Небагато з ким я настільки тісно співпрацюю, як Юлею Зелінською. Саме вона пише цю статтю про якості лідера, адже добре у цьому розбирається. А ще Юля тривалий час була ком’юніті менеджером ОМБІЗ Картелю, найкориснішої бізнес-спільноти УАнету. 

Тож я запропонував їй написати гостьову статтю про те, хто ж такий лідер та якими якостями він повинен володіти. Стаття класна! Я аж сам зачитався! Далі прямим текстом від автора…

ЮЛЯ ЗЕЛІНСЬКА: Як каже Орест у своїх численних вебінарах: «Друзі привіт! Сьогодні на зв’язку Орест Зуб. Як мене чути?» Так-от, нині в ефірі Юля та Оксана. Ми засновниці івент-маркетингового агенства Eventsua. Займаємось розвитком подієвого маркетингу в Україні. Про івент-менеджмент, як бізнес і справу життя, Орест вже писав, тож освіжайте спогади у статті

Хто відвідує події OpenMind – ми напевно з вами зустрічались, адже я івент-координатор більшості з цих заходів. Зазвичай пишу фейсбук блог про подорожі, поради по фандрейзингу та івент-маркетингу. Однак для гостьової статті у Ореста тема більш глибока – лідерство

Для початку хочу донести до вас меседж:

Освіта немає вікових обмежень! Бути лідером можна в будь-якому віці!

***

В Україні тема лідерства за останні роки набула великої популярності та розголосу. Молодим людям набридло рівнятись на американських кінозірок, британських політиків, іспанських фрілансерів. На фоні духу національної ідентичності розвинулось багато українських проектів, стартапів, брендів.

І це не може не тішити наші очі. Адже ми вже більше 6 років активно та наполегливо працюємо над тим, щоб активні та харизматичні люди знаходили своє покликання, вміли слухати та чути себе, брали відповідальність, були динамічними, вчилися спілкуватись та чути, вміли «тримати удар», вчились дослухатись до власної інтуїції та не були бездумними «прожигатєлями» життя. Це наша місія.

(Зліва направо Юля, Оксана Тюпа, Оксана)

Більше шести років тому місія втілилась у кількох проектах. Один з яких – Форум з лідерства. Щороку, ми обговорюємо останні тренди та тенденції лідерства, порівнюємо як змінилась картинка та бачення лідера, порівняно з попереднім роком, аналізуємо, без яких характеристик не може обійтись справжній «вожак», враховуючи надшвидкий розвиток технологій.

ОРЕСТ: А ось і мої дві місії: професійна і особиста!

Звичайно, всіх рівняти під один шаблон не можна. Але для себе ми визначили дві ключові групи лідерів, з якими працювали та продовжуємо роботу – лідери-активісти та лідери-управлінці.

Останні демонструють високі досягненнях в компанії, вміють будувати системи, займаються стратегічним плануванням, здатні збирати навколо себе ефективних професіоналів та постійно мотивувати їх. Проте, вони є результативними в компанії, тобто є найманими працівниками.

Лідери-активісти – вмотивовані, харизматичні, самодостатні. Зазвичай є вихідцями з громадських організацій або молодіжних спілок. Могли пробувати себе в якості найманого працівника, але віддають перевагу фрілансу, працюють на себе чи мають власний бізнес і чудово себе почувають в таких умовах.

Щоразу планування діяльності на наш новий рік ми починаємо з пошуку відповіді на питання «Хто ж такий лідер і що таке лідерство?». Лідерство – це покликання, дар, талант? Ні! Наше твердження – цьому можна навчитись, розвивати та підтримувати протягом життя. Проте, далеко не всі цього хочуть та прагнуть.

Крім того, що ти дійсно крутий чувак, який веде за собою людей та до якого всі прислухаються, це ще й велика відповідальність! По-перше, за процес прийняття рішень та вже прийняті рішення; По-друге, за людей, що тебе оточують. Тож далеко не всі, хто трапляється на нашому шляху, є справжніми лідерами. Хоча потенціал є у всіх! Є деякі особистісні якості, що допомагають людині ставати лідером: в першу чергу це сміливість, енергія і вміння справляти враження.

