Рівно 5 років тому ми сиділи в аеропорту Шеремєтьєво (Москва), очікуючи рейсу в Бангкок. Це був початок нашої першої тривалої мандрівки. Знаючи, що їдемо на декілька місяців, Мартуся просто викинула свої теплі речі у смітник. Але мені було шкода куртки. Тому я відправив її назад поштою.

Здається, наче це було у якомусь попередньому житті. Ми були молоді, зелені, без жодного досвіду, але з вогником у середині. Відправилися на інший кінець світу всього з двома маленькими наплечниками. Щоб зекономити на транспорті з аеропортів виходили пішки та відразу орендували скутер на тривалий час. Жили у дерев’яних бунгало зі шпаринами у стінах і харчувалися лише у вуличних кафешках чи просто купували щось з собою, щоб перекусити на пляжі.

Це було так романтично! Ні на що не проміняю той час. Ось лінки на статті п’ятирічної давності про Бангкок, нашу хатку на курячих ніжкахжиття і відпочинок в Таїланді з описаними бюджетами у гривнях (тоді ще по 8 за долар), а також про цілий перший «політ у вирій» – мандрівку країнами Пд-Сх Азії. Фейсбук, наче читає мої думки і на днях якраз нагадав про той момент.

Відразу по прильоту в Бангкок ми відсвяткували моє 25-річчя у квартирі каучсерфера-гея, що тоді нас приймав. З того часу пройшло цілих п’ять років і ми вирішили знову полетіли в Таїланд, щоб символічно відсвяткувати недавно відвідані 100 країн, а також моїх 30 років. Лише трішки в іншому амплуа. Тепер вже не, як бекпекери, а як належить проводити час на відпочинку поважній сімейній парі.

Для цього ми скористалися перельотом від Turkish Airlines, що віднедавна почав літати зі Стамбулу напряму на острів Пхукет, тим самим з’єднавши цю екзотичну місцину з рештою світу і Україною лише одним транзитом без потреби змінювати аеропорти у запиленому Бангкоку, як це часто буває.

Отже, майже два тижні лише на Пхукеті до вашої уваги! Чим там можна зайнятися і куди піти!

***

Для початку, ось карта різноманітних місць та активностей, описаних у цій статті.

А тут відео, яке вважаю вийшло найкращим за весь рік роботи з YouTube. Приємного перегляду!

Тепер розповідаю по черзі про острів Пхукет, де ми там побували і чим зайнялися!

***

Проживання

Абсолютна більшість достойних пляжів та курортних точок знаходяться на західному узбережжі. Відповідно десь там і варто проживати. Рекомендую відштовхуватися від локацій, в залежності від того які у вас пріоритети по відпочинку. Про це і не тільки далі.

Щоб все оглянути, ми проживали аж на чотирьох різних пляжах/містечках.

***

Камала (Kamala)

Перший готель, куди ми прибули після перельоту. Тихе спокійне місце. Уздовж довгого пляжу практично немає забудови. Як наслідок, відносно мало готелів і людей. Як на мене, то найкраще підходить для сімейного відпочинку з дітьми. Відносно близько до аеропорту і буквально одну гору переїхати, щоб потрапити у шалений ритм розкрученого Патонгу.

Тут ми зупинялися у Swissotel Kamala, що власне і є відображенням суті цілого пляжу. Переважно сім’ї, внутрішній басейн, дитячий майданчик та різні активності, що зазвичай присутні у готелях пакетного типу. Номери ж виглядають, як справжні квартири.

До води якихось 300 метрів, а жильці готелю можуть безкоштовно користуватися модними ліжками на пляжі від тутешнього бару.

А ще тут найкращий сніданок з усіх місць, де ми були! Принаймні я так вважаю.

***

Сурін (Surin)

Найпівнічніший з усіх пляжів, де ми зупинялися. Чимось нагадує Камалу, котра знаходиться зовсім близько. Сурін розташований найближче до аеропорту. Місцеве село зливається із туристичною частиною. Тому, завжди можна піти пошукати автентики. Пляж, як і всюди класний.

