Це гостьовий пост Інни Морозової, сімейного консультанта й автора проекту Быть родителями – это просто, а також мами трьох дітей, котра подорожує з сім’єю та заробляє онлайн. Ось пост про те, як Інна вперше заробила п’ятизначну суму онлайн.

Також додам, що Інна виступала спікером на OpenMind форумі минулого року у Львові і розповідала про проблеми, що неминуче виникають із сім’ями, котрі поорожують з дітьми. Наймолодшій із трьох Іниних дітей зараз всього 2 місяці.

Іншими словами, Інна шарить у сімейних питаннях. Її завдання – показувати батькам найпростіші та зрозумілі способи виховання щасливих людей і повноцінних особистостей. Також вона проводить курси, семінари, консультації в онлайні на теми сімейних відносин та виховання дітей. У мене самого колись будуть діти, тому я сам із захопленням та цікавітю прочитав цей пост. Подорожі сімейством це вже не бекпекерські мандри, чи не так? 

Отже, далі прямим текстом від Інни…

10 правил отдыха2

Останні роки ми з сім’єю багато подорожуємо, інколи просто живемо якийсь час за кордоном. Зрозуміло, діти весь час з нами – ні бібусь, ні садочка. Раніше нам здавалось, що при такому стилі життя – пляж, пальми і пісок – життя буде цілковитим відпочинком. Але насправді, навіть проживаючи біля моря чи океану, потрібно годувати дітей, прибирати, працювати… Те, що для інших відпочинок, для нас – звичайне життя. І через місяць-три-півроку несподівано розумієш, що вже нічого не радує, накопичилась втома. І потрібно ВІДПОЧИТИ.

***

Тоді перед нами і постала потреба – навчитися відпочивати серед буднів та “в присутності” дітей. Тепер я легко знаходжу час для відпочинку навіть із трьома дітьми та власним онлайн бізнесом: блогом, тренінгами, проектами.

Нещодавно я відчула бажання зібрати увесь свій досвід в одному місці та поділитися ним із усіма мамами, які теж прагнуть поєднувати своє сімейне життя із творчістю, развитком, реалізацією власних мрій та відпочинком, врешті решт. Так з’явилась моя книга для мам “Успевай с детьми”, де я розповідаю про те, як мамі відпочивати, відновлюватися, турбувались про себе – даю інформацію та завдання, як це зробити найбільш ефективно. 

***

А для вас сьогодні моя стаття на тему “відпочинку з сім’єю”. Стаття написана для сімей з дітьми, а приведені в ній правила підходять як для жінок, так і для чоловіків.

Тож. Як же відпочивати так, щоб не поринути з головою у піклування про сім’ю, а нарешті відновити власні сили? Ось десять практичних порад. 

***

1) Відіспіться.

Банальна порада, і тим не менш найбільш ефективна.

Часто батьки, щоб поспілкуватися, позайматися своїми особистими справами, а інколи і попрацювати (якщо робота вдома чи свій бізнес), чекають, поки діти поснуть, щоб зайнятися тим, що не встигли зробити протягом дня. Потім пізно лягають спати, діти будять на світанку – і так день за днем.

Від недосипання втома росте, а там і до депресії недалеко…

Тому, як тільки ви вирішили – “відпочиваю”, почніть спати не менше 8-ми годин на добу – і життя знову стане “різнокольоровим”. Фактично, цілі ви майже досягли – ви відпочили )))

В моїй статті “5 необходимых составляющих для энергичности и активности мамы в течении всего дня” є корисна табличка сну, з якої ви дізнаєтесь, в який час найефективніше спати і скільки потрібно годин сну, щоб виспатися. 

ОРЕСТ: А тут моя стаття про те, як почати прокидатися рано вранці.

***

2) Почніть нарешті робити те, що вам подобається.

Визначте, яка діяльність приносить вам найбільшу внутрішню радість. Згадайте свої хоббі та захоплення, якими подобається займатися – читати, шити, писати, бігати, гуляти.

Це порада, яку “всі знають”. І на своїх курсах я часто даю завдання написати перелік того, що приносить радість, і всі натхненно пишуть. А потім я питаю: “Коли ви останній раз цим займались?” – і часто жінки з сумом констатують, що це було ще “до сім’ї”.

До речі, найбільш надихаючі справи для радості – ті, які відповідають вашим цінностям. В книзі “Успевай с детьми” я навіть даю завдання для мам – знайти свої “істинні цінності”. Діяльність, що приносить істинну радість, наповнює душу силами та натхненням, допомогає знайти єнергію на повсякденні справи. Та потім я вчу, як побудувати свою “буденну рутину” навколо такої діяльності так, щоб кожен день ставав особливом.

А ви знаєте свої “істинні цінності” та діяльності, породжені ними?

10 правил отдыха3

***

3) Плануйте, та не очікуйте.

Довготривалий відпочинок та “дні перезавантаження” потрібно планувати, та не очікувати точного відтворення плану та 100% реалізації того, що хотілося. Життя з дітьми – суцільний квест, і точно передбачити, як складеться та чи інша ситуація, особливо в новому місці чи в новій діяльності, майже неможливо. Сприйміть несподіванки як ізюминку вашого відпочинку, радійте різким змінам планів і знаходьте у всіх несподіваних ситуаціях плюси.

Коли ми живемо в очікуванні – ми прямуємо до розчарування, залишаючи місце для сюрпризів – радіємо кожній зміні. 

