Це гостьовий пост Андрія Стефурака, молодого поліглота, який допомагає іншим вивчити англійську нестандартними способами. Якщо ви слідкували за нашою недавньою автомобільною експедицією карликовими країнами Європи, то вже мали би його знати принаймні віртуально. Андрій приєднався до нас на відрізку Монако – Андора – Лімож.

За майже тиждень спілкування ми класно подружилися і я можу з впевненістю сказати, що він прикольний чувак, який добре знає свою справу та постійно розвивається особисто і професійно. Далі прямим текстом від автора цієї статті.

***

Раніше я думав, англійська — величезна перевага в подорожах. Але я помилявся!

Під час спільної автомобільної подорожі в серпні 2017, розмовляючи з Орестом, я почув просто геніальну фразу: “Володіння англійською НЕ є перевагою…”

Знаєте чому? Бо володіти англійською — це НЕОБХІДНІСТЬ! Серйозно!

Зі слабким рівнем англійської єдиний спосіб комфортно подорожувати — купити путівку і валятись в готелі, де розмовляють російською/українською!

Якщо ж ви хочете самі планувати свій маршрут і творити власну подорож, то без володіння англійською ви, як Мауглі, будете мугикати і жестикулювати при необхідності запитати дорогу, забронювати квитки чи потрапивши в будь-яку стресову ситуацію!

***

Особливо це відчувається в подорожах неслов’янськими країнами 🙂

Впродовж 2 років, відколи вперше виїхав за межі України, мене неодноразово рятувало володіння англійською в подорожах!

Впевнений, що у вас теж було багато випадків, коли англійська неабияк допомагала: знайти безкоштовне житло, дешево добратися з т. А в т. Б, познайомитись з цікавими людьми!

Але всі ми знаємо, що англійську “треба” знати. Дехто навіть в курсі про Золоте Правило і секретний інструмент для вивчення англійської! Всі ми знаємо, що вона корисна, і що вчити англійську є багато причин.

А давайте знайдемо 5 причин НЕ вчити англійську для подорожей! Щоб було цікавіше, за основу візьмемо конкретний приклад тижня в дорозі з Орестом і Мартою. Поїхали!

***

1. Нові друзі

Чи знали ви, що у світі 1,5 млрд людей, які вільно володіють англійською? (лише в Індії й Пакистані майже 240 мільйонів спілкуються англійською вільно!) Загалом більше 3 мільярдів людей можуть на певному рівні комунікувати англійською. Це означає, що потенційно половина населення планети Земля можуть стати вашими друзями!

Знайомства в хостелах, AirBnb, Couchsurfing, туристичних місцях чи просто на вулиці, можуть перетворитися в міцну дружбу або й щось більше 😉

Спілкуйтесь з британцями, японками, італійцями, аргентинками, єгиптянами, угорками, китайцями, перуанками, канадцями, пуерториканками… Відкривайте для себе їх унікальну культуру, звичаї та лайфстайл!

Дізнайтесь, що в Ірані насправді немає терористів з бомбами на вулицях, а у страшній Саудівській Аравії — супердружні люди, які вітаючись з незнайомцями обнімаються. Руйнуйте стереотипи про країни і нації, знаходячи друзів з усього світу, розмовляючи міжнародною англійською мовою!

Ви боїтесь говорити? Важко пробити “мовний бар’єр”?

Вгадайте, що треба робити, щоб вільно заговорити англійською?

За тиждень в дорозі з Мартою й Орестом ми знайшли багато нових друзів: в основному на BlaBlaCar, Couchsurfing, Airbnb і в хостелах. І я більш, ніж впевнений, що до і після того, як я приєднався до їх подорожі, Орест із Мартою знайомились з іноземцями ще більше (як мінімум тому, що жили в кемпінгах з іншими мандрівниками)

Нові знайомства з різноманітними людьми розширюють світогляд і допомагають зрозуміти, що всі люди дуже схожі — ми просто хочемо бути щасливими людьми!

Угорка, італієць і українець знайшли спільну мову: переносно і буквально 🙂

Окрім цікавих розмов і спільних подорожей, я часто приймаю своїх друзів з усього світу вдома на ночівлю, як і вони пропонують нічліг у своїх домівках.

СТОП!

