Це гостьовий пост тренера особистісного розвитку Ірини Оксенюк. Іра одна із тих, хто свого часу проходила мою навчально-практичну програму TraveLEarning PRO. А ще їй вдалося перетворити свою наставницьку практику в онлайн бізнес, що повірте зовсім не просто у такій м’якій ніші, як саморозвиток, тайм менеджмент та інше.

Вона молодець. Не раз мені доводилося спостерігати з якими труднощами стикалася Іра при розвитку проекту WellDone.org.ua, який покликаний допомагати людям працювати над собою і щодня ставати кращими. Але тому вона і є тренером персонального розвитку і коучем розвитку звичок, бо не відступає від мети просто так і не дає цього робити іншим. Лише зацініть відгуки, які позалишали для Ірини інші люди.

Ну годі, прелюдій. Давайте послухаємо, що нам має сказати Ірина про те, як психологу або тренеру займатись улюбленою справою і заробляти онлайн у таких м’яких нішах, а також яким чином це вдається їй. Далі прямим текстом від Ірини Оксенюк.

ірина-оксенюк

Почну з того, що довго вагалась запускати власний проект чи ні. Основним аргументом в сторону “ні” – був вік. Думала, що ніхто не повірить молодому спеціалісту, що виглядає як новоспечений випускник без практичного досвіду. Навіть клієнти, що проходили у мене навчання офлайн зізнавались, що думали так коли знайомились.

Правда, сарафанне радіо – сама цінна рекомендація. Якщо вирішила ситуацію для однієї людини, то і для мене вирішить (думали вони). Кожен клієнт приводив наступного клієнта (гарантовано), деякі з них наважувались давати публічну рекомендацію в соціальних мережах чи дозволяли публікувати на сайті. Це додавало впевненості, що можна піти з основної роботи і займатися лише тим, що любиш, приділяти максимум часу.

Серед читачів блога Ореста є чимало моїх колег, які консультують людей і лише роблять перші кроки в створенні онлайн бізнесу або набили вже кілька шишок і були б раді, якби хтось поділився своїми лайфхаками, щоб уникнути нових труднощів. Хочу розповісти Вам свою історію, так як, можливо, для когось це буде підказкою як рухатись, а комусь – знаком, що пора розпочинати.

***

welldone openMind

Ще з другого курсу я почала практикувати і паралельно навчатись у фахівців розвиваючи максимально практичні вміння і отримувати сучасні, потрібні знання. Розуміла ще тоді, що вища освіта нічого не дасть окрім формального дозволу працювати з клієнтами. Але що Ви будете робити з ними, коли залишитесь один на один, навіть із красивою табличкою на дверях?

Мої друзі помітили, що я вмію комбінувати техніки так, щоб людині стало зрозуміліше навіщо використовувати ці модні тренди у своєму повсякденному житті і як вони можуть зекономити час та гроші. Вони рекомендували мені записувати всі такі ідеї. Мій супервізор (той, хто навчає і слідкує, щоб психолог дотримувався етикету, всіх необхідних правил і навчався за курсом) лише мудро посміхався, але я вірила, що колись я реалізую свою маленьку мрію і запущу власну програму.

В студентські часи я була досить активна і мала велику сітку контактів. При чому з них люди – не менш активні зараз 🙂 Їм часто бували до снаги мої рекомендації як встигати чи будувати стратегію, тому практика по-тихеньку накопичувалась. До речі, з Орестом ми теж познайомились на старших курсах університету, коли з усієї України зібрались молодіжні лідери в рамках Всеукраїнської студентської ради. Так і лишились друзями на фейсбуці.

Після навчання я продовжила працювати в Альма – матер у психолого-педагогічному відділі. Тихенько мріяла стати тренером, психологом, напряму працюючи з людьми, власними клієнтами. Знаєте яку головну “відмазку” я тоді собі повторювала? Що ніхто не повірить тренеру, якому немає 35 років, бо що він може досягнути за свій юний вік. Треба “вкусити життя”, перш, ніж іншим розказувати як жити. І тихенько продовжувала записувати ідеї в блокнот.

Розпочалась інтенсивна ера онлайн-навчання, блогів та інтернет-проектів. Кожен другий називав себе коучем, навіть якщо не проходив жодної сертифікації. При чому, я помічала, що людям потрібні практичні знання “як це працює?” , “що конкретно потрібно писати чи говорити?” і так далі. І їм стало байдуже хто їх вчить, скільки років, головне – результат, який вони отримують “на виході”. А як перевірити результат? Запитати у людей, яких він (тренер, коуч) навчив, тобто почитати відгуки!

