Ще в середині жовтня буквально за день до чергового польоту у вирій (епічна подорож Південною Америкою і США) я ввостаннє прогулювався старенькими вуличками мого рідного Львова і випадково зустрів Лесю Яковенко

Довго не роздумуючи, ми пішли на каву в Цукерню. Я замовив свій улюблений вишневий штрудель (який спеціально коштую не частіше одного разу на місяць, щоб не звикнути до божественного смаку), а Леся – здається шоколадний торт. Обо’є лупнули по горнятку густого капучіно і між нами зав’язалася цікава душевна розмова про все на світі. 

В якийсь момент Леся запитала про мою місію. Вже по накатаній я відповів про те, що збираюся відвідати всі країни світу і наразі подолав чверть шляху. “Хммм! Це все круто, але яка твоя справжня місія? Та, що приносить користь не лише тобі, але й іншим!» Запитала Леся….

професійна-місія(споглядаючи на Ріо де Жанейро – читати звіт з подорожі)

А й справді. Яке кому діло до того, що я відвідаю всі країни? Звичайно є певний позитивний побічний ефект, типу представництва України у світі або яскравий приклад для інших. Але, як би там не було, більшість плодів у кінцевому і так дістануться особисто мені. 

З іншої сторони я цілком свідомий того, що діяльність, пов’язана з блогом OpenMind.com.ua та все навколо і так є вже доволі суспільно корисною справою. Їй просто потрібно надати форми, поставити у чіткі рамки і зробити декларацію – іншими словами визначити місію. 

Зважаючи на те, як наявність чіткої особистої мети у персональному житті визначило мій вектор розвитку і збудувало міцний внутрішній стержень на роки, настав час нарешті визначити – місію професійну, що покликана допомогти тисячам людей покращити свій добробут і життя загалом. 

***

Чесно кажучи, воно вже давно визрівало, але ця зустріч дала один із фінальних поштовхів. Так завжди тягнеться перед прийняттям рокових рішень, чи не так? Подібне було і з декларацією про всі країни світу. А може це просто душу тягне на подвиги перед початком нового року, хто зна. У всякому разі було дуже приємно поспілкуватися! Сподіваюся ти теж винесла щось корисне із нашої бесіди. Успіхів і до нової зустрічі, Лесю. 🙂   

леся-і-орест

А тепер пройдемося по чіткому і зрозумілому алгоритму реалізації насправді глобальних цілей: 

  • Місія
  • Мета (для чого?)
  • Мірило і фінальна точка
  • Стратегія
  • Тактика
  • Звідки і як почати
  • Ціна
  • Труднощі та інші підподні камені
  • Резюме

***

Місія! (професійна)

Допомогти розпочати або розвинути бізнес 1970 людям 

За словами Кріса Гільбо бажано, щоб формулювання вашої місії (mission statement) складалося не більше ніж з 140 знаків. Саме це є найбільшим допустимим об’ємом публікації у twitter. Таким чином доведеться чітко прояснити що ви приносите у цей світ, а також матимете універсальну відповідь при знайомстві з новими людьми.

Про це і не тільки частково розповідала Людмила Калабуха у своєму виступі по самопрезентації на OpenMind FORUM, що проходив восени у Львові (і знову буде). Вдало сформулювати власну місію не завжди буває просто з першого разу, але як тільки ви визначитеся, на вас ззійде прозріння і житя вже ніколи не буде, як раніше. 

Наступні пункти допоможуть вам остаточно вирішити дане питання, тому читайте далі.

*** 

Мета (для чого?) 

“А може не треба – та ну його? Навіщо паритися, визначати якісь там місії і ще потім відповідати за свої слова, щоб не виглядати дурнем перед іншими. Звалу вже не буде і доведеться працювати”. Якщо вас переслідують подібні думки, то може і справді не варто. ?

Натомість, якщо ви хочете власними діями принести загалом щось позитивне у цей світ, допомогти іншим та й зокрема, стати кращим особисто, то причин звичайно достатньо. 

