Минулого тижня я опублікував у себе на фейсбук короткий пост про ритуал, якому намагаюся слідувати вже понад п’ять років підряд. Насправді неможливо досягнути класних результатів у житті чи бізнесі, лежачи на дивані або хитаючись в гамаку. І тим паче складніше працювати у подорожах, в яких я перебуваю по 150-200 днів у році.

Якщо хтось каже, що працює по 1-2 години на день і має чим вагомими поділитися, то зазвичай це не так. Відразу під сумнів ставлю слова цієї людини або ж вагомість її здобутків. А часто і перше, і друге. Повірте, “пашуть” абсолютно всі. Принаймні з тих, на кого можна рівнятися.

(Сейшели 2016. Замість того, щоб святкувати свій ДН та носолоджуватися приватним пляжем, я дописую свою книгу Формула Продуктивності, яку треба здати в друк)

Яскраві картинки з пляжів та компом в руках, соломинка і коктейльчик в зубах, чи щоденні екскурсії та незабутні пригоди. Хто вже пробував, той знає, що так справи не робляться. Ну, принаймні не зробляться! Для результатів потрібно працювати! Крапка! Прямих «пришвидшених» простих шляхів просто не існує. Або ж я їх просто не знайшов. 

Ось, як це роблю протягом останніх років, відвідавши при цьому більше ста країн, серед яких усі країни Європи. Мій типовий щоденний ритуал, коли осідаю десь по дорозі (та й вдома) виглядає приблизно наступним чином з окремими винятками. Хоча я стараюся притримуватися обраної лінїї. Це працює! Беріть на замітку!

***

Будні

 

~7:00 – підйом

Ось корисні поради по тому, як почати прокидатися рано вранці.

Базова гігієна

Випиваю склянку води (або трішки більше)

Роблю руханку 7 minute

Просто вмикаю аплікуху на телефоні (будь-яка з назвою 7 minute app) і повторяю всі вправи. Займає не більше 10 хв., залучаючи основні групи м’язів. Як показує практика, навіть цього досить, щоб триматися в тонусі. Іти в зал чи бігати з самого раня якось мені не дуже. А от 7 minute в сам раз. Окрім того, це можна робити у маленькій готельній кімнатці.

(7 minute руханка у залі на круїзному лайнері десь посеред Атлантики)

Душ і приведення себе в порядок

Здоровий сніданок

Сніданок завжди був для мене основним прийомом їжі на день. Тобто я неабияк напихався з купою калорій, щоб “мати енергію на день”. Це особливо важливо, якщо подорожую, адже не завжди вдається десь нормально пообідати посеред переїздів.

Але останнім часом я почав практикувати дуже легкий (або ж взагалі відсутній) сніданок. Хіба чай/кава та якийсь фрукт або яйце. Далі бранч в районі полудня. І ще одна вечеря десь в районі 18-19 год. Таким чином фактично виходить два великі прийоми їжі на день. Я не споживаю ранкових калорій та не напихаюся пізно ввечері. Загалом подобається, але ще експериментую і прислухаюся до тіла.

 

8:00-12:00 – Робота (спрямована на РОЗВИТОК)

Обов’язково не вдома чи поза номером! Таким чином розділяю житловий та діловий простір, у якому налаштовуюся лише на працю. Можна піти у кафе чи коворкінг або ж принаймні вийти у лобі готелю чи загальну кімнату в хостелі.

(робоче місця на квартирі в Чилі)

Важливо, щоб був стіл, за який можна було б сіти (чи стати) і спина перебувала у вертикальному положенні. Повірте, так думається значно краще. У напівлежачому положенні на подушці нічого толкового зробити не вийде. Перевірено!

По максимуму працюю з компа і відкладаю телефон подалі, щоб палець не дригався вверх-вниз. Само собою усі сповіщення, окрім what’s up й типового дзвінка чи смс, вимкнені. Це взагалі окрема історія, про що я пишу в своїй книзі.