Тут ми проживали у Novotel Surin Beach Resort, що знаходиться на першій лінії від моря. З водою їх розділяє лише невеличкий парк, пройтися через який займає 2 хвилини. Готель доволі великий та має у своєму арсеналі ряд веселощів для гостей.

Зокрема, тут ми класно відтягнулися на масажі, та досхочу наїлися чималими порціями.

Там же до нас завітала Стася, котра якраз на днях перебралася у Південно-Східну Азію щонайменше на два місяці, розпочавши епічну мандрівку з Пхукету. Користуючись моментом, ми записали класне інтерв’ю про те, як їй вдалося збільшити свої прибутки з 5000 до 15000 грн за рахунок ефективних онлайн інструментів та почати вільно мандрувати світом (переглянути).

***

Патонг (Patong)

Справжній місцевий важковаговик! Це основний туристичний центр острову і одна з найпопулярніших точок у цілому регіоні. Якщо бажаєте тишини і спокою, то це точно не  для вас. Натомість, якщо шукаєте пригод, то якраз тут їх варто шукати.

Ось, як виглядає місцевість з тераси Swissotel Patong.

Основна туристична вулиця міста, Thanon Bangla, є епіцентром всього дійства, про яке ви могли чути, як про темну сторону Таїланду. Напівоголені азіатські дівчатка з пристаркуватими європейцями, різноманітні шоу програми з кульками і без, випивка, що ллється рікою і багато всього іншого. Патонг – це місце, де відбуваються шалені речі. Такий собі локальний Вегас.

***

Ката (Kata)

А ще ми були у значно скромнішому готельчику ніж всі решта Natalie House на пляжі Ката. Це доволі симпатична точка. Тут вже значно активніше ніж у Камалі чи Суріні. Більше всього (магазинів, кафешок, людей etc). Пляж коротший, а густота відпочиваючих більша.

Це у південній частині острова. Відповідно можна доволі довго добиратися, якщо застрягти у трафіку в Патонгу. Тим не менше, загалом Ката мені сподобалася. Приємна бюджетна локація для молодої пари.

***

Karon (Карон)

Найбільш універсальне з усіх місце, я б сказав. Довжелезний гарний пляж, по якому розсіялися люди. Багато всього, що може бути потрібне туристу, на різні смаки і гаманці. Якщо хочеться двіжанути, то Патонг поряд. Якщо відпочити, то до купи цікавих локацій на півдні острова також рукою подати.

Тутешнє перебування якраз припало на мій день народження! Це вперше ми жили в номері з приватним басейном і цілим окремим простором на дворі. Відповідно було зручно приймати гостей. Готель Novotel Phuket Karon Beach Resort and SPA, якщо вам цікаво.

Знайомтеся! Це Іван і Аліна! Десь 8-9 років тому Іван став одним із тих, хто познайомив мене із вільними подорожами та онлайн бізнесом. Сам він австралієць російського походження. Сім’я у ранньому для нього віці виїхала з Москви у Австралію. Ми вперше зустрілися у Львові, де я показував йому місто. А потім ще пересікалися у МексиціТайвані і Києві. Уявляєте?

Буквально два тижні перед нашим приїздом на Пхукет він одружилися з Аліною, з якою тут же і зустрівся 3 роки тому. Вся сім’я з обох сторін, з Австралії та Росії, приїхала та місяць дружно жила на острові. Ось це так історія. Щиро радий, що маю таких друзів.

***

Активності

Не зважаючи на природню красу Пхукету і фешенебельність готелів, у яких ми зупинялися, все одно варто розбавляти тамтешнє перебування принаймні якимись активностями. Мартуся добряче попрацювала, підібравши найцікавіші варіанти, щоб спробувати і показати це все вам.

Практично щодня ми чимось займалися! Чим і як? Про це далі…

***

Масаж

Таїланд і масаж – це поняття, що завжди стоять поряд. Можна назвати це пасивністю, адже розминають вас. Тим не менше – це найпопулярніша справа, якою можна (і варто) зайнятися на острові. Салони масажу знаходяться на кожному розі. Зі зрозумілих причин їх якість може різнитися. Ціни починаються від 200 бат (6 $) за годину і далі практично до безкінечності, що залежить від багатьох факторів. Наприклад, тип масажу, локація, крутість фірми та інше.