Особисто для мене це можливість професійно розвиватися, самоутверджуватися у якості експерта і напряму впливати на власний добробут і добробут моєї молодої сім’ї. Ось як я заручився в літаку на висоті 10 000 метрів) а це наше шалене костюмоване весілля

Також я свідомий того, що власний успіх у якості бізнес консультанта і маркетолога напряму залежить від успіху моїх клієнтів. Тому вкладаюся помаксимуму і створюю всі можливі умови, в яких вони можуть якнайкраще розвиватися і досягати результату, за котрим прийши до мене. 

Наприклад, недавній OpenMind FORUM було організовано в першу чергу для формування спільноти і просування моїх клієнтів. Те саме стосується і щорічної онлайн конференції E-biz.

учасники-конференції(відразу 4 учасники форуму недавно прилетіли у Тайланд
на невизначений термін: Іван, Віталій, Валерія та Ігор)

Багато для кого це відкриває двері до подальшого розвитку (так Іван Бобров знайшов кількох клієнтів), а комусть допомагає розпочати бізнесовий шлях. Ось, як для молодої мами Христини Дикун (читати кейс).

Зрештою, це невеличкий внесок і позитивний вплив на підприємницьку екосистему нашої країни. Що може бути кращим ніж допомагати іншим покращувати їхнє життя? Також я працюю легально і певним чином мабуть показую приклад, що і у нас можна непогано гідно заробляти на хліб чесною працею. 

Коротше кажучи, причин достатньо. Поїхали далі…

*** 

Мірило і фінальна точка 

Ось це дуже важливий пункт, без якого жодна місія не матиме сенсу. 

В англійські мові є таке слово – measurable, що в буквальному перекладі означає – вимірюваний. Мова йде про чіткі цифрові показники, котрі неможливо спаклюжити. Тут же застосовується закон виключеного третього – зробив або не зробив (третього не дано). Пригадуємо перший курс з першого року навчання на юрфаку. 

Я палкий прихильник того, що кожна місія повинна мати кінець, принаймні в ідеалі. Той момент, коли вона вважатиметься виконаною. Очевидно, тут варто застосовувати кількісні показники і часові рамки. 

В моєму випадку я збираюся допомогти розпочати або розвинути бізнес 1970 людям до досягнення мною 40 років. Чому саме 1970 бізнесів і чому саме до 40 років?

Просто до 40 років я збираюся відвідати всі країи світу, а 1970 умовно збігається з кількістю країн у світі – 193 без нулика. Нехай персональна і професійна місіії крокують пліч-о-пліч. 10 бізнесів на одну країну! Як вам? Окрім того, всіх цікавитиме чому саме 1970, а не 2000 чи ще якась інша кругленька сума. От і буде причина зав’язати розмову ?

До речі, хто є чи може бути цими людьми? Ось якою є аудиторія OpenMind насправді Всі дані на основі опитування майже 700 респондентів (соціалний статус, вік, доходи, діяльність, проблеми).

А що потім? Поняття не маю. Може захочеться піти у політику. До речі, ви зацінили, які фрази закидють наші політики? “Треба покращити життя громадян” або “Бандити повинні сидіти в тюрмах“. Мало хто оперує числами і конкретними фактами. А може мені захочеться полетіти на Марс. Сподіваюсь у 2027 році з’явиться така можливість. Побачимо…

Здавалося б все, але тут є ще один делікатний ньонс! Що можна вважати бізнесом?

Особисто я визначив, що матиму право присвоювати +1 заслугу собі лише тоді, коли особа завдяки моїм напрацюванням різної форми (блог, консультація, курс, виступ на конференції та інше) здійснить щонайменше три продажі.

Чому саме три? Є гарна народна мудрість: 

«Один раз – випадковість; другий – співпадіння; третій – системність». 

відгук-3-продажі(повідомлення з внутрішньої групи підтримки клієнтів OpenMind
Вибачте, що наразі прикрив ім’я. Нехай вже все буде у таблиці) 

Як на мене і з досвіду скажу, що, коли людина зуміла успішно провести три тансакції у новій справі, це вже дуже вагомий знак того, що це саме вона зможе робити і у подальшому, якщо не злиє воду. Іншими словами – це об’єктивна ознака, що ринок і клієнти є, правда?  