Існує думка, що лідера визначає харизма, але що це таке? За 6 років організації та проведення подій на лідерські бізнес-тематики ми виявили такі основні якості лідера. Йдеться про мотивацію з середини без зовнішніх стимуляторів, рішучість, емоційний інтелект, наявність власних законів життя та щоденне їм слідування, стійке розуміння того, що психологічне здоров’я – запорука успіху.

(Натхнення в природі та спілкуванні! (фотограф Константин Тімофєєв)

***

Ось ці основні якості лідера: 

 

1) Натхнення

В російській мові є хороший відповідник мотивації зсередини – “вдохновение”, англійською – “inspiration”. Це стан наснаги та піднесення, коли ми не бачимо та не помічаємо перешкод для досягнення поставлених цілей. Успіх, як правило, полягає в тому, хто ви і ким хочете бути; що ви хочете робити і куди хочете йти далі. Вам не потрібно шукати причин та пояснень, для чого вам це або чому не хочете цього робити. Цілі вже сформульовані, стратегію їх досягнення визначено і по ходу руху ви коригуєте лише набір інструментів, якими збираєтесь цього досягти.

ОРЕСТ: Іншими словами, очевидно, мова йде про стан потоку і бачення (візію)!

Метою Уоррена Баффета, наприклад, не було заробити мільйон доларів. Він поставив собі за ціль – стати мільйонером. На той момент Баффету було одинадцять років, і на досягнення мети він відвів чверть століття. В той же час, лідер має бути частиною команди, щоб мотивувати колег та надихати на дії. Тобто: я беру на себе відповідальність і можу бути прикладом. Тож – ваш внутрішній стержень, енергія, що йде зсередини – ваше все!

 ***

2) Рішучість

Швидко, впевнено і своєчасно – так можна описати рішення лідера. Звідки береться ця риса людини (рішучість)? З дитинства! Всі ми народжуємось рішучими і вольовими, згадайте лиш історії батьків як ви отримували бажане і на які хитрощі йшли, коли вам було 1, 2, 3 роки.

Будучи дітьми, ви йшли до своєї мети без вагань чи сумнівів. Так куди ж поділась ця рішучість? Загубилась у правилах, нормах, болючому досвіді та освіті? Ми на власному досвіді переконались, що можна повернути собі дитячу безпосередність, вольовитість та рішучість!

(Лідер має сміливість бути там, де ще нікого немає! Фотограф Константин Тімофєєв)

Безперечно, кожна ризикова ситуація, кризове явище вимагає відповідальності, актуального, часто швидкого і спонтанного рішення за яким завжди слідують наслідки. В китайській мові ієрогліф, що позначає слово «криза» складається з двох частин: Небезпека та Можливість. Саме в таких ситуаціях і проявляється лідер – людина, що бачить можливість у кожній спонтанній, непередбачуваній та небезпечній ситуації.

Не шкодуйте часу на те, щоб розпізнати свої бажання та страхи; щоб визначити головну мету та шляхи її досягнення. Вчіться жити в епоху турбулентності – експериментуйте, створюйте альтернативи. У час над швидких змін це дійсно допоможе залишатись на плаву. Варіть свою власну страву, додавайте туди бажані інгредієнти, комбінуйте та поєднуйте. Якщо результат сподобається вам, то його приймуть і інші!

***

3) Емоційний інтелект

Прийняти рішення це лише півдороги до успіху, адже потрібно це рішення донести, оголосити, представити команді, колективу, сім‘ї чи просто оточуючим (за умов масової паніки, наприклад).

Існує думка, що емоційний інтелект – це лише про управління власними емоціями. А, насправді, це значно глибше поняття. Це про самосвідомість, контроль емоцій (вміння усвідомлювати свої емоції та розуміти почуття інших людей), наполегливість, ентузіазм, інтуїцію, соціальну винахідливість, вміння комунікувати і бути зрозумілим людям. Словом, це якості, що забезпечують спроможність до впровадження змін, мотивування інших, налагодження командної роботи, вміння бути почутим тощо.