Як ви вже знаєте, нам робили масаж у Novotel Surin. Окрім того, Мартуся і Стася ходили на якісь процедури по догляду за обличчям в Novotel Karon

А ще ми спеціально їздили на масаж у Siladon SPA, де протягом цілих трьох годин нас мастили скрабом і мнули тіло. Я встиг декілька разів поспати і в якийсь момент здавалося, що мене просто бережно маринують аби припіднести на блюдечку якомусь велетню.

***

Курси тайської кухні

Це була одна із Мартусиних мрій. Ще п’ять років тому, коли ми вперше побували у Таїланді, вона написала статтю про тайську їжу. І хоча моя кохана дружина і без того чудово знається у азійській кухні, підвищення кваліфікації все ж таки варто регулярно проходити. Саме тому, одного дня ми пішли на інтенсивний курс з приготування тайської їжі. Спочатку ознайомилися з усіма інгредієнтами на локальному базарчику…

… а далі поїхали у саму Phuket Thai Cookibg Academy, де пару годин смажили, варили, кип’ятили і звичайно їли те, що самі приготували. Чесно кажучи я також шеф-кухар нівроку!

***

Zip line

Ще одна цікава та доволі популярна у світі штука. Щось подібне я пробував лише раз у Канаді. Та де там подібне! Тоді це був трос довжиною 100 метрів, натягнутий між трьома соснами. А тут справжнє підвісне місто – Flying Hanuman.

Понад дві години ми спускалися різними маршрутами по джунглях. Звичайно аж чогось надто екстремального у цьому нема. Чіпляєшся собі на підвіску та й летиш. Хоча інколи, мурашки під шкірою пробігали. Наприклад, на найдовшому перельоті (близько 400 метрів) або ж під час вільного падіння. Коротше кажучи, круто!

***

Дайвінг

Ну як же без цього. Таїланд один із найпопулярніших дайвінгових напрямків у світі. Чого лише вартий острів Ко-Тао, де видається найбільше дайв-ліцензій на планеті. Саме там я здавав Open Water Course п’ять років тому і, як би не було соромно, відтоді жодного разу не занурювався під воду з аквалангом.

Зрештою, ми виправили цю ситуацію разом із компанією Seа Bees. Адміністратори німці. Все роблять чітко і на високому рівні, дотримуючись заходів безпеки, оскільки це найважливіше. Ми взяли одноденний тур із трьома зануреннями поблизу островів Пі-Пі. Сама прогулянка туди на кораблі вартує окремої поїздки.

Ну, що я можу сказати. Дайвінг, як і водіння авто, не забувається. Завдяки професійному інструктору я швидко відновив колишні знання і навички, та почувався, як риба у воді. Аж на стільки, що акули та інша живність сприймали мене за свого.

***

Phantasea шоу

Є і на Пхукеті дещо з розваг типу діснейленду. Одного вечора ми потрапили на шоу у розважальний комплекс Phantasea. На жаль (чи на щастя) там не було дівчат, які вистрілюють шариком для пінг-понгу з одного місця. Зате були ось такі красуні.

Взагалі це доволі великий комплекс, де можна добряче повеселитися самому чи побавити дітей. Оскільки другого у нас нема, то довелося розважатися якось так!

Кульмінацією тутешнього візиту є колосальне шоу з елементами традиційної тайської культури за участю сотень людей, десятків слонів та купи інших задіяних об’єктів. Масштаби звичайно вражають. Це не передати словами. Майже, як храми Анкор у Камбоджі, тільки збудоване зовсім недавно.

Одночасно у театрі може перебувати до 4000 глядачів, які спостерігають за несамовитим розвитком подій на сцені, поміж рядів та під дахом про те, як один принц відвойовує собі принцесу та бореться за трон. Все у найкращих голлівудських жанрах.