ОРЕСТ: От і я так кажу. Недавно навіть записав відео, у
якому розповідаю, що ОЧІКУВАННЯ – це корінь всіх проблем.

***

4) Організовуйте час відпочинку так, щоб не
займатися щоденними побутовими справами.

В довгих подорожах з сім’єю зазвичай ми орендуємо будиночок чи квартиру, де потрібно готувати та прибирати самостійно. А турботу про дітей взагалі ніхто не відміняв. І через пару тижнів, життя на новому місці стає схожим на життя в рідній країні – готування, побут, прибирання і так далі. Думаю, це знайомо всім сім’ям, які спробували виїхати за кордон не пакетним туром.

Який вихід?
Влаштовуйте собі інколи тиждень-два “безтурботного” відпочинку, тобто позбувайтесь побутових справ та зменшуйте кількість часу на турботи, пов’язані з дітьми.

Наприклад, в Єгипті, живучи біля моря, ми їздили на кілька днів пожити в готель, де готують-прибираюсть, а діти можуть побавитися в ігровій зоні під наглядом аніматорів.

Якщо мова йде про відпочинок у місті, вам підійде поїхати на кілька днів в заміський комплекс. Дітям на природі потрібно набагато меньше уваги, а на вас очікує сервіс та турбота.

А для зовсім економ варіанта, дітей – бабці, а самі – гуляти-відпочивати 🙂 

***

5) Приберіть гаджети та вимкніть телевізор.

Це правило створює для вас другу половину усього часу, необхідного для повноцінного відпочинку. Після сну )

Наше постійне “життя онлайн” страшно виснажує. Якщо ми не працюємо, ми читаємо фейсбук, якщо не читаємо фейсбук – дивимося ютуб, якщо не ютуб – то фільм і так далі.

Якщо хочете відпочити – виключіть все, що відволікає від власних думок. Відповідайте тільки на важливі дзвінки, а комп’ютер, телевізор, планшет та все інше – виключіть. 

ОРЕСТ: Зацініть ще мій пост про те, чому новин не варто дивитися взагалі.

***

6) Почніть робити щось нове та незвичне.

Коли у нас народилась друга дитина – дочка, ми купили абонементи на рік для всієї сім’ї в басейн “Спортлайф” і раз-два на тиждень влаштовували собі “банний день”. Спочатку купали дітей, потім старшого відправляли в дитячу кімнату, мала засипала, а ми йшли в баню, потім басейн, потім обід в місцевому ресторанчику. Вдавалося “перезавантажити” і мозок, і тіло та повноцінно відпочити за один день навіть з дітьми.

Коли жили біля моря – інколи виїжджали компанією в морський заповідник на лодці. Діти захоплені рибками, друзями, своїми іграми на березі, а ми можемо плавати, ниряти, їсти, спілкуватися, гуляти, збирати гарні мушлі чи вчитися управляти лодкою. 🙂

Походи, сплави, лижі, санки і т.д. – це лише мала частина того, чим можна зайнятися, щоб дізнатися щось нове, навчитися незвичайному і якісно відпочити.

10 правил отдыха1

***

7) І остання, сьома порада.
Плануйте відпочинок для себе з сім’єю, а не для сім’ї з вами.

Розповсюджена помилка батьків, які хочуть відпочити – це відпочивати “для дітей”. Поїхати на атракціони, в цирк, на шоу для дітей – в черговий раз думаючи “поки діти не виростуть…”. Насправді цілком можливо відпочивати так, щоб всі були задоволені, але в першу чергу задоволені повинні бути ви. Їдьте туди, де вам цікаво, займіться тим, що вам подобається, вибирайте події, де вам буде весело – а діти самі організуються і знайдуть собі заняття та розвагу. Повірте, їм всі місця для ігор підійдуть, якщо ви будете радісні та натхненні. 

***

До речі, нещодавно я викладала в своєму блозі вебинар “5 шагов к превращению уставшей мамі в счастливую женщину”. Він як раз про те, як втомленій мамі відпочити – де знайти час і як це зробити правильно. Ви можете перейти за посиланням та подивитсь його безкоштовно. 

РЕЗЮМЕ

Замість висновку я хочу озвучити вам просту ідею, якої я дійшла, маючи чималий досвід батьківства та консультування – жити потрібно тут і зараз, для себе, а не для інших, подаючи дітям приклад повноцінного цікавого радісного сімейного життя.

А для всіх мам, яким актуально встигати з дітьми, мати час робити все, що хочеться та вміти відпочивати – моя безкоштовна книга-тренінг “Успевай з детьми”. Завантажуйте її, читайте та виконуйте завдання. І, звичайно, пишіть мені, якщо матимете питання про виховання дітей чи стосунки у сімї!

Інна Морозова, проект “Быть родителями – это просто!”

***

ОРЕСТ: Уффф! Навіть не уявляю, як мені вдаватиметься продовжувати теперішній лайфстайл, коли будуть діти, але впевнений, що якось розберуся. Додатково рекомендую переглянути інтерв’ю з Тайланду молодої української сім’ї, які також активно подорожують з дитиною.

А крім того приходіть на Digital Nomad FORUM, де буде багато людей, котрі вже активно подорожують з дітьми і ведуть власний онлайн бізнеси чи принаймні працюють дистанційно.

Support and Follow events in UkraineMore Info