***

Старт проекту

Одного дня побачила на фейсбуці пост Ореста про набір на TravelLEarning програму. Всі зірки зійшлись в один момент! Перше і головне, що мене заінтригувало – кожного учасника ведуть крок за кроком по створенню власного сайту, продуктів. Для мене, типового гуманітарія – це було основне на той момент, адже нічого не тямлю в сайтах і різних програмах, що потрібні для роботи.

Так я з першим домашнім завданням зареєструвала welldone.org.ua. Назву, до речі відразу обирала стратегічну, так як маю намір невдовзі перетворити її в платформу саморозвитку і нетворкінгу. Навіть ідею горішка, в якості лого теж обирала попри маркетингові прив’язки. Друзі ІТішники дивувались, коли зізнавалась, що сама роблю лендінги для тренінгів та майстер-класів, які проводила переважно в коворкінгах Києва та Львова.

11133936_821779137896814_5269016546103400420_n

Довгий час не наважувалась проводити вебінари, як системний інструмент. Мені тяжко спілкуватись, коли не бачу реакцію людей, їх очі. Але мене стали все частіше запрошувати на онлайн конференції та різні дні, наприклад, Soft Skills Day (фото саме з нього). Ось, до речі, поділюсь записом одного із перших виступів на таких подіях.

Я адаптувалась, бо люди продовжували писати в фейсбук після виступів, а частина з них – ставали клієнтами на індивідуальному навчанні чи брати консультації, щоб вирішити ґрунтовне питання. Тут з’явився ще один інсайт.

Люди готові працювати, коли побачать “що” (конкретику) і “як” (чітко, лаконічно і “від душі”) Ви говорите.

Вони, навіть, самі зізнавались мені, пишучи листи через місяць – три після співпраці, чим я їх “підкупила” і як вони приймали рішення йти до мене на навчання.

До речі, вебінари – це і є та можливість для потенційного клієнта -перевірити “як” і “що” Ви говорите. На курсі Орест постійно рекомендував використовувати їх, як свій інструмент в просуванні, продажу. Я опиралась. Не скажу, що дарма. Просто мені треба було до цього прийти.

В якийсь момент я усвідомила, що нехай 5 чи 10 людей прийде на вебінар, але вони почують ідею, можливо підпишуться на сторінку в фейсбук, а можливо й підуть на курс. Можливо не відразу, через місяць чи два – комусь потрібен час, щоб прийняти рішення. Але вони познайомляться з Вами ближче, почують і побачать Вас, не лише Ваші тексти.

Повірте, навіть якщо люди відразу не відреагували, в їх головах враження склалось і дасть свої плоди незабаром, якщо не в якості клієнтів, то в якості опрацьованого матеріалу та нового відео на ютубі 🙂 Якщо Ви хочете бути корисними людям, то готуйте матеріал не з думкою продажу, а з думкою донести якусь ідею до них і дати їм самим зробити вибір – довіряти Вам чи ні. Якщо Ваші цінності співпадають, стиль Ваш для них лаконічний – все буде ок!

Словом, не давайте “водичку” і не продавайте свої продукти на кожному слайді. Ви й так продаєте себе тим, “як” і “що” говорите. Якщо слухача треба дуже переконувати – то це не Ваш клієнт. Відпустіть його, нехай йде шукає далі. Зараз ринок перенасичений, вибір великий, на кожного гриба знайдеться свій грибник! Тому робіть те, що Вам подобається і як подобається, щиро – на це знайдеться Ваша аудиторія!

А вебінари проводьте системно – це спосіб тримати зв’язок з діючими клієнтами або можливість налагодити контакт з новими. Я проводжу раз в два тижні безкоштовний вебінар на різні теми, в рамках моєї компетенції. Дуже часто готую матеріал саме по запитам клієнтів. Не соромтесь писати їм самі в фейсбук і запитувати. На загал, у вебінарних кімнатах – не всі напишуть тему чи проблемне питання, а коли прямий контакт “один на один” в приватних повідомлення – залюбки реагують. Мій наступний якраз підготовлений на прохання відвідувачів сайту.