Розвинутий емоційний інтелект дозволяє залучати колег, працівників до роботи, використовуючи психологічні особливості. В компаніях, де лідер емоційно розвинутий, робота перетворюється з «відбування панщини» на майданчик для ефективного розвитку. В результаті сам бізнес стає більш конкурентоздатним та інноваційним.

Розвиток емоційного інтелекту сприяє більш ефективному освоєнню нових видів діяльності та підвищенню впевненості людини в незручних ситуаціях, успіху в звичній для людини діяльності і більш ефективній поведінці в складних життєвих обставинах. Іншими словами, кожен лідер створює навколо себе певний клімат. Ритм лідера визначає ритм компанії, чи то команди. Ключовим інструментом для цього є емоційний інтелект.

І не забувайте тренувати інтуїцію. На сьогодні ніхто вам однозначно не може сказати, що станеться завтра. Настав час, коли немає фіксованих правил, все залежить від вас. Якщо ви почули себе та «спіймали хвилю», успіху ви 100% досягнете!

***

4) Вольовитість

Лідери живуть у власній системі координат. Наявність власних законів життя, принципів, норм, розпорядку дня. Це стосується як робочих питань, так і сімї, принципів харчування тощо. Здатність знаходити баланс між роботою та відпочинком. Розуміння, що потрібно зробити перерву, а хороший відпочинок здатен відкрити нове дихання та повернути втрачені сили.

Випрацьовуйте ваші критерії успішності, наприклад, ідея, самореалізації. Проте пам’ятайте, гроші – не самоціль. Фінансів вам потрібно рівно стільки, щоб втілити свою ідею в життя. Можна бути успішним, але не дуже щасливим. Визначте, що у вашій системі координат є успіх, які там цілі та мішені, для чого вам по них стріляти, що далі. Але не забувайте час від часу переглядати цю систему та вносити туди правки, адже життя не стоїть на місці.

***

5) Психічне здоров’я

Психіка здатна впливати на функції організму. Критеріями психологічного здоров’я натомість є добре розвинута рефлексія, стресостійкість, уміння знаходити власні ресурси у складних ситуаціях, самоприйняття. Запорукою успіху кожної людини є передусім її вміння любити та поважати саму себе. На базі психологічних переживань можуть розвиватись хвороби.

На тому ж психологічному рівні людина може внушити собі, що вона як геній, хоча насправді нічого із себе не представляє. Так само і начебто “тихоня”, в якої у голові купа геніальних ідей, може втілити круті бізнес проекти. Ваше психічне здоров’я = рівню вашої енергії. Рівень енергії команди не буває вищим за рівень енергії у лідера.

Тож не впадайте в істерику від чергових невдач. Вмійте тримати удар як самурай у бою – це “high level” лідера, вищий рівень стресостійкості. Адже на шляху до самореалізації вас буде качати, сильно, повірте. Ключове правило – не опускати рук та не панікувати, адже надовго вас не вистачить та й результативність втрачається. Віднаходьте способи як відновитись та злітайте ще вище!

ОРЕСТ: Ось, наприклад, 2016 рік був для мене найскладнішим і найуспішнішим водночас.

***

РЕЗЮМЕ

В будь-якому випадку, бути лідером чи ні – вирішувати вам! Повірте, потенціал є у кожного! Будь-то 18, чи 40 років – все є реальним. Варто інколи лише подивитись за рамки, вийти зі свого вулика та оцінити, що твориться навколо.

Ну, і звичайно, “OPEN YOUR MIND – ЖИВІТЬ СВІДОМО”, – як каже Орест!

Станьте для себе власним мотиватором, натхненником і у вас обов’язково все вийде, яку б ціль ви собі не поставили!

Support and Follow events in UkraineMore Info