08:00-10:00 найпродуктивніший “сакральний” період,
коли працюю по найважливішому проекту і роблю +1 крок у його розвитку. Якщо ви вже деякий час читаєте мій блог, то знаєте принцип “З’їсти жабку на сніданок”! Якщо коротко, то фішка полягає у тому, щоб кожного дня робити якусь одну дію по справі життя (про це варто написати у окремій вичерпній статті).

Таким чином з плином часу й акумуляції корисних дій, чаша наповнюється і напрацювання починають приносити плоди. Це гра на довге плече – марафон. Власне завдяки цьому принципу я зумів свого часу вирватися з дня бабака, коли прокидався о 6 ранку і щодня до 8 перед роботою писав статті до свого першого сайту. Класна традиція!

10:00 зідзвін з колегами та обговорення ділових справ.
Найцікавіше те, що зараз у Коста-Ріці також це роблю о 10 ранку. От тільки для моїх співробітників – це вже 18:00. 

11:00 перевірка пошти і соцмережі (Zero Inbox)
Відписую на мейли і повідомлення одним блоком та після цього закриваю відповідні вікна браузерів. Тому не дивуйтеся, якщо я не вступаю в тривалі переписки чатом. Навпаки, намагаюся вичерпно по пунктах відповісти і повернутися до своїх біжучих завдань. За декілька годин заходжу знову та відписую так само одним блоком всім відразу. Люблю “Zero Inbox” і скажу, що мені непогано вдається.

(мало що у цьому житті може бути приємнішим – погодьтесь)

 

12:00~13:30 –  Здоровий обід 

В основному їм просту їжу! Дуже люблю овочі, фрукти, всі види м’яса й морепродуктів. Коли перебуваю в Україні, то зазвичай щодня їм зупу, хоча у світі з цим не дуже.

Мій ідеальний обід виглядає приблизно так:

  • салат з капусти, помідорів та огірків чи інших овочів (побільше кисленького)
  • якась зупа: борщ, солянка, бульйон etc.
  • яловичий стейк, свинний шашлик, філе лосося чи щось у тому роді

 

14:00~17:00 – Справи (спрямовані на ПІДТРИМКУ)

Мова йде про вирішення певних адміністративних завдань! Те, що можна робити “на підсосі” без надзусиль, фокусу та концентрації. Другорядні справи по бізнесу, перегляд курсів, самонавчання і решто того, що робиться відносно пасивно. Більшість зустрічей також намагаюся завести у цей період, щоб не спустити всю енергію на спілкування ще на початку дня. Не знаю, як у вас, але моя продуктивність знижується по мірі наближення до вечора.

Десь районі 16:00 ще раз перевіряю пошту і соцмережі,
щоб відписати все одним махом і не повертатися до того більше протягом дня. До речі, коли заходжу у фейсбук, то йду відразу у повідомлення чи на свою публічну сторінку, не витрачаючи часу на пролистування новин, адже у мене стоїть розширення News Feed Eradicator, яке замість гамірного потоку постів показує крилату фразу. 

З мобільного також заходжу по окремій аплікусі спеціально для сторінок. Тому поняття не маю, про що там йдеться у стрічці новин. Хоча інколи свідомо заходжу, щоб швиденько зиркнути що ж там відбувається.

Станом на 17 год. я вже ніякий і до діла більше не годжуся. Тому пишу звіт за день і закриваю комп, переносячи все, що не встиг на наступний день. 

 

*** 14:00~17:00 – Альтернативний розвиток подій

Якщо подорожую, то доволі часто в другій половині дня взагалі не беруся до справ, а просто роблю те, чим займаються люди, коли мандрують. Іду на море, їду на екскурсію, досліджую нову місцевість та інше.

Хто пробував, той знає, що весь день гуляти і збирати враження втомлює. А, якщо робити це зранку, то на роботу в другій половині дня вже натхнення немає. Саме тому, я працюю зранку, роблю один крок вперед, а все решта йде за залишковим принципом. Таким чином, що б не трапилося далі, день все одно зараховується у актив.

Інколи можу просто поспати годинку-дві посеред дня. Це теж корисно і мені в кайф.