1393026_816995191675498_8319509179754596476_n

Також впевнено беріть відгук про матеріал і Ваші методи роботи. Можете навіть маленький шаблон підготувати. Після перших вебінарів, я кожному індивідуально писала прохання дати фідбек, присилаючи за одне і шаблон (наприклад: Як Вам виклад матеріалу? Чи відповідає мк/вебінар анонсованому? Чи зустрічали подібну інформацію раніше? Як оціните роботу спікера чи маєте рекомендації, в тому числі по темі чи матеріалі?). Потім просила чи можна публікувати на сайті їх теплі слова – практично всі погоджувались. Навіть завела окрему сторінку на сайті – де всі відгуки по ключовим продуктам.

Згодом, після офланових подій пропонувала написати свої враження в коментарях на сайті чи критику, а за це кожному висилаю презентацію виступу. Потім люди стали писати самостійно і без “подарунків”. Згодом зробила віджет на боковій панелі. Людина, що вперше заходить на сайт і бачить “додати свій відгук” збоку що подумає? Так! І це працює!

***

Офлайн навчання та консультації

Про це хочу розповісти трішки детально. Я взяла собі амбітну ціль, що кожного, хто прийде до мене на індивідуальне навчання за 5-7 зустрічей по 2 години – виведу на конкретний результат. А якщо ні, то додаткові заняття – будуть за мій рахунок. Так люди розуміли, що я не збираюсь викачувати з них гроші, “беручи кількістю” занять.

Звичайно ж коли оплачується час, то сюди входить і підготовка матеріалу під індивідуальну ситуацію клієнта і постійний його супровід запитань-відповідей практично 24/7. Тому дуже важливо прописувати чіткий контракт вашої співпраці, де витримані організаційні та етичні норми. Він звичайно ж не має юридичної сили, як такої, тому що достатньо усної згоди клієнта. Але він дає Вам гарантію, що обидві сторони розуміють як буде відбуватись процес і хто за що несе відповідальність.

Я навіть штрафи прописую у контакті, щоб клієнт зарання розумів, що зустрічі переносити не варто і треба ретельно планувати свій час та роботу над собою. Навіть коли були приводи оштрафувати (за спізнення, не виконання домашнього завдання) – я завжди йду на зустріч клієнту – вони розуміють, що за професіоналізмом відсутність людяності не ховають. Це дві невід’ємні складові моєї професії і я можу зрозуміти та піти на зустріч, – про все треба домовлятись. Та після контракту – це вже має характер переговорів, а не “клієнт завжди правий, навіть якщо сам собі шкодить”.

Дуже зручно, що клієнт ознайомлюється завчасно з подібними умовами і дотримується такої дисципліни, якої не було у інших коучів чи тренерів. До речі, зізнавались, що проходили персональне навчання (коучинг) раніше, навіть тих, хто має психологічну освіту і система була організована зовсім по іншому, люди часто відверто поглядали на годинник і перечікували час або говорили стандартні фрази підтримки, яка, насправді не відчувалась. Дуже неприємно чути такі відгуки про колег. Саме це псує репутацію коучів та психологів. Шкода, що в нас немає асоціації, як, скажімо, в Америці, яка би відслідковувала стандарти, етикет взаємовідносин, тощо.

over1

Тому тут моя наполеглива рекомендація тим, хто працює/навчає людей – складіть власний контракт і про всяк випадок проконсультуйтесь на рахунок нього з юристом. Там же розпишіть організаційні моменти і трішки ознайомте з правилами/етикетом професії. Наприклад, мені гірко чути, що колеги дозволяють собі розвивати інші, окрім професійних стосунків на період навчання або розкривають конфіденційну інформацію, не погодивши з клієнтом чи дозволяють собі інші заборонені речі. Мало хто слідує етикету психолога, так як в Україні ніхто його не відслідковує, а репутація професії від цього страждає.

Маю досвід вести клієнтів із-за кордону, в тому числі іноземців. Найзручніше проводити консультацію в скайпі або будь-яка інша онлайн платформа: goformeeting.com, expertsystem. YouTube – не зовсім підходить, бо клієнти зазвичай переживають за конфіденційність, щоб зустріч не записувалась, випадково ніхто не знайшов лінк. А комфорт клієнта – це основна прерогатива. Тому краще пропонуйте кілька варіантів.

***

Українська мова на “російському” ринку

Сам сайт чи виступи веду лише українською мовою. З самого початку стояло переді мною це питання, адже ринок в основному російськомовний. Я сама часто гуглю російською мовою, коли щось шукаю в інтернеті. Але варто зосередитись на тому, яку ціль перед собою ставите.

