Це гостьовий пост молодого психолога, а також моєї колеги Ірини Кастран. Іра професійно займається психологією та допомагає людям не лише боротися з тараканами в голові, але й визначати цілі та досягати їх за допомогою різноманітних методів. Але для початку варто розібратися з тим, що зазвичай не дозволяє людям досягати заповітної мети.

Ось про це і не тільки далі прямим тексом від автора публікації.

Кожного дня нам на думку спадають нові ідеї, бажання, з’являються мрії і ми обіцяємо собі досягнути бажаного. Ми ставимо собі грандіозні і амбітні цілі, адже тільки те, що запалює іскру в наших очах, зупиняє подих та підвищує швидкість серцебиття, викликає сильне внутрішнє бажання досягнути своєї великої цілі.

В цей момент, здавалось би, нічого не може нас засмутити. Ми давно знаємо чого хочемо, в нас є сильне бажання це реалізувати, але чомусь натикаємося на так звані «граблі».

***

Давайте одразу розберемося, що я маю на увазі під плануванням «своєї основної цілі». Це може бути те, що часто називають місією. Тобто, це така ціль, під яку неначе підв’язуються інші цілі, які людина виконує. Виглядає це неначе піраміда. Проте, в цій статті я писатиму про основну велику ціль, яка реалізовується і потребує зусиль прямо зараз.

ОРЕСТ: Ось, до речі, мої місії: особиста і професійна.

Рівно рік тому я провела свій перший тренінг і від тоді почала професійно займатися приватними консультаціями, проведенням тренінгів, курсів та онлайн-вебінарів. Моєю мрією було створити два онлайн курси: по підвищенню самооцінки та з особистої ефективності. Тоді я з головою в це занурилася, але щось пішло не так… Я не здавалася і працювала далі, проте протягом 3 місяців не було жодного результату. Саме тоді в мене опустилися руки, я «забила» на онлайн курси і почала займатися практикою оффлайн.

(На мій перший тренінг, як сьогодні пам’ятаю, прийшло 29 учасників. Це був для мене космос!)

Загалом все було добре, у мене були приватні клієнти та учасники на тренінгах, однак враховуючи те, що моїм справжнім бажанням було – організувати свою діяльність онлайн, я за наступні 2-3 місяці почала втрачати мотивацію до діяльності. Це безперечно відобразилося і на моїй практиці оффлайн. Я втратила більшу частину своїх приватних клієнтів, у мене вже було менше замовлень на тренінги та курси, а свої я взагалі перестала організовувати. Така ізоляція продовжувалася ще десь 3-4 місяці.

Це був час на переосмислення моїх цінностей, істинних бажань, пріоритетів. Я наново збирала себе. Звичайно, відновлюватися найкраще під час подорожей, прогулянок на одинці або творчості, що я й робила. І тепер я можу поділитися зі всіма, помилками, які я робила під час реалізації своїх цілей, для того, щоб ви не ставали на ті самі «граблі».

Отже, ось помилки, які ми найчастіше допускаємо під час планування основної цілі!

 ***

Помилка 1 – Ціль без плану

Коли горять очі, є велике бажання і аж руки сверблять, то переважно всі опускають елемент планування. Так було і зі мною. Я почала «щось» робити, але не знала для чого і що має бути в кінцевому результаті.

ПОРАДА №1. Напишіть детальний план реалізації своєї цілі

Так, ви будете праві, якщо скажете, що ніхто не живе по плану і все завжди змінюється. Я з вами погоджуюся. Проте, хочу наголосити, що написання такого плану допомагає ширше подивитися на всю картину, побачити багато плюсів та мінусів і самому для себе усвідомити масштаби події.

Писати потрібно давши відповідь на такі запитання:
– Для чого мені це?
– Що я отримаю, коли це зроблю?
– Що буде якщо я не почну цього робити?
– Що може мені заважати на шляху досягнення моєї цілі?

Тільки опісля вже приступати до традиційного планування, тобто писати конкретні дії, які потрібно виконати, групуючи їх по категоріях: ціль на рік (якщо потрібно), цілі на місяць, тиждень, кожен день.

Ми часто не пишемо плани, бо нам здається, що це займає надто багато часу, який можна використати безпосередньо на реалізацію цілі. На марафоні “Challenge accepted!” учасники витратили всього лише три дні для того, щоб поставити собі короткотермінові і довготермінові цілі і прописати детальні плани для реалізації. Вже в перший тиждень марафону почали робити таке, на що давно не могли наважитися або ніяк не доходили руки. Тому я з впевненістю можу сказати, що план справді приносить результат!