(десь у Албанії посеред дня)

 

~18:00 – Спорт 

Кінець світлового дня чудовий час для того, щоб трішки розім’яти кості. Якщо в Україні, то зал або турніки в перемішку з пробіжками, паралельно слухаючи подкаст чи аудіокнигу. Якщо під час “польотів у вирій”, то заходи сонця біля моря.

(типовий вечір на набережній в Панама Сіті)

 

~19:00-23:00 – Вечеря та соціальне життя 

Де б я не перебував, завжди можна когось знайти, з ким розділити трапезу. Якщо у Львові, то купа друзів, які стягуються в центр після робочого дня. Якщо під час мандрів, то численні кафешки, де постійно тусується народ.

Як правило, це якась одна м’ясна страва, що не рідко супроводжується легким алкогольним напоєм. Особливо мені смакує пиво. Після цього долучаємося до якоїсь цікавої активності, що вирує неподалік.

Хоча буває і таке, що я повертаюся домів чи в номер і допрацьовую незавершені справи. Також зазвичай усі мої вебінари чи інші прямі включення припадають саме на вечірній час, коли у решти людей завершується стандартний трудовий день.

 

~23:00 – Сон

Хто мене знає, той в курсі, що ближче до ночі я ледве стою на ногах і очі заплющуються. Це сигнал про те, що треба йти спати. На пальцях однієї руки можу перерахувати моменти, коли десь тусив до самого ранку. Окрім того, заснувши о 23 в мене якраз є 8 годин, щоб поспати до 7 ранку. Інакше доведеться пересувати підйом на пізніше. Терпіти не можу бути невиспаним. тому і ставлю сон в один із пріоритетів. Та й вам рекомендую.

Важливий нюанс! Відкласти телефон подалі, щоб не залипати в інтернеті на подушці. Крім того, коли зранку задзвенить будильник, доведеться до нього встати, тим самим звівши шанси заснути знову до мінімуму.

***

Субота

За стандартних умов, коли я в Україні, в суботу у мене, як правило, “шабат”. Тобто, я взагалі не роблю нічого по бізнесу. Сплю скільки влізе, їду кудись на весь день, зависаю з друзями, можу переглянути пару фільмів підряд. Практично завжди чухаються руки за щось корисне взятися, але такі перерви необхідні, щоб розвіяти мозок.

Якщо ж подорожую, то субота нічим не відрізняється від інших днів. Зазвичай взагалі не в курсі, який день тижня. Просто рухаюся по циклу, поданому зверху. Хочеш  – не хочеш, все одно буде такий день, коли за роботу не сядеш, у зв’язку з тривалим переїздом чи специфікою відвіданої місцини.

(один з таких вихідних у Нікарагуа, моїй 101 відвіданій країні)

***

Неділя

Потроху налаштовуюся на черговий робочий тиждень. Можу поробити якісь адміністративні речі, спрямовані на підтримку, але загалом в неділю намагаюся розпланувати наступні п’ять днів, щоб не чухати потилицю з самого ранку понеділка і думати за що ж це взятися.

У мандрах неділя виглядає так само, як субота! 🙂

***

РЕЗЮМЕ

Ось так! Як бачите нічого особливого! Десь так виглядає мій щоденний ритуал, який сповідую вже багато років. Звичайно бувають винятки і не все так гладко, як написано, стелиться по графіку. Але, я стараюся притримуватися обраного ритму. Це правильний шлях.

ГАРАНТУЮ! Живете так рік, працюючи у напрямку реалізації однієї чіткої цілі і ви її досягнете! Гаруєте так п’ять років і зможете цілі гори перевернути, зробивши позитивний вплив не лише на себе, але й оточення. Детальніше про це і багато чого іншого є у книзі Формула Продуктивності.

P.S. Що б ви сюди ще додали чи як проходить ваш день? Якщо маєте уточнюючі питання по цьому ритуалу, то сміло запитуйте у коментах. Залюбки відповім чи деталізую. УСПІХІВ! 🙂

Support and Follow events in UkraineMore Info