів та адміністрації у нову столицю почали скорочуватися робочі місця і, як наслідок, тисячі людей залишилися спочатку без грошей, а згодом і без даху над головою. 

Так, почали формуватися фавели, які хоч й існували до того, але не у таких масштабах. Більшість місцевих пагорбів і необжитих територій позаймали нетрі, часто без добримання мінімальних норм санітарії, електроенергії та інших благ цивілізації другої половини 20 ст. 

фавела-Ріо-де-Жанейро (55 of 77)

Фавела-Ріо-де-Жанейро (60 of 77)

Сюди почала стягуватися не лише біднота, але й кримінал. На кінець 20 ст. у фавелах проживало порядка 20% населення Ріо де Жанейро, а жахливі нетрі впритул наблизилися до найдорожчих фешенабельних кварталів цілої Латинської Америки.

Ріо почав потопати у цьому безладі. Щоденні вбивства, грабежі рейсових автобусів чи місцевих магазинчиків стали нормою. “Суідад маравелоса” більше не здавалося таким. 

Фільми “Cuidad de Deus” (2002), а також дві картини “Tropa de Elite” зроблять вам екскурс у життя фавел. Але цього мені було замало, тому вирішив копнути глибше, хоча раніше побував у найбільших нетрях Азії – Дараві, Мумбай, Індія.

Місцевий середній клас боїться фавел, як вогню, і навіть не думає пхати туди свого носа. Натомість фавели бувають пацифіковані (де поліція встановила контроль) і ні. Серед найпростіших для відвідання є мабуть фавела Vidigal, через яку проходить дорога, щоб піднятися на популярний місцевий пік Dos Hermanos, звідки відкривається чудовий краєвид на найбагатші райони міста Леблон та Іпанема. 

Фавела-Ріо-де-Жанейро (13 of 77)

Фавела-Ріо-де-Жанейро (14 of 77)

Щоб дістатися гори, доведеться подолати круті схили фавели, але тут звикли до чужинців і не все так страшно, як може здаватися з першого погляду (принамні небезпеки я не відчув). Хлопці на мотиках залюбки доставляють на верх фавели, звідки ще годинку топати ось до піку гори.

Фавела-Ріо-де-Жанейро (53 of 77)

12239996_929953120414110_7704006546370108829_n

Спуститися можна самостійно і вже поблукати по темних вуличках справжньої фавели вглибині. Інколи стає моторошно, але, як бачите, все було без пригод, Не так, як у Мексиці два роки тому, коли мені до тіла приставили ножа.

фавела-Ріо-де-Жанейро (59 of 77)

12265869_10153599115736815_6633936148606046406_o

Фавела-Ріо-де-Жанейро (62 of 77)

Натомість фавели північної частини міста є значно гіршими. Complexo de Aleman є найбільшою концентрацією нетрів у Ріо. Лише подивіться на це. Не хотілося б опинитися десь там внизу, чи не так? 

фавела-Ріо-де-Жанейро (74 of 77)

Протягом останніх кількох років у Ріо діє спеціальна служба, що займається пацифікацією фавел, а також ряд гуманітарних програм, покликаних повернути життя нетрів у конструктивне русло. Зокрема, до багатьох фавел прокладають підвісні дороги, у якості транспорту, будують нові школи, спортивні майданчики чи по-іншому сприються розвитку інфраструктури. . 

Фавела-Ріо-де-Жанейро (58 of 77)

Тим не менше, все одно ще залишається багато об’єктів поза контролем правоохоронних органів. Одним з таких є фавела Parque Uniano, що знаходиться поряд з міжнародним аеропортом. Мені пощастило потрапити туди, завдяки Енріке, вчителю біології, який щовечора зависав у самба барі в нас під вікнами на Копакабана. 

Фавела-Ріо-де-Жанейро (64 of 77)

Всі місцеві знають його, як “професора Енріке”, тому я сильно не вагався йти у саме пекло з ним чи ні. І те, що побачив далі просто виходить за будь-які рамки. Енріке заборонив мені робити фото, щоб не створити неприємностей, тому репортажу звідки не має, а от спогади залишаться на все життя. 