В мене мета – допомагати людям оперативно вирішувати їх питання із самоорганізацією. І російськомовні клієнти з легкістю читають статті українською – це вигадані бар’єри. В мене немає цілі захопити весь російськомовний ринок чи “брати кількістю”.

[ОРЕСТ]: Додам. Ось чому я веду блог українською.

Вважаю, що раз Ви народились саме в цей часовий період (людства), саме в такій сім’ї та країні, значить в цьому вже закладена підказка, що Ви можете бути максимально корисними, пам’ятаючи “звідки Ви”. Звичайно ж на індивідуальному навчанні – переходжу на мову, якою думає клієнт, це також може бути російська чи англійська – аби навчання проходило максимально комфортно і люди “не підвисали” обдумуючи переклад літературного слова.

А от всі програми, зокрема онлайн самотренінг лише українською. І скажу Вам відверто – відгуки російськомовних учасників- лише позитивні. Давайте зупинюсь тут більш детально.

***

Особливість технології онлайн самотренінгу та її результати

Пам’ятаєте, на початку статті я писала, що всі свої ідеї, розробки та модифікації технік записувала у блокнот? Так ось, всі вони, левова частка ввійшли в цей курс і вибудовані послідовно так, що підводять людину щоразу подивитись на себе (свій потенціал) та своє життя, цілі під різними кутами.

програма курсу

Організаційно це проходить так: щоранку з 8:00 до 9:00 всі учасники (зазвичай це чоловік 10-15, щоб комфортно було працювати і всім приділяла стільки уваги, скільки потрібно) отримують пароль від завдання і вводять його на закритій сторінці (на фото блок із завданнями курсу, з якого переходять на кожне із завдань). В них є доба на виконання завдання.

Насправді для завдання потрібно 30 хв – 2 год (для кожного по різному) і навіть є готові шаблони, щоб не витрачали час на креслення таблиць. Та кожен учасник планує сам коли краще виконати завдання, оскільки його варто попрактикувати в своєму повсякденному житті, особливо вправи із блоку комунікативних умінь. І до 8 ранку наступного дня надсилають мені (тренеру курсу) звіт у вигляді конспекту в блокноті чи відкривають доступ до google disk чи скрін чи фото з обов’язковими власними висновками, спостереженням.

Я щодня кожному даю свій фідбек, направляючи учасника задаватись потрібними запитаннями і переборювати бар’єри, страхи, щоб знаходити потрібні відповіді. Наприклад, дуже часто людям складно уявити своє життя через 5 років, щоб зайнятись стратегічним плануванням. Маю кілька різних вправ, психологічних методик, які допомагають людині переборити ці бар’єри, щоб отримати свій максимальний результат.

Досить часто учасники зізнаються, що за 10 днів курсу думали про себе і своє життя значно більше, ніж за все життя. Справа тут в чому: ми часто читаємо хороші книги із практичними знаннями, слухаємо корисні поради на каналах ютуба.. але виконувати всі ці вправи – руки не доходять. А тут за умовами курсу, кожен учасник виконує основні і ще й має можливість зробити додаткові завдання “під наглядом” тренера.

Це як дводенний інтенсив, але, щоб мізки не поплавились від об’єму інформації і самовивчення, розподілено на 3 тижні. За цей час відбуваються ще різні життєві події, всі учасники обговорюють вправи з рідними, щоб “переварити” інформацію і поділитись своїми новими відкриттями.

IMG_9097

Одна мама двох діток написала, що обговорює свої домашні завдання за сніданками з усією сім’єю, навчаючи дітей підлітків та чоловіка самоорганізації. Це стало їх новим сімейним ритуалом – ділитись результатами наступного ранку 🙂

Була навіть така історія, що в 2 наборі пройшов чоловік, а в 5-й відправив свою дружину. Бо часто максимальний ефект відчувається через певний час. Спочатку, відразу на фініші курсу – це емоції. Учасники продовжують виконувати деякі вправи самостійно і через місяць – три присилають листи зі слова вдячності і своїми новими результатами. Саме це і є головною ознакою для мене, що займають потрібною справою і що знаходжусь на своєму місці.

Іноді думаю як склалося б моє життя, якби і далі відкладала б свою мрію і віднеслась до поста Ореста про курс TraveLEarning, як до чергового поста на фейсбуці, не вчитавшись в суть. Адже курс проводжу з 2015 року і його пройшли понад 70 чоловік. Бувало, що і під час подорожей та в інтенсивний робочий період (поки ще працювала на основній роботі, а проект welldone був лише хобі). Завжди знаходився час, щоб приєднатись до інтернету і відповідати на листи учасників, які сидять по той бік монітору з різних міст України, а згодом і країн Європи :)).

