Сьогодні зранку я прокинувся і просто відчув, що хочу це написати! 

Любий Оресте, це незвичайний лист. Не зважаючи на те, що за декілька років тебе просто засипатимуть десятками повідомлень щодня, такого, як цей лист, тобі не напише ніхто.

Оресте, це ти пишеш цього листа сам собі. Зараз тобі 28 з гаком років. У тебе чудова дружина, всі найближчі родичі здорові і щасливі. Вже нестало двох дідусів, зате ще залишилася одна бабця. А, і ще, у тебе з’явилася сестра Анничка, котра до речі вже пішла у школу.

Оресте, за останні 8 років ти зумів відвідати півсотні країн на всіх континентах нашої планети, де проживають люди. Тобі вдалося познаймитися з неординарними особистостями і зараз у тебе є друзі практично у всіх кінцях світу. А ще тобі вдалося поєднати твоє захоплення з професійною діяльністю. Фактично за ці 8 років ти прожив таке життя, якого ніколи не буде у 99,9% населення світу. І зараз мені здається, що це лише початок.

20-28

Оресте, зараз, коли тобі всього 20, ти перебуваєш у пошуку, але знай, що будь-яка твоя набута навичка, будь-який досвід, будь-яке знайомство формує тебе, як особистість. Вже у найближчому майбутньому ти побачиш, що доросле життя є трохи іншим від шалених студентських років. Тому насолоджуйся по-максимуму і не збавляй обертів. Продовжуй відкриватися до світу так, як ти це робиш і зараз. Далі буде ще цікавіше, ось побачиш ?

***

Зовсім скоро ти завершиш університет і почнеш самостійно пробивати собі шлях у майбутнє. Інколи тобі здаватиметься, що варто робити те, чого очікують батьки, друзі і суспільство. Швидше за все вони хочуть найкращого для тебе (особливо батьки), але це не означає, що ти повинен це робити. Можеш спробувати, але в результаті і так побачиш, що твоє серце лежить до іншого.

Прислухайся свого внутрішнього голосу. З досвіду знаю (це ж ти сам собі пишеш через 8 років), що твоя внутрішня чуйка ще тебе ніколи не підводила. Продовжуй бути таким же добрим до інших, яким є зараз. Нехай дрібний тимчасовий дискомфорт не руйнує твого внутрішнього стержня і сумління. Не роби того, що не хочеш робити або відчуваєш, що воно переходить через твої моральні норми. От побачиш, в майбутньому твоя любов до людей повернеться до тебе у багатократному об’ємі.

Зовсім скоро перед тобою постане вибір розвитку кар’єри і визначення професійного шляху. Робота є левовою часткою життя будь-якої людини в сучасному світі. І знову ти стоятимеш на роздоріжжі. І знову тобі пропонуватимуть різні варіанти розвитку подій. Спробуй, відчуй і вибери свій варіант. Зрештою так і буде. Прислухайся до свого серця і роби те, що вважаєш за потрібне.

В результаті твої знання іноземних мов, любов до свободи і подорожей, досвід у громадських організаціях, міцна взаємопов’язана система дружніх контактів і звичано палаюче наївне бажання покращити світ вилиється у дечому більшому ніж ти сам.

Десь в глибині душі при вже мрієш про щось подібне, але до часу, поки воно все кристалізується у чітке бачення пройде ще пару років. Це будуть онлайн поекти, що допомагатимуть іншим людям покращувати їхнє житя. Хтось поїде у заповітну мандрівку, хтось навчиться заробляти гроші, хтось знайде кохання, хтось вступить на навчання у закордонний ВУЗ, хтось звільниться з небажаної роботи і займеться тим, про що мріяв весь час.

Ти навіть не уявляєш наскільки вплинеш за життя інших людей у різних проявах. Але не задумуйся зараз про це. Ти і так це робиш у своїх щоденних діях. Продовжуй жити так, як зараз. Ти все робиш правильно. Не залипай у посередності, шукай відповіді на питання, що тебе непокоять і будь собою.

Оресте, це здається фантастикою, але протягом наступних 8 років більшість твоїх шалених мрій стануть реальністю. Це не далося тобі легко, але повір воно цього повністю вартувало. На цьому шляху у тебе буде декілька складних моментів, під час яких власне вирішуватиметься твоя подальша доля.

Відразу, забігаючи наперед, скажу, що ці проблеми не будуть пов’язані з коштами. Як ти невдовзі дізнаєшся, кількість грошей у твоєму гаманці є прямим відображенням тої цінності, яку ти несеш людям. Тому, щоразу запитуй себе: «Що і як я можу зробити краще?». Тобі мабуть зараз в це складно повірити, але й будуть моменти, коли ти перестанеш отримувати задоволення від того, що твій банківський рахунок росте.

Такі моменти, це знак для тебе, що варто зупинитися і зі сторони глянути на те що і як ти робиш. Власне тоді пригадай себе 20-річного (тобто зараз). Зафіксуй цей момент, як щиро й відкрито ти ставишся до людей, світу і самого себе. Зафіксуй це внутршіннє відчуття, яке за 8 років тебе ще жодного разу не підвело і фактично збудувало життя, про яке мріють мільйони людей.

Не шкодуй ні про що. Як би низько ти не опускався у очах інших чи сам перед собою, просто знай, що це ще один урок. Зрештою, зараз, коли я вже трішки старший за тебе, то бачу, що найстрімкіші підйоми наставали після найболючіших падінь. Дуже часто проблема не є перепоною, проблема – це шлях, який тобі доведеться пройти. Гордо прийми цей виклик і продовжуй рухатися вперед.

***

Якщо ти запитаєш мене, які фінальні поради я можу
дати молодому 20-річному Оресту, то я скажу мабуть так:

1) Слідкуй за своїм здоров’ям. Зараз ти цього не помічаєш, але у 28 років вже почнеш задумуватися. І хоча ти й зараз знаходишся у чудовій формі, твої молодіжні загулювання вже трішки даються взнаки, які ти відчуватимеш, як на емоційному, так і на фізичному рівні.

2) Перестань нарешті гризти нігті. Інколи зараз мені дуже соромно, що досі у 28 років я не позбавився цієї ганебної звички.

3) Цінуй відносини з родиною, друзями, коханою та іншими людьми. Разом зі здоров’ям це є твій основний актив у житті.

4) Розвивай свої особисті й професійні здібності. Вже зараз ти почав робити дрібні замітки у ЖЖ. Деякі із них і досі знаходяться в архівах блогу openmind.com.ua. Це звичайно крапля в морі, але з часом твої навички у блогосфері та онлай бізнесі покращуватимуться. Про тебе дізнаватимуться все більше і більше людей, багато з яких звертатимуться за допомогою.

Постійно покращуй свої продукти (основним з яких є курс TraveLEarning MEGApro), що є інструментами позитивного впливу на життя інших.

5) Будь-що продовжуй реалізовувати власні мрії, притримуючись обраних особистих і моральних принципів. Вони тебе ще ніколи не підводили. Дотримуючись їх ти проживеш надзвичайне життя.

Оресте, ти мій герой. Дякую!

Support and Follow events in UkraineMore Info