НЕ ТРЕБА ВЧИТИ АНГЛІЙСЬКУ заради нових друзів по всьому світі, шикарних розмов і нових відкриттів!

Є ж іноземці, які приїжджають в Україну і вчать українську мову чи в крайньому випадку російську.

Розслабтеся. Не вчіть англійську!

***

2. Couchsurfing

Каучсерфінг — найбільша в світі спільнота мандрівників, які пропонують безкоштовно заночувати на “каучі” (“couch” = “диван”).

Переписка на міжнародному Каучсерфінгу — міжнародною англійською.

Серпень 2015. Ясир з Єгипту — наш 1й в житті хост (Баффало біля Ніагари).
Після 4 днів бюджетних подорожей з 2 переїздами нічними автобусами і 2 ночами на твердих кріслах автовокзалу, ЯКЕ Ж ЦЕ ЩАСТЯ було сходити в душ і поспати на нормальному ліжку!!!
Ясир, до речі, прийняв більше 40 людей протягом літа 2015 🙂

Чому Каучсерфінг?

Для гостей — це шикарна можливість познайомитись з місцевими жителями, пожити їх життям, дізнатися про круті місця, невідомі туристам + зекономити на житлі!

Є місця, де проживання коштує недорого. Але в дорогих країнах в гарячий сезон це може бути зовсім недешево!

Наприклад, під час нашої серпневої мандрівки я виклав 40 євро за ночівлю в Ніці у хостелі з 14 ліжками на кімнату!

Ціни на AirBnb (дуже далеко від центру) починались від 120 євро за кімнату, а в готелі — вдвічі вище.

Орест з Мартою — досвідчені мандрівники. Тому збираючись в сплановану поїздку, вони створили open request (відкритий запит) для кожного міста, де планували зупинятись на ніч. Патріціо у Марселі побачив їх запит і вирішив познайомитись з цікавими українцями.

Фотограф Патріціо з Аргентини

На жаль (або на щастя), у Патріціо було лиш одне вільне ліжко, тому мені довелось самому шукати собі місце для нічлігу. Ще їдучи в машині, я розсилав запити до хостів з Марселя.

Аргентинець Патріціо пригостив нас водою … а не тим, чим ви подумали 😉

В результаті один хост (Емануель) прийняв мій запит. І це перетворилось в найкрутіший досвід Каучсерфінгу, який лише можна уявити!

Виявилось, француз Емануель — менеджер власного ресторану, і працює від ранку до ночі. Тому в 23 годині він скинув адресу ресторану, і сказав, що вони ще працюють. Уявіть, що в 11 ночі ви йдете славнозвісними вулицями Марселя, розмальованими графіті, ночувати до зовсім незнайомої людини. Емануель, між іншим, гей.

Але Каучсерфінг руйнує упередження.

Знайомлячись з різними людьми, спілкуючись з ними особисто, ти починаєш розуміти, що у світі купа стереотипів про національності, країни, сексуальну орієнтацію і ще купу всього.

Завдяки англійській, яка об’єднує увесь світ, як латина у древні часи, ви можете спілкуватись із людиною з абсолютно іншої культури, із незвичними для вас поглядами на життя і культурною спадщиною! Англійська стирає кордони.

Отже, я дійшов до центру, де знайшов ресторан свого хоста. Мені помахала рукою симпатична жінка і вигукнула “Andrii! Come here!”. Вони сиділи зі стомленим Емануелем і мелодійно розмовляли французькою, попиваючи прохолодне Шардоне.

Вигляд з тераси ресторану

Я підійшов і ми познайомились. Рейчал (давня подруга Емануеля) — художниця з Лондона. Вона живе в Марселі уже 10 років і дуже красиво говорить французькою. Як же цікаво було спілкуватись з такими “продвинутими” людьми, яким вже давно стукнуло 40 років! Але це далеко не кінець вечора!

Після зачинення ресторану Емануель з Рейчал вирішили зробити мені “сюрприз”. Вони зателефонували до свого друга — власника сусіднього готелю із рестораном на даху 5 поверху!

