Як ви вже мабуть знаєте, останнім часом Вільнюс став непоганою транзитною точкою для українців. Бувають непогані ціни на перельоти від МАУ зі Львова та Києва. Ну, а далі там купа варіантів, про які я розписував у статті Вільнюс на вихідні літаком зі Львова.

Тим не менше на період з 14 липня по 17 серпня аеропорт у литовській столиці закривається у зв’язку із реконструкцією злітно-посадкової смуги, а більшість рейсів переходять на обслуговування в сусідній Каунас, де нам вдалося побувати ще минулого року.

Це був спонтанний незапланований візит, в межах якого ми долучилися до оглядин аеропорту KUN. Найцікавішим було «потусуватися» на злітно-посадковій смузі тоді, як над головами крутилися літаки.

***

Якщо ви не в курсі, то Каунас є другим найбільшим містом Литви і знаходиться посередині країни приблизно на третині шляху з Вільнюса у Клайпеду. Для подорожуючих землею це може бути навіть зручніше, оскільки Каунас ближче знаходиться до узбережжя, а також решти цікавих точок Прибалтійського регіону.

Для бажаючих потрапити саме у Вільнюс це взагалі не проблема, оскліьки з Каунуса регулярно курсують поїзди і автобуси. Північно-Східна Польща й Білорусь теж поряд.

Саме місто є такою собі культурною столицею Литви і центром націоналістичних настроїв. У них теж є свої «бандерівці» і свого часу для обміну повстанським досвідом у Каунасі знаходився офіс ОУН.

Як і більшість центральноєвропейських міст такого розміру, Каунас є доволі милим і приємним. Хоча нам було складно цим насолодитися через погодні умови.

У Каунасі автобус зустрів групу польських журналістів, до яких долучилися і ми, та повіз всіх у аеропорт.

Взагалі навіть з самого аеропорту можна без проблем дістатися основних міст країни та навіть столиці сусідньої Латвії – Риги.

Тоді там повним ходом ішли приготування. Окрім того, що з Вільнюса доведеться приймати додаткові десятки рейсів, колектив аеропорту має амбітні плани над розвитком і свого летовища.

Вже зараз із Каунаса можна полетіли у багато різних точок завдяки WizzAir та RyanAir, який також нарешті приходить і в Україну.

Усім парадом заправляв мій колега Нікодем, який представляє компанію Baltas, що займається розвитком авіаційного бізнесу в Прибалтійському регіоні.

Спочатку директор аеропорту особисто провів презентацію летовища…

Далі ми пішли на оглядини самого терміналу. Хоч і невеличкий, зате має всю інфраструктуру для того, щоб обслуговувати пасажирів.

Я й не зауважив, як ми пройшли через авіаційну безпеку і потрапили у транзитну зону. А далі нас повели до гейтів. Невже будемо кудись летіти?

На жаль (або на щастя) ні. Це був сюрприз від адміністрації аеропорту. Ми сіли у автобус і поїхали по злітно-посадковій смузі. Не знаю як їм вдалося це організувати, але врешті ми зупинилися по самій середині де спеціально для нас ввімкнули підсвітку.

Ось це так видовище…

Власне на цій піковій емоційній точці завершився коротенький візит у аеропорт міста Каунас. На посадку почав іти черговий літак, тому довелося швиденько вшиватися. Ми запакувалися у автобус і вже от були готові рушати, як підбіг дехто із співробітників летовища.

На прощання кожному члену делегації були вручені пам’ятні фото. От чого-чого, а такого сюрпризу я вже точно не сподівався. Звідки б ще могли отримати таку світлину. Море вражень, позитиву і класний матеріал для вас. Беріть на замітку як варто перевершувати очікування.

А ще завітайте у Литву. Тут є чим зайнятися і на що подивитися та й візи доволі просто видають українцям. Ось окремі розповіді про Вільнюс та узбережжя Балтійського моря.

Support and Follow events in UkraineMore Info