Словом, одні і ті ж техніки при однаковій для всіх інструкції, дають різний результат. Моя роль тренера – вести за руку і направляти, щоб головні питання собі вони постійно задавали і звичайно ж отримували всю необхідну додаткову інформацію, якщо щось не зовсім зрозуміло із текстових чи відео-інструкцій. Є чимало матеріалу по результатах учасників та особливості цієї технології, рекомендую прочитати про це окрему статтю на сайті.

Непросто було встановити ціну. Цей проект – це хобі, що стало приносити дохід. Я довго шукала різні варіанти, перепробувала купу технік, перечитала книги і робила власні дослідження. По суті це те, що я назбирала і оптимізувала за більше, ніж 10 років свого життя, в різні періоди і обставини.

Саме тому з легкістю пропоную альтернативи, кілька технік коли мова йде про одне і те ж питання, скажімо: планування дня/тижня чи визначення справи життя. І при цьому ціну знижено до вартості разової консультації, щоб можливість була максимально доступної для бажаючих. Набір на наступний потік курсу триває і для читачів блоку OpenMind буде акційна ціна 550 грн. Просто напишіть кодове слово при реєстрації OpenMind.

Гадаю, що подібний курс в своїй сфері може зробити кожен тренер, психолог, коуч. Все що Вам потрібно, мій рецепт: вміння складати програми (цього навчають всіх магістрів університетів), набір практичних вправ Вашої теми та знання по сайту і маркетингу з Орествої програми TraveLEarning.

***

Ще одне важливе питання, яке задає собі кожен початківець.

Як встановлювати ціни на свої продукти?

Мені було надзвичайно складно визначитись, адже ти оцінюєш не середню вартість на ринку, навіть не свій час (поки ще не є брендом), а ціну, яку люди готові будуть платити за Ваші послуги.

IMorchNK8c4

А тут, як на мене, важливу роль грає вміння подати товар, маркетинг. Подруга з Молдови, яка розвиває власний стартап наполегливо рекомендувала піднімати ціни в кілька разів, тоді у людей буде довіра, що це потрібні знання. Вона бувала на моїх тренінгах і знає якість продукту. Колеги, що проходили курс теж про це постійно мені торочать. Але я чітко усвідомлюю, що не хочу бути, навіть позиціонуватись, як бізнес- тренер, в якого аудиторія заможніх людей, що можуть собі ці ціни дозволити.

Моє бажання – робота індивідуально або в маленьких групах на одній хвилі. Від цього ефект більший і контакт якісніший. Тих, хто заробляє на людях, беручи масовістю – пре достатньо, вони справляться і без мене. А я буду й надалі реалізовувати свою мрію. Мені важливо приділяти час клієнтам, спілкуватись з ними самій і давати їм стільки мого часу, скільки потрібно. Ввічливі люди не зловживають. Мені хочеться ділитись тими знаннями, які потрібні у повсякденному житті, не залежно є в тебе бізнес чи немає. Цих знань та умінь нас не вчили ні в сім’ї, ні в школі, а в них є потреба.

Тому я встановлюю таку ціну, яку з легкістю заплатила б сама лише прочитавши лендінг. Звичайно ж, дуже часто вона не окупає всіх Ваших затрат, особливо часу. Але вважаю, нехай краще буде більше клієнтів і Ви почнете вибудовувати довіру, свою власну армію прихильників, ніж з високими цінами будете виглядати своїх одиноких рейнджерів 🙂 А з часом по трішечки будете піднімати на все ціни, з розрахунком скільки часу йде на підготовку і супровід.

Я стільки разів чула після курсу, що ціна за нього має бути в три рази більшою. Але самі вони не були готові її відразу заплатити перед стартом, яким би ідеальним не був лендіг. Просто люди не завжди наважаться віддавати великі суми, якщо Ви не сформували свій бренд в інтернеті. Зате “підкупили їх” слідувати за Вами. Тепер люди знають, що отримають від Вас значно більше, ніж заплатили!

На останок…

Любіть те, що Ви робите! А якщо Ви не можете більше любити, то негайно змінюйте свою діяльність! Адже у Вас стільки талантів і за допомогою того, що у Вас виходить краще всіх – Ви можете допомогти людям щодня ставати кращою версією себе!

Support and Follow events in UkraineMore Info