Вигляд з даху ресторану в 5ти поверховому готелі

Те, що було далі, важко описати. Уявіть вашу реакцію, якби в один момент ви йшли підозрілими вуличками до незнайомої людини нетрадиційної орієнтації…

…А вже за пів години пили шампанське на терасі 5 поверху із найкращим у центрі видом на нічний Марсель, спілкуючись з цікавими людьми. Знову ж таки — АНГЛІЙСЬКОЮ!

Співаємо французьких пісень 🙂

Але і то було не все 🙂 Після крутої вечері, Емануель і я сіли на скутер і поїхали додому. Майже.

З його ініціативи поїздка перетворилась на півторигодинну нічну екскурсію Марселем 🙂

У Емануеля шикарна квартира з внутрішнім двориком і крутим собакою 🙂 Він топовий Каучсерфер в Марселі і захостив вже більше 150 людей!

 

Друга сторона Каучсерфінгу

Каучсерфінг для хостів (host = господар) — це крута можливість “подорожувати, знаходячись вдома”.

Емануель пояснив це мені так: “Я працюю з 10 по 23 і зовсім не маю часу кудись їздити! Каучсерфінг дозволяє приймати гостей з усього світу, слухати їх історії, дізнаватись про їх культуру і переживати їх подорожі!”

Отримавши стільки позитиву, довіри і добра від Каучсерфінг хостів, я теж вирішив зробити внесок в спільноту Каучсерфінгу і за кілька тижнів, поки мій сусід був за кордоном, захостив парочку з Німеччини, молодого діджея з Нової Зеландії, дівчинку з Білорусії та парочку земляків з Хмельницького 🙂

Це було шикарно! Взагалі про Каучсерфінг можна окрему статтю писати!

Джек з Нової Зеландії, Моріс і Кіра з Німеччини й Андрій з України 🙂

Я обожнюю Каучсерфінг.

Через його сюрпризи, через його простоту і справжність!
Через те, як люди довіряють одне одному.
Через нові знайомства і цікаві історії.
Через взаємодопомогу і добро.
Через стирання кордонів і руйнування стереотипів.
Через те, що Couchsurfing.org показує, наскільки всі люди схожі, незважаючи на расу, сексуальну орієнтацію чи релігійні вподобання!

Отже, якщо вам нецікаво нічого з вищезгаданого, і ви не хочете зекономити на житлі — НЕ ВЧІТЬ АНГЛІЙСЬКУ!

***

3. AirBnb

Коротко про AirBnb, якщо для вас це поки невідомий термін. AirBnb — найбільший в світі онлайн-сервіс для здачі і бронювання кімнат/ліжок чи цілих квартир/будинків.

Така собі суміш Каучсерфінгу та готелю (хоча сервіс і якість буває краще, ніж у готелях!) Завдяки цьому крутому сервісу ви можете знайти дешеву квартиру/кімнату в хороших районах за смішними цінами порівняно з готелями!

Робоча зона в мінімалістичній модерній кімнаті у центрі Вроцлава (AirBnb — 12 євро)

AirBnb дозволяє не лише зекономити кошти, а й поспілкуватися з місцевими жителями — власниками квартири. Це, як Каучсерфінг, лише у вас буде більше особистого простору! Знову ж таки: ви відкриваєте для себе місцеву культуру і буденне життя людей. Ну і звичайно ж, місцеві можуть порадити вам класні секретні місця 🙂

Ось так ми добираємось з Орестом до AirBnb квартири в Андоррі

Окрім того! Ви можете використовувати AirBnb для того, щоб здавати власну квартиру поки в подорожах. Завдяки цьому ви непогано заробите (може, й більше, ніж ваша орендна плата).

Також можна здавати вільну кімнату (як це робив я, поки мій сусід подорожував). Завдяки англійській ви зможете приймати у себе гостей з усього світу: знайомитись із крутими мандрівниками + непогано заробляти!

Гість ви чи господар — на AirBnb панує міжнародна англійська!

Але ні!
СТОП!

Не треба вчити англійську!
НЕ ВЧІТЬ АНГЛІЙСЬКУ, Якщо хочете:

1. Переплачувати за готелі.
2. Ходити по стандартних туристичних атракціях, не знаючи, куди ходять місцеві жителі.
3. Продовжувати платити оренду за свою квартиру під час довготривалих подорожей.