Бізнес може бути як онлайн, так і традиційний офлайн. Оскільки, я спеціалізуюся саме на онлайн маркетингу, то у більшості офлайн бізнесів, інтернет відіграватиме ключову або доповнюючу роль по залученню клієнтів, наданню послуг чи інших способах розвитку. 

Звичайно, щоб це не були пусті слова, кожен з випадків повинен бути задокументований. Саме для цього є спеціальний журнал-таблиця, куди вписуватимуться всі успішні кейси, надаючи в публічний доступ інформацію про те, хто і як заробляє (з їхньої згоди звичайно). 

(клацніть на картинку, щоб переглянути повністю)

Для мене цей документ слугуватиме дорожньою картою і звітом, а для вас джерелом яскравих прикладів, натхнення, платформою для комунікації з іншими діючими підприємцями, а також для підконтрольності мене. 

Час від часу до мене надходять листи від читачів блогу OpenMind.com.ua зі словами вдячності описами життєвих ситуацій, у яких мої напрацювання стали їм у нагоді. Найприкріше тут те, що дізнаюся про такі речі лише в момент контакту. З об’єктивних причин я не можу знати всього. 

відгук-неводомий

Також не завжди вдається слідкувати навіть за моїми клієнтами після нашої спвпраці. І хоча я свідомий того, що OpenMind діяльність виходить далеко за поле мого зору, враховуватимуться лише зафіксовані кейси

Все чесно, прозоро і публічно. ?  

Зізнають, мені трохи ніяково і страшно. Але ж саме таким чином робляться великі справи.   

*** 

Стратегія  

Тут все просто, але зовсім не легко. 

Для досягнення цифри у 1970 у мене є ще 12 років. Тобто по 160 успішних бізнес кейсів на рік, по 13 на місяць і по одому кейсу на два дні. Зважаючи на теперішній стан речей, це дуже-дуже амбітно, але ж я не збираюся сидіти на місці.

OpenMind діяльність росте, а революційні підприємницькі та лайфстайл ідеї поширюються, приносячи практичну користь все більшій кількості людей. Щоденно на блог приходять нові читачі і впевнено зростає кількість підписників.

Нещодавно я завів публічну сторінку Орест Зуб (блогер), котру веду виключно особисто, а також цього року ми почали активно проводити власні живі події в українських містах (OpenMind FORUM і TraveLEarning семінари у Львові та Києві). Не за горами й інші класні ініціативи. 

*** 

Тактика 

Для втілення поданої стратегії в життя у мене на поготові є ряд інструментів. Це: 

Грамотне комплексне їх поєднання дасть змогу крок за кроком наближатися до мети, а також служити вам, під час виконання цієї благородної місії.

До речі, 17 грудня (четвер) проводитиму вебінар «Як щонайменше вдвічі збільшити свої прибутки протягом наступних півроку» – лише для діючих підприємців. Тож приєднуйтеся. Деталі за посиланням. 

*** 

Звідки і як почати

Фактично я і так вже цим займаюся протягом чотирьох років, відколи звільнився (ось 10 причин ніколи не йти на роботу), почав вести блог OpenMind.com.ua та організовувати різноманітні двіжі. Просто зараз моя професійна діяльність скерувалася у чіткі рамки і набула нового змісту. 

Те, що бізнесова місія тісно пов’язана з особистою, триматиме мене у тонусі і допоможе не здаватися у моменти, коли буде складно. А такі моменти точно будуть і як це чудово розумію. Вже не раз був на грані перегорання. На щастя виробив власну методику того, як подолати персональну кризу і не допустити депресії. Користайте. Деталі за посиланням. 

Просто притримуватимуся обраної стратегії і час від часу переглядатиму тактику, звіряючись з табличкою успішних кейсів (мірилом). Якщо все йтиме по плану – супер, продовжуватиму в тому ж дусі. Інакше, переглядатиму власну позицію і вживатиму заходів для змін. 

Серед найближчих ініціатив є активне продовження роботи в рамках курсу TraveLEarning PRO. Цього року його випускники себе добре зарекомендували. З кимось, ми доволі близькі, що аж подорожуємо разом, а за іншими продовжуємо спілкування онлайн. 