(ось так учасники тренінгу «Постав ціль і досягни її» пишуть свої плани)

 ***

Помилка 2 – Багатозадачність

Проблемою людей, які займаються власною справою є те, що потрібно контролювати багато процесів одночасно. Більше того, переважно самому їх виконувати. У мене буває так, що відкрию з десяток вкладок, де в одній пишу емейл-розсилку, в другій створюю подію у фейсбуці, в третій відписую клієнтам, в четвертій займаюся рекламою і так далі. Така багатозадачність насправді розконцентровує увагу та знижує продуктивність.

ПОРАДА №2. Написати чіткий (не роздутий) план справ

Перед тим як почати свій день варто виписати всі справи, які потрібно зробити і вже по ходу розставити пріорітети на виконання так, щоб одночасно не робити кілька завдань. Особисто я пишу всі свої справи звечора, адже тоді якимось магічним чином, в моїй голові на ранок вже все розставляється у правильному порядку і я можу доволі великий обсяг роботи зробити за кілька годин зранку. Перевіряла також не одноразово, що якщо план не складаю, то виконую завдання дуже довго, деколи забуваю, що мала зробити або ж взагалі практично нічого не роблю.

ОРЕСТ: Доволі детально також розписую про це у книзі Формула Продуктивності.

***

Помилка 3 – Спочатку найлегші справи

Ми так боїмося починати робити щось велике, що спочатку робимо все, але не те, що треба. Дівчата прибирають всю хату, навіть такі місця, де роками не прибирали, готують їсти, а потім ще треба випити чаю, і ще б в магазин за чимось солодким піти… Хлопці можуть зависнути в комп’ютерних іграх, в ремонті машини чи ще якоїсь «дуууже важливої» справи.

Ми боїмося робити те, що насправді принесе найбільший результат. І тільки тоді, коли наважимося це зробити, розуміємо, що насправді воно не зайняло багато часу, ми більше витратили на рутину, ніж на виконання того, що варто було б зробити.

ПОРАДА №3. Правильно плануйте початок свого дня

ОРЕСТ: Пригадуєте принцип Eat Your Frog in the Morning FIRST?

Тут я одразу хочу розділити цю пораду на правила для ЧОЛОВІКІВ і окремо для ДІВЧАТ. Це насправді дуже важливо!

Хлопцям варто починати свій день з найважчої справи, максимум трьох, які потрібно зробити у конкретний день. Як то кажуть «вбити мамонта на сніданок». Коли на початку дня хлопець виконує важку справу, в нього по-перше піднімається самооцінка, що він зміг це зробити, по-друге інші справи на фоні «мамонта» здаються не такими вже й важкими, тому робляться швидко і легко.

Дівчатам ж, ні в якому випадку не можна починати день з чогось важкого чи такого, що не приносить задоволення, бо тоді вони починають дуже погано себе почувати, від того, що на них чекає щось, що забере багато часу, енергії чи інших ресурсів. Такі думки псують настрій дівчині на весь день і скоріш за все, ні ця справа не буде виконана якісно і до кінця, ні інші справи не будуть зроблені.

Дівчина має почати свій день з того, що приносить їй задоволення. Це може бути приємний душ, читання 1 сторінки улюбленої книги, перегляд ранкового шоу, чай чи кава, випита на підвіконнику з гарним краєвидом, йога, секс чи будь-що інше, що приносить задоволення.

У безкоштовному тренінгу «Як все встигати» є кілька конкретних вправ та технік, які допоможуть у плануванні своїх справ, та організації свого часу. Качайте тренінг прямо зараз та починайте все встигати! << Перейти до тренінгу >>

***

ПОМИЛКА 4 – Негативні думки

«Я не зможу це реалізувати», «Мені ще ніколи не вдавалося так зробити», «Я не знаю з чого почати», «Я не почну робити, поки не буду впевнений/-а у результаті», «А що буде, якщо я почну, а мені не вдасться?», «Без додаткової допомоги я не зможу цього реалізувати», «Зараз не той час, щоб починати щось нове», «Краще почекати на більш сприятливіші умови».

Ці та інші відмазки ми говоримо собі перед тим, як почати просто діяти. Насправді такі негативні думки дуже занижують як продуктивність, так і думку про себе і свої можливості. Ми здаємося ще не почавши.

ПОРАДА №4. Думати позитивно.

Загалом негативні думки присутні в нас не тільки по відношенню до реалізації цілей, а й загалом до всього що відбувається у нашому житті. Є прекрасна техніка, що дозволяє їх позбутися раз і назавжди.

Потрібно вдіти собі на зап’ястя резинку (найзвичайнішу, може бути навіть та, якою обмотують гроші) і відслідковувати свої думки протягом дня. Якщо в якийсь момент, ви подумаєте про себе чи свої можливості щось погане, резинку потрібно натягнути, так щоб вона вистрілила по руці, а потім переодіти на іншу руку.

Завдання №1 – проносити резинку цілий день, не змінюючи руку.
Завдання №2 – проносити тиждень.
Завдання №3 – проносити 30 днів.