***

4. BlaBlaCar

Просто шикарний сервіс, який дозволяє водіям економити на паливі, пропонуючи вільні місця в машині, а пасажирам — комфортно добратись з т. А в т. Б у зручний для них час.

Завдяки BlaBlaCar ви не будете залежні від графіка кількох (може, навіть одного) автобусів на день. Натомість зможете розпоряджатися своїм часом, як хочете, бо водії викладають свої поїздки значно частіше, ніж курсують автобуси.

BlaBlaCar: Десь посеред Франції говоримо із парижанами про їх місто

Якщо ви подорожуєте за кордоном часто це найдешевший спосіб добратися з точки А в т. Б! (Особливо в Італії).

Плюси в порівнянні з автобусом:

1. Немає частих зупинок.
2. Рівень комфорту вищий, ніж в більшості автобусів.
3. Легше зупинитись за проханням пасажирів.
4. Легше знайомитись з пасажирами, бо “усі свої”:)

Незвичний пасажир в Німеччині 🙂

Вся переписка і спілкування з водієм відбувається міжнародною мовою. От тут-то ви й зрадієте, що знаєте англійську! Якщо ж ви НЕ бажаєте зекономити, їздити в комфорті і знаходити нових друзів з усього світу — НЕ ВЧІТЬ АНГЛІЙСЬКУ!

***

5. Trip Advisor і статті англійською

TripAdvisor — найбільший у світі сайт про подорожі із понад 500 млн. оглядів готелів, ресторанів і туристичних атракційТут можна прочитати інформацію про будь-яке популярне (і непопулярне) туристичне місце.

Окрім того на сайті є купа відповідей на важливі питання типу “Як добратися з т. А в т. Б найшвидше/найдешевше?”, “Чи можна замовити тур на гелікоптері над водоспадом Анхель?” і т.д.

Звісно ж, всі огляди і питання пишуться в першу чергу англійською! Тому розуміння міжнародної мови, а також можливість висловитись нею — необхідність.

Відкривайте для себе будь-які туристичні атракції, читаючи огляди людей з усього світу! Будьте проінформовані і складіть думку про місце ще до того, як туди їхати… або не їхати, якщо дізнаєтесь, що це зовсім не те, що вам треба 😉

На вершині в Андорріі, шлях куди Орест знайшов у TripAdvisor

Хоча ні!
СТОП!

НЕ ВЧІТЬ АНГЛІЙСЬКУ МОВУ! Для чого вам той великий буржуйський веб—сайт?!

Можна ж завжди пошукати російською на форумах типу Мейл.ру 😉

***

Висновок

Не вчіть англійську!

Невже самостійні подорожі, нові друзі з усього світу, вільне спілкування і порозуміння в стресових ситуаціях за кордоном того варте? Невже можливість зекономити чи безкоштовно заночувати в нових друзів, цікаві розмови і розширення горизонтів, невже оце все того варте?!

Не вчіть англійську.

У вас все одно на це немає часу. І таланту. І ця граматика з 16 часами! І взагалі ваша вчителька англійської в школі відбила всю охоту! Плюс, у вас немає часу! 

Якщо ж ці 5 причин вас не переконали НЕ вчити англійську, то зробіть перший крок до розвитку EnglishДеталі за посиланням!

Готово? А тепер другий крок. Крок, який принесе вам результати і замотивує прямо зараз. 

Напишіть ваші особисті причини вчити англійську е обов’язково публічно в коментах). Напишіть це для себе на листку паперу.

Отже без зайвих роздумів — прямо зараз — беріть і пишіть всі свої серйозні і мрійливі, загальноприйняті і божевільно запальні причини вчити англійську! Чим більше емоцій викликає причина вчити англійську, тим краще!

Тримайте ваш список причин перед очима, і це допоможе розвивати English регулярно. Перевірено неодноразово 😉

І пам’ятайте – зміни не приходять від читання і похитування головою. Зміни приходять від дій.

P. S.
Поділіться своїми “причинами” (відмазками) не вчити англійську в коментарях. Якщо багато кому буде цікаво, я підготую статтю із спростуванням відмазок, які використовую сам.

English = oportunities / Вчіть англійську, друзі 🙂 

Андрій Стефурак (facebook / instagram)

Support and Follow events in UkraineMore Info