наші-круіз(на круізному лайнері через Атлантичний океан)

Також невдовзі розпочнеться новий спеціальний проект суто вже для діючих підприємців, котрі заробляють більше 10 000 грн./міс. Для затравки можете глянути тут, хоча це ще не кінцевий офер. 

Окрім цього, навесні, коли повернуся з майже піврічної подорожі Південною Америкою і США (зараз пишу ці рядки в Буенос Айресі, столиці Аргентини), планується велика жива подія. Ну а далі життя покаже.

Чітки план у мене вже є. Пропоную розробити щось подібне і вам. Долучайтеся до цього вебінару. Буду радий допомогти. 

*** 

Ціна

А це, як завжди найважче. Ні, насправді найважчим було прийняти рішення. Тепер доведеться заплатити ціну, при чому наперед та у повному обсязі. І лише тоді можна буде розраховувати, що весь цей амбітний зухвалий план спрацює. 

Гроші

Так, багато грошей. Для розвитку, будь-якої справи треба постійно інвестувати. Це незамінна запорука зростання і рзвитку. На відміну від моєї персональної місії (відвідати всі країни світу), де я лише витрачаю, професійна є самоокупною і навіть прибутковою. 

Я притримуюся принципу давати 95% безкоштовно і додатково брати розумну плату за 5% моїх продуктів чи послуг. Один із класних західних блогерів сказав: «Мій принцип – це стратегічне віддавання». Саме тут застосовується практична філосовія 1000 справжніх фанів або Весь маркетиг світу для простих людей у одній статті. Читайте за лінком. Не пошкодуєте. 

Також у мене купа видатків, пов’язаних з підтримкою всієї інфраструктури, хоча ви про них могли навіть не здогадуватися. На це йде порядка 45% доходу. Зрештою, доля і добробут ще чотирьох співобітників, великою мірою залежить від мене. А це велика відповідальність і я це розмію.

Чого лише вартує проведення дводенної конференції. Ось почитайте про те, як організувати професійну офлайн подію і скільки це може коштувати. Обов’язково стане у пригоді. 

Тим не менше я палкий прихильних ідеї про те, що кількість грошей в гаманці кожної людини рівно відповідає тій цінності, яку вона приносить у світ. Тому краще концентруватися на останньому. Саме так роблю і вам рекомендую. ? 

Час

Робота займає левову частку нашого часу в житті. Зжаючи на загальноприйняті норми трудових годин у світі (8 год на добу), грубо кажучи робота заповнює третину життя. Ще третину сон. Решта залишається на все інше. Оптимізувати сон складно – це фізична потреба кожної людини, хоча є пару лайфхаків. Ось, як почати прокидатися рано вранці. Корисні поради. 

Натомість оптимізувати роботу можна і треба. По-перше, не варто приділяти цьому аж 8 годин на день. Це, як мінімум нерозумно. Я вже згадував про 10 причин ніколи не йти на роботу. Ось і ще раз. Особисто я працюю в середньому десь по 4 годин на день. Питання того, що я вважаю роботою, залишається на окремий розгляд. 

По-друге, найкращим варінатом є знайти прибуткову діяльність, котрою займатиметеся в кайф. Тоді це просто не буде роботою. Звичайно завжди виникатимуть робочі моменти, заминки та інше. Але в цілому улюблена праця – це одна із складових чудового яскравого життя. Саме на пошуку та реалізації улюбленої професії я постійно акцентую у власних численних напрацюваннях. Інакше, гріш-ціна тим займатися. 

На щастя свою улюблену роботу я вже знайшов і навіть займався би цим на безоплатній основі або, як часто люблять говорити, якби у мене був мільйон доларів у кишені. Насправді мені все одно скільки у мене грошей. Натомість важливим є саме можливість жити так, як живуть (чи могли би) мільйонери. Більше про це у щорічних підсумкових публікаціях про те, як жити, наче мільйонер, без мільйона в кишені за 2012, 2013 і 2014 роки.  

Тому питання часу гостро не стоїть. Він і так пройде. Важливо ним розумно скористатися. 

Енергія 

Інколи її не вистачає. А інколи, хоч відбавляй. Скажімо, зараз я пишу ці рядки і мене аж розпирає з середини. Слова ллються рікою і хочеться плакати від щастя. Здається я можу робити це вічно. 