Я вперше побачив, як малі хлопці (14-17 років) стоять з автоматами на перехрестях, а вздовж дороги розкладені столи, на яких інші перекладають мішечки з білим порошком. І це все повністю відкрито на ожвавленій вулиці поряд з магазинами госптоварів і дрібної електроніки. 

Все виглядало якось органічно і природньо. Я знаходився, наче у бідних районах Делі, Індія, лише там не було чуваків з автоматами на вулиці і наркоти. Окрім того, атмосфера здавалася безпечнішою ніж на пляжі Копакабана. Чесно ? 

Як пояснив Енріке, тут діють свої правила. Перш за все заборонений будь-який кримінал в межах фавели. Місцеві мешканці поважають наркоділків, а ті у свою чергу забезпечують порядок і дають дрібному бізнесу безперешкодно розвиватися без жодного рекету. Їх бізнес – це наркотики, які продаються у багатих районах міста, а зброя потрібна для того, щоб оборонятися від поліції та інших бандитських груп із сусідніх фавел. 

Більшість бразильців ніколи не заходили у фавели і знають про них те саме, що і решта населення планети через медіа канали. А коли я розповідаю де був і що робив, то більшсть просто крутить пальцем біля виска. Тим не менше, це був просто унікльнй досвід.

Шкода, що не має фоток з найсоковитішого місця, хоча так завжди. Світлин озброєних людей з Кашміру також не вдалося привести. 

*** 

А тим часом у Ріо…

Моделі влаштовують фотосесію на заході сонця…

9-модель-Ріо-де-Жанейро (37 of 77)

Діти проводять урок біології у ботанічному саду

9-садРіо-де-Жанейро (11 of 77)

9-сад-Ріо-де-Жанейро (66 of 77)

Туристи товчуться біля Христа, у безпорадних спробах зробити гарне фото, розставивши руки.

9-Христос-Ріо-де-Жанейро (32 of 77)

9-Христос-Ріо-де-Жанейро (28 of 77)

Бомжі далі сплять на гамірних вулицях.

фавела-Ріо-де-Жанейро (67 of 77)

Експати зустрічаються у колоритних пабах.

9-бар-Ріо-де-Жанейро (43 of 77)

І нікому не має діла до того, що відбувається, або ж навпаки – у кожного свої клопоти.

А я тим часом продовжую рухатися, досліджуючи Бразилію.

Ріо-де-Жанейро (8 of 77)

*** 

Бюджет 

Ріо де Жанейро є одним із надорожчих міст у країні. На жаль (чи на щастя) за останні два роки реал впав удвічі по відношенню до долара. Нам від цього звичайно не легше, але у порівнянні до глобальних цін країна реально подешевіла. 

Розповіді про те, що Бразилія є дуже дорогою, розвіялися. Якщо колись ціни у Ріо можна було порівнювати з тими, що у Нью-Йорку, Дубаю чи Сінгапірі, то зараз бюджет тутешнього перебування без проблем втиснеться у рамки “дешевих країн”, тобто порядка 1000$ на особу в місяць. 

Ось коротко витрати на двох осіб за 5 днів/5 ночей перебування у Ріо де Жанейро: 

  • 222 $ – Проживання
  • 72 $ – Харчування
  • 50 $ – Таксі
  • 14 $ – Публічний транспорт
  • 24 $ – Входи у музеї та екскурсії

Разом – 382 $

Квартиру знімали разом з рештою наших колег прямісінько на Копакабана і зазвичай пересувалися по місту на таксі, у зв’язку з обмеженим часом на відвідини цікавинок. Цікаво буде порівняти з витратами у інших містах країни, але про це вже у окремій статті по цілій Бразилії. 

*** 

Скажу відразу, що 5 днів на Ріо точно замало. Сюди варто приїхати хоча б на місяць, щоб дослідити побільше і відчути місцеву атмосферу сповна. Беззаперечно це місто, де можна було б осідати, щоб перепочити від подорожі, але для цієї мети ми обрали Буенос Айрес у сусідній Аргентині, куди прибуваємо вже зовісм скоро. 

Сподіваюся, що у Ріо де Жанейро ще неодноразово повернуся. 

Фавела-Ріо-де-Жанейро (56 of 77).

Support and Follow events in UkraineMore Info