***

Моторолер

Без цього у Південно-Східній Азії ви, як без ніг. Якщо США – це країна, створена для автомобілів, то Таїланд, В’єтнам чи Балі аж просяться, щоб по них їздили на двох колесах. Це неабияк розв’яже вам руки, а ціни починаються від 5$ оренди за день

Це основне правило регіону! Куди б ви не їхали і чим не займалися, завжди майте на поготові цього залізного коня  чи ослика. І тоді все навколо почне відкриватися перед вами у абсолютно іншій епостасі.

***

Бангкок

Не зовсім активність та не зовсім фінальна точка призначення, зате однозначно вартий вашої уваги. Лише вдумайтеся! У 2016 році Бангкок став найбільш відвідуваним містом світу, перегнавши у цьому рейтингу таких традиційних важковаговиків, як Париж, Ньо-Йорк, Гонконг чи Лондон. Мабуть щось у тому є! Правда?

Особисто я лише раз побував у Бангкоку доволі давно! Ось мої статті про його шалений транспорт і загальний огляд міста. Тому хотілося освіжити все у пам’яті. А ще я дуже хотів зустрітися з одним із моїх кумирів – Джоні Вордом, автором сайту OneStep4Ward.com.

Джоні один із тих небагатьох щасливих людей, який відвідав абсолютно усі країни світу. А ще він блогер, який заробив на своїх онлайн проектах понад півтора мільйона доларів. Деякий час тому він придбав квартиру у тайській столиці, тож я вирішив скористатися моментом і навідатися до нього у гості. Просто придбав квиток і полетів з острова до нього на зустріч.

Ми душевно поспілкувалися і записали цікавеньке інтерв’ю про мандри, гроші, бізнес та й життя вцілому. Скоро вийде на моєму YouTube каналі. А наразі закликаю ознайомитися з його діяльністю у блозі. Він крутий чувак і робить добру справу.

Окрім того, так стали планети, що вдалося ще й пообідати з Дмитром Малєєвим, який все життя проживає у Львові й працює в ІТ, але чомусь ми все ще не були знайомі, хоча і пересікалися у різних місцях.

***

Мій 30-ий День Народження

Повернувшись назад на Пхукет, залишався ще один день перед вильотом. Чесно кажучи, я неслабо намотався цього року та й за час перебування на Пхукеті. Тому, просто і спокійно провів цей день. Пописав дещо, попланував, переосмислив, пообідав з Мартусею, зустрівся з друзями, пішов на пляж провести сонце та востаннє цього року скупатися у морі, помріяв.

Зрештою провів цей день так, як хочу провести усе своє життя. Не все вдається відразу. Хоча й реалізував деякі заповітні бажання. Це життя просто надзвичайне! Щиро дякую кожному з вас, що є присутніми у ньому, хоча в більшості віртуально. Як би там не було чи не виглядало зі сторони, яскрава картинка може виглядати оманливою. Справжнє життя – це те, що відбувається з нами, що відчуваємо та яким чином впливаємо на світ і оточуючих.

Тієї ночі ми вилетіли бізнес класом на Turkish Airlines назад до Стамбулу, де провели ще дві ночі та зрештою повернулися до рідного Львова. Далекі тривалі перельоти вже стали звичними. Позаду лишилося понад 100 країн. Левову частку часу в повітрі ми спілкувалися. Пригадували наскільки усе змінилося з того часу, як вперше разом опинилися в аеропорту. Тоді навіть уявити не могли куди може привести обрана дорога.

А веде цей шлях в дуже цікавому напрямку. У тому, куди сам захочеш піти. Просто глянь, зроби перший крок, зроби другий! Якщо треба – увіпрись й притисни трішечки, і побачиш, як стежина починає стелитися перед тобою, відкриваючи нові можливості, цікаві знайомства та й загалом постійно забарвлюючи життя. Здається, що вже прожив не 30 років, а цілих 300. Цікаво, як пройдуть наступні 1000. Поїхали далі…

UPD: Боджет!
Впевнений вас зацікавить скільки може коштувати подібна мандрівка! Я підрахував, що мова йде про 4 539 $ на двох і по категоріях витрат розписав усе, відповідаючи на комент читача знизу.

Support and Follow events in UkraineMore Info