Але такий стан потоку присутній не завжди. Бувають моменти, що взагалі не хочеться нічого. Зазвичай проходить, але й буває, що затягується. Для таких моментів я маю антидот –  методику того, як подолати персональну кризу і не допустити депресії. Користайте. 

Впевнений, що дана місія лише додасть енергії і заставлятиме ще краще триматися у фокусі того, яке надважливе завдання перед мною стоїть. А далі це, наче маховик, який щоразу набирає оберти, або вічний двигун чи вогник, що ніколи не перегорає. 

Відносини

Давно, ще чотири роки тому, коли я лише починав вести блог, багато хто глузував з цього і насміхався. Згодом, коли справи почали йти вверх, а я почав більше подорожувати, виступати на конференціях і потроху перетворюватися у таку собі напівпублічну особу, багато з ким відносини охололи. 

Чесно кажучи, я сумую за тим часом і шаленими тусовками, що ми проводили з найближчими друзями у студентські роки. Як то кажуть, є багато чого пригадати, але не має, що дітям розповісти. Тут я утримаюсь. Все одно час від часу збираємося, але відчуття якісь вже не ті. Може це старість? 

(вгадайте коли було зроблене це фото)

Недавно мені стукнуло 28 і це вже вп’яте я не свтякував свого дня народження, Новий Рік та Різдвяні свята удома. А так любив збирати всіх разом (чоловік 20-30) і їхати в Карпати кататися на сноубордах. Розповідати про те, що відбувалося на орендованій хаті, теж утримаюсь. Та й снігу здається стільки не має, як було колись. Чи то я вже від нього відвик просто, постійно проводячи зими у теплих краях? 

На щастя моя друга половинка Мартуся завжди зі мною. Ми разом подорожуємо і вона часто супроводжує мене на різні події. Також займається всім, що пов’язано візуальною частиною сайту, готує презентації і допомагає по інших справах. А ще підтримає і порадить мудрим словом, коли це так необхідно. Кохана, без тебе я б так не зміг. Це все насправді твоя заслуга.

Родина. Мої батьки є прикладів, на кого рівняюся. Мені до них ще рости і рости. Тато один із справжніх героїв, які змінили моє життя. І хоча з самого початку вони з мамою не дуже схвалювали моє рішення зайнятися онлайн бізнесом та блогосферою (хотіли, щоб я став юристом), сподіваюся зараз гордяться тим, яку стежину обрав їх синочок, котрий стільки заставляв не раз червоніти на батьківських зборах у школі. Я був складною дитиною. Вибачте.

родина

Зрештою, все мабуть є так, як і має бути…  

*** 

Труднощі та інші підводні камені 

Вони завжди були, є і будуть. Ось, зокрема, 5 основних проблем онлайн підприємців і шляхи їх подолання. А тут універсальна інструкція по подоланню труднощів, а також історія про те, як мені довелося переїхати у іншу країну, щоб все розрулити.

Вже не кажу про те, яких зусиль довелося докласти, щоб потрапити у Великобританію без візи

І знаєте що? Проблем не існує! Це все виклики і всесвіт просто перевіряє наші помідори на міцність для того, щоб визначити варті ми займатися тою справою, яку для себе обрали, чи ні. Сподіваюся, я не промахнувся. 

***

Резюме

Довгенька та емоційна вийшла стаття. Отже, давайте підсумуємо. ? 

Нарешті я чітко визначився з власною професійною місією. Ось основні догмати. 

  • Місія – допомогти розпочати або розвинути бізнес 1970 людям 
  • Бізнесом вважається комерційна онлайн або офлайн діяльність, при якій здійснилося щонайменше три продажі завдяки моїм напрацюванням різного формату
  • Для статистики і звітності на блозі окремо ведеться публічно доступний журнал-таблиця і враховується лише зафіксована інформація
  • По часу збираюся вкластися у 12 років і завершити місію до того, як мені виповниться 40

*** 

Ну що ж, за діло! Занурюємося у бурхливий потік амбітних справ з головою. 

вир-роботи

Закликаю сформулювати професійну місію і вас та записати у коментарях знизу. Не забувайте про правило twitter < 140 знаків.

Support and Follow events in UkraineMore Info