Все своє життя людина зазнає змін: фізичних, інтелектуальних, особистісних, фінансових, професійних… І, хоч змін може бути безліч, існує всього дві причини, що змушують нас змінити самих себе. Одна з них – натхнення, інша – відчай.

Є багато внутрішніх та зовнішніх факторів, які можуть диктувати зміни. І, часто, ми не взмозі контролювати зовнішні фактори, що на нас впливають. В таких ситуаціях надзвичайно важливо керувати внутрішніми факторами, тримати своє життя в своїх руках. А досягти цього можна лише ставши господарем свого життя, змінюючи себе власноруч. Про це і не тільки далі у цьому гостьовому пості.

Про внутрішній розвиток та зміни краще за всіх свого часу говорив Джим Рон – відомий підприємець та автор надихаючих промов. Він побудував все своє життя на ідеї безкінечного самовдосконалення. “У саморозвитку немає фінішної лінії і ніколи не буде”, казав Рон.

Якщо ви ставите собі за ціль бути багатим та щасливим (що, звичайно не одне й те саме, але ці поняття безумовно взаємопов’язані) – навчіться працювати над собою ще більше, ніж над своєю роботою. Рон зізнавався, що робота над розвитком власної особистості була найскладнішим завданням, з яким він коли-небудь стикався. Для нього – самовдосконалення тривало все життя.

Ось що він казав про успіх:

“Ви неповинні полювати за успіхом. Та ви повинні зробити себе такою людиною, яку успіх буде переслідувати сам. Головний ключ до вашого власного успіху, не економіка, не успіх на ринку, не уряд чи податки, а ви самі!”

З іншого боку самовдосконалення не можливе без розуміння своїх цілей. Тому чесно зізнайтесь собі – Чого ви на справді хочете?

Ви хочете розвивати свій бізнес?
Заробити більше грошей?
Побудувати дивовижну команду?
Стимулювати кращі ділові відносини?

Незалежно від ваших бажань та амбіцій, постановка конкретних цілей та створення плану дій – саме те, що перетворить ці мрії в реальність.

Зазвичай в такому контексті приводять приклади якихось відомих менеджерів чи бізнесменів. Але не цього разу. Я хочу взяти за приклад одного із найвидатніших гравців покеру всіх часів – Деніела Неграну.

Неграну ніколи не припиняє розвивати і вдосконалювати свої навички. Готуючись до чергового турніру, він завжди окреслює свій ПСП – персональний стратегічний план. Та радить усім своїм послідовникам в першу чергу визначити ціль на 3 місяці та складати щотижневий план дій, спрямованих на досягнення цілі. Згідно з Даніелем, не існує такої точки в часі, коли можна перестати вдосконалювати себе. І це говорить людина, яка ВЖЕ має мільйони.

***

«Ким я стаю?»,  «Як я розвиваюсь?» – інші чудові питання, які варто собі задавати щодня, коли ви працюєте над певним завданням, проектом чи побудовою власної компанії. Нажаль, занадто багато людей задають собі питання іншого плану, а саме: «Що я від цього отримаю?».

Очевидно, що потенційні відповіді на ці питання дуже різні.

Перше – направляє вас на кращі, творчі та надихаючі стежки.

Друге – змушує зосередити увагу на:

  • Тому, чого ви НЕ отримаєте;
  • Матеріальних речах, які ви МОЖЕТЕ отримати, але які не мають значення;
  • Смутку та заздрощах.

Звичайно, те, що ви в кінцевому результаті отримуєте, теж важливо. Ніхто не хоче працювати задарма! Ці два поняття – хто ми є та що ми маємо – внутрішньо взаємопов’язані. Хто ви є притягає те, що ви маєте або матимете в майбутньому.

***

Зосередьтеся на саморозвитку і матеріальна винагорода прийде сама собою.

Звичайно, це не станеться відразу. Тобто, якщо сьогодні ви прочитаєте книгу по тайм-менеджменту або кодуванню ще не означає, що завтра на вас зваляться мільйони та слава. Хотілося б, але – зась! Проте, це правило притягання все ж працює і його не можна не брати до уваги.

Коли ви будуєте власний бізнес, варто задуматися і про вплив, який ви маєте на оточуючих вас людей. Як ви допомагаєте їм покращити їхнє життя? Чим більше ви вдосконалюєте себе, тим більше ви можете запропонувати іншим.

Тут така справа…

Взагалі-то ми ж всі пов’язані та взаємозалежні на цій третій від сонця, величезній каменюці. І всі адекватні люди це усвідомлюють.

Та варто усвідомлювати й той вплив, який ми маємо на інших. Що він значить набагато більше, аніж долари на рахунку в банку. Знову ж таки, гроші – штука приємна, не зрозумійте мене неправильно. Інакше, навіщо б я так розпинався і все це писав? Проте я впевнений, що на цю Землю ми прийшли не тільки заради рахунків у банках.

***

Існує думка, що дохід людини ніколи не перевищить рівень її особистісного розвитку, який для цього необхідний. І я з цим цілковито згоден.

Іноді дохід – величезна удача, але й тоді він передбачає відповідальність. І якщо ви цю відповідальність прийняти не готові, дохід просто зникне. Не вірите – згадайте всі ті історії про мільйонерів, які, можна сказати «прокинулись багатими». Та за деякий час вони оголошують банкрутство чи й того гірше. Лише, завдяки особистісному розвитку ви навчитесь утримувати те, що маєте та досягати ще більшого.

Саморозвиток та самовдосконалення можуть стати каталізаторами змін, які принесуть подальші успіхи у майбутнє вашого бізнесу. Чим більше ви розвиваєтесь, тим кращі рішення ви приймаєте, тим більше ви зможете розвивати свій бізнес.

Успішні підприємці усвідомлюють цінність саморозвитку та роблять це частиною свого повсякденного життя. А ви?

Support and Follow events in UkraineMore Info