Я так робила, і так робили мої учасники тренінгів та курсів. З впевненістю на всі 100% можу сказати, що ця методика працює. Мало того, що змінюється думка про себе, росте самооцінка, та ще й підвищується продуктивність. Люди починають більше усміхатися, відчувають задоволення від того, чим вони займаються. Не вірите? – Спробуйте!

***

ПОМИЛКА 5 – Відволікаючі фактори

Під час планування свого дня, ми можемо прописувати багато справ, які навіть фізично не можливо втиснути в 24 години. І коли бачимо, що щось не встигаємо зробити, то починаємо дратуватися і тоді ще більше все валиться. Нас тоді починає цікавити дещо інше: сходити десь «на пиво», щоб відпочити, купити собі морозиво, щоб хоч трохи насолодитися і тд.

ПОРАДА №5. Поділіть список свої справ на групи.

Ще на момент того, коли ви пишете план, в який хочете втиснути все, що туди не влазить, ви вже знаєте що будете, а ще не будете робити. Тому краще одразу викреслити справи, які ви навіть не збиралися виконувати і не витрачати час на обдумування того, як це краще зробити. Це очистить ваш процесор в голові і тепер ви зможете зосередитися на направду важливих справах.

 ***

ПОМИЛКА 6 – Втрачений контроль часу

Переважно люди погано оцінюють властивості часу. Забувають про те, що 1 хвилина має 60 секунд, 1 година 60 хвилин, а день 24 години. Нам здається, що час резиновий. Наприклад, коли я почала робити свій курс Challenge accepted, то мені здавалося, що для повної його організації мені вистачить 1 місяця, насправді ж я на нього витратила майже 2 місяці, адже не врахувала те, що деякі процеси можуть тягнутися чи виконуватися довше, а дещо навіть від мене не залежить.

ПОРАДА №6. Час з запасом.

Коли плануєте будь-яку справу, ніколи не варто прописувати все від хвилини до хвилини. За статистикою десь 15%-20% забирають форс-мажорні справи. Саме тому, якщо це плани на день, то розкидуйте 2-3 години на непередбачувані обставини протягом дня. Якщо це якісь більші проекти, то беріть з запасом від 2 до 4 тижнів. Такі справжні реалії виконання справ. Щоб потім не було розчарувань, потрібно правильно планувати одразу. Адже якщо ми щось не встигаємо, то починаємо нервуватись, робити справи абияк, тільки щоб нарешті зробити.

І ще одне, будьте доволі критичними у розрахунках. Якщо виконання справи має доволі абстрактне і розтягнуте поняття часу, можна тільки на око прикинути, то найкраще помножити час виконання на 2, щоб мати запас і комфортно себе почувати. Якщо ж це певні рутинні справи, наприклад, помити ванну кімнату чи посуд, поприбирати вдома, то краще ставити собі обмежений час на виконання. Наш мозок працює так, що якщо ви на просту справу, яку можна виконати за дві години відводите тиждень часу, то вона стане складною, саме для того, щоб виконуватися цілий тиждень.

***

ПОМИЛКА 7 – Ставити не свої цілі

Ми доволі часто ставимо собі великі і амбітні цілі, але деколи навіть не починаємо їх виконувати або ж здаємося на половині шляху. Відчуваємо, що втрачаємо мотивацію, появляється багато інших завдань, які потрібно зробити, змінюються пріорітети. Однією з причин може бути те, що ми поставили собі чужу ціль. Це може бути під впливом суспільства, наприклад модно мати власний бізнес – і я хочу. Під впливом батьків чи рідних – «ти маєш займатися чимось нормальним, ходити на роботу, щоб отримати потім пенсію» та ще з ряду причин.

ПОРАДА №7. Завжди йдіть за покликом свого серця.

Слухайте, але пропускайте через сито своє оточення. Вони точно хочуть, щоб вам було добре, просто не знають чим допомогти. А ви точно знаєте що і коли вам потрібно робити, ваше серце це завжди підказує. Звичайно ж, є моменти у житті, коли людина заплуталася і не знає як звідти вийти. Саме такі пастки ми й будемо пропрацьовувати на онлайн-марафоні Challenge accepted, щоб нарешті люди змогли почати досягати те, що принесе їм не тільки задоволення  і радість, а й багато енергії, фінансові потоки, і життя такої людини стане набагато яскравішим і насиченішим.

***

Вміти ставити і досягати цілі – це одне з вмінь, яке потрібне кожному, щоб проживати життя не у мріях, а в реальності. На жаль, нас цьому не вчили в школі, але зараз в нас є така можливість і не варто опускати шансів. Якщо ви дочитали статтю до кінця, то скоріш за все тема для вас справді актуальна. Тож не зволікайте, а долучайтеся до кола однодумців, які досягають своїх найзаповітніших бажань ==> Challenge accepted!

Support and Follow events